Beza Pavlova z granatem, czarnym pieprzem i cynamonem

Pavlova była filigranową baletnicą, która poprosiła o deser równie lekki jak ona. Wszystko się zgadza, jest jak wafelek ryżowy, lecz w rozkosznym wydaniu. Tym, co czyni tę bezę wyjątkową, są pachnąca cynamonem melasa z granatu przełamująca jej słodycz i czarny pieprz, który zadziornie szczypie w język, stawiając wszystkie zmysły na baczność.

Beza Pavlova z granatem, czarnym pieprzem i cynamonem
składniki na bezę o średnicy 20 cm
Beza
4 białka z dużych jaj, w temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki soli
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem
250 g mascarpone, schłodzonego
1 szklanka (240 ml) kremówki, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli

Owoce i polewa
pestki z jednego granatu
3 łyżki melasy z granatu (najlepiej Ipek)
⅓ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
świeżo mielony pieprz, do podania

Cały przepis w moim świątecznym artykule na Vogue.pl.

Beza Pavlova z granatem, czarnym pieprzem i cynamonem 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Ania 29 grudnia, 2020 - 10:01 pm

Jezuniu! Brzmi jak plan na sylwestra w kwarantannie!!! Do tego prossecco!!

Reply
rozkoszny 29 grudnia, 2020 - 11:01 pm

rozkosznego nowego roku!

Reply
Ola 10 stycznia, 2021 - 4:54 pm

Czym można zastąpić melasę?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2021 - 6:56 pm

melasa jest tym sekretnym składnikiem, który sprawia, że ta beza jest wyjątkowa i lepsza od innych. Można spróbować z miodem wymieszanym z sokiem z limonki/cytryny 1:1 i zagotowanym na lepki sos, ale naprawdę polecam zaopatrzyć się w dobrą melasę z granatu. Można ją wykorzystywać do dressingów czy jako polewa do pieczonych warzyw

Reply
maciej 12 kwietnia, 2021 - 8:13 pm

Może być biały pieprz?

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2021 - 8:35 pm

może!

Reply
maciej 12 kwietnia, 2021 - 8:39 pm

Już nawet nie upieczona beza jest dobra, a co dopiero po upieczeniu i z kremem 🙂

Reply
Sara 19 kwietnia, 2021 - 9:18 am

Grzałki góra-dół?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 11:02 am

tak!

Reply
Agata 10 czerwca, 2021 - 11:17 am

Czy do tej polewy będą pasowały truskawki zamiast granatu?

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2021 - 3:59 pm

tak, jak najbardziej!

Reply
Agata 10 czerwca, 2021 - 2:50 pm

Czy przy większej liczbie białek (na bezę 24 cm) powinnam ją dłużej piec?

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2021 - 4:00 pm

tak, proszę monitorować sytuację

Reply
Ewelina 16 listopada, 2021 - 10:02 am

Czy bezę należy studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach?

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2021 - 11:42 am

Można

Reply
Maa 1 maja, 2022 - 2:17 pm

Czy cukier puder też się sprawdzi?

Reply
Lotka 29 kwietnia, 2022 - 7:02 am

Beza totalnie mi opadła podczas pieczenia:/co może byc przyczyna?

Reply

Leave a Comment