Pavlova była filigranową baletnicą, która poprosiła o deser równie lekki jak ona. Wszystko się zgadza, jest jak wafelek ryżowy, lecz w rozkosznym wydaniu. Tym, co czyni tę bezę wyjątkową, są pachnąca cynamonem melasa z granatu przełamująca jej słodycz i czarny pieprz, który zadziornie szczypie w język, stawiając wszystkie zmysły na baczność.
Beza Pavlova z granatem, czarnym pieprzem i cynamonem
składniki na bezę o średnicy 20 cm
Beza
4 białka z dużych jaj, w temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki soli
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
Krem
250 g mascarpone, schłodzonego
1 szklanka (240 ml) kremówki, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli
Owoce i polewa
pestki z jednego granatu
3 łyżki melasy z granatu (najlepiej Ipek)
⅓ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
świeżo mielony pieprz, do podania
17 komentarzy
Jezuniu! Brzmi jak plan na sylwestra w kwarantannie!!! Do tego prossecco!!
rozkosznego nowego roku!
Czym można zastąpić melasę?
melasa jest tym sekretnym składnikiem, który sprawia, że ta beza jest wyjątkowa i lepsza od innych. Można spróbować z miodem wymieszanym z sokiem z limonki/cytryny 1:1 i zagotowanym na lepki sos, ale naprawdę polecam zaopatrzyć się w dobrą melasę z granatu. Można ją wykorzystywać do dressingów czy jako polewa do pieczonych warzyw
Może być biały pieprz?
może!
Już nawet nie upieczona beza jest dobra, a co dopiero po upieczeniu i z kremem 🙂
Grzałki góra-dół?
tak!
Czy do tej polewy będą pasowały truskawki zamiast granatu?
tak, jak najbardziej!
Czy przy większej liczbie białek (na bezę 24 cm) powinnam ją dłużej piec?
tak, proszę monitorować sytuację
Czy bezę należy studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach?
Można
Czy cukier puder też się sprawdzi?
Beza totalnie mi opadła podczas pieczenia:/co może byc przyczyna?