Cacio e Pepe z parmezanowym chipsem wprost z Rzymu

Cacio e Pepe oznacza po prostu „ser i pieprz”. To esencja włoskiego szyku i prostoty. Makaron obtacza zawiesisty sos na bazie skrobiowej wody, w której gotowały się kluski, serów długodojrzewających i ciapek czarnego pieprzu. Warto go podprażyć dwukrotnie, by uwolnił wszystkie swoje zadziorne nuty. Wisienką na torcie tej nieautentycznej (sic!) wersji jest parmezanowy chips – dopełnienie serowej ekstazy.

To danie, które zasmakuje wszystkim. Warto mieć je w repertuarze w razie sytuacji, które wymagają popisowych, lecz bezproblemowych wyczynów w kuchni (wszystkie składniki zazwyczaj ma się w domu). Pomyśl: wracacie do Ciebie głodni z randki w kinie, a ty podajesz rozkoszną wycieczkę do Rzymu. Można się zakochać.

Zmieniłem postrzeganie tego, jakie powinno być cacio e pepe po mojej ostatniej podróży do Rzymu. Dobre knajpy serwują je z morzem sosu tak, że można w nim pływać. Tego też spodziewajcie się w moje wersji. Co więcej, zainspirowany parmezanową muszlą, w której podawane jest cacio e pepe w Roma Sparita, postanowiłem zakończyć mój przepis serowym chipsem. Skarmelizowany parmezan jest bardziej wytrawny, wręcz lekko gorzki – przełamuje to delikatność dania, podkreślając moc czarnego pieprzu.

Do klasycznego cacio e pepe używa się najczęściej mieszanki parmezanu i pecorino, które jednak nie są serami wegetariańskimi. Można spokojnie podmienić na litewskiego Dziugasa – też daje radę!

Cacio e Pepe

Cacio e Pepe z parmezanowym chipsem wprost z Rzymu
2 porcje
180 g makaronu, najlepiej spaghetti lub bucatini
1 łyżeczka ziaren pieprzu
4 łyżki zimnego masła
1 ½ szklanki (150 g) parmezanu, pecorino lub dziugasa (wersja wege)

1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Zachowaj ją. Odmierz 1 szklanki skrobiowej, makaronowej wody – to podstawa sosu.

2. Rozgrzej mocno patelnię. Upraż ziarna pieprzu, aż zaczną mocniej pachnieć, około 30 sekund. Utrzyj je z grubsza w moździerzu.

3. Odmierz ½ szklanki sera. Na rozgrzanej patelni ułóż mały arkusz papieru do pieczenia. Rozsyp na nim 2 łyżki parmezanu, tworząc cienką serową powierzchnie. Smaż ją, aż zacznie się rumienić po bokach i będzie prawie całkowicie sucha, około 2 minuty. Zdejmij z ognia do wystudzenia. Stwardnieje, stając się parmezanowym chipsem. Powtórz z resztą odmierzonego sera.

4. Rozgrzej patelnię na umiarkowanej mocy. Rozpuść 2 łyżki masła, dodaj utarty pieprz. Smaż aż poczujesz pieprz w oczach, około 30 sekund. Wlej zachowaną wodę, a następnie masło, łyżka po łyżce, cały czas mieszając trzepaczką.

5. Zmniejsz moc do minimum. Dodaj makaron, a następnie resztę sera, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj więcej makaronowej wody.

6. Cacio e Pepe podawaj z parmezanowym chipsem i czuj się, jak w Rzymie.

Rady/porady
Cacio e Pepe samo w sobie jest idealne i niczego nie potrzebuje, ale lubię czasami dorzucać do niego zielonych warzyw. Podsmażona brukselka lub brokuł, ugotowany bób, a może szpinak?

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić cacio e pepe – przepis krok po kroku
Cacio e Pepe z parmezanowym chipsem wprost z Rzymu 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

Agata 3 lutego, 2022 - 3:30 pm

Serdecznie dziękujemy Panie Rozkoszny. Dzięki temu przepisowi cofnęłam się z mężem do miłych wspomnień z Rzymu. Wyszło pysznie! Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2022 - 10:10 pm

cieszę się!

Reply
Agnieszka 3 lutego, 2022 - 10:26 pm

Proste, szybkie i prze prze przepyszne 😋

Reply
rozkoszny 4 lutego, 2022 - 8:47 am

i rozkoszne! 😀

Reply
Ola 4 lutego, 2022 - 1:45 pm

Czy możesz polecić jakieś rozkoszne adresy w Rzymie ? 🙂

Reply
rozkoszny 4 lutego, 2022 - 7:42 pm

Znajdziesz u mnie na Instargramie w „wyróżnionych”

Reply
Ewa 8 lutego, 2022 - 12:45 pm

Niestety ser się zbrylił (parmezan) … Co zrobiłam źle?

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2022 - 5:08 pm

Za szynko lub na zbyt dużej mocy był dodany ser

Reply
Karolka 17 marca, 2022 - 2:42 pm

Maksimum smaku z minimum składników i czasu. Czuję się podniesioną na duchu.

Reply

Leave a Comment