Krem marchewkowo – pomarańczowy

W zasadzie nie wiem dlaczego dzielę się tym przepisem dopiero teraz. To jedna z tych zup, która zachwyca swoją finezją, elegancją i oczywiście – smakiem. Krem marchewkowo – pomarańczowy po raz pierwszy kosztowałem na warsztatach z Michałem Bałazym – Ambasadorem Kulinarnym Polski. Z wszystkich dań, które przyrządzaliśmy to słodko – ostra zupa szczególnie przypadła mi do gustu. Szczerze mówiąc, nie myślałem wcześniej o kremie z marchewki – ba! – z pomarańczy. Połączenie okazało się wyjątkowo udane, zrekonstruowałem przepis po swojemu i rezultaty są wyborne. Zupa godna ambasadorskiej reprezentacji.

Krem marchewkowo - pomarańczowy 3

Krem marchewkowo – pomarańczowy:
600 g marchwi
2 dymki, tylko biała cebulka
2 łyżki masła
1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
500 ml bulionu warzywnego
½ szklanki mleczka kokosowego
½ papryczki chili (lub cała jeśli lubisz ostre smaki)
3 cm imbiru, obranego i pokrojonego na plasterki
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
sól morska pieprz

Marchew obierz i pokrój na plasterki. Dymkę poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło i smaż marchew przez 2 – 3 minuty, dodaj dymkę i tymianek, porządnie wymieszaj. Duś przez 10 minut na małym ogniu. Zalej warzywa sokiem pomarańczowym i bulionem. Gotuj około 30 minut, aż marchew zmięknie. Dodaj posiekane chili i imbir, gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia zupę i zblenduj ją na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i jeśli marchewka oraz sok nie były słodkie – miodem.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny i nie zapomnij mnie oznaczyć @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Krem marchewkowo - pomarańczowy 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

Kat 5 sierpnia, 2017 - 8:56 am

Cześć! Chciałam zrobić twoją zupę ale „½ świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy” to dla mnie trochę zagatkowy termin, chodzi o 1/2 litra soku, czy sok z 1/2 pomarańczy?

Reply
rozkoszny 5 sierpnia, 2017 - 8:59 am

Już poprawiam, chodziło o 1/2 szklanki soku 🙂 Dzięki za czujność!

Reply
Kat 5 sierpnia, 2017 - 9:51 am

super, dzięki 🙂

Reply
Olga 10 kwietnia, 2020 - 10:05 am

Mam pytanie, na ile porcji zupy sa te skladniki?

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2020 - 12:42 pm

2-3

Reply
Julia 8 października, 2023 - 1:54 pm

Hej, można zamiast dymki dać szalotkę?

Reply
rozkoszny 9 października, 2023 - 10:29 am

Tak

Reply
Julia 22 czerwca, 2020 - 12:08 pm

Cześć 🙂 zapomniałam dodać tymianek – mogę go dodać po fakcie? I bez niego smakuje cudownie 😊

Reply
rozkoszny 22 czerwca, 2020 - 1:30 pm

można posypać przed podaniem 🙂

Reply
Angelika 30 września, 2020 - 2:08 pm

Kocham Twoje przepisy! Dziękuję!!! Do tego kremu dałam więcej mleczka kokosowego (200 ml na porcje z przepisu), uwielbiam go 🙂 P.S. Brakuje w opisie, żeby dodać tymianek 🙂

Reply
rozkoszny 30 września, 2020 - 6:07 pm

dziękuję, już uzpupełniłem!

Reply
Beata 11 października, 2020 - 12:43 pm

Robię ją już kolejny raz. Pierwsza była ściśle wg przepisu, potem wariacje na temat. Dziś dodałam do niej śliwek. Coś przyjemnie bulgocze pod pokrywką. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 11 października, 2020 - 4:11 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Anna 7 lutego, 2024 - 11:15 pm

Zrobiłam sobie dzisiaj i jest przepyszna! Trochę zmieniłam przepis bo dodałam wszelkie możliwe warzywa które ugotowałam w rosole, ale z nimi też super się skomponowało. Przy okazji wykorzystałam trochę już zlezale pomarańcze i marchewki i chleb sprzed 2 dni na grzanki, więc fantastyczna zupa by nic się nie zmarnowalo:) dziękuję za ten przepis:)

Reply

Skomentuj Kat Cancel Reply