Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami

Wgryzasz się w jeszcze ciepły kawałek, płaty listkującego, nieprzyzwoicie maślanego ciasta kruszą się do dekoltu. Zatapiasz usta w kwaśnych owocach, myślisz o lecie i słońcu, a następnie o lodach waniliowych, które byłby ostatecznym dopełnieniem tej słodko-kwaśnej igraszki.

Galette z owocami to smak lata. Można je robić z czym tylko dusza zapragnie i tym, co będzie w sezonie dorodnego na straganie. Wersja z rabarbarem jest trochę inna, bo jak wiadomo, to warzywo, całkiem kwaśnego do tego. Należy je potraktować znacznie większą ilością cukru, oraz zestawić z czymś odrobinę delikatniejszym – choćby truskawkami. Oraz koniecznie zaserwować z lodami, które nie dość, że stanowią łagodzący kontrast dla kwaśnego rabarbaru, to będą powolutku się topić w towarzystwie gorącej tarty, mieszając się z owocowymi sokami.

Odkąd opracowałem przepis na proste listkujące ciasto na serku philadelphia trudno mi było zmobilizować się do zmiany. Jednak, jak to ja, zawsze mam ochotę na maślany smak, a ten chciałem mieć bardziej dosadny.

Chyba bardziej się już nie da. Ciasto subtelnie się listkuje, niczym paryski rogalik, pozostawiając maślany dreszczyk kulinarnego rozpasania. Zdecydowanie warto dodać sobie odrobinę pracy dla takich atrakcji. Podstawą będzie chłodzenie. Najpierw składników, na następnie ciasta. Ciasto nie może się zbytnio ocieplić, aby masło, nie daj boże, nie zaczęło się topić. Trzeba pracować z nim szybko i sprawnie, a w razie, gdyby wymknęło się spod kontroli, nie wahaj się wstawić go na kilkanaście minut do lodówki.

Często używam robota kuchennego, ale w tym wypadku wolę zdać się na moc własnych rąk. Nie licząc już zapachu pozostającego na dłoniach, ma się większą kontrolę nad rozprowadzaniem masła w mące, a jest to kluczowe. Płaskie, cienkie kawałki masła, bardziej niż te o kształcie grochu, wspomagają finalnie listkowanie ciasta. A o to na wszystkim chodzi, prawda?

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami 1

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami
Ciasto
1 ¼ szklanki (160 g) mąki pszennej
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli
140 g bardzo zimnego masła, pokrojonego na 2 cm kawałki
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka octu jabłkowego

Nadzienie owocowe
400 g rabarbaru (około 4 – 5 lasek)
250 g truskawek
sok z ½ cytryny
1 szklanka (200 g) cukru
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu, lub 1 cukier waniliowy)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
1 łyżka bułki tartej
1 jajko, roztrzepane z łyżką mleka
cukier gruboziarnisty

1. Wodę i ocet połącz w małej miseczce, wstaw ją do zamrażarki, aby płynny były maksymalnie schłodzone. Mąkę, cukier i sól połącz w misce. Dodaj masło i zacznij je szybko rozcierać w mące na nierówne, raczej cienkie i płaskie kawałki (ten trik pomoże listkować się ciastu). Masło ma być z grubsza połączone z mąką, konsystencja perfekcyjnej kruszonki nie jest pożądana.

2. Zwilż ciasto za pomocą 1 – 2 łyżek lodowatej mikstury octowej. Ciasto ma wydawać się zbyt suche. Zacznij je wyrabiać, jak drożdżowe, łącząc wszystko. Zagnieć jeszcze dwa, trzy razy i uformuj kulę (wciąż może wydawać się zbyt suche, ale to okej). Spłaszcz i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

2. W międzyczasie przygotuj owoce. Rabarbar pokrój na około 10 cm kawałki, następnie każdy na ½ cm pasemka. Truskawki przekrój na pół. Owoce umieść w dużej misce, dodaj sok z cytryny, cukier, wanilię, mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wymieszaj, odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie odsącz dokładnie owoce z soku, które puściły. Sok przelej do garnuszka, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje na kisiel, 3 – 4 minuty. Wymieszaj powstałą glazurę (1/2 szklanki) z owocami. Odstaw do wystygnięcia.

3. Ciasto obsyp delikatnie mąką. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy około 30 cm. Jesli ciasto bedzie zbyt miekkie po rozwalkowaniu, wstaw je do lodowki na jeszcze 15-20 minut. Pozostawiając około 4 cm marginesu, obsyp ciasto bułką tartą, a na nią wyłóż owoce. Zagnij boki do środka, przykrywając owoce. Przełóż galette wraz z papierem na talerz. Wstaw na godzinę do lodówki, ciasto musi stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia.

4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Galette wraz z papierem zsuń z talerza na blachę. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem, najlepiej gruboziarnistym. Piecz około 25 – 30 minut, aż spód i boki będą mocno zarumienione. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryj go folią aluminiową. Wystudź na blaszce.

5. Galette najlepiej smakuje na ciepło, w dniu przygotowania. Absolutnie koniecznie trzeba je zjeść z lodami waniliowymi.

Rady/porady
1. Nieprzyzwoicie maślane ciasto może wydawać się trudne, ale nic z tych rzeczy jeśli: a) wszystkie składniki będą dobrze schłodzone b) nie będziemy skracać procesu (znowu) schłodzenia ciasta na żadnym z etapów.
2. Chcesz pójść na skróty? Możesz skorzystać z przepisu na proste listkujące się ciasto z serku Philadelphia. Ciasto wystarczy zmiksować w robocie kuchennym, i już (ale nie będzie, aż tak maślane, jak powyższy przepis, ale jest równie pyszne).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami 2

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

16 komentarzy

Karolina 16 kwietnia, 2020 - 5:23 pm

a co się stanie jak użyję brzoskwiń z puszki?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2020 - 7:23 pm

nie próbowałem, ale na pewno coś dobrego z tego wyjdzie

Reply
Ania 2 maja, 2020 - 11:12 am

Nie wyszło. Nie skracałam schłodzenia na żadnym z etapów, wszystkie składniki były zimne, ciasto ma konsystencję niezłej brejki. 🙁

Reply
rozkoszny 2 maja, 2020 - 11:39 am

Co masz na myśli przez breję? Soki mogą trochę wycieknąć, ale jest to ok! 🙂

Reply
Agata 16 maja, 2020 - 2:49 pm

u mnie niestety tez sie ciasto „rozpuscilo” zanim zdazylam je zawinac. nie chcialo sie odkleic juz od papieru…smutek ogromny….przepis jest dla osob wprawionych w bojach z tego typu ciastem. nie polecam laikom, ktorym sama jestem. Proponuje w punkcie 3 dodac ostrzezenie: „jesli ciasto bedzie zbyt miekkie po rozwalkowaniu, wstaw do lodowki ZANIM rozlozysz na nim owoce, aby moc je zawinac”. Ja tego nie sprawdzilam, rozlozylam owoce no i juz bylo za pozno. Chyba mozna by ostrzec ludzi bardziej dosadnie o tym „niebezpieczenstwie”.

Reply
rozkoszny 16 maja, 2020 - 2:58 pm

Czy ciasto przed rozwałkowaniem było schłodzone godzinę?

Reply
Ola 16 maja, 2020 - 7:27 pm

Ciasto wyszło mi listkujące tylko miejscami, a to był moja kolejna próba. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszne 🙂 Z pewnością będę próbowała dalej – może kiedyś uda się, tak jak u Ciebie 🙂

Reply
rozkoszny 16 maja, 2020 - 7:58 pm

Praktyka czyni mistrza! 🙂

Reply
Agata 16 maja, 2020 - 8:32 pm

„powylewalo” mi sie troche, ale pyszne bylo na koniec i tak!

Reply
rozkoszny 16 maja, 2020 - 9:09 pm

i prawdopodobnie wyglądało jak nowoczesna forma sztuki, znam to z doświadczenia 😀

Reply
Magda 20 maja, 2020 - 11:58 am

Ciasto powinnam wyrabiać ręcznie, czy mikserem?
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 20 maja, 2020 - 12:10 pm

To galette koniecznie trzeba ręcznie.
Mikserem: https://rozkoszny.pl/proste-listkujace-sie-ciasto-kruche-z-owocami/

Reply
Agata 22 maja, 2020 - 11:31 am

Czy do rabarbaru można użyć poprzedniego przepisu na galette? Nie mam w domu octu jabłkowego, za to mam serek philadelphia🤭

Reply
rozkoszny 22 maja, 2020 - 12:27 pm

Tak, jak najbardziej!

Reply
ania 9 czerwca, 2020 - 6:03 am

hej, co oznacza ‚zacznij je szybko rozcierać w mące na nierówne, raczej cienkie i płaskie kawałki’? jak się rozciera masło?
pozdrawiam

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2020 - 7:04 pm

proszę wyobrazić sobie czynność rozcierania między placami, ale z kawkami zimnego masła obtoczonymi w mące

Reply

Leave a Comment