Pewnego lutowego popołudnia zadzwonił telefon. – Cześć, tu Basia Starecka, dziennikarka kulinarna. Jesteś Rozkoszny, nie chciałbyś zostać jurorem w konkursie na najlepszego stołecznego pączka „Gazety Wyborczej”? – padła propozycja nie do odrzucenia. Basia ostrzegła, że to nie jest łatwa fucha i co roku ma zgagę, ale i tak ją wziąłem. Oczywiście miała rację. Nie miała na myśli ilości pączków, którą należy od każdej strony skosztować – kęs ciasta, wymaz konfitury, kontrola lukru – ale ich fatalną jakość. W całym zestawieniu nie znalazł się nawet jeden pączek na medal. Wybraliśmy najbardziej przyzwoitego delikwenta, a ja wróciłem do domu usmażyć takie, jakie powinny być.
Idealny pączek nie może być ani za mały, ani za duży. Ma być w sam raz na jeden raz. Powinien być ponętnie zaokrąglony i zarumieniony, z wyraźnie zarysowaną jasną obwódką wzdłuż tłuściutkiej talii. Najważniejsze jest nadzienie. Nie jestem ortodoksyjny, nie uważam, że pączek koniecznie musi być nadziewany przed smażeniem. W zasadzie trik ze szprycą i ładowanie konfitury już w gotowego pączka jest bardzo dobrym rozwiązaniem pozwalającym nafaszerować go nieprzyzwoitą ilością nadzienia. Niektórzy wolą pączki z cukrem pudrem, ale to tylko dlatego, że nie próbowali lukru cytrynowego.
Przepis pochodzi z mojej książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, którą możecie zamówić o tutaj!
Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem
Ciasto
3½ szklanki (450 g) mąki pszennej uniwersalnej oraz więcej do formowania
2 opakowania drożdży suszonych (razem 14 g)
⅓ szklanki (70 g) cukru
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) letniego mleka
60 g masła, roztopionego
2 duże jajka
1 żółtko
3 łyżki ciemnego rumu
olej roślinny, do smażenia
Nadzienie i podanie
1½ – 2 szklanki (450 – 600 g) konfitury różanej wymieszanej z malinową
¼ szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny (mniej więcej z 2 cytryn)
2 szklanki (260 g) cukru pudru
3 łyżki suszonych płatków róży
1. W misie miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko, masło, jaja, żółtko i rum. Mieszaj ze średnią prędkością przez 1 minutę lub do czasu, aż składniki się połączą. Wyrabiaj z prędkością nieco większą niż średnia, aż ciasto będzie miękkie i jedwabiste – około 15 minut. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość – na około 1-1½ godziny.
2. Wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą obsypaną mąką. Podziel na 14 części (każda po około 65 g), a następnie uformuj z nich kulki. Ułóż pączki na dwóch blachach do pieczenia obsypanych mąką, zostawiając między nimi dużo miejsca. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż będą nieco pulchne i delikatne – około 30 minut.
3. Mniej więcej 15 minut przed końcem wyrastania pączków do garnka o grubym dnie lub żeliwnej patelni z wysokimi brzegami wlej olej na wysokość 10 cm i powoli rozgrzej do temperatury 175°C (dłuższe rozgrzewanie oleju gwarantuje bardziej stabilne smażenie.). Termometr cukierniczy to najlepszy przyjaciel, podczas smażenie pączków. Pączki smażone w zbyt wysokiej temperaturze będą spalone lub surowe w środku, natomiast te w za niskiej nasiąknął tłuszczem. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.
4. W kilku turach smaż pączki na złoty kolor – po 1-2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i przestudź nieco przed nadziewaniem.
5. Konfiturę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 6-12 mm. Możesz nadziewać pączki od góry albo z boku. Wbij końcówkę do połowy pączka i delikatnie wciskaj dżem do momentu, aż odrobina będzie wyciekać z dziurki. To samo zrób z pozostałymi pączkami.
6. Aby przygotować lukier, w małym rondlu na małym ogniu zagotuj sok z cytryny. Zdejmij z ognia, a potem wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Polej pączki lukrem i udekoruj płatkami róży. Zjadaj póki ciepłe. Czyż nie są “Rozkoszne”?
Rady/porady
Najbardziej tradycyjne nadzienie pączków to konfitura różana, ale możesz spróbować wersji z ulubionym dżemem owocowym, kremem czekoladowym albo budyniem waniliowym. Dobrym rozwiązaniem jest też mieszanie konfitury malinowej z różaną. Tradycyjny, baśniowy smak przełamany kwaskowatością malin.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
123 komentarze
Testowałam już ten przepis, jako jeden z pierwszych z Rozkoszne! Są idealnie wyrośnięte, puszyste, no po prostu absolutnie rozkoszne 🙂 dziękuję za ten i inne!
do usług <3
Drogi Rozkoszny,
mąką uniwersalna to jaki typ?
Typ 450-550
Hej, myślisz, ze mogę rum zastąpić spirytusem?
tak, choć smak nie ten 🙂
tylko lepszy 🙂 a jaki olej?
Ile jajek m? Nie mam l. 🤗
Mam ochotę wypróbować. Chciałabym użyć świeżych drożdży. Jakie proporcje? 🙂
30 g drożdży świeżych
Można użyć zwykłego miksera ręcznego z hakami? Lub po prostu rąk?
można użyć miksera z hakiem, ręcznie też można, ale może być to trudne, bo ciasto jest kleiste
Muszę koniecznie wypróbować! Zastanawia mnie tylko ilość drożdży. Skoro świeżych 30g to dlaczego aż 2 op instant? Jedno odpowiada 50g św i podnosi kilogram mąki…
stosuję inny przelicznik drożdży suszonych na świeże: 7 g drożdży instant to 15 g drożdży świeżych
Czy ciasto można zostawić do wyrośnięcia dłużej, tak 2, 2,5 godziny?
Czy rum jest konieczny? Można go czymś zastąpić?
alkohol w pączkach sprawia, że nie chłoną one tłuszczu podczas smażenia. może być nawet wódka, ale rum po prostu będzie najsmaczniejszy – a to pączki na medal
Czy musi być rum, istnieje jakaś inna możliwość? ☺️
może być likier Cointreau, wódka, amaretto
A baccardi się nada? 🙃
tak!
Czy zamiast rumu można dodać martini?
Tak, można
Konfitura różana w sensie z płatków róż? 😀
tak, ale mogą też być róża utarta w cukrze!
Hejka, a na jakim oleju najbardziej polecasz smażyć ? 🙂
ja smażę na rzepakowym, czasami mieszam z masłem klarowanym
Hej, a jak je przechowywać? Chciałabym zrobić pączki dziś późnym wieczorem i zastanawiam się czy trzymać je pod przykryciem 🙂
hej, jak rozpoznać, że temperatura oleju jest już właściwa?
ile wychodzi pączków z tego przepisu?
14
A można użyć zamiast masła margarynę i zamiast mleka napój roślinny? Uczulenie na nabiał😔
a margarynę nie daję zgody, ale napój roślinny jak najbardziej – sam go używam
czy można wyrobić ciasto przy użyciu Thermomixa? Jeżeli tak to jak ?
sugerować się sposobem wyrabiania przy przepisach pod Thermomix czy również przez 8 minut?
niestety nie wiem
Ja już wiem, można!
Najpierw wrzuciłam wsteczne obroty na 30 sekund na 4 a potem na trybie ciasto około 6-7 minut..
Wyszła rewelacja..
Ja robiłam w TM najpierw 30 sekund w normalnym trybie na 3,5 a potem interwał 15 minut. Pączki pierwsza klasa!
Tak? Udały się Pani w termomixie ? 🙂 zastanawiam się nad zrobieniem
Czy można zastąpić suche drożdże takimi normalnymi? W Dani nie mogę nigdzie znaleść suchych drożdży 🙁
tak, daj ich 2x więcej! możesz dla pewności, czy świeże, zrobić zaczyn
mysle,ze 3 minutowy interwal spokojnie starczy 😉
na każdego pączka haha
Czy dało by radę wyrobić ciasto późno wieczorem i schować do lodówki na pierwsze wyrastanie aż do popołudnia? Czy to trochę za długo? Czy ewentualnie zmniejszyć ilość drożdży, żeby dało radę tyle postać w lodówce?
Czy można by zrobić więcej sztuk, a mniejszych? Wtedy krócej smażyć?
można, ale nie będą tak ładne wizualnie
A mi wyszło ciasto bardzo luźne , dużo więcej maki musiałam dosypać – czy napewno proporcje są ok ?
tak, ciasto jest dość luźne, dlatego trzeba wyrabiać je robotem
Moje pierwsze pączki w życiu i jak się okazało wybrałam najlepszy przepis ❤️ Sa cudownie pyszniutkie 😍😍
bardzo się cieszę <3
Skad wiadomo kiedy temperatura w garnku bedzie 175? Czy trzeba kupic specjalny termometr czy mozna na oko az sie nagrzeje?
Termometr bardzo ułatwia sprawę. Pączki smażone w zbyt niskiej temperaturze będą tłuste, natomiast te w zbyt wysokiej spalone lub surowe w środku
Cześć, przy całych jajkach razem z białkami i tylko jednym żółtku nie będą twarde na następny dzień? 🙂
nie będą! oczywiście nie pozostaną, aż tak miękkie, ale wciąż przyjemnie do konsumpcji 🙂
Czy ciasto może leżeć dłużej? Czy mogłabym je zrobić dzień wcześniej a w czwartek uformować i usmażyć? Czy raczej nie?
trzeba byłoby zredukować ilość drożdży do 7g i odstawić na noc do lodówki, ale nie polecam tego rozwiązania – w podanej formie są bardziej puszyste
Hej, testowałam wczoraj i mam pytanie, jeśli chce zrobic większe paczki (90g) to trzymać je dłużej niż 2 min? Wczorajsze nie miały tego białego paska czy mógłby za ciężkie i dałam zbyt dużo mąki ?
P. S. W smaku pyszne 🥰
hej, smażyłaś w 175 S – to zazwyczaj temperatura jest przyczyną braku pączkowej talii
Właśnie to było 175 s, miałam termometr. Czy brak im obwodki przy niższej czy wyższej temperaturze? Może mój termometr oszukuje 🤔 w sumie jakoś bardzo ten olej nie skwierczal
raczej przy zbyt wysokiej
Dzień dobry 🙂
Czy ma Pan jakieś wskazówki dla osób, które będą wyrabiać ręcznie? Nie mam niestety miksera wymaganego w przepisie.
Skorzystanie z innego przepisu to dla mnie ostateczność 🙂
podsypać dużo mąki, puścić ulubioną playlistę i wyrabiać z 20 minut 🙂
Ooo, dziękuję pięknie 🙂 Obawiałam się tego wyrabiania, ale nie było wcale tak źle 🙂
Trochę było zabawy ze „złapaniem” odpowiedniej temperatury, ale gdy już się ustabilizowało, to była przepyszna przygoda!
Wspomniasz, że ciasto jest lużne i zastanawiam się, czy nadzianie przed smażeniem będzie możliwe. W tej kwestii jestem tradycjonalistką, bo nie mam szprycy do nadziewania (hehe). A tak serio to jak się pączka upiecze z marmoladą to, w mojej skromnej opinii, on jakoś lepiej smakuje. Myślisz, że będzie się dało nadziać przed smażeniem, czy ciasto wychodzi tak luźne, że nie da rady?
po wyrośnięciu spokojnie dasz radę nadziać i uformować pączka, powidzenia!
Lepiej smażyć pączki na smalcu czy na oleju rzepakowym? Planuję robić pączki i faworki, faworki zdecydowanie wolę na smalcu, zastanawiam się czego użyć do pączków?
smalec może zostawić niepożądany zapach, nie polecam
Czy mogę to ciasto zrobić w termomoksie
niestety nie wiem, nigdy nie używałem
Czy whisky zamiast rumu się nada? Pozdrawiam 🙂
nada się!
Dałam 3,5 szklanki maki , ale to ponad 600g…..Trzymać sie miary czy wagi w takim razie?
trzeba pamiętać, że szklanka to nie „szklanka na wodę”, a miarka o pojemności 240-250 ml – proszę trzymać się wagi
Właśnie wzięłam się za szykowanie, czy po wymieszaniu składników robotem ciasto wyrabiamy ręcznie czy nadal robot?
nadal robotem
Hej, czy gotowe pączki można zamrozić? Jeśli tak, to w jaki sposób to zrobić, żeby po odmrożeniu dobrze smakowały?
tak, do odmrażać w piekarniku rozgrzanym do 180 C, przez około 10 min – lukier się skarmelizuje, ale pączki będą smaczne i jak po usmażeniu
Te pączki to jakiś kosmos. Znikają w mgnieniu oka. W weekend powtórka.
<3
Zrobiłam dziś… We Francji prawdziwych polskich pączków nie znajdę … Ale dzięki Tobie jest wszystko jak powinno być 🙂 rozkoszne pączki ! A moi francuscy przyjaciele klęki na kolana hehehe serio, oni chcą jeszcze! Rozeszły się w oka mgnieniu!
Merci !!
cieszę się! pokazuj im, że też mamy nad Wisłą wspaniałe dzieła kulinarne!
Zdecydowanie zasługują na medal!
bardzo się cieszę <3
Dobry Boże, co za pyszności! Tłusty czwartek na obczyźnie uratowany!
ps. z braku robota kuchennego ciasto wyrabiałam mieszając łyżką. Będą zakwasy w dłoniach, ale ciasto mięciusieńkie, pulchniutkie, wyrośnięte!
można powiedzieć, że wyrabianiem ciasta „spaliłaś” zjedzone pączki!
To moje pierwsze w życiu pączki i są nieziemskie ❤️Niestety lukier spłynął😔 czy powinnam go wylewać na ostudzone pączki?
raczej nie gorące, ale nie muszą być w temp pokojowej! cytryna cytrynie równa, musisz wyczuć, czy to już odpowiednia konsystencja i ewentualnie dodać więcej cukru pudru/soku z cytryny
Robiłam w termomixie z powodu braku miksera planetarnego, uzylam klosa (programu do wyrabiania bulek) na 8 min i wyszlo bardzo dobre! 🙂 Polecam przepis w 100%!
dzięki za info!
Czy w przepisie można zamienić 1:1 mleko na napój roślinny (czy należy coś dodatkowo w takiej sytuacji dodać ?) oraz czy zamiast masła można użyć margaryny/oleju ewentualnie czy masło może być klarowane bez straty na jakości pączka? Chodzi o zamianę tych produktów dla małego alergika który jest uczulony na białka mleka. Dziękuję!
Wszystko można. Użyłbym napoju roślinnego i masła klarowanego
Przymierzam sie do smazenia w środę, mam dwa pytanka 🙂
Czy ciasto jesli wyrobie je sama, bedzie mialo taka sama konsystencje myslisz?
Czy moge smazyc na smalcu zamiast oleju?:)
Pozdrawiam i dzieki, Twoje przepisy to sztosy <3
Na pewno będzie trzeba sypnąć więcej mąki, bo ma dość dużą hydracie – klei się. Moim zdaniem na oleju lepsze 🙂
Nie polecam, za szybko znikają 🙂
haha <3
[…] Crème Brûlée to nowy wymiar pączkowej rozkoszy. Pomimo tego, że już trzeci rok z rzędu zasiadam w jury wyłaniającego Najlepszego […]
Robiłam je rok temu, w tym roku również zagoszczą w moim brzuchu! Czuję, że będą one coroczną tradycją 😀 Dziękuję za ten wspaniały przepis <3
<3
Przepis zapisany, a wkrótce będzie wypróbowany:) Dzięki! Michał, ty masz w sobie tyle pasji do smaków i do opowiadania o nich, że nawet kucharz z małym doświadczeniem nie boi się podejść do nowych przepisów. Super!
P. S. Czy ktoś mógłby polecić markę dobrej, gęstej konfitury z róży do nadziewania pączków? Ostatia kupiona była zbyt lejąca i nadawała się tylko do herbaty…
Hej, dzięki! <3
ja używam tej: https://polskarozasklep.pl/pl/p/Konfitura-z-platkow-rozy-330-g/41
Z racji małego pączka rosnącego w brzuchu, wolałabym uniknąć alko 😉 czy czymś gonzastapic czy po prostu nie dodawać?
To są 3 łyżki. Alkohol wyparowuje podczas smażenia 🙂
Jezeli nie mam zadnego alkoholu w domu ?
Czy Moze byc biale wino ? Tylko to mam 🙈
Mmmm, jednak dałbym coś mocniejszego. Może sąsiad pożyczy 3 łyżki wódki? 😉
Pozyczył wlasnie 😂
Hej, zrobiłam wszystko jak w przepisie (choć z połowy proporcji, bo chciałam najpierw spróbować), ale ciasto nie chciało wyrosnąć. Zrobiłam je drugi raz, miało lepszą konsystencję i odstawiłam je w lepsze miejsce, ale wciąż nic. Mieszkam po Rzymem i w lutym nie mamy w domu jeszcze tak ciepło jak zwykle jest zimą w Polsce. Czy to dlatego? 😀 Przy smażeniu się normalnie podniosły, ale w misce ani rusz i potem na blasze też nic. (drożdże były instant)
Hmm, to bardzo dziwne, bo drożdży w przepisie jest dość dużo i powinny wyrastać dynamiczne. Może coś nie tak z drożdżami?
Mialam ten sam problem. Może włoskie droższe nie są tak dobre jak polskie 😅
ufff, już myślałam, że to moja wina… może następnym razem kupię świeże albo jakieś innej firmy (mialam Paneangeli)
Niestety nie udało mi się zakupić różanej konfitury, jakieś inne sugestie co można dodać do konfitury malonowej?
Wodę różaną!
Zrobiłam pączki z tego przepisu jako pierwsze w moim życiu!! Nigdy nie spodziewalam sie ze to powiem, ale te pączki są lepsze niż z najlepszej cukierni! Robiłam je razem z Twoim filmem na YouTube i tam chyba pominąłeś dodanie cukru. W każdym razie udało mi się go dodać na koniec 🙂 PąCZKI PYCHA!
Cieszę się, że wyszły!
Mam małe pytanie – podczas odmierzania składników kierujesz się raczej wagą czy np. szklankami? Kiedy odmierzam szklankami mąki mam więcej o pół szklanki niż kiedy bym odmierzyła wagą.
Pamiętaj, że szklanka to nie szklanka do picia, a „cup”, czyli miarka kuchenna o pojemności 250 ml.
Zawsze lepiej wagą.
Hey . Rozkosznie, Rozkosznego proszę o nazwę termometru jakiego to Rozkoszny użył. Paczki mają być idealne więc potrzebuje sprawdzonego sprzętu. Liczę na rychłą odpowiedź, ponieważ mam już cześć białek odłożonych i z tego przepisu bym chciała dodać to białko i zrobić naprędce makaroniki 😁 pozdrawiam Marta
Używam najzwyklejszego z Ikei 😀
Czy można zostawić ciasto do wyrośnięcia dłużej, na 2-2, 5 godz.?
Czy ciasto będzie lepsze jak się da do wyrośnięcia na noc jak do jagodzianek?
Czy krem można zrobić dzień wcześniej?
Hmm, tu nie ma kremu, ale konfitury można wymieszać dzień wcześniej
Super pączki, jeszcze nigdy nie jadłam tak delikatnych i puszystych.. po prostu pychotka. Ze względu na brak porządnej szprycy robiłam odrazu z nadzieniem. Ciasto dobrze się rozciągało i sklejało nic przy wyrastaniu nie wyciekło.
Bardzo się cieszę!
hej! Robiłam już Twoje pączki 3 lata temu i były to najlepsze jakie jadłam ♥️ Chciałam w tym roku zrobić rano pączki i zanieść je do pracy – stąd moje pytanie – czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawić je do spokojnego wyrastania w lodówce?