Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem, na medal

Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem, na medal 1

Pewnego lutowego popołudnia zadzwonił telefon. – Cześć, tu Basia Starecka, dziennikarka kulinarna. Jesteś Rozkoszny, nie chciałbyś zostać jurorem w konkursie na najlepszego stołecznego pączka „Gazety Wyborczej”? – padła propozycja nie do odrzucenia. Basia ostrzegła, że to nie jest łatwa fucha i co roku ma zgagę, ale i tak ją wziąłem. Oczywiście miała rację. Nie miała na myśli ilości pączków, którą należy od każdej strony skosztować – kęs ciasta, wymaz konfitury, kontrola lukru – ale ich fatalną jakość. W całym zestawieniu nie znalazł się nawet jeden pączek na medal. Wybraliśmy najbardziej przyzwoitego delikwenta, a ja wróciłem do domu usmażyć takie, jakie powinny być. 

Idealny pączek nie może być ani za mały, ani za duży. Ma być w sam raz na jeden raz. Powinien być ponętnie zaokrąglony i zarumieniony, z wyraźnie zarysowaną jasną obwódką wzdłuż tłuściutkiej talii. Najważniejsze jest nadzienie. Nie jestem ortodoksyjny, nie uważam, że pączek koniecznie musi być nadziewany przed smażeniem. W zasadzie trik ze szprycą i ładowanie konfitury już w gotowego pączka jest bardzo dobrym rozwiązaniem pozwalającym nafaszerować go nieprzyzwoitą ilością nadzienia. Niektórzy wolą pączki z cukrem pudrem, ale to tylko dlatego, że nie próbowali lukru cytrynowego. 

Przepis pochodzi z mojej książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, którą możecie zamówić o tutaj!

Filmik instruktażowy z przygotowania pączków znajdziecie na moim IGTV!

Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem
Ciasto
3½ szklanki (450 g) mąki pszennej uniwersalnej oraz więcej do formowania
2 opakowania drożdży suszonych (razem 14 g)
⅓ szklanki (70 g) cukru
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) letniego mleka
60 g masła, roztopionego
2 duże jajka
1 żółtko
3 łyżki ciemnego rumu
olej roślinny, do smażenia

Nadzienie i podanie
1½ – 2 szklanki (450 – 600 g) konfitury różanej wymieszanej z malinową
¼ szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny (mniej więcej z 2 cytryn)
2 szklanki (260 g) cukru pudru
3 łyżki suszonych płatków róży

1. W misie miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko, masło, jaja, żółtko i rum. Mieszaj ze średnią prędkością przez 1 minutę lub do czasu, aż składniki się połączą. Wyrabiaj z prędkością nieco większą niż średnia, aż ciasto będzie miękkie i jedwabiste – około 15 minut. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość – na około 1-1½ godziny.

2. Wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą obsypaną mąką. Podziel na 14 części (każda po około 65 g), a następnie uformuj z nich kulki. Ułóż pączki na dwóch blachach do pieczenia obsypanych mąką, zostawiając między nimi dużo miejsca. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż będą nieco pulchne i delikatne – około 30 minut.

3. Mniej więcej 15 minut przed końcem wyrastania pączków do garnka o grubym dnie lub żeliwnej patelni z wysokimi brzegami wlej olej na wysokość 10 cm i powoli rozgrzej do temperatury 175°C (dłuższe rozgrzewanie oleju gwarantuje bardziej stabilne smażenie.). Termometr cukierniczy to najlepszy przyjaciel, podczas smażenie pączków. Pączki smażone w zbyt wysokiej temperaturze będą spalone lub surowe w środku, natomiast te w za niskiej nasiąknął tłuszczem. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.

4. W kilku turach smaż pączki na złoty kolor – po 1-2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i przestudź nieco przed nadziewaniem.

5. Konfiturę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 6-12 mm. Możesz nadziewać pączki od góry albo z boku. Wbij końcówkę do połowy pączka i delikatnie wciskaj dżem do momentu, aż odrobina będzie wyciekać z dziurki. To samo zrób z pozostałymi pączkami.

6. Aby przygotować lukier, w małym rondlu na małym ogniu zagotuj sok z cytryny. Zdejmij z ognia, a potem wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Polej pączki lukrem i udekoruj płatkami róży. Zjadaj póki ciepłe. Czyż nie są “Rozkoszne”?

Rady/porady
Najbardziej tradycyjne nadzienie pączków to konfitura różana, ale możesz spróbować wersji z ulubionym dżemem owocowym, kremem czekoladowym albo budyniem waniliowym. Dobrym rozwiązaniem jest też mieszanie konfitury malinowej z różaną. Tradycyjny, baśniowy smak przełamany kwaskowatością malin.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem, na medal 2
Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem, na medal 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

80 komentarzy

Paula 28 stycznia, 2021 - 10:26 am

Testowałam już ten przepis, jako jeden z pierwszych z Rozkoszne! Są idealnie wyrośnięte, puszyste, no po prostu absolutnie rozkoszne 🙂 dziękuję za ten i inne!

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 2:33 pm

do usług <3

Reply
Katarzyna Zwolińska 28 stycznia, 2021 - 10:51 am

Hej, myślisz, ze mogę rum zastąpić spirytusem?

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 2:32 pm

tak, choć smak nie ten 🙂

Reply
m 10 lutego, 2021 - 5:19 pm

tylko lepszy 🙂 a jaki olej?

Reply
Ola 28 stycznia, 2021 - 11:43 am

Mam ochotę wypróbować. Chciałabym użyć świeżych drożdży. Jakie proporcje? 🙂

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 2:31 pm

30 g drożdży świeżych

Reply
Iza 28 stycznia, 2021 - 11:52 am

Można użyć zwykłego miksera ręcznego z hakami? Lub po prostu rąk?

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 2:31 pm

można użyć miksera z hakiem, ręcznie też można, ale może być to trudne, bo ciasto jest kleiste

Reply
Sylwia 6 lutego, 2021 - 7:02 am

Muszę koniecznie wypróbować! Zastanawia mnie tylko ilość drożdży. Skoro świeżych 30g to dlaczego aż 2 op instant? Jedno odpowiada 50g św i podnosi kilogram mąki…

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2021 - 11:16 am

stosuję inny przelicznik drożdży suszonych na świeże: 7 g drożdży instant to 15 g drożdży świeżych

Reply
Ewelina 28 stycznia, 2021 - 1:32 pm

Czy rum jest konieczny? Można go czymś zastąpić?

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 2:37 pm

alkohol w pączkach sprawia, że nie chłoną one tłuszczu podczas smażenia. może być nawet wódka, ale rum po prostu będzie najsmaczniejszy – a to pączki na medal

Reply
Monika 28 stycznia, 2021 - 1:47 pm

Czy musi być rum, istnieje jakaś inna możliwość? ☺️

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 2:38 pm

może być likier Cointreau, wódka, amaretto

Reply
Justyna 28 stycznia, 2021 - 3:14 pm

A baccardi się nada? 🙃

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 7:24 pm

tak!

Reply
Karina 28 stycznia, 2021 - 6:35 pm

Konfitura różana w sensie z płatków róż? 😀

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 7:24 pm

tak, ale mogą też być róża utarta w cukrze!

Reply
Karola 1 lutego, 2021 - 8:32 am

Hejka, a na jakim oleju najbardziej polecasz smażyć ? 🙂

Reply
rozkoszny 1 lutego, 2021 - 11:00 am

ja smażę na rzepakowym, czasami mieszam z masłem klarowanym

Reply
Aga 2 lutego, 2021 - 11:46 am

hej, jak rozpoznać, że temperatura oleju jest już właściwa?

Reply
Marta 2 lutego, 2021 - 3:19 pm

ile wychodzi pączków z tego przepisu?

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2021 - 5:30 pm

14

Reply
Anna 2 lutego, 2021 - 4:15 pm

A można użyć zamiast masła margarynę i zamiast mleka napój roślinny? Uczulenie na nabiał😔

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2021 - 5:31 pm

a margarynę nie daję zgody, ale napój roślinny jak najbardziej – sam go używam

Reply
Maja Kowalska 3 lutego, 2021 - 9:47 am

czy można wyrobić ciasto przy użyciu Thermomixa? Jeżeli tak to jak ?
sugerować się sposobem wyrabiania przy przepisach pod Thermomix czy również przez 8 minut?

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:59 am

niestety nie wiem

Reply
Gosia 11 lutego, 2021 - 8:44 pm

Ja już wiem, można!
Najpierw wrzuciłam wsteczne obroty na 30 sekund na 4 a potem na trybie ciasto około 6-7 minut..

Wyszła rewelacja..

Reply
Marta 12 lutego, 2021 - 11:08 am

Ja robiłam w TM najpierw 30 sekund w normalnym trybie na 3,5 a potem interwał 15 minut. Pączki pierwsza klasa!

Reply
Anna 3 lutego, 2021 - 4:14 pm

Czy można zastąpić suche drożdże takimi normalnymi? W Dani nie mogę nigdzie znaleść suchych drożdży 🙁

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:06 pm

tak, daj ich 2x więcej! możesz dla pewności, czy świeże, zrobić zaczyn

Reply
Paulina 3 lutego, 2021 - 4:32 pm

mysle,ze 3 minutowy interwal spokojnie starczy 😉

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:07 pm

na każdego pączka haha

Reply
Natalia 4 lutego, 2021 - 11:07 am

Czy dało by radę wyrobić ciasto późno wieczorem i schować do lodówki na pierwsze wyrastanie aż do popołudnia? Czy to trochę za długo? Czy ewentualnie zmniejszyć ilość drożdży, żeby dało radę tyle postać w lodówce?

Reply
Karola 5 lutego, 2021 - 10:03 am

Czy można by zrobić więcej sztuk, a mniejszych? Wtedy krócej smażyć?

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2021 - 11:17 am

można, ale nie będą tak ładne wizualnie

Reply
Krysia 5 lutego, 2021 - 1:33 pm

A mi wyszło ciasto bardzo luźne , dużo więcej maki musiałam dosypać – czy napewno proporcje są ok ?

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2021 - 7:01 pm

tak, ciasto jest dość luźne, dlatego trzeba wyrabiać je robotem

Reply
Monika 5 lutego, 2021 - 5:24 pm

Moje pierwsze pączki w życiu i jak się okazało wybrałam najlepszy przepis ❤️ Sa cudownie pyszniutkie 😍😍

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2021 - 7:01 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Natalia 6 lutego, 2021 - 12:50 am

Skad wiadomo kiedy temperatura w garnku bedzie 175? Czy trzeba kupic specjalny termometr czy mozna na oko az sie nagrzeje?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2021 - 11:17 am

Termometr bardzo ułatwia sprawę. Pączki smażone w zbyt niskiej temperaturze będą tłuste, natomiast te w zbyt wysokiej spalone lub surowe w środku

Reply
nona 7 lutego, 2021 - 6:31 am

Cześć, przy całych jajkach razem z białkami i tylko jednym żółtku nie będą twarde na następny dzień? 🙂

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2021 - 12:18 pm

nie będą! oczywiście nie pozostaną, aż tak miękkie, ale wciąż przyjemnie do konsumpcji 🙂

Reply
Zuza 7 lutego, 2021 - 1:44 pm

Czy ciasto może leżeć dłużej? Czy mogłabym je zrobić dzień wcześniej a w czwartek uformować i usmażyć? Czy raczej nie?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2021 - 3:33 pm

trzeba byłoby zredukować ilość drożdży do 7g i odstawić na noc do lodówki, ale nie polecam tego rozwiązania – w podanej formie są bardziej puszyste

Reply
Justyna 8 lutego, 2021 - 9:17 am

Hej, testowałam wczoraj i mam pytanie, jeśli chce zrobic większe paczki (90g) to trzymać je dłużej niż 2 min? Wczorajsze nie miały tego białego paska czy mógłby za ciężkie i dałam zbyt dużo mąki ?
P. S. W smaku pyszne 🥰

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2021 - 9:39 am

hej, smażyłaś w 175 S – to zazwyczaj temperatura jest przyczyną braku pączkowej talii

Reply
Justyna 10 lutego, 2021 - 6:46 pm

Właśnie to było 175 s, miałam termometr. Czy brak im obwodki przy niższej czy wyższej temperaturze? Może mój termometr oszukuje 🤔 w sumie jakoś bardzo ten olej nie skwierczal

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2021 - 10:18 pm

raczej przy zbyt wysokiej

Reply
Oiseau 8 lutego, 2021 - 10:10 am

Dzień dobry 🙂
Czy ma Pan jakieś wskazówki dla osób, które będą wyrabiać ręcznie? Nie mam niestety miksera wymaganego w przepisie.
Skorzystanie z innego przepisu to dla mnie ostateczność 🙂

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2021 - 9:12 am

podsypać dużo mąki, puścić ulubioną playlistę i wyrabiać z 20 minut 🙂

Reply
oiseau 24 lutego, 2021 - 9:02 am

Ooo, dziękuję pięknie 🙂 Obawiałam się tego wyrabiania, ale nie było wcale tak źle 🙂
Trochę było zabawy ze „złapaniem” odpowiedniej temperatury, ale gdy już się ustabilizowało, to była przepyszna przygoda!

Reply
Magda 9 lutego, 2021 - 2:35 pm

Wspomniasz, że ciasto jest lużne i zastanawiam się, czy nadzianie przed smażeniem będzie możliwe. W tej kwestii jestem tradycjonalistką, bo nie mam szprycy do nadziewania (hehe). A tak serio to jak się pączka upiecze z marmoladą to, w mojej skromnej opinii, on jakoś lepiej smakuje. Myślisz, że będzie się dało nadziać przed smażeniem, czy ciasto wychodzi tak luźne, że nie da rady?

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2021 - 3:18 pm

po wyrośnięciu spokojnie dasz radę nadziać i uformować pączka, powidzenia!

Reply
gab 9 lutego, 2021 - 2:38 pm

Lepiej smażyć pączki na smalcu czy na oleju rzepakowym? Planuję robić pączki i faworki, faworki zdecydowanie wolę na smalcu, zastanawiam się czego użyć do pączków?

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2021 - 3:17 pm

smalec może zostawić niepożądany zapach, nie polecam

Reply
Dominika 9 lutego, 2021 - 7:11 pm

Czy mogę to ciasto zrobić w termomoksie

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2021 - 9:01 pm

niestety nie wiem, nigdy nie używałem

Reply
Natalia 10 lutego, 2021 - 2:18 pm

Czy whisky zamiast rumu się nada? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2021 - 2:37 pm

nada się!

Reply
Gabrysia 10 lutego, 2021 - 4:50 pm

Dałam 3,5 szklanki maki , ale to ponad 600g…..Trzymać sie miary czy wagi w takim razie?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2021 - 10:17 pm

trzeba pamiętać, że szklanka to nie „szklanka na wodę”, a miarka o pojemności 240-250 ml – proszę trzymać się wagi

Reply
Patrycja 10 lutego, 2021 - 5:37 pm

Właśnie wzięłam się za szykowanie, czy po wymieszaniu składników robotem ciasto wyrabiamy ręcznie czy nadal robot?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2021 - 10:18 pm

nadal robotem

Reply
Sylwia 10 lutego, 2021 - 8:32 pm

Hej, czy gotowe pączki można zamrozić? Jeśli tak, to w jaki sposób to zrobić, żeby po odmrożeniu dobrze smakowały?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2021 - 9:19 pm

tak, do odmrażać w piekarniku rozgrzanym do 180 C, przez około 10 min – lukier się skarmelizuje, ale pączki będą smaczne i jak po usmażeniu

Reply
Małgorzata 10 lutego, 2021 - 8:50 pm

Te pączki to jakiś kosmos. Znikają w mgnieniu oka. W weekend powtórka.

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2021 - 9:18 pm

<3

Reply
Maya 11 lutego, 2021 - 4:12 pm

Zrobiłam dziś… We Francji prawdziwych polskich pączków nie znajdę … Ale dzięki Tobie jest wszystko jak powinno być 🙂 rozkoszne pączki ! A moi francuscy przyjaciele klęki na kolana hehehe serio, oni chcą jeszcze! Rozeszły się w oka mgnieniu!
Merci !!

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2021 - 6:59 pm

cieszę się! pokazuj im, że też mamy nad Wisłą wspaniałe dzieła kulinarne!

Reply
Oliwia Liber 11 lutego, 2021 - 5:30 pm

Zdecydowanie zasługują na medal!

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2021 - 6:59 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Zuza 11 lutego, 2021 - 6:23 pm

Dobry Boże, co za pyszności! Tłusty czwartek na obczyźnie uratowany!
ps. z braku robota kuchennego ciasto wyrabiałam mieszając łyżką. Będą zakwasy w dłoniach, ale ciasto mięciusieńkie, pulchniutkie, wyrośnięte!

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2021 - 7:00 pm

można powiedzieć, że wyrabianiem ciasta „spaliłaś” zjedzone pączki!

Reply
Kasia 11 lutego, 2021 - 8:30 pm

To moje pierwsze w życiu pączki i są nieziemskie ❤️Niestety lukier spłynął😔 czy powinnam go wylewać na ostudzone pączki?

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2021 - 11:01 pm

raczej nie gorące, ale nie muszą być w temp pokojowej! cytryna cytrynie równa, musisz wyczuć, czy to już odpowiednia konsystencja i ewentualnie dodać więcej cukru pudru/soku z cytryny

Reply
Karolina 14 lutego, 2021 - 2:13 pm

Robiłam w termomixie z powodu braku miksera planetarnego, uzylam klosa (programu do wyrabiania bulek) na 8 min i wyszlo bardzo dobre! 🙂 Polecam przepis w 100%!

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2021 - 8:37 pm

dzięki za info!

Reply

Leave a Comment