Perfekcyjne quiche ze szparagami

Przed oczami mam francuską boulangerie – patisserie, która znajdowało się trzy kroki od mojego miejsca w Paryżu. Sprzedawali tam oprócz szeregu różnych bagietek, chlebów, brioszek, croissantów, tart z owocami sezonowymi, również świeżo robione tartines i quiches z codziennie innym nadzieniem. Cieszyły się one wyjątkowym powodzeniem, szczególnie w porze lunchu, kiedy to Francuzi masowo opuszczają stanowiska pracy, aby udać się na zasłużoną przerwę na posiłek.

Perfekcyjne quiche ze szparagami 1

We Francji można je spotkać pod dwoma pseudonimami: quiche albo tarte salée (tarta na słono). Jednak nie jest to jedno i to samo. Quiche wyróżnia się masą jajeczno-śmietanową, którą zalewa się składniki. Najsłynniejszą jej przedstawicielką jest alzacka quiche lorraine, z boczkiem i cebulą. Jednak quiche ma wiele wspaniałych odmian, a moją ulubioną jest ta ze szparagami, bo dostępna tak krótko.

Quiche łatwo zepsuć. Przepisy nieuwzględniające podwójnego pieczenia wołają o pomstę do nieba, bo co to za przyjemność jeść namoknięte, zupełnie niechrupiące ciasto? Istnieje kilka trików, aby się przed taką ewentualnością uchować. Po pierwsze ciasto musi być podpieczone bez nadzienia, po drugie dodatkowa warstwa z wysuszonego sera urochni przed wsiąknięciem śmietany przez ciasto, a po trzecie konieczne jest całkowite wystudzenie skorupy przed wypełnieniem. Wystudzone ciasto stwardnieje i nie przyjmie tak chętnie płynów jak ciepłe i jeszcze miękkie. To tyle filozofii. Vive la kraina masłem i śmietaną płynąca!

Perfekcyjne quiche ze szparagami 2

Perfekcyjne quiche ze szparagami:
na formę do paj lub tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej – można zastąpić białą
1 łyżeczka cukru pudru
½ łyżeczki soli
100 g masła, zimnego
1 jajko “zerówka”
lodowata woda (opcjonalnie)

tarty pecorino romano

Mąki, sól i cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodaj łyżkę lub dwie lodowatej wody. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 40 minut lub 15 minut do zamrażarki.

Formę do paja lub tortownicę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką (jeśli chcesz użyć formy do tarty musi mieć ona 23 cm, możesz też wybrać tortownicę o takich wymiarach, ale pamiętaj, żeby brzegi będą niższe ).

Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż je do formy, tak aby brzegi sięgały połowy wysokości (w przypadku tortownicy). Jeśli posiadasz formę do paja, udekoruj brzegi: za pomocą kciuka zrób wgłębienie w bokach, opartych na kciuku i palcu wskazującym. Najlepiej jeśli sami to zobaczycie, o tu 2.12 minuta. Wstaw ciasto lodówki na przynajmniej godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na ciasto połóż papier do pieczenia, a następnie wsyp obciążniki np. suchą ciecierzycę lub ryż. Piecz przez 15 minut, zdejmij obciążenie i papier. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni i dopiekaj jeszcze 10 – 12 minut, aż spód się wysuszy i zarumieni.

Zetrzyj ser, tak aby przykrył cały spód. Zapiekaj przez 3 minuty. Wyjmij i całkowicie wystudź ciasto.

Nadzienie:
pęczek zielonych szparagów
2 duże jajka “zerówki”
2 żółtka “zerówki”
200 ml kwaśnej śmietany 18%
½ łyżeczki tymianku
sól morska, pieprz świeżo mielony
3 łyżki startego pecorino romano
60 g ulubionego sera koziego

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na 1 cm kawałki, zostawiając kilka w całości do dekoracji na wierzch. Ja tego nie zrobiłem, przez co quiche gorzej się kroił. Wrzuć wszystkie szparagi do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedź i osusz.

Wszystkie składniki nadzienia oprócz sera koziego wymieszaj w misce do połączenia.

Do całkowicie wystudzonego (to bardzo ważne!) ciasta włóż szparagi i poszarpany w rękach ser kozi. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wyłóż pozostawione szparagi w całości.Zapiekaj przez 50 – 60 minut, lub do momentu, aż masa całkowicie się zetnie. Jeśli boki lub masa będą się zbyt mozno zarumieniać, przykryj folią aluminiową.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Perfekcyjne quiche ze szparagami 3 Perfekcyjne quiche ze szparagami 4 Perfekcyjne quiche ze szparagami 5

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Ula 13 maja, 2020 - 12:19 am

A czy dodane do masy suszone pomidory będą pasować?i następnego dnia będzie smaczne?:)

Reply

Leave a Comment