Poczciwe ciasto marchewkowe to ciasto, którego historia zatoczyła koło, zaliczając mnóstwo kulinarnych grzeszków. A to bez smaku, a to zakalcowate, a to z przesłodzonym frostingiem o smaku waty cukrowej, albo, o mój boże, całkowicie pozbawione tej przyjemności. Jak tak można? Proponuję Wam ciasto w odsłonie chlebka, puszyste, mocno przyprawione i z najprostszym miodowym kremem, którego powiecie, że za mało.
Nie jest to pierwsze marchewkowe na blogu. Dwa lata temu proponowałem wam torcik z klasycznym kremem twarożkowym (frostingiem!). Już w tamtym wpisie narzekałem na mierny poziom ciast marchewkowych mnie otaczających. Zdaje się, że sytuacja się jeszcze pogorszyła, a samo ciasto wypadło z kołowrotku mody, odchodząc do lamusa. O nie! Zbyt lubię tę wilgotną konsystencję, szczypiący sensory smak i rozpływający się w ustach, lekko słony krem. Ciasto przemycam wam pod postacią chlebka. Nazwijmy to drugim życiem.
Aby nadać ciastu wilgotności nasączyłem je maślanką. Sam olej, częściowo zastąpiełem masłem (a jak!), z którym wszystko smakuje lepiej. Nie można tego zrobić całkowicie, bo ciasto niestety szybko starci na puszystości, twardniejąc okropnie. Kompromis.
Gwiazdą jest krem. Klasycznie uciera się tonę masła z toną cukru pudru, a następnie dodaj serek kremowy. Przyznajcie się, ile razy ten krem wam zważył? Mi sporo. Dla ułatwienia sprawy rezygnuję z cukru i masła, a serek ucieram (to chyba zbyt poważne słowo na te kilka ruchów łyżką) po prostu z miodem. Smakuje bajecznie.
Prosty chlebek marchewkowy z kremem miodowym
keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm
Ciasto
1 ¾ szklanki (220 g) mąki pszennej
1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kardamonu
2 jajka od szczęśliwej kury
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
50 g masła, roztopionego i przestudzonego choć trochę
¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego
½ szklanki (120 ml) maślanki
300 g marchewki (3 – 4 sztuki), startej na grubych oczkach
½ szklanki (70 g) orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie, ale bardzo rekomenduję)
Krem
250 g serka kremowego (typu Philadelphia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
3 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, cynamonem, imbirem i kardamonem. Jajka ubij z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy (można to zrobić kilkoma, stanowczymi ruchami widelcem). Cały czas mieszając, wlej masło i olej, następnie maślankę.
3. Dodaj przygotowaną mąkę. W połowie mieszania dorzuć marchewkę i orzechy. Przełóż masę do foremki. Piecz 60 – 70 minut, aż patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu. Studź 15 minut w foremce, następnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.
4. Serek kremowy wymieszaj z miodem i wanilią. Można zrobić to nawet łyżką, krem będzie lekki i aksamitny. Udekoruj ciasto frostingiem, polej miodem, obysp cynamonem. Zjedz co najmniej dwa kawałki, ale podziel się z bliskimi także.
Rady/porady
Serek kremowy musi być w temperaturze pokojowej. Jego konsystencja jest wtedy miękka i aksamitna. Najlepiej wyjąć go z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta. Szybciej ociepla się wyjęty z opakowania i pokrojony w kawałki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
56 komentarzy
czy maślankę można czymś zastąpić? jogurtem?
Tak, ale dodałbym 1-2 łyżki mleka, aby go rozrzedzić
Robię od kilku lat marchewkowe z takich samych składników 🙈 Zamiast maślanki używam mleka roślinnego, polecam spróbować orzechy nerkowca, cuuudownie pasują do marchewkowego. Pozdrawiam cieplutko ❤️
omg, te same proporcje? wielkie umysły myślą podobnie!
Cześć, czy zamiast marchewki można dodać skórkę z cytryny? Czy pozostałe składniki jakoś zmieniać?
Cześć, konsystencja ciasta całkowicie się zmieni – nie wiem, co z tego wtedy wyjdzie 🙂
Czy soda jest niezbędna w przepisie? Nie mam akurat w domu. 🤦🙈
Czy brązowy cukier można zastąpić białym? Ile wtedy go dać?
Wolę mieszać sodę z proszkiem, aby ciasto równomierniej rosło, ale możesz ją zastąpić proszkiem.
Można zastąpić brązowy białym 🙂
Myślisz, że to dobry pomysł żeby miód zastąpić syropem klonowym?
Hmm, syrop klonowy może być ciut za rzadki
Czy można użyć serka Mój ulubiony? Ma bardzo fajny skład 🙂
nigdy nie używałem, ale jeśli to ten typ co philadelphia to oczywiście 🙂
Czy można czymś zastąpić jajka lub zupełnie je pominąć?
Niestety nie wiem, na pewno nie wyjdzie takie ciasto jak w przepisie
czy chlebek mozna zrobic w formie muffinkow? jak wplynie to na czas pieczenia?
z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!
Można, czas pieczenia skróci się do około 35 minut
Jesteś moim odkryciem ostatnich dwóch lat. Nareszcie serniki są puszyste, wysokie, przepyszne, a ciastko marchewkowe W KOŃCU nie jest zakalcem tylko mięciutkim i delikatnym ciastem! Kolejny przepis checked❤️
Bardzo się cieszę <3
Cześć Rozkoszny. Frosting pyszny, część została zjedzona przez Synka i Męża, jak jeszcze ciasto było w piekarniku. Niestety wyszło zakalciwate… Piekłam 60 min w 180. Być może za krótko. Dałam mąkę pszenną pół na pół z razową (żeby było zdrowiej), no i kefir zamiast naślanki z braku laku… Próbować raz jeszcze? PS składniki były w temp pokojowej. Pozdrawiam ciepło.
Nie można tutaj podmieniać na razową, to prosta droga do zakalca. Kefir jest ok. Proszę sprawdzać następnym razem czy ciasto jest wypieczone tzw. patyczkiem.
Dziękuję za odpowiedź. Mimo zakalca jedli aż im się uszy trzęsły :). Następnym razem spróbuję że zwykłą, pszenną.
Ale to jest pyszne! 😊 Pierwsze w życiu ciasto marchewkowe, które naprawdę mi smakuje 😍
dziękuję za kolejny świetny przepis 😊
Bardzo się cieszę! 🙂
Idealne ciasto marchewkowe. Nie jest przesłodzone. Frosting extra. Zjadłam niestety tylko mały kawałek bo mnie wszyscy ograbili. Także tak….:) wszystkim za to bardzo smakowało i chcą jeszcze:) Dziękuję za ten przepis, kolejny już 🙂 co jeden to lepszy:)
Cześć, to już drugi raz, gdy zabrałam się za upieczenie tego cudnego ciacha, jednak za każdym razem napotyka mnie ten sam problem – ciasto wychodzi zakalcowate i nie chce się dopiec wewnątrz, pomimo zbrązowiałej skórki…
Dodam, że ciacho robione zgodnie z przepisem i piekarnik przetestowany na wielu innych wypiekach.
Czy jakaś dusza ma podobny problem?
Procedura zakalcowa:
1. Czy wszystkie składniki były dokładnie odmierzone?
2. Czy były w temperaturze pokojowej?
3. Czy użyta została forma o podanych wymiarach? (w mniejszej niż podana na pewno wychodzi zakalec)
Wszystkie trzy punkty zostały spełnione, ale może faktycznie następnym razem rozdzielę na trzy formy (robiłam z dwóch porcji i wydaje mi się, że mogło być za dużo ciasta w formie lub piekarnik mógł nie poradzić sobie z taką ilością masy). Na szczęście mimo mojego małego rozczarowania, ciasto wszystkim smakowało i zostało zjedzone co do okruszka <3
O dzieki Ci. Po tylu porażkach w końcu udało mi się zrobić pyszne ciasto marchewkowe 🙂 super przepis! 🙂
i taki był sens tego przepisu – aby w końcu się udało!
Ja podobnie jak niektóre poprzedniczki ukręciłam pięknego zakalca 😂 Nie zdziwiło mnie to za bardzo, bo ilekroć piekę ciasto z dodatkiem jogurtu, maślanki, kefiru i innych napotykam ten sam problem. Nie martwi mnie to aż tak, bo wiem, że takie ciasta bywają kapryśne i nie ja jedna mam z nim problem. Jak każde inne ciasto upiekę bez problemu, tak te nigdy mi nie wychodzą. Ciasto samo w sobie w smaku rewelacyjne i zjedliśmy całe co do okruszka. Będę próbować dalej, ale mam kilka pytań:
1. Jaką konsystencję mają mieć jajka po ubiciu z cukrem? Moje mieszkałam długo, masa była spieniona, kolor jaśniejszy, ale nie była super puszysta. Czy mogę osobno ubić białko z cukrem na pianę, a potem wbić żółtka? Czy to może jakoś pomóc i unikne w ten sposób zakalca?
2. Jak już ciasto się upiecze, to co robisz? Uchylasz piekarnik, ciasto zostawiasz na kilka chwil i potem wyjmujesz? Wyjmujesz od razu jak się upiecze? Studzisz w piekarniku (uchylonym? zamkniętym?)?
Ja wszystko robiłam wg przepisu. Składniki wyjęte na kilka godzin przed pieczeniem, odmierzone i przygotowane (gramy), kierowalam się Twoimi uwagami. W piekarniku ciasto pięknie wyrosło, uchylilam piekarnik na kilka chwil (zaraz po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, chwile tak sobie ciasto tam bylo, potem uchylilam na kilka chwil drzwiczki i znowu po kilku minutach ciasto wyjęłam i studzilam juz poza piekarnikiem). Zastanawiam się, czy tutaj nie tkwil błąd, bo po uchyleniu drzwiczek w piekarniku, gdy chciałam już ciasto wyjąć na blat, zobaczyłam, że wtedy trochę opadlo.
Czy są jakieś szanse, żebyś pokazał nam ten przepis na swoim insta, w instaTV? Krok po kroku? Myślę, że wielu osobom by to pomogło.
Pozdrawiam Cię i dziękuję za przepis, bo smakowo jest fantastyczny.
Jest jeszcze opcja, że użyłaś za małej formy?
1. Nie, nie pomoże to.
2. Od razu wyjmuję ciasto, jeśli patyczek wbity po wyjęciu pozostaje suchy oczywiście
Użyłam nawet trochę większej niż w przepisie, bo miałam właśnie jedną za małą i tę drugą, więc z dwojga złego wzięłam większą. No nic, jeszcze się nie poddaję, będę próbować dalej 😉
Cześć, zrobiłam w ostatnich dniach ciasto dyniowe i ten chlebek – w obu przypadkach wyszedł zakalec. Masz może pomysł, jaka może być przyczyna? Z góry dzięki!
Mierzysz składniki miarkami czy wagą?
Cudowne ciasto marchewkowe, najlepsze!
Jestem prawdziwą amatorką, uwielbiam przebywać w kuchni i powiem szczerze, że dzięki Tobie nareszcie zaczynam nabierać większej wiary w swoje możliwości! Dzięki Rozkoszny 🙂
Cześć, a czy można zamienić olej rzepakowy na kokosowy? Czy istnieje niebezpieczeństwo, że w takim wypadku coś nie wyjdzie?
Nie, musi być „płynny” olej
Mam formę 28 x 10. Czy się nada?
Ciasto pulchne, mięciutkie i przyjemnie wilgotne. Wydaje mi się jednak ciut za mało słodkie zwłaszcza, że robię je bez frostingu (dzieci nie przepadają). Czy następnym razem mogę sypnąć więcej cukru? Czy może to wpłynąć negatywnie na całe ciasto?
można dodać odrobinę więcej cukru
Dzień dobry, mam pytanie na jaką mąkę mogę zamienić pszenną żeby ciasto się udało?
można spróbować migdałową + mieszankę mąk bezglutenowych
Witaj, robiłam ciasta marchewkowe wielokrotnie ale nigdy na kefirze. Chciałabym spróbować tego przepisu. Czy tak wilgotne ciasto wyjdzie w większej tortownicy (26cm)? Oczywiście pomnażając odpowiednio składniki. Czy wtedy wydłużyć czas pieczenia?
cześć, jak odpowiednio przeliczysz, to czas będzie ten sam
Cześć Rozkoszny :)) Czy mogłabym w tym cudownym chlebku zamienić orzechy włoskie/pekany na migdały albo nerkowce? (alergie)
Dzięki za przepisy!
jak najbardziej!
Niestety nie mam dostępu do maślanki, a bardzo chcę wypróbować ten przepis i nie zostawiać nic przypadkowi. Czym najlepiej zastąpić maślanka i w jakich proporcjach?
Dzięki!
Cześć, spróbuj z kefirem
Hej! Dzięki za przepis 🖤 Czy można marchewke zblendowac na trybie pulsacyjnym? Myślisz że ciasto wyjdzie?
Witam. Wczoraj zrobiłem te ciasto i nie wiem czemu lekko kruszy się podczas krojenia. Co mogłem źle zrobić?
Ideolo! Melduje ze wyszło również z mąkami bezglutenowymi ( mix i gryczana) oraz erytrolem. Robiłam w formie muffinek bo wydaje mi się ze są bezpieczniejsze pod katem dopieczenia. Przepyszne, maślanka i masło robią maślaną, tłuściutką i pachnącą robotę! 😉
Cześć, wymyśliłam sobie żeby zrobić to ciasto w formie muffinek czy coś muszę zmodyfikować w tym przepisie (poza skróceniem czasu pieczenia)? Dużo osób w komentarzach wspominało o zakalcu przy zbyt małej formie, ale chyba jak rozdzielę małymi porcjami to nie powinno być takiego efektu, prawda? 🙂
muffinki dadzą radę!
Czy mozna zmienić mąkę pszenną na orkiszową?
tak, jasną orkiszową
U mnie niestety też zakalec 🙁
Wszystko odmierzone co do grama, składniki w temperaturze pokojowej, piekarnik nowy. Pachnie pięknie, z wierzchu cudnie spieczone a w środku :C