Prosty chlebek marchewkowy z kremem miodowym

Poczciwe ciasto marchewkowe to ciasto, którego historia zatoczyła koło, zaliczając mnóstwo kulinarnych grzeszków. A to bez smaku, a to zakalcowate, a to z przesłodzonym frostingiem o smaku waty cukrowej, albo, o mój boże, całkowicie pozbawione tej przyjemności. Jak tak można? Proponuję Wam ciasto w odsłonie chlebka, puszyste, mocno przyprawione i z najprostszym miodowym kremem, którego powiecie, że za mało.

Nie jest to pierwsze marchewkowe na blogu. Dwa lata temu proponowałem wam torcik z klasycznym kremem twarożkowym (frostingiem!). Już w tamtym wpisie narzekałem na mierny poziom ciast marchewkowych mnie otaczających. Zdaje się, że sytuacja się jeszcze pogorszyła, a samo ciasto wypadło z kołowrotku mody, odchodząc do lamusa. O nie! Zbyt lubię tę wilgotną konsystencję, szczypiący sensory smak i rozpływający się w ustach, lekko słony krem. Ciasto przemycam wam pod postacią chlebka. Nazwijmy to drugim życiem.

Aby nadać ciastu wilgotności nasączyłem je maślanką. Sam olej, częściowo zastąpiełem masłem (a jak!), z którym wszystko smakuje lepiej. Nie można tego zrobić całkowicie, bo ciasto niestety szybko starci na puszystości, twardniejąc okropnie. Kompromis.

Gwiazdą jest krem. Klasycznie uciera się tonę masła z toną cukru pudru, a następnie dodaj serek kremowy. Przyznajcie się, ile razy ten krem wam zważył? Mi sporo. Dla ułatwienia sprawy rezygnuję z cukru i masła, a serek ucieram (to chyba zbyt poważne słowo na te kilka ruchów łyżką) po prostu z miodem. Smakuje bajecznie.

Prosty chlebek marchewkowy z kremem miodowym 1

Prosty chlebek marchewkowy z kremem miodowym
keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm
Ciasto
1 ¾ szklanki (220 g) mąki pszennej
1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kardamonu
2 jajka od szczęśliwej kury
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
50 g masła, roztopionego i przestudzonego choć trochę
¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego
½ szklanki (120 ml) maślanki
300 g marchewki (3 – 4 sztuki), startej na grubych oczkach
½ szklanki (70 g) orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie, ale bardzo rekomenduję)

Krem
250 g serka kremowego (typu Philadelphia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
3 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, cynamonem, imbirem i kardamonem. Jajka ubij z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy (można to zrobić kilkoma, stanowczymi ruchami widelcem). Cały czas mieszając, wlej masło i olej, następnie maślankę.

3. Dodaj przygotowaną mąkę. W połowie mieszania dorzuć marchewkę i orzechy. Przełóż masę do foremki. Piecz 60 – 70 minut, aż patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu. Studź 15 minut w foremce, następnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.

4. Serek kremowy wymieszaj z miodem i wanilią. Można zrobić to nawet łyżką, krem będzie lekki i aksamitny. Udekoruj ciasto frostingiem, polej miodem, obysp cynamonem. Zjedz co najmniej dwa kawałki, ale podziel się z bliskimi także.

Rady/porady
Serek kremowy musi być w temperaturze pokojowej. Jego konsystencja jest wtedy miękka i aksamitna. Najlepiej wyjąć go z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta. Szybciej ociepla się wyjęty z opakowania i pokrojony w kawałki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Prosty chlebek marchewkowy z kremem miodowym 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Moni 25 kwietnia, 2020 - 2:10 pm

czy maślankę można czymś zastąpić? jogurtem?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 5:11 pm

Tak, ale dodałbym 1-2 łyżki mleka, aby go rozrzedzić

Reply
Magdalena 26 kwietnia, 2020 - 1:50 am

Robię od kilku lat marchewkowe z takich samych składników 🙈 Zamiast maślanki używam mleka roślinnego, polecam spróbować orzechy nerkowca, cuuudownie pasują do marchewkowego. Pozdrawiam cieplutko ❤️

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 12:03 pm

omg, te same proporcje? wielkie umysły myślą podobnie!

Reply
Justyna 25 kwietnia, 2020 - 3:21 pm

Cześć, czy zamiast marchewki można dodać skórkę z cytryny? Czy pozostałe składniki jakoś zmieniać?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 5:12 pm

Cześć, konsystencja ciasta całkowicie się zmieni – nie wiem, co z tego wtedy wyjdzie 🙂

Reply
Dorota 25 kwietnia, 2020 - 6:16 pm

Czy soda jest niezbędna w przepisie? Nie mam akurat w domu. 🤦🙈
Czy brązowy cukier można zastąpić białym? Ile wtedy go dać?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 8:52 pm

Wolę mieszać sodę z proszkiem, aby ciasto równomierniej rosło, ale możesz ją zastąpić proszkiem.
Można zastąpić brązowy białym 🙂

Reply
Mrs. Goat 25 kwietnia, 2020 - 6:35 pm

Myślisz, że to dobry pomysł żeby miód zastąpić syropem klonowym?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 8:53 pm

Hmm, syrop klonowy może być ciut za rzadki

Reply
Maria 25 kwietnia, 2020 - 8:11 pm

Czy można użyć serka Mój ulubiony? Ma bardzo fajny skład 🙂

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 9:02 pm

nigdy nie używałem, ale jeśli to ten typ co philadelphia to oczywiście 🙂

Reply
Agnieszka 26 kwietnia, 2020 - 10:32 pm

Czy można czymś zastąpić jajka lub zupełnie je pominąć?

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 11:16 pm

Niestety nie wiem, na pewno nie wyjdzie takie ciasto jak w przepisie

Reply
Marta 29 kwietnia, 2020 - 7:37 pm

czy chlebek mozna zrobic w formie muffinkow? jak wplynie to na czas pieczenia?
z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2020 - 2:33 pm

Można, czas pieczenia skróci się do około 35 minut

Reply
Kasia 30 kwietnia, 2020 - 7:04 pm

Jesteś moim odkryciem ostatnich dwóch lat. Nareszcie serniki są puszyste, wysokie, przepyszne, a ciastko marchewkowe W KOŃCU nie jest zakalcem tylko mięciutkim i delikatnym ciastem! Kolejny przepis checked❤️

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2020 - 9:54 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Anna 3 maja, 2020 - 7:24 pm

Cześć Rozkoszny. Frosting pyszny, część została zjedzona przez Synka i Męża, jak jeszcze ciasto było w piekarniku. Niestety wyszło zakalciwate… Piekłam 60 min w 180. Być może za krótko. Dałam mąkę pszenną pół na pół z razową (żeby było zdrowiej), no i kefir zamiast naślanki z braku laku… Próbować raz jeszcze? PS składniki były w temp pokojowej. Pozdrawiam ciepło.

Reply
rozkoszny 3 maja, 2020 - 8:06 pm

Nie można tutaj podmieniać na razową, to prosta droga do zakalca. Kefir jest ok. Proszę sprawdzać następnym razem czy ciasto jest wypieczone tzw. patyczkiem.

Reply
Anna 4 maja, 2020 - 2:33 am

Dziękuję za odpowiedź. Mimo zakalca jedli aż im się uszy trzęsły :). Następnym razem spróbuję że zwykłą, pszenną.

Reply
Ola 7 maja, 2020 - 8:59 pm

Ale to jest pyszne! 😊 Pierwsze w życiu ciasto marchewkowe, które naprawdę mi smakuje 😍
dziękuję za kolejny świetny przepis 😊

Reply
rozkoszny 7 maja, 2020 - 11:11 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply

Leave a Comment