Jak za sprawą czarów. Zapomniane, czerstwe pieczywo z odrobiną jajek, mleka i śmietanki zamienia się w twór przypominający piankę, jakby ptasie mleczko, jednakże z przyjemnym, przyrumienionym na chrupko wierzchem, gdzie między plastry pieczywa powtykane są kawałki kwaśnych malin i chrupiących migdałów oprószonych sowicie cukrem pudrem.
Niby śniadanie, ale jednak trochę deser. Nic w tym złego, szczególnie, że jest to propozycja na leniwe weekendowe śniadanie, kiedy można odpocząć po stresującym tygodniu i porankach w biegu. W takim pędzie życia zapominamy o jabłkach, które zgniją w misce na parapecie czy kawałku pieczywa zaginionym w rogu chlebaka. To wszystko wrzucimy wraz resztą z 1,3 miliarda ton żywności, która marnuje się rocznie na całym świecie. W samych polskich śmietnikach każdego roku ląduje prawie 9 milionów ton jedzenia, a jak mówią dane, gdyby całe je zapakować do pociągu, to taki skład liczyłby 220 tys. wagonów, a jego długość miałaby tyle, co granice Polski.
Pudding chlebowy to przepis warty zapamiętania. Dla ciała, duszy i lepszego świata. Pomoże zagospodarować produkty, które skazane byłby już na kosz: czerstwe pieczywo, mleko niezużyte do kawy, czy przejrzewające owoce. Niektórzy wyrzucą, my upieczemy z nich rozkoszną zapiekankę chlebową na nieśpieszne śniadanie, lekki deser, dla siebie, dla bliskich. #zerowaste
Pudding chlebowy z owocami:
1 czerstwa chałka (około 400 g) lub inne pieczywo, najlepiej pszenne
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka mleka
3 jajka “zerówki”
1 łyżka ekstraktu z wanilii
5 łyżek cukru
½ płatków migdałowych
owoce sezonowe lub mrożone (najlepiej maliny i borówki)
cukier puder do oprószenia
Duże naczynie (lub dwa mniejsze) wysmaruj masłem. Jajka utrzyj z cukrem i wanilią, dodaj mleko, szczyptę soli oraz śmietankę. Chałkę pokrój na kromki, każdą maczaj dokładnie w miksturze jajecznej i ułóż w naczyniu do pieczenia. Zalej resztą mikstury chałkę, daj jej chwilę namoknąć.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Po tym czasie wyjmij pudding, udekoruj owocami i płatkami migdałowymi. Zapiekaj przez następne 15-20 minut (teraz bez przykrycia). Oprósz cukrem pudrem i podawaj natychmiast po upieczeniu.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
10 komentarzy
Świetny przepis, zawsze myślałam, że te puddingi bardziej skomplikowane 🙃
Widziałam w Pytaniu na Śniadanie i stwierdziłam, że muszę spróbować!
Dzięki, pozdrowienia!
Bardzo się cieszę, że smakuje, bo to fajny sposób na czerstwe pieczywo 🙂
Czy można zrobić ten pudding z samym mlekiem, bez śmietanki?
Tak
Góra-dół czy Termoobieg?
góra-dół
Czy można zostawić na noc w lodówce i upiec rano?
Tak
Czy można mleko zastąpić mlekiem roślinnym? I czym w takim przypadku zastąpić śmietankę?
Tak, śmietankę – roślinną śmietanką lub mleczkiem kokosowym