Risotto ze smażoną brukselką i cytryną

Odczarowana. Zamiast kapuścianego zapachu, smakuje cytryną, która obecna jest aż w trzech formach. Zamiast bycia rozgotowaną, chrupie, wysmażona na złoto i posypana solą morską. Brukselka w risotto, którego długo nie zapomnicie.

Umówmy się, brukselka nie jest najlepszym warzywem pod słońcem. Kojarzy się zazwyczaj z rozgotowaną kulą w zupie jarzynowej ze szkolnej stołówki. Także mi. Moja specyfika nie pozwala mi nie walczyć z takim traumatycznymi przeżyciami, więc po raz kolejny odczarowuję brukselkę. Tym razem z pomocą Yotama Ottolenghiego i jego kultowej książki Cała Obfitość, w której sugeruje, żeby ją usmażyć, a jak wiemy, wszystko co smażone będzie smakować lepiej. Kropka. Tym samym wzbogacam nią risotto pełne cytryny – soku, startej skórki, ale także smażonej – która maskuje kapuściany zapach warzywa i nadaje mu świeżość i ośmieliłbym się powiedzieć, nowe życie.

Risotto ze smażoną brukselką i cytryną 3

Risotto ze smażoną brukselką i cytryną:
4 porcje
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 małe cebule, posiekane w kosteczkę
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
2 cytryny, skórka z jednej ścięta w długich paskach; z drugiej drobna starta
300 g ryżu do risotta
200 g brukselki pokrojonej w plasterki
200 ml wytrawnego białego wina
1 l gorącego warzywnego bulionu
50 g grubo startego parmezanu
1 łyżka oliwy extra virgin
60 g fety
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

ok. 400 ml oleju do smażenia
600 g brukselki pokrojonej na ćwiartki
sól morska

Rozgrzej masła i oliwę na dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i smaż około 10 minut, aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj czosnek oraz skórki cytryny i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj ryż oraz plasterki brukselki, smaż minutę często mieszając. Zwiększ ogień i wlej wino, pogotuj minutę, aż odparuje, wlej pierwszą chochlę bulionu i dodaj łyżeczkę soli oraz sporo pieprzu. Zmniejsz znów ogień na średni i dolewaj kolejne chochle bulionu, często mieszając, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały bulion (perfekcyjne risotto powinno być dość płynne).

W międzyczasie wlej olej do dużego rondla, musi sięgać powyżej 2 cm. Rozgrzej go na dużym ogniu, a gdy będzie już bardzo gorący, łyżką cedzakową włóż garść brukselek w ćwiartkach, staranie osuszonych przed smażeniem. Rób to ostrożnie, bo tłuszcz będzie pryskać. Smaż brukselki około minutę, aż będą rumiane i chrupiące, a następnie przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Obsyp solą morską i smaż kolejną porcję.

Do ugotowanego risotto dodaj parmezan, 1 łyżkę oliwy extra virgin, sok z cytryny, pokruszoną fetę oraz ⅓ usmażonej brukselki, delikatnie przemieszaj. Podaj od razu z resztą smażonej brukselki, pokruszoną fetą, skórką i sokiem z cytryny.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Risotto ze smażoną brukselką i cytryną 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

MARCIN 16 listopada, 2019 - 10:48 am

Danie przepyszne. Moje ulubione. A swoją drogą wypadałoby przywołać autora dania.

Reply
rozkoszny 16 listopada, 2019 - 11:56 am

Odsyłam do lektury wstępu do przepisu!

Reply
ELZBIETA WOJCIK-BODGAL 14 listopada, 2020 - 7:33 pm

Zrobiłam,spróbowałam i będę powtarzać,Pycha co na tą warjację risotto Włosi czy jakiś próbował ???

Reply
Kasia 16 listopada, 2022 - 1:17 pm

Cześć, narobiłeś mi apetytu! Czy mogę zastąpić czymś wino w wersji dla dzieci?

Reply
Ewa 10 grudnia, 2022 - 2:03 pm

Czy brukselki zamiast smażenia można upiec?

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2022 - 4:47 pm

Tak, można

Reply
Aga 25 listopada, 2024 - 3:08 pm

Ja akurat bardzo lubię brukselkę, nawet w zupie jarzynowej:-D

Następnym razem zrezygnuję jednak z podsmażania skórki cytrynowej; u mnie dodała posmaku goryczy, który nie za bardzo mi pasuje, za to starta skórka na koniec świetnie orzeżwia całą potrawę. Na koniec zamiast oliwy dałam łyżkę masła, bo to moje guilty pleasure w każdym risotto. Brukselkę upiekłam w piekarniku z oliwą i solą. Wyszło bardzo dobre. Dziękuję!

Reply

Leave a Comment