Wrapy z pieczonymi warzywami i orientalnym sosem z masła orzechowego

W tym sezonie zakochałem się w pieczonych warzywach. Zawsze je lubiłem i ceniłem, ale teraz praktycznie nie znikają z mojego talerza. Podczas zimy zasadniczo tylko bulwy zachowują swój poziom, klasę i smak; w przeciwieństwie do bezsmakowych rzodkiewek, wodnistych cukini czy brokułów, na które już z trudem patrzę.

Moją ulubioną kombinacją jest marchewka, pietruszka albo pasternak – ten drugi ma słodszy i łagodniejszy smak, to mój bulwiasty faworyt – oraz batat. Słodki ziemniak pełni zupełnie inną funkcję niż w wersji frytek, tutaj niepożądana jest chrupkość, a jedynie kremowa struktura, która sprawia, że całe połączenie rozpływa się w ustach.

Wrapy z pieczonymi warzywami i orientalnym sosem z masła orzechowego 1

Jedząc pieczone warzywa zawsze staram się nałożyć sobie każdego warzywa, tak aby wszystkie smaki były skoncentrowane. Nie wiem jak to się stało, że dopiero niedawno wpadłem na pomysł, żeby je zawinąć w tortillę; przecież tak można uzyskać esencję ich smaków. Do tego lekko kwaśny, słony i słodki sos z masła orzechowego i voilà. Mamy po wrapach z kozim serem i pesto, tych z ratatouille oraz tofu i brokułem, najlepszą – czwartą – wersję tortilli. Moim zdaniem najlepszą, a Waszą?

Wrapy z pieczonymi warzywami i orientalnym sosem z masła orzechowego 2

Wrapy z pieczonymi warzywami i orientalnym sosem z masła orzechowego:
8 – 10 wrapów
Pieczone warzywa:
3 marchewki
3 pasternaki
2 bataty
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
¼ łyżeczki chili w proszku
sól morska, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz marchewkę i pasternaka, pokrój w 4 cm słupki. Podobnie potraktuj batata, ale jego kawałki mogą być większe (szybciej się piecze).

W miseczce wymieszaj olej z sosem sojowym i chili. Warzywa umieść w głębokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej je mieszanką i wymieszaj porządnie rękami, tak żeby wszystkie warzywa były wilgotne. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika obsyp solą morską i przemieszaj na blaszce, odstaw. Warzyw wyjdzie więcej, niż potrzeba w przepisie, ale nadają się one jako samodzielna przekąska. Można także robić dodatkowe 2 wrapy z jednej tortilli i pozostałych warzyw.

Sos orzechowy:
3 “kopiaste” łyżki masła orzechowego niesolonego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki sosu rybnego (albo dodatkowy sos sojowy, jeśli posiłek ma być całkowicie wegański)
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
5 – 6 łyżek wody
chili w proszku

Masło orzechowe, sos sojowy, rybny, sok z limonki i cukier wymieszaj w miseczce. Dodaj szczyptę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z 4 lub 5 łyżkami wody, tak aby rozluźnić konsystencję. Możesz doprawić sos solą, ale skosztuj najpierw czy jest to potrzebne.

 

Wrapy:
4 tortilli, u mnie owsiane
1 awokado, raczej okrągłe niż podłużne
rukola
sok z cytryny
sól, pieprz

Rozgrzej dużą patelnię grillową. Awokado obierz, przekrój na pół, pokrój na plasterki. Wysmaruj sokiem z cytryny każdy fragment awokado. Podgrzej na patelni tortille po 5 – 10 sekund na stronę, tak aby stały się bardziej elastyczne. Na jednym placku rozsmaruj łyżkę sosu orzechowego, pozostawiając 2 cm od brzegów. Na środkowej części dolnej krawędzi (tej bliżej Ciebie) ułóż garstkę rukoli, ¼ plasterków awokado, dopraw solą i pieprzem. Na plasterkach połóż garść pieczonych warzyw. Zawiń przeciwległe boki tortilli (te boczne), złap kolejny brzeg (ten najbliżej Ciebie), następnie rozpocznij zwijać do przodu, przytrzymując tortillą farsz. Sfotografowałem proces tu. Na rozgrzaną patelnię ułóż zawijasa złączeniem do dołu i grilluj, aż się zlepi i zarumieni. Obróć i postępuj podobnie z resztą składników. Możesz też złożyć resztę następnego dnia. Obustronnie zrumienioną tortillę przekrój robiąc pośrodku nacięcie pod ukosem. Zjedz od razu albo zapakuj do lunchboxa.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Wrapy z pieczonymi warzywami i orientalnym sosem z masła orzechowego 3

Wrapy z pieczonymi warzywami i orientalnym sosem z masła orzechowego 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

a. 20 marca, 2017 - 8:36 am

a skąd ten tortille i co w składzie?

Reply
rozkoszny 20 marca, 2017 - 9:05 am

Można kupić w praktycznie w każdym większym sklepie, hipermarkecie lub delikatesach jak kuchnie świata. Ja Używam takich https://m.ecarrefour.pl/images/product/380×380/mission-wraps-tortille-z-maki-pszennej-orkiszowoowsiane-370-g-6-sztuk-iif3vf.jpg

Reply
a. 20 marca, 2017 - 11:21 am

merci! a dużo mają badziewia w składzie?

Reply
rozkoszny 20 marca, 2017 - 11:37 am

Idealnie nie są niestety, ale nie czuć. Ale jeśli chcesz tylko z mąki i wody to kuchnie świata odwiedź koniecznie 😊

Reply
Kasia | Pełny talerz 21 marca, 2017 - 7:11 am

Zdecydowanie moje smaki. 🙂
Witaj w akcji Warzywa korzeniowe! 🙂

Reply
rozkoszny 21 marca, 2017 - 9:31 am

Witaj, warzywa korzeniowe to zdecydowanie przedwioseny smaka 😃

Reply
Matylda02 24 czerwca, 2017 - 8:46 pm

Przepyszne!!!

Reply
rozkoszny 25 czerwca, 2017 - 2:11 pm

Dzięki!

Reply
Krycha 8 sierpnia, 2017 - 1:31 pm

robię od czasu dodania, super są 🙂

Reply

Pozostaw odpowiedź Anonim Cancel Reply