Nie, nie smakuje to jak carbonara. Smakuje lepiej niż carbonara. Nie muszę udawać, że interesuję się klasyką. Maksymalnie podkręcam smak, dodając czosnek, odrobinę tymianku i kawałek zimnego masła dla bardziej muślinowej konsystencji sosu. Sama chrupiąca ciecierzyca obtoczona w wędzonej papryce jest tak uzależniająca, że rekomendowałbym podwojenie porcji, aby bezkarnie móc ją podjadać.
Gotowanie carbonary to jedno z najbardziej dramatycznych potknięć, ba, porażek kulinarnych mojego życia. Pewnego wieczoru spontanicznie zaprosiłem znajomych na kolację, ale jakoś tak wyszło, że każdy przyszedł z +1. W ten sposób zamiast planowanych sześciu talerzy, wyjąłem dwanaście. W rondlu wylądował ponad kilogram spaghetti (tego nigdy u mnie nie brak). Na patelni góra pancetty, pod tarką fura startego parmezanu. Gdy wszyscy już czekali przy stole, a moim ostatnim zadaniem było połączenie tuzina rozkłóconych jajek z gorącym makaronem, zamieniając to w carbonarę, wydarzyła się rzecz absolutnie najgorsza. Powstała jedna, wielka jajecznica obtaczająca tonę klusek. Podczas kolacji spaliłem się ze wstydu chyba z sześć razy. Dochodziłem do siebie przez dwa tygodnie.
Siadło mi to na ambicję. W normalnych okolicznościach, wałkowałbym carbonarę do osiągnięcia perfekcyjnej perfekcji (nie żebym wcześniej nie potrafił zrobić świetnej). Jednak pancetta czy też boczek to nie są składniki, które często pojawiają się w mojej lodówce. Postanowiłem opracować więc wersję bez skwarków.
Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Mięso podmieniłem na ciecierzycę wymieszaną z wędzoną papryką i podpieczoną do boskiej chrupkości. Jako, że z tego tytułu fundamentalnie nie jest to carbonara, majstrując przy samym sosie nie miałem już wyrzutów — nieortodoksyjne dodatki poszły w ruch. Czosnek, masło, tymianek. Carbonara nigdy nie smakowała lepiej.

Wegetariańska carbonara z chrupiącą ciecierzycą
2 porcje
1 puszka (400 g) ciecierzycy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki soli
200 g makaronu
1 jajko
2 żółtka
⅓ szklanki (30 g) parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła, zimnego
świeżo mielony pieprz, sól
świeży tymianek, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ciecierzycę odsącz z zalewy; wysusz za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie z oliwą, wędzoną papryką i solą. Piecz przez około 20 minut, mieszając raz czy dwa, aż ciecierzyca będzie chrupiąca.
2. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, zachowując ½ szklanki wody.
3. W dużej misce wymieszaj dokładnie jajko z żółtkami, parmezanem i czosnkiem. Dopraw dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i szczyptą soli. Odcedź makaron, studź na sitku około 20 sekund (wrzucenie go bezpośrednio do masy jajecznej może zaskutkować jajecznicą).
4. Ugotowany makaron wmieszaj do masy jajecznej wraz z łyżką zimnego masła, aż pokryje się się kremowo-jajecznym sosem. Najlepiej robić to za pomocą szczypiec. Jeśli makaron będzie za gęsty, dodaj kilka łyżek zachowanej wody po gotowaniu. Wmieszaj ¾ chrupiącej ciecierzycy.
5. Carbonarę przełóż na talerze, posyp pozostałą chrupiącą ciecierzycą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, szczyptą wędzonej papryki i odrobiną świeżego tymianku.
Rady/porady
Mieszanie makaronu z masą jajeczną w misce a nie na patelni to najpewniejszy sposób na uzyskanie kremowego sosu zamiast jajecznicy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

48 komentarzy
Można to zrobić z gotowanej ciecierzycy?
Tak, ale nie może być rozgotowana
Świetny przepis! Ja zamiast zwykłej soli dałem czarną, co dodatkowo podbiło 'jajeczny' smak 😉
A co z suchą ciecierzycą? Wystarczy ją wcześniej namoczyć czy trzeba również gotować? A jeśli tak to jak długo? 🙂
Trzeba ugotować, tak, aby była al dente, 1 – 1 1/2h
niesamowicie intrygujacy przepis… mam wszystkie skladniki, musze przetestowac wieczorem 😉 Czyli jemy danie raczej chlodne a nie cieple? 🙂
Nie jest on parząco gorący, ale studzenie go na sitku kilkadziesiąt sekund nie sprawi, że będzie chłodny 🙂
Ta ciecierzyca do mnie strzela! :))
tak chrupie, że aż strzela! 🙂
Hej czy cieciorka ma być aż taka…jak orzeszki ziemne?;)
może nie jak orzeszki ziemne, bo środek pozostaje miękki, ale zdecydowanie najlepiej smakuje chrupiąca!
Niestety nie wyszło, makaron po ostudzeniu był zimny i masło nie chciało się rozpuścić,
Nie uzyskałam efektu kremowego sosu.
Po kilkudziesięciu sekundach makaron był zimny? 🙂
U mnie też danie było chłodne. Pyszne, ale chłodne. Dziś robię powtórkę i nie będę studziła makaronu, zobaczymy jak wyjdzie
może studzenie do za dużo powiedziane – on ma po prostu kilka sekund odczekać, aby nie był „wrzący”
Czyli ugotowany makaron dodajemy do zimnej masy jajecznej?
Tak 🙂
Czy paprykę wędzona można zamienić ostrą albo słodką?
wszystko można, ale wędzona papryka nadaje daniu ten „mięsny” posmak kojarzony z wędzeniem
To jeszcze dopytam o jedną rzecz: rozumiem, że jedno surowe jajko dajemy całe, a oprócz tego, dodatkowo, jeszcze dwa żółtka?
Tak, jedno całe surowe jajko i dwa surowe żółtka
czy można spokojnie podgrzać to danie po kilku godzinach (chcę zrobić więcej) czy zrobi się jajecznica?
Niestety zrobi się jajecznica… Trzeba przygotowywać tuż przed podaniem
Czy moze byc papryka ostra jak nie mam wedzonej?
może, ale to papryka wędzony jest tutaj sekretnym składnikiem 🙂
Moja ciecierzyca strzelała w piekarniku jak popcorn już po 5 minutach. Co zrobiłam nie tak? 😯
Dobrze ją odsączyłaś z wody?
To była ciecierzyca z puszki czy gotowana?
Moja też strzelała po pięciu minutach, z puszki, wypłukana, osuszona. Smak OBŁĘDNY… Odkrycie roku, dziękuję
Nie rozumiem tego strzelania. U mnie była grzeczna haha
U mnie też strzelała, ale zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i się uspokoiła 😀
Toż to złoto! Wyszło idealnie 🙂 Nie przepadam za oryginalną wersją, ale ten wariant zostanie w domu na stałe <3
Bardzo się cieszę! 🙂
Uwielbiam dania Pana Rozkosznego, ale to mnie nieco rozczarowało. Pozostanę przy innych przepisach ze strony 😉
No cóż, nie Twój smak i jest to okej! 🙂
Jeśli robię podwójną porcję, wtedy uzyć dwóch całych jajek oraz czterech żółtek, tak? Dzięki z góry!
Tak, dokładnie tak!
Czy parmezan mogę zastąpić innym serem? Chcę zrobić na obiad, a nie umiem go nigdzie znaleźć w okolicznych sklepach.
Proszę zastąpić innym „twardym” serem typu dziugas
ta chrupiąca ciecierzyca jest ekstra! słuszna sugestia żeby podwoić jej porcję i podjadać bez wyrzutów sumienia 😀 bardzo fajna opcja na przekąskę samą w sobie 🙂 ja robiłam danie z suchej ciecierzycy, namoczonej na noc i ugotowanej poźniej do konsystencji mniej więcej al dente 🙂 wyszło świetnie – polecam!
<3
To jest przepyszne! 🙂
<3
Po tylu zachwytach – zrobiłam i ja. Ciecierzycę wyjadałam z piekarnika, ale danie słabe 🙁 Ciecierzyca po chwili nasiąka wilgocią od makaronu i robi się niesmaczna. No sorki, że zepsułam komentarze, ale przynajmniej szczerze…
Każdy ma inny gust, więc oczywiście mogło Ci nie smakować (co też nie czyni dania słabym) 🙂
Jeśli ciecierzyca jest prawdidłowo upieczona, nie nasiąka szybko wilgocią, więc jeśli będziesz robiła drugie podejście, piecz ją dłużej – to mają być bezmięsne, dymne skwarki!
Coś niesamowitego, od dłuższego czasu szukałem dań bezmięsnych, które jednak nie będą mdłe i ta carbonara to jest strzał w dziesiątkę. Wielkie dzięki za ten przepis 🙂
Cieszę się!
Czym można zastąpić tymianek?
rozmarynem