Przepisy

  • Dyniowa lazania z gorgonzolą

    by rozkoszny

    Gdybym miał wskazać najsmaczniejszą lasagne, byłaby to dyniowa lasagna przełamana gorgonzolą. Jedwabista i otulająca, ale tak pobudzająca receptory smakowe, że aż stają dęba. Na blogu znajduje się już jeden przepis …

  • Różana szarlotka

    by rozkoszny

    Kto powiedział, że każda szarlotka musi być doprawiona cynamonem? Znacznie bardziej rozkosznym towarzystwem karmelizowanych jabłek jest konfitura różana. Różana szarlotka smakuje trochę jak podwieczorek u babci, trochę jak bankiecik u …

  • Pełnoziarnista focaccia na skróty

    by rozkoszny

    Oto pełnoziarnista focaccia. Mocno sprężysta, puszysta i oliwna. Sprawa jest bardzo prosta, bo przygotowuję focaccię amerykańską metodą bez wyrabiania, która opiera się na wymieszaniu składników i zawinięciu brzegów ciasta do …

  • Dyniowy sernik z chrupiącym kremem ciasteczkowym

    by rozkoszny

    Dyniowy sernik to rewelacja jesieni: oranżowo pomarańczowy, z nutą korzennego smaku. Mój lubię przykrywać chmurką z bitej śmietany, w której chrupią czekoladowe ciasteczka. Przypomina mi wtedy pumpkin spice latte, ale …

  • Pieczone frytki z ciecierzycy panisse z aioli

    by rozkoszny

    Panisse to frytki z ciecierzycy o południowo-francuskim rodowodzie. Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku. Ja zamiast smażyć, lubię je piec i serwować z mocno czosnkowym aioli. To było niemałe odkrycie. …