Jakie powinno być idealne tiramisu? Puszyste, a jednocześnie uginające się od kremu zabarwionego koglem moglem. Z biszkoptami nasączonymi dobrą kawą, ale nieprzesadnie. Z chlustem ciemnego rumu i ciapkami wanilii nadającymi …
Jakie powinno być idealne tiramisu? Puszyste, a jednocześnie uginające się od kremu zabarwionego koglem moglem. Z biszkoptami nasączonymi dobrą kawą, ale nieprzesadnie. Z chlustem ciemnego rumu i ciapkami wanilii nadającymi …
Inna Panna Cotta. Bo z nadającą jej rześkości maślanką i bajecznie różanym smakiem. Usztywnioną agarem zamiast żelatyną, co czyni z niej w końcu deser wegetariański – na miarę naszych czasów. …
A co gdyby zamiast masła w cieście pojawiła się oliwa? Najzwyklejszy wypiek zyskałby więcej gracji i wigoru tak charakterystycznego dla tego śródziemnomorskiego, płynnego złota. Myślałem, że oszaleję. Moja pierwsza wizyta …
Boczniaki, szparagi, pomarańcza i limonka. Te cztery składniki i kilka ruchów rozgrzanej do czerwoności patelni wystarczy, by przeżyć warzywny obliwion. Nie trzeba wiele, by osiągnąć kulinarny szczyt. A może to …
Gdy nadchodzi ten ścisk w żołądku będący zewem rozkoszy, zakradasz się do kuchni, gdzie czeka on: Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP). Kroisz paseczek, nie za cienki, nie za gruby. W …
Kotlety z soczewicy, o których dokładkę proszą mięsożercy. Zewnątrz chrupiące, wewnątrz soczyste i pełen kontrastów oraz dudniącego smaku. Dobry kotlet to komfort przywołujący otulające wspomnienia dzieciństwa. Stołówki szkolnej, codziennych obiadów …