Przepisy

  • Chilaquiles – śniadanie, które kocha Meksyk

    by rozkoszny

    Chilaquiles to nic innego jak chrupiące kawałki tortilli zanurzone w aromatycznej salsie pomidorowej. Pełne tekstur i smaków. Nie bez powodu jest to najpopularniejsze śniadanie w Meksyku. Tradycyjnie chilaquiles przygotowuje się …

  • Scones z kremem waniliowym i truskawkami

    by rozkoszny

    Złociste, pachnące masłem, chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Czy scones z kremem waniliowym i truskawkami to najlepsza możliwa letnia przekąska? Prawdopodobnie – bo robi się je błyskawicznie, a smakują …

  • Olej koprowy

    by rozkoszny

    Nie ma lata bez kopru. Ten zapach natychmiast przenosi do kuchni babci, gdzie młode ziemniaki toną w pachnącym maśle, a chłodnik ma kolor wiosny. Koper to zioło niepokornie nostalgiczne — …

  • Truskawkowe sando

    by rozkoszny

    Sando to japońskie lekkie jak chmurka kanapki, które w Kraju Kwitnącej Wiśni można kupić na każdym kroku. Bardzo często wypełnione są bitą śmietaną i truskawkami, tworząc bardzo kawaii przekąskę. I …