Na obiad

  • 6 składników, kwadrans, wyborna kolacja gotowa. Udon z sosem miso, szparagami i żółtkiem. Instant zastrzyk umami. To pierwszy przepis z serii dań inspirowanych moją podróżą do Japonii. Tym razem konkretnie …

  • Bardzo zielone risotto ze szparagami

    by rozkoszny

    Oto bardzo zielone risotto ze szparagami. Tak zielone, że człowiek po jednym kęsie czuje, co to znaczy wiosenny smak. Risotto ze szparagami to wiosenny klasyk. Proponowałem je już w wersji …

  • Grzybowy wellington to danie z rodzaju spektakularnych. Zachwyca swoim leśnym, umamiczym smakiem i aparycją wartą nie jednej eleganckiej restauracji. W programach kulinarnych wellington uchodzi za synonim wykwintnej kuchni będący jednocześnie …

  • Cytrynowa zupka tortellini ze szparagami

    by rozkoszny

    Wiosną dania powinny być lekkie i rześkie tak jak ta cytrynowa zupka tortellini ze szparagami bazująca na greckim avgolemono. Niby przygotowuje się ją tylko w kwadrans, ale zaspokoja zmysły w …

  • Duszone tofu w sosie gochujang

    by rozkoszny

    Jeśli myślicie, że tofu może być smaczne jedynie smażone i chrupiące, zatrzymajcie się tutaj. Gdy choć raz udusicie je w sosie gochujang aksamitnie wykończonym masełkiem i olejem sezamowym, będziecie musieli …