Na obiad

  • Chrupiąca feta w filo z brzoskwiniami

    by rozkoszny

    Oto chrupiąca feta w brzoskwiniach. A dokładnie owinięta w arkusze ciasta filo wraz z konfiturą brzoskwiniową, tworząc zgrabną sakiewkę, która po upieczeniu kruszy się na milion listków lepiących się do …

  • Pan con tomates z burratą i anchois

    by rozkoszny

    Najwspanialszy tapas na koniec lata, gdy pomidory są wygrzane w słodyczy słońca! Pan con tomates vel pa amb tomàquet, czyli kataloński chleb z pomidorem. Wskaż mi wspanialszy hiszpański tapas niż …

  • Bardzo pomidorowe risotto ze zmrożonym serem kozim

    by rozkoszny

    To nie byle jakie risotto, a bardzo pomidorowe. Podrasowane pieczonymi pomidorami, które podczas wysokotemperaturowej kuracji w piekarniku kondensują swoją słodycz i smak. Na wierzchu, dla kontrastu, starty zmrożony ser kozi, …

  • Bardzo zielone galette z cukinią

    by rozkoszny

    To bardzo zielone galette jest „brat”. Pełne witalności i beztroskiego letniego smaku. Popatrzcie tylko nie nie. She’s so Julia. Galette to klasyka rozkosznego gatunku. To chyba jeden z moich ulubionych …

  • Sezamowe halloumi

    by rozkoszny

    Z chrupiącą sezamową skorupką lepką od miodu, uginające się pod ciężarem noża zanurzającego się w kremowości ciepłego sera. Sezamowe halloumi to gwóźdź programu każdej kolacji, na której się pojawi. Nic …

  • Kremowy makaron z kurkami i mrożonymi oliwkami

    by rozkoszny

    Nie wiem, co lepsze. Kremowy sos na bazie parmezanu i kurek otaczający kluski czy mrożona posypka z oliwek i pistacji, która nie dość, że przyjemnie słona i chrupiąca, to błogo …