Na obiad

  • Dyniowa lazania z gorgonzolą

    by rozkoszny

    Gdybym miał wskazać najsmaczniejszą lasagne, byłaby to dyniowa lasagna przełamana gorgonzolą. Jedwabista i otulająca, ale tak pobudzająca receptory smakowe, że aż stają dęba. Na blogu znajduje się już jeden przepis …

  • Pieczone frytki z ciecierzycy panisse z aioli

    by rozkoszny

    Panisse to frytki z ciecierzycy o południowo-francuskim rodowodzie. Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku. Ja zamiast smażyć, lubię je piec i serwować z mocno czosnkowym aioli. To było niemałe odkrycie. …

  • Focaccia z fetą, brokułem, winogronami i miodem

    by rozkoszny

    Focaccia – chrupiąca, puchata, oliwna – to najlepszy towarzyszy chłodnych wieczorów. To, co znajdzie się na jej wierzchu jest jak płótno malarza. Moją ulubioną jesienną wersją focacci jest kompozycja z …

  • Fasola al limone z cukinią i koprem

    by rozkoszny

    Fasola, ale lekka niczym wiosenna bryza! Cytrynowy sos al limone to prawdopodobnie najlepsze, co może spotkać tego strączka o niezbyt dobrej reputacji. Z nudnej i ciężkiej fasola staje się tak …

  • Gulasz na koniec lata. Słodki, aromatyczny, mieniący się kolorami wrześniowych zachodów słońca. Mamy już jesień, ale ja jeszcze żegnam lato najdrobniejszymi pomidorami i kukurydza o lukrowym smaku. Lubię zachowywać subtelny …