Na deser

  • Równość smakuje jak te ciasteczka mieniące się wszystkimi kolorami tęczy. Są słodkie jak nadzieje na lepsze jutro, a między zębami strzelają sprinkles przypominając, że każdy jest inny! Trwa Pride Month, …

  • Cobbler z rabarbarem i truskawkami

    by rozkoszny

    Cobbler to amerykańska odpowiedź na owoce pod kruszonką. Zamiast niej rabarbar i truskawki zdobią maślane ciasteczka, które z zewnątrz są złociście chrupiące, a w środku napowietrzone i wilgotne. Nadadzą się …

  • Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

    by rozkoszny

    Niedobory czasami przynoszą prawdziwie wspaniałe rozwiązania. Alfonso Bialetti wymyślił kawiarkę w latach 30., by espresso jak z kawiarni można było wypić w domu – Włochy trawił wówczas kryzys finansowy. Natomiast …

  • Kiedyś Niki Segnit, autorka „Leksykonu smaków” powiedziała mi podczas wywiadu, że rabarbar z imbirem to połączenie, którego istnie nie cierpi. Że to jak zamknięcie dwóch niegrzecznych chłopców w małym pokoju. …

  • W sezonie pieczony rabarbar dobrze mieć zawsze pod ręką. Można zjeść go rano w owsiance, na grzance obsmarowanej ricottą, z zimnym jogurtem greckim lub naleśnikami. Sprawdzi się też jako rześkie …

  • Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar

    by rozkoszny

    To prawdopodobnie najbardziej dekadenckie wydanie drożdżowych bułeczek. Szwedzkie cynamonki kanelbullar to absolutna rozpusta. Brioszkowe ciasto – mięciutkie i sprężyste – zawinięte jest w piękne warkocze skrywające cynamonowe nadzienie na palonym …