Na deser

  • Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP)

    by rozkoszny

    Gdy nadchodzi ten ścisk w żołądku będący zewem rozkoszy, zakradasz się do kuchni, gdzie czeka on: Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP). Kroisz paseczek, nie za cienki, nie za gruby. W …

  • Sernik Quattro Formaggi, Cztery Sery

    by rozkoszny

    Oto on, król serowej ekstazy, sernik quattro formaggi! Zrobiony jest z czterech rodzajów sera: mascarpone, śmietankowego, grana padano i gorgonzoli, która gra tutaj najgłośniejsze skrzypce. Jego wnętrze jest tak kremowe, …

  • Pączki Crème Brûlée

    by rozkoszny

    Chwytasz go niepewnie. Lepi się od skarmelizowanej skorupki, która pod wpływem stanowczego rozciągania pęka i strzela niczym powłoka analogicznego crème’u brûlée. Gdy tylko go naderwiesz, ze środka wypływa hojność kremu …

  • Miękkie ciasto daktylowe na ciepło, z łyżką kremu różanego, polane tak sowicie sosem karmelowym, że ten odbija migotanie świec. To słodki pocałunek. Namiętny deser pełen czułości. Zdarza mi się jeść …

  • Ciasto czekoladowe bez mąki. Brzmi trochę strasznie, bo prawie jak surowa tabliczka gorzkiej czekolady. Ale prawda jest znacznie bardziej czarująca. To lekka, wilgotna i tak głęboka w smaku przyjemność, że …