Na deser

  • Clafoutis ze śliwkami i rozmarynem

    by rozkoszny

    Mała, wielka przyjemność. Clafoutis to prawdopodobnie najprostszy w przygotowaniu francuski deser. Tutaj w wersji jesiennej, bo zamiast wiśni – śliwki, ze śmietanką o smaku rozmarynu. To deser na jesienną chandrę. …

  • Owocowa tarta lata

    by rozkoszny

    To owocowa tarta lata. Spód pachnie palonym masłem, waniliowy krem cukierniczy także wzbogacony jest o masełko, które nadaje mu jedwabistej konsystencji. Na wierzchu lśnią plastry truskawek, ale mogą być to …

  • Kurkumanki z różą

    by rozkoszny

    To przyjemność z rodzaju wyjątkowych. Kurkumanki, pokolorowane są na kolor słońca tytułowym składnikiem – kurkumą, która nadaje eterycznego smaku czegoś co mogłoby być wytrawne. Ale jest słodkie, delikatne, zaskakująco pyszne. …

  • Konfitura pomarańczowa i czekolada to nierozerwalne połączenie. Idealnie odnajduje się na tarcie, która może robić też za wyjątkowo elegancki wielkanocny mazurek przyozdobiony jadalnym złotem. Nie ma ono żadnego smaku, ale …