Jest trochę sernikiem, trochę tartą – czyli wszystkim co kochamy najbardziej. To kompromis pomiędzy chrupiącym ciasteczkowym spodem a bogatym, kremowym nadzieniem z domowego serka labneh i mascarpone. Tak skuteczny, że …
Jest trochę sernikiem, trochę tartą – czyli wszystkim co kochamy najbardziej. To kompromis pomiędzy chrupiącym ciasteczkowym spodem a bogatym, kremowym nadzieniem z domowego serka labneh i mascarpone. Tak skuteczny, że …
Pewnego lutowego popołudnia zadzwonił telefon. – Cześć, tu Basia Starecka, dziennikarka kulinarna. Jesteś Rozkoszny, nie chciałbyś zostać jurorem w konkursie na najlepszego stołecznego pączka „Gazety Wyborczej”? – padła propozycja nie …
Nie wiem, co lubię w nim najbardziej. Wilgotne ciasto migdałowe wyszlifowane likierem Cointreau czy cieniutkie plasterki pomarańczy, które po upieczeniu do góry nogami są mięciutkie, słodkie i absolutnie rozkoszne. To …
Pavlova była filigranową baletnicą, która poprosiła o deser równie lekki jak ona. Wszystko się zgadza, jest jak wafelek ryżowy, lecz w rozkosznym wydaniu. Tym, co czyni tę bezę wyjątkową, są …
Jest jak pocałunek. Oddajesz się mu i nie możesz przestać. Zanurzasz się po kolei we wszystkie cztery kontrastujące ze sobą warstwy. W kruche ciasto z dodatkiem świeżo startej skórki z …
Jeśli jeszcze zastanawiacie się co zrobić z dynią, zamieńcie ją w mięciutkie, sprężyste i pachnące jesienią ciasto o kolorze oranżowym. Robi się tylko chwilę, a potem tylko błogość i ukojenie. …