Na śniadanie

  • Bakłażan co przypomina śledzie. Ale jest wciąż gruszką miłości, czyli smakuje lepiej. Marynowany w glonach nori zyskuje rybi aromat, który zgrabnie łączy się z sosem cytrynowo-miodowym otaczającym aksamitne kąski. Wszyscy …

  • Luksusowy pasztet wegetariański

    by rozkoszny

    Nie jest to pasztet wegetariański jaki znacie. Jego konsystencja przypomina aksamitne, francuskie pâté, a smak jest tak intensywnie umamiczny, że pierwszy kęs dudni w głowie jak niedzielne dzwony. Piekarnika nie …

  • Dyniowe placki z kremem klonowym

    by rozkoszny

    Faworyt sezonu jesiennego. Lekkie jak chmurka dyniowe placki, które ułożone we wieżę wieńczy kleks kremu dyniowego i garść orzechów. Absolutna dekadencja. Na blogu znajdziecie już cały arsenał placków na maślance, …

  • Kiedyś Niki Segnit, autorka „Leksykonu smaków” powiedziała mi podczas wywiadu, że rabarbar z imbirem to połączenie, którego istnie nie cierpi. Że to jak zamknięcie dwóch niegrzecznych chłopców w małym pokoju. …

  • W sezonie pieczony rabarbar dobrze mieć zawsze pod ręką. Można zjeść go rano w owsiance, na grzance obsmarowanej ricottą, z zimnym jogurtem greckim lub naleśnikami. Sprawdzi się też jako rześkie …

  • Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar

    by rozkoszny

    To prawdopodobnie najbardziej dekadenckie wydanie drożdżowych bułeczek. Szwedzkie cynamonki kanelbullar to absolutna rozpusta. Brioszkowe ciasto – mięciutkie i sprężyste – zawinięte jest w piękne warkocze skrywające cynamonowe nadzienie na palonym …