Na śniadanie

  • Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

    by rozkoszny

    Sorry, sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy. Najwyżej, że jarzyny zamiast gotować, upiecze się, aż skoncentrują swój słodki czar, a sos podrasuje się odrobiną miso. Nigdy nie przepadałem za …

  • Omlet francuski

    by rozkoszny

    Omlet francuski to nie jajecznica w zgrabniejszej formie. To gładki, kremowy i lśniący twór będący możliwie jednym z najrozkoszniejszy sposobów, aby rozpocząć dzień. Jak zrobić idealny omlet jak z modnej …

  • Chleb mleczny

    by rozkoszny

    Chleb mleczny to japońska piekarnicza klasyka. Lekki i puszysty, zachowujący długo świeżość, dzięki przygotowaniu na zasmażce z mąki i mleka. Nie piekę obecnie tyle chleba, ile kiedyś z prostego powodu. …

  • Pudding ryżowy z flambirowanym bananem

    by rozkoszny

    Kontrast śmietankowego ryżu, lepkiego banana i zimnych lodów. Rozgrzewające, ale jednak rześkie. Poznajcie wegański pudding ryżowy z flambirowanym bananem Trwa Veganuary, styczeń, który jest czasem postanowień i zmian na lepsze. …

  • Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri

    by rozkoszny

    Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …

  • Clafoutis ze śliwkami i rozmarynem

    by rozkoszny

    Mała, wielka przyjemność. Clafoutis to prawdopodobnie najprostszy w przygotowaniu francuski deser. Tutaj w wersji jesiennej, bo zamiast wiśni – śliwki, ze śmietanką o smaku rozmarynu. To deser na jesienną chandrę. …