Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …
Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …
Mała, wielka przyjemność. Clafoutis to prawdopodobnie najprostszy w przygotowaniu francuski deser. Tutaj w wersji jesiennej, bo zamiast wiśni – śliwki, ze śmietanką o smaku rozmarynu. To deser na jesienną chandrę. …
Nie ma udanej wycieczki bez pysznej kanapki. Takiej jak ta z pastą bobową i jajkiem o lekko płynnym żółtku. Idealna kanapka na letnią wycieczkę? Oto ona. Sekretem jest rześka, wilgotna …
Białkowe świry jesteście tam? Mam coś dla was. Te pankejki są wysokobiałkowe, a do tego rozpustnie pyszne. Towarzyszy im agrest, limonka i tymianek – bajeczne połączenie. Nie uwierzycie, ale te …
To najprostszy, najszybszy, a zarazem najbardziej wyrafinowany ze wszystkich deserów. Karmelizowane grejpfruty z kardamonem zapewne są tym, co serwują na Olimpię. Dobry palnik kuchenny to skarb. Lepiej zaopatrzyć się w …
Śniadania jadam raczej na słono, ale gdy chcę się rozpieścić już od pierwszych minut dnia, przygotowuję tosty francuskie z wodą z kwiatów pomarańczy i ricottą. Woda z kwiatów pomarańczy to …