Na śniadanie

  • Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri

    by rozkoszny

    Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …

  • Clafoutis ze śliwkami i rozmarynem

    by rozkoszny

    Mała, wielka przyjemność. Clafoutis to prawdopodobnie najprostszy w przygotowaniu francuski deser. Tutaj w wersji jesiennej, bo zamiast wiśni – śliwki, ze śmietanką o smaku rozmarynu. To deser na jesienną chandrę. …

  • Biwakowa kanapka z pastą bobową i jajkiem

    by rozkoszny

    Nie ma udanej wycieczki bez pysznej kanapki. Takiej jak ta z pastą bobową i jajkiem o lekko płynnym żółtku. Idealna kanapka na letnią wycieczkę? Oto ona. Sekretem jest rześka, wilgotna …

  • Karmelizowane grejpfruty z kardamonem

    by rozkoszny

    To najprostszy, najszybszy, a zarazem najbardziej wyrafinowany ze wszystkich deserów. Karmelizowane grejpfruty z kardamonem zapewne są tym, co serwują na Olimpię. Dobry palnik kuchenny to skarb. Lepiej zaopatrzyć się w …