
Rolex burrito, czyli mariaż ugandyjskiego placka z omletem i wszystkiego, co najlepsze w Meksyku. To szybkie śniadanie, które można też spakować na później – z równie spektakularnymi efektami.
Czym nafaszeruje środek, zależy już tylko do was. Ja najbardziej lubię połączenie sera, fasoli pachnącej kuminem, szpinaku, awokado i kapki ostrej salsy.
Śniadaniowy rolex burrito
2 porcje
1 mała (310 g) puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczka wędzonej papryki
½ opakowania (75 g) szpinaku baby
4 duże jajka
2 tortille kukurydziane
2 łyżki majonezu
½ szklanki (50 g) startego parmezanu
½ małego awokado hass, pokrojonego w plasterki
1 – 2 łyżki hot sosu jak Cholula
olej do smażenia
1. Odsącz fasolę na sitku. Przelej ją wodą i osusz.
2. Na dużej patelni rozgrzej 2- 3 łyżki oliwy na umiarkowanym ogniu. Dodaj kumin oraz wędzoną paprykę, przemieszaj, a następnie dodaj fasolę. Smaż, mieszając, aż fasola zrobi się ciepła, 2 – 2 minuty. Zdejmij z patelni, przekładając do miseczki, a patelnię wyczyść.
3. Przełóż szpinak na duże sito. Przelej go wrzącą wodą z czajnika, aby stracił na objętości. Następnie odciśnij go z jak największej ilości wody. Posól.
4. W misce roztrzep jajka z solą oraz pieprzem. Możesz to też zrobić blenderem ręcznym.
5. Rozgrzej ponownie patelnię wraz z 1 łyżką oliwy na umiarkowanym ogniu. Dodaj połowę jajek i zamieszaj jak omletem, aby masa stworzyła falę na całej powierzchni. Przykryj plackiem tortilli i smaż jeszcze 30 sekund. Obróć i podgrzewaj jeszcze kilka sekund. Zdejmij z ognia i powtórz z resztą jajek i drugim plackiem.
6. Na tortilli rozsmaruj 1 łyżkę majonezu. Bliżej jedno z brzegów wyłóż połowę startego sera, następnie fasoli, szpinaku i awokado. Posyp solą i skrop sosem wedle preferencji ostrości. Zawiń w rulon, podwiń końcówki i obtocz folią aluminiową. Powtórz z drugim plackiem. Podawaj od razu lub zapakuj na później.
Rady/porady
To mój ulubiony farsz, ale co spakujecie do środka, zależy już tylko do was. Zamiast parmezanu – może być mozzarella, halloumi lub edam. W miejsce fasoli odnajdą się grzyby, pieczone warzywa lub to, co zostało wam z obiadu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
2 komentarze
Ten Rolex burrito to prawdziwy majstersztyk – połączenie puszystego omletu i tortilli daje idealną bazę, a ser, fasola z kuminem, szpinak i awokado tworzą eksplozję smaków. Uwielbiam, że farsz możesz dowolnie modyfikować – grzyby, pieczone warzywa czy różne sery sprawdzą się równie wyśmienicie. To śniadanie nie tylko przyspiesza poranek, ale świetnie smakuje także na zimno, dlatego od dziś żegnam nudne kanapki!
nudnym kanapkom mówimy nie!