Wystarczy jeden łyk, aby poczuć magię świąt – gorąca czekolada, ale taka, którą faktycznie będziecie chcieli pić, bo idealnie wyważona w swojej czekoladowości, kremowość i słodyczy.
Zupełnie szczerze, gorąca czekolada bywa zazwyczaj albo przytłaczająco gęsta albo bezsmakowo rozwodniona. Moim sekretem jest bazowanie na niesłodzonym kakao, deserowej i mlecznej czekoladzie, a także sporej dawce wanilii.
Można byłoby tutaj poprzestać na samej gorącej czekoladzie, ale tak naprawdę nie obejdzie się bez bitej śmietany. Uwielbiam rozpieszczać zimną śmietanę w gorącej czekoladzie na moim języku… Rozkosz!

Najlepsza gorąca czekolada
4 porcje
2 łyżki niesłodzonego kakao
½ szklanki (125 ml) wody
2 szklanki (2 x 250 ml) pełnotłustego mleka lub nie-mleka alpro
1 łyżeczka pasty waniliowej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej 64 – 70%, połamanej na kostki
1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, połamanej na kostki
200 g śmietanki 30%, schłodzonej
2 łyżki (16 g) cukru z wanilią
cynamon do podania
1. Przełóż niesłodzone kakao do średniego rondla. Zalej wodą i dobrze wymieszaj trzepaczką do rozpuszczenia kakao. Zagotuj na umiarkowanym ogniu.
2. Dodaj mleko, pastę waniliową i sól. Ponownie zagotuj i dodaj oba rodzaje czekolady. Zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
3. W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę.
4. Przelej gorącą czekoladę do filiżanek. Podawaj z chmurą bitej śmietany i cynamonem.
Rady/porady
Jeśli chcesz, aby czekolada była jeszcze bardziej rozgrzewająca. Do mleka dodaj korę cynamonową, 2 goździki i gwiazdkę anyżu!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

10 komentarzy
W składnicy są podane:
1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej 64 – 70%, połamanej na kostki
1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, połamanej na kostki
Nigdzie dalej nie jest napisane co z nimi zrobić ani na którym etapie przygotowania dodać
W przepisie w punkcie 2 🙂
Czy czekolada 90-100% będzie również odpowiednia do zrobienia takiej gorącej czekolady?
Moim zdaniem czekolada wyjdzie zbyt gorzka
Właśnie zrobiliśmy wszystko według przepisu. Czekolada wyszła przepyszna – nie za gorzka, nie za słodka, ale w sam raz. Mąż mówi, że lepsza niż w pijalni.
cieszę się!
A spróbuj dodać do tego odrobinę rozpuszczalnej kawy. Petarda!
A ja zapytam skąd takie piękne kubeczki jak ten żółty z okrągłym uchem ze zdjęcia? A czekolada boska!
To samo! Proszę o podanie proweniencji filiżanki! 🙂
to KLO