Najlepsza gorąca czekolada

Wystarczy jeden łyk, aby poczuć magię świąt – gorąca czekolada, ale taka, którą faktycznie będziecie chcieli pić, bo idealnie wyważona w swojej czekoladowości, kremowość i słodyczy.

Zupełnie szczerze, gorąca czekolada bywa zazwyczaj albo przytłaczająco gęsta albo bezsmakowo rozwodniona. Moim sekretem jest bazowanie na niesłodzonym kakao, deserowej i mlecznej czekoladzie, a także sporej dawce wanilii.

Można byłoby tutaj poprzestać na samej gorącej czekoladzie, ale tak naprawdę nie obejdzie się bez bitej śmietany. Uwielbiam rozpieszczać zimną śmietanę w gorącej czekoladzie na moim języku… Rozkosz!

Najlepsza gorąca czekolada

Najlepsza gorąca czekolada
4 porcje
2 łyżki niesłodzonego kakao
½ szklanki (125 ml) wody
2 szklanki (2 x 250 ml) pełnotłustego mleka lub nie-mleka alpro
1 łyżeczka pasty waniliowej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej 64 – 70%, połamanej na kostki
1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, połamanej na kostki
200 g śmietanki 30%, schłodzonej
2 łyżki (16 g) cukru z wanilią
cynamon do podania

1. Przełóż niesłodzone kakao do średniego rondla. Zalej wodą i dobrze wymieszaj trzepaczką do rozpuszczenia kakao. Zagotuj na umiarkowanym ogniu.

2. Dodaj mleko, pastę waniliową i sól. Ponownie zagotuj i dodaj oba rodzaje czekolady. Zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia czekolady.

3. W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę.

4. Przelej gorącą czekoladę do filiżanek. Podawaj z chmurą bitej śmietany i cynamonem.

Rady/porady
Jeśli chcesz, aby czekolada była jeszcze bardziej rozgrzewająca. Do mleka dodaj korę cynamonową, 2 goździki i gwiazdkę anyżu!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Najlepsza gorąca czekolada
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Xyz 17 grudnia, 2024 - 12:08 pm

W składnicy są podane:
1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej 64 – 70%, połamanej na kostki
1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, połamanej na kostki

Nigdzie dalej nie jest napisane co z nimi zrobić ani na którym etapie przygotowania dodać

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:08 pm

W przepisie w punkcie 2 🙂

Reply
Aneta 17 grudnia, 2024 - 2:15 pm

Czy czekolada 90-100% będzie również odpowiednia do zrobienia takiej gorącej czekolady?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:07 pm

Moim zdaniem czekolada wyjdzie zbyt gorzka

Reply
Karolina 27 grudnia, 2024 - 6:19 pm

Właśnie zrobiliśmy wszystko według przepisu. Czekolada wyszła przepyszna – nie za gorzka, nie za słodka, ale w sam raz. Mąż mówi, że lepsza niż w pijalni.

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2025 - 7:05 pm

cieszę się!

Reply
Kasia 24 stycznia, 2025 - 3:12 pm

A spróbuj dodać do tego odrobinę rozpuszczalnej kawy. Petarda!

Reply
M 2 lutego, 2025 - 9:59 am

A ja zapytam skąd takie piękne kubeczki jak ten żółty z okrągłym uchem ze zdjęcia? A czekolada boska!

Reply
Joanna 8 lutego, 2025 - 7:31 pm

To samo! Proszę o podanie proweniencji filiżanki! 🙂

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2025 - 6:17 pm

to KLO

Reply

Leave a Comment