Wegetariański barszcz ukraiński aka kresowy

Barszcz to zupa braterstwa polsko-ukraińskiego. Każdy robi ją inaczej, ale idea pozostaje ta sama. Barszcz ukraiński jest tak sycący i bogaty w warzywa, że przypomina niemal gulasz. Sekretem wegetariańskiej wersji jest garść suszonych borowików i ukraińska zażarka, czyli skarmelizowane warzywa będące pysznymi tłuściutkimi kąskami pływającymi w zupie.

Ten przepis pojawia się nie bez powodu. To akt solidarności z naszymi ukraińskim braćmi i siostrami, którzy zostali barbarzyńsko zaatakowani. Nie wyobrażam sobie nawet, co muszą czuć, nie wiedząc do dalej. Cieszę się jednak, że Polacy tak szybko się zmobilizowali, ochoczo pomagając. Ukraina to bardzo bliskim nam kraj, wiele nas łączy. Choćby właśnie kuchnia, w której tak wiele podobieństw.

Poprzez gotowanie można okazać wsparcie, nawet symboliczne. Zróbcie więc ten barszcz bliskim, niosąc w sercu poszkodowanych konfliktu, a później przeleje ile jesteście w stanie na Polską Akcję Humanitarną, która od lat pomaga cywilom dotkniętym mrokiem wojen.

Wegetariański barszcz ukraiński aka kresowy

Wegetariański barszcz ukraiński aka kresowy
4 – 6 porcji
1 średnia marchew
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka masła
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 goździk
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 – 3 buraki (500 g), obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 ziemniaki (300 g), obrane i starte na tarce o grubych oczkach
3 – 4 suszone grzyby
5 szklanek (1,2 l) warzywnego bulionu lub wody
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej
sok z połowy cytryny
świeżo mielony pieprz

kwaśna śmietana 18%, do podania
koperek, do podania
olej rzepakowy tłoczony na zimno, do podania

1. Marchew i czerwoną paprykę pokrój w cienkie słupki. Oliwę rozgrzej w dużym garnku, najlepiej o grubym dnie, np. żeliwnym. Smaż pokrojone warzywa ze szczodrą szczyptą soli, aż zmiękną i skarmelizują, nabierając czarnych poparzeń. Takie warzywa w kuchni ukraińskiej nazywa się zażarką. Zdejmij je z patelni i odstaw na później.

2. W tym samym garnku rozgrzej masło. Smaż cebulę wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i ½ łyżeczką soli, aż będzie szklista, około 5 – 6 minut. Wsyp wędzoną paprykę i majeranek. Przesmażaj do uwolnienia aromatów, 30 sekund. Dodaj koncentrat pomidorowy. Przesmażaj jeszcze 2 – 3 minuty, aż lekko pociemnieje – zaostrzysz w ten sposób jego umamiczny smak.

3. Dodaj buraki, ziemniaki, suszone grzyby i bulion warzywny lub wodę. Jeśli używasz tego drugiego, solidnie posól barszcz, około ½ – 1 łyżeczką soli. Gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj wcześniej podsmażoną paprykę i marchewkę, a także czerwoną fasolę. Gotuj jeszcze 5 minut, aby wszystko przeszło smakiem. Dopraw sokiem z połowy cytryny, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.

4. Barszcz ukraiński podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i koprem. Jeśli masz pod ręką olej rzepakowy tłoczony na zimno, jego chlust dobrze tutaj zrobi. Tradycyjnie barszcz podaje się drożdżowymi bułeczkami, pampuchami, ale kawałek chleba obsmarowany grubo masłem też podoła wyzwaniu.

Rady/porady
Nie pomijaj żadnych przypraw. Bez nich barszczyk wyjdzie płytki w smaku.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić barszcz ukraiński krok po kroku
Wegetariański barszcz ukraiński aka kresowy
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Magda 10 marca, 2022 - 8:08 pm

Dziękuje Rozkoszny! Barszcz wyszedł absolutnie przepyszny!

Reply
rozkoszny 15 marca, 2022 - 11:02 am

Cieszę się <3

Reply
Ewa 16 marca, 2022 - 5:30 pm

Genialny

Reply
rozkoszny 16 marca, 2022 - 7:27 pm

<3

Reply
Lucyna Marmurowicz 7 września, 2024 - 3:42 pm

Czy jest opcja, aby zamienić na coś czerwoną fasolę- średnio za nią przepadam?

Reply
Martyna 19 marca, 2022 - 3:38 pm

Czy można czymś zastąpić suszone grzyby?

Reply
rozkoszny 20 marca, 2022 - 9:37 am

Nie można 🙂

Reply
Karolina 25 marca, 2022 - 12:02 am

Świetna sprawa! I rzeczywiście olej rzepakowy się super sprawdza

Reply
Magda 18 maja, 2022 - 10:04 pm

Barszcz absolutnie genialny. Gościł w moim domu już kilka razy. Domownicy „zabijali się” o ostatnią chochlę.

Reply
rozkoszny 19 maja, 2022 - 6:47 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Agnieszka 19 maja, 2022 - 11:35 am

Ale barszcz ukraiński bez kapusty 🙃

Reply
rozkoszny 19 maja, 2022 - 6:47 pm

Mój 🙂

Reply
Lila 10 lutego, 2023 - 7:07 pm

Widziałam już mnóstwo przepisów na barszcz, w wielu warzywa pokrojone w zapałkę faktycznie podsmaża się osobno na patelni, ale ta zażarka to absolutne clue tej potrawy (jeśli można tak powiedzieć)… zupełnie zmieniła smak. Dla mnie rewelacja!

Reply
Magda 26 lipca, 2022 - 2:01 pm

15 minut od zagotowania czy 15 min total?

Reply
Justyna 23 listopada, 2023 - 9:14 pm

Niestety w sklepie były tylko ugotowane buraki. Czy z nimi też da radę?

Reply
Ignacy 6 grudnia, 2023 - 5:45 pm

Dzisiaj zrobiłem duży gar, spakuje pycha! A co będzie jutro jak się przegryzie? Już się nie mogę doczekać.

Reply
Olga 31 grudnia, 2023 - 11:41 pm

Ten przepis przypomniał mi dzieciństwo – chyba głównie dlatego, że od dobrych parunastu lat nie jadłam dobrego barszczu ukraińskiego, a ten jest niesamowity, nieziemski, niepowtarzalny. Już tuż po przygotowaniu wiedziałam, że to będzie hit, ale na następny dzień to jest prawdziwa petarda! Na pewno będzie gościł na moim stole regularnie.

Reply
Dorota 2 maja, 2024 - 3:53 am

Wspanialy! Zrobil furrore w Nowej Zelandii wsrod znajomych i przyjaciol 🙂

Reply

Leave a Comment