Nie-śledzie po kaszubsku

Oto nie-śledzie po kaszubsku, bo nową polską tradycją jest stawianie na świątecznym stole roślinny twór obok lub w zamian tego rybiego. Te obok charakterystycznego słodko-kwaśnego sosu doprawionego w mojej wersji wędzoną śliwką są przygotowane na pieczonych bocznikach i bakłażanie, które obfitują w tekstury mięsiste i aksamitne.

Moje święta spędzam na Podkarpaciu, więc hen daleko od Kaszub. Jednak sława śledzi po kaszubsku dotarła nawet pod rzeszowskie strzechy. Pewnego razu przyniosła je moja ciocia jako absolutny hit. Wywołały szmery pomruków zadowolenia i orkiestrę pochwał. Rok później wpadłem na przepis Marty Dymek na boczniaki po kaszubsku i totalnie w nie wpadłem.

Od tamtego czasu ta receptura w mojej kuchni ewoluowała. Zamiast samych smażonych boczniaków – pieczone w towarzystwie bakłażana dla dywersyfikacji tekstur. Sos nabrał nowych aromatów, a w jego toni zaczęła pływać wędzona śliwka. Koniecznie spróbujcie, jeśli chcecie wywołać salwy oklasków na cześć (nie)śledzia w przy waszym świątecznym stole.

Nie-śledzie po kaszubsku

Nie-śledzie po kaszubsku
4 – 6 porcji
400 g boczniaków
2 bakłażany, pokrojonych w 1 ½ -cm plastry
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + 3 duże łyżki
2 duże czerwone cebule, cienko pokrojone w pióra
1 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka cukru trzcinowego
3 goździki
½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
8 suszonych śliwek (najlepiej wędzonej suski sechlońskiej)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka ziaren gorczycy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
⅔ szklanki (180 ml) wody
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa extra virgin

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Plastry bakłażana pokrój na paski.

2. Przełóż na jedną boczniaki, na drugą bakłażana. Obtocz je w ¼ szklanki (60 ml) oliwy. Dopraw świeżo mielonym pieprzem nie solimy!). Piecz, aż zmiękną i się zarumienią, około 25 minut.

3. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż cebulę wraz z solą, cukrem trzcinowym, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną śliwką, aż się zeszkli, 5 – 6 minut.

4. Wlej odrobinę więcej oliwy, jeśli trzeba. Dodaj wędzonej papryki, majeranku i ziaren gorczycy. Przemieszaj do uwolnienia aromatów. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż, często mieszając, aż pociemnieje, 2 – 3 minuty. Wlej wodę, sos sojowy i ocet, wymieszaj. Sos powinien być aromatyczny, kwaśny i słodki. Dopraw, jeśli trzeba.

5. Przełóż do dużej miski boczniaki, bakłażana i kaszubski sos. Obtocz delikatnie i odstaw do zamarynowania na minimum 3 godziny, ale przyda się najlepiej cała noc. Przed podaniem wyłóż na półmisek polej olejem rzepakowym i posyp tłoczoną gorczycą. Najlepiej smakuje po prostu z chlebem!

Rady/porady
Jeśli nie możesz dostać gorczycy, dodaj musztardę francuską.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Nie-śledzie po kaszubsku
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Przepisy Dla Zielonych 11 grudnia, 2024 - 12:45 pm

Wygląda cudownie. Jem oczami! 🙂

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2024 - 8:02 pm

Koniecznie spróbuj!

Reply
Magda 14 grudnia, 2024 - 8:33 pm

Czy można je zrobić kilka dni szybciej?

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:31 pm

Postoją 2 – 3 dni

Reply
Sylwia 23 grudnia, 2024 - 10:39 pm

Nie-śledzie wygrywają ze śledziami! Świetne są!

Reply
Magda 15 grudnia, 2024 - 3:10 pm

jak długo może leżeć w lodówce? jak przygotuję dziś, powinno wytrzymać do świąt (oczywiście jeśli nie zjem szybciej)? 🙂

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:32 pm

2 – 3 dni

Reply
Patrycja 18 grudnia, 2024 - 10:15 pm

Czy można je mrozić?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2024 - 7:12 pm

Nie polecam

Reply
Piotr 20 grudnia, 2024 - 3:18 pm

A czy można użyć tej marynaty vel sosu do zwykłych śledzi?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:36 am

Tak 🙂

Reply
Basi 21 grudnia, 2024 - 8:26 pm

Czy boczniaki i plastry baklazana pieczemy w calosci i tak je potem podajemy? Na zdjeciu wygladaja na pokrojone w paski, ale moze to zludzenie…

Reply
Marta 21 grudnia, 2024 - 11:23 pm

czy bakłażany po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:00 pm

nie

Reply
kate 23 grudnia, 2024 - 12:59 pm

Czy bakłażana po upieczeniu pokroić w paski?

Reply
Justyna Kaliska 23 grudnia, 2024 - 1:03 pm

A czy można użyć innych grzybów zamiast boczniaków??

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:08 pm

Niestety inne dostępne grzyby gorzej się sprawdzą

Reply

Leave a Comment