Miękkie ciasto daktylowe na ciepło, z łyżką kremu różanego, polane tak sowicie sosem karmelowym, że ten odbija migotanie świec. To słodki pocałunek.
Namiętny deser pełen czułości. Zdarza mi się jeść coś podobnego na randkach w MOD przy ul. Oleandrów 8 w Warszawie. Zawsze na spółkę, dwoma łyżeczka spotykającymi się nieśmiało w przestrzeni jednego talerza. Ich daktylowe ciastko jest duże i nasączone obficie sosem toffi. Zawsze u boku kontrastuje gałka kremu różanego, która jest tym, co sprawia, że ten deser nabiera tak intymnego charakteru.
Moja wersja pozostaje bardziej elegancka w znaczeniu wielkości: małe jest piękne. W samym ciastku wybrzmiewa kardamon, który później zgrabnie tańczy na palecie smaków z różą. Spróbujcie koniecznie. Na Walentynki, na randkę, na co dzień – bo kochać można się przecież bez okazji.
Ciasto daktylowe z sosem karmelowym i kremem różanym
12 ciastek / muffinek
Ciasto
250 g wypestkowanych daktyli, najlepiej medjool
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml wrzącej wody
100 g masła, w temperaturze pokojowej
¼ szklanki (50 g) cukru trzcinowego
2 jajka, w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Sos karmelowy
¾ szklanki (150 g) brązowego cukru
½ szklanki kremówki 30%
50 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
⅓ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
Krem różany
1 szklanka (240 ml) kremówki 36%
120 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki wody różanej
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Blaszkę na 12 muffinek wysmaruj dokładnie masłem.
2. Daktyle posyp sodą oczyszczoną i zalej wrzątkiem. Odstaw do zmiękczenia na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgnieć daktyle w wodzie za pomocą tłuczka do ziemniaków na grudkowate puree.
3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, około 2 minuty. Dodaj jajko, mieszając jedno po drugim. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól; wymieszaj. Dodaj daktylowe puree. Wmiksuj jedynie do połączenia.
4. Masę przełóż do formy na muffinki wypełniając ¾ ich wysokości. Piecz około 16 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu odetnij wystające główki muffinek. Nie wyrzucaj ich. Możesz zjeść je teraz na ciepło (mniam) lub przełożyć ulubioną konfiturą, tworząc słodkie kanapki na wzór dorayaki.
5. W międzyczasie przygotuj sos karmelowy. Do garnka przełóż cukier brązowy, kremówkę, masło, cytrynę, wanilię i sól. Zagotuj, a następnie gotuj jeszcze 3 – 4 minuty, aż cały cukier się rozpuści.
6. Ubij kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem, około 2 minut. Wmieszaj wodę różaną.
7. Ciasto, a w zasadzie ciastka daktylowe podawaj na ciepło rozcięciem do dołu. Układaj na nich po zgrabnej łyżce kremu różanego i polewaj tak sowicie sosem karmelowym, by deser odbijał migotanie świec. Na koniec posyp suszonymi płatkami różanymi i powiedz „kocham cię”: do swojej drugiej połówki albo siebie samego.
Rady/porady
Ciasto przechowywane w hermetycznym opakowaniu zachowuje świeżość przez 3 dni. Przed podaniem podgrzej je kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Sos można przechowywać w lodówce do 7 dni. Przed podaniem należy podgrzać na kuchence lub w mikrofali. Krem trzeba jednak zjeść tuż po przygotowaniu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
37 komentarzy
Opis tego ciasta to rewelacja!!! Uwielbiam ten blog przede wszystkim ze względu na fantastyczne opisy potraw .Po prostu ślinka cieknie.
Pozdrawiam pana serdecznie i czekam na więcej.Gratuluję tak fajnego prowadzenia bloga.
Cieszę się!
Kocham Cię (platonicznie) Rozkoszny!
Buziaki <3
Daktyli 250 gram?
Tak 🙂
Gdzie mogę kupić wodę różana i płatki? Gratuluje talentu!
Wodę różaną w każdym sklepie z kuchniami świata (nawet w hipermarketach). Suszone kwiaty róży w herbaciarniach. Wszystko także przez internet 🙂
Czy jakiś pomysł na opcje bg się znajdzie? Jaka mąka Owsiana/gryczana? 😉
Myślę, że spokojnie można sięgnąć po mieszankę
a woda różana, jaka i gdzie można kupić, dziękuję za informację
Najlepiej libańska lub palestyńska https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-2149-Woda-rozana-250ml-Chtoura.html?rec=101002102
daktyle suszone?
**zapowiada się mega
Tak 🙂
Nie ma to jak oryginalna woda różana, kupiona na targu w Tunezji i przywieziona z wycieczki przez własną mamę 🙂 Szukając inspiracji na wykończenie cennej zawartości, trafiłam na ten przepis. Jest idealny <3
Zawsze chciałem spróbować Daktyli a dzięki temu przepisowi mogę spróbować go w dobrze znanej mi formie, z pewnością spróbuje tego przepisu.
Smacznego!
A robiąc to w tortownicy to później też odcinam górę? XY po prostu na kawałki wykładam krem i sos?
Tak, jak mówisz 🙂
Zrobiłam w tortownicy, ale wydłużyłam czas pieczenia do 35 min bo po 16 to było nadal wilgotne w środku. Ogólnie wyszło przepysznie! Twoje przepisy jak zawsze niezawodne i rozkoszne! ❤️
Smacznego!
Czy biały cukier też się nada?
Kocham wszystkie przepisy!
Tak 🙂
Heej, co sądzisz o zmianie wody różanej na tą kwiatu pomarańczy?
Można!
A można zamienić wodę różaną na łyżkę konfitury z płatków róży????🤔
Można, ale krem nie będzie tak gładki
Hej panie Rozkoszny!
w jakim sklepie dorwię wodę różaną?
Pozdrawiam!
Np. Kuchnie Swiata
Dzięki za przepis! Zamiast we wrzątku, daktyle zalałam gorącą dobrą kawie (pomysł z przepisu na fińskie ciasto daktylowe) i wyszło przepyszne! Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne! Będę próbować kolejne przepisy 🙂
Kawą zalałam, kawą, jasna 😉
Brzmi bosko!
Gdyby upiec ciasto w jednej formie – jakiej wielkości formę wybrać?
Pozdrawiam
Rozkoszny mowil w filmiku-23cm
Robię podobny z przepisu Nigelli. Daktyle moczę w kawie z dodatkiem alkoholu typu amaretto lub jakiegoś dobrego rumu. Do tego polewa czekoladowa. Wychodzi sztos na ciepło
Jakiż mnie smutek dopadł jak MOD wycofało na jakiś czas to ciacho. Jest PRZE PRZE PYSZNE !!!
A dziś przypadkiem natrafiłam na ten przepis ! Dziękuję to za mało <3
<3