Pomarańczowe ciasto migdałowe bez mąki i nabiału

Nie ma w nim glutenu, masła czy innego nabiału. Są za to migdały oraz całe długo gotowane pomarańcze, zmiksowane wraz ze skórką dla maksimum smaku. Ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne, cytrusowe, pachnące jak amaretto. Podane z kleksem kwaśnej bitej śmietany będzie najlepszym ciastem pomarańczowym w Twoim życiu. Przysięgam.

Pewnie już chcesz wyjść, pomyślałeś, że zwariowałem: gotować pomarańcze?! dwie godziny?! miksować wraz ze skórką?! Weź głęboki wdech, rozsiądź się w fotelu i daj mi skończyć.

W czeluściach internetu natknąłem się na wzmiankę o niesamowicie boskim cieście Claudi Roden z książki “A Book of Middle Eastern” z 1985 roku. Znalazłem go. Zakładał gotowanie pomarańczy na tyle długo, aż puszczą całą swoją goryczkę i zmiękną tak, że będzie można je zmiksować na mus. O tyle przepis wydawał się irracjonalny, że prócz zabiegu z pomarańczami nie zawierał ani krzty masła, ani odrobinę mąki. No po prostu brzmiało to strasznie. Jak się okazało, moje obawy były niesłuszne.

Trochę pokombinowałem z przepisem i przedstawiam  dzisiaj ciasto, które zdobędzie wasze serca  (i wszystkich cośtamfree gości). Lukier pomarańczowy nadaje bardziej deserowego charakteru, ozdobiony skórką z pomarańczy jeszcze piękniej się prezentuje, a kleks bitej śmietany z crème fraîche będzie niezastąpioną kropką nad “i”, więc nie rezygnuj z niej, nawet jeśli jesteś na coś tam uczulony.

Pomarańczowe ciasto migdałowe bez mąki i nabiału 3

Pomarańczowe ciasto migdałowe bez mąki i nabiału:
Ciasto:
2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze
6 dużych jajek
230 g mielonych migdałów, najlepiej zmielić płatki migdałowe
230 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka pomarańczowa lub płatki migdałowe do dekoracji

Bita śmietana z crème fraîche (opcjonalnie):
1 szklanka śmietany kremówki, mocno schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
¼ szklanki crème fraîche domowego lub ze sklepu (ewentualnie śmietana 22%)

Pomarańcze umyj i gotuj całe wraz ze skórką przez 2h. Wystudź i zblenduj na puree. Można to zrobić dzień wcześniej.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i obsyp mąką.

Jajka ubij z cukrem, dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i puree z całych pomarańczy. Bardzo dokładnie wymieszaj. Natychmiast przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 50-60 minut. W razie zbyt szybkiego przyrumieniania, przykryj folią aluminiową. Wystudź całkowicie.

Zrób bitą śmietanę z crème fraîche. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj crème fraîche lub kwaśną śmietanę i wymieszaj dokładnie.

Sok z pomarańczy podgrzej. Zrób lukier, dodawając sok stopniowo do cukru pudru. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto i rozprowadź po całej powierzchni. Możesz posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Podawaj z bitą śmietaną z dodatkiem crème fraîche.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego! Opcja komentarzy i udostępniania na dole strony. 

Wasz,
Rozkoszny

Pomarańczowe ciasto migdałowe bez mąki i nabiału 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

60 komentarzy

Kas 27 czerwca, 2018 - 12:18 pm

Cześć, czy to ciasto jest bardzo słodkie? Ja zawsze daję 0,5 szklanki cukru na blachę ciasta, nie ważne ile podaje przepis (może to brzmi jak herezja jednak odpowiada mi taki stopień słodkości) w tym wypadku przepis jest tak oryginalny że nie wiem czy mogę zastosować moją złotą zasadę…. 🤔 Jak Pan sądzi?

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2018 - 12:27 pm

Cześć, ja zawsze też ograniczam cukier w stosunku do pierwotnych przepisów. Tutaj cukier jest potrzebny, aby uzyskać konsystencję. Ciasto jest słodkie, ale jeśli pominiesz lukier to się nie zasłodzisz myślę 🙂

Reply
Kas 29 stycznia, 2020 - 3:36 pm

Cześć! Ciasto bardzo długo czekało na wykonanie ale jako że dostałam 2 kartony pomarańcz ekologicznych stwierdziłam że nie ma strachu i można je gotować 😊. Z moich eksperymentów wynika że najbardziej przypadło do gustu w wersji z pistacjamy i 200gr cukru. Lukier zastąpiony frostingiem (jak do marchewkowego) dziękuję za przepis! Pomysł z pomarańczami jest super

Reply
Kinga 12 marca, 2023 - 6:38 am

Dzień dobry,
Czy migdaly można zastąpić mąka migdałową?

Pozdrawiam rozkosznie;)

Reply
Paulina 30 grudnia, 2020 - 2:40 pm

Jak myślisz, ile gotować pomarańcze w szybkowarze? Godzina wystarczy?

Reply
rozkoszny 2 stycznia, 2021 - 5:53 pm

niestety nie posiadam tego urządzenia, więc nie podpowiem 🙁

Reply
Ewa 5 lutego, 2019 - 7:37 am

Cześć, dobrze by było sprecyzować – nabiał to także jajka, a tu jest ich az 6, więc pojęcie „bez nabiału” nie jest tutaj adekwatne. Lepiej użyć „bez MLEKA (bo to obejmuje wszystkie produkty mleczne) i glutenu”.Pozdrawiam :),

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2019 - 7:43 am

Cześć, dzięki za komentarz. Faktycznie przyjąłem, dość logicznie jak sądzę, że nabiał to produkty mleczne. A okazuje się, że wedle oficjalnej klasyfikacji pojęcie jest szersze. Dzięki i mam nadzieję, że nie wykluczasz z diety jajek i możesz spróbować to pyszne ciasto! 🙂

Reply
Kojek 28 lipca, 2019 - 10:36 am

Dzień dobry, czy jesteś w stanie podać ile ważą pomarańcze oraz jajka które używasz do ciasta? Duże, małe to subiektywne określenia a przy niektórych ciastach precyzja jest ważna, szczególnie jak pierwszy raz się je przygotowuje.
Czy pomarańcze mają być całe zalane wodą czy ilość wody nie ma tutaj znaczenia? Dobrego dnia🙂

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2019 - 6:00 pm

Cześć,
jajka klasa L, pomarańcza duża to około 250 g.

Pomarańcze będą wypływać, ale wody musi być wystarczająco dużo, aby mogły się pluskać 😉

Reply
coseeterne 18 października, 2019 - 7:23 pm

Przyznam szczerze, że byłam sceptyczna – nienawidzę w serniku skórki pomarańczowej – to zło wyrządzone ludzkości. Więc ja, wróg skórki słysząc o tym cieście od równie wielkiej przeciwniczki tego paskudztwa i matki dwójki małych szkrabów pomyślałam – to nie może być trudne i pracochłonne, skoro ona znalazła czas. Przyjaciółka znalazła czas, a pomarańcze znalazły się na mojej liście zakupów. I tak o to gotowałam pomarańcze przez 1,5 h aż były mieciutkie… a potem ciasto, wyszło bajeczne, pyszne, lekko cierpkie i wilgotne… poezja. I wmawiam sobie, zę wcale nie jest kaloryczne, bo użyłam brązowego cukru i ma pomarańcze czyli jest niemal zdrowe.
W każdym razie dziękuje ci, drogi #rozkoszny, za to ciasto i pierwszy wypiek od dawna… zaniosłam rodzicom i podałam go dalej, już nie tylko Chorzów piecze, Kraków upiekł swoje, a Bydgoszcz powieli przepis w niedzielę
Smacznego

Reply
coseeterne 18 października, 2019 - 7:24 pm

Przyznam szczerze, że byłam sceptyczna – nienawidzę w serniku skórki pomarańczowej – to zło wyrządzone ludzkości. Więc ja, wróg skórki słysząc o tym cieście od równie wielkiej przeciwniczki tego paskudztwa i matki dwójki małych szkrabów pomyślałam – to nie może być trudne i pracochłonne, skoro ona znalazła czas. Przyjaciółka znalazła czas, a pomarańcze znalazły się na mojej liście zakupów. I tak o to gotowałam pomarańcze przez 1,5 h aż były mieciutkie… a potem ciasto, wyszło bajeczne, pyszne, lekko cierpkie i wilgotne… poezja. I wmawiam sobie, zę wcale nie jest kaloryczne, bo użyłam brązowego cukru i ma pomarańcze czyli jest niemal zdrowe.
W każdym razie dziękuje ci, drogi #rozkoszny, za to ciasto i pierwszy wypiek od dawna… zaniosłam rodzicom i podałam go dalej, już nie tylko Chorzów piecze, Kraków upiekł swoje, a Bydgoszcz powieli przepis w niedzielę
Smacznego

Reply
rozkoszny 20 października, 2019 - 4:53 pm

Cieszę się, że przełamałaś swoją pomarańczofobię – tyle dobroci z tego wyszło.
Dziękuję pięknie za polecanie dalej!
Serdeczności

Reply
coseeterne 28 października, 2019 - 7:40 pm

Przepis po zrobieniu przez Bydgoszcz powędrował dalej… teraz robią go za niemiecką granicą – ciasto zdobywa świat, a ja robię je kolejny raz na rodzinne spotkanie w Częstochowie – ciekawe, czy to miasto też zawojuje?
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 28 października, 2019 - 8:03 pm

Dziękuję za relację z tego slodkiego frontu!
Serdeczności

Reply
P 9 grudnia, 2019 - 9:45 am

Naprawdę świetne! Nawet w wersji bez śmietany i lukru. Dziękuję :). Dałam trochę mniej cukru (jakieś 180 gr, zdaje się – miałam końcówkę) i zachowało się bez zarzutu – pięknie wyrosło, puszyste, wilgitne…. Weszło na listę ulubionych :). Doskonale wpasuje się w nastrój okołobożonarodzeniowy 😉

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2019 - 10:18 am

Bardzo miło mi to słyszeć!

Reply
Weronika 6 kwietnia, 2023 - 10:46 pm

Hej! Czy zamiast cukru mogę użyć ksylitol/erytrytol?

Reply
Ewwwa 23 stycznia, 2020 - 3:17 pm

Robiłam to ciasto z pomarańczami gotowanymi, potem ktoś mi powiedział, że szybciej będzie, jeśli włożę je na 10 minut do mikrofalówki. I rzeczywiście, było szybciej, ale ciasto było mniej wilgotne, więc pozostanę przy gotowaniu. Teraz siedzi w piekarniku eksperyment – zamiast pomarańczy mus z mango z puszki 🙂 Jak się upiecze i będzie dobre, to napiszę

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2020 - 12:12 pm

Claudi Roden też podaje, że można ugotować je w mikrofali, ale mi to z góry nie pasowało, haha

Reply
Margaret 16 lutego, 2020 - 9:05 pm

A moje w piekarniku, ale wyszło go za dużo na tortownicę 23cm, także obok przycupnęła silikonowa foremka.
Zapach w domu się rozchodzi, już od wczoraj, kiedy gotowały się pomarańcze. Lukru nie będzie, bo nie w moim guście, ale myśle może redukcja soku z odrobiną jakiś procentów i migdały……, och jeszcze 30 min plus stygnięcie

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2020 - 7:10 pm

Niektórzy polecają polewę z czekolady…

Reply
Martyna 17 marca, 2020 - 8:33 pm

Zrobiłam i wyszło mi okropnie gorzkie 🙁 dlaczego? jakieś pomysły?

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 8:45 pm

wszystko okej było z pomarańczami?

Reply
Kasia 19 sierpnia, 2020 - 11:16 pm

To musiała być pestka w pomarańczy. Trzeba na nie uważać i dokładnie sprawdzić przed blendowaniem czy jakaś nie została

Reply
Ela 31 maja, 2022 - 9:50 pm

Mnie też kilka razy wyszło gorzkie, nawet po gruntownym umyciu pomarańczy przed gotowaniem. Teraz zawsze próbuję ugotowane pomarańcze i w razie czego dosładzam lub nawet odrzucam całą skórkę.

Reply
Mat. 31 marca, 2020 - 11:03 pm

Brzmi bajecznie, wygląda niesamowicie! Jesteśmy zachwyceni przepisem i robimy jutro! Pytanko – czy można zastąpić cukier miodem (oczywiście o lejącej konsystencji)?

Reply
rozkoszny 31 marca, 2020 - 11:36 pm

Nie próbowałem, ale wydaje mi się, że może być to ryzykowne ze względu na konsystencję ciasta

Reply
Marzena 28 czerwca, 2020 - 9:12 am

Czaderskie ciasto! Ja, za radą Rozkosznego, brakującą make migdałowa uzupełniłam zwykłą maką i jest super!

Od siebie mogę dodać, że to ciasto jest tak wilgotne, że jak ktoś nie musi, to lepiej nie robić go w silikonowych foremkach, bo potem trzeba się napocić żeby bezstratnie je wyjąć ☺️

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2020 - 4:20 pm

ja wgl nie uznaje silikonowych foremek – masełkiem lubię natłuszczać! 😛

Reply
Konst 19 lipca, 2020 - 1:09 am

Jestem bardzo ciekawa tego przepisu! Nie za bardzo mam jak zmielić migdały, czy mogę je zastąpić zwykłą mąką, czy nie będzie to najlepszy pomysł? Czy sok z pomarańczy może być zwykłym sokiem z butelki/kartonu? Mieszkam obecnie w Brazylii i trudno tu o kwaśną śmietanę, więc chyba pozostanie mi po prostu ubicie kremówki. 🙂

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2020 - 7:28 pm

Niestety nie może być to zwykła mąka – może jesteś w stanie dostać mąkę migdałową?
Tak, można zastąpić sokiem z butelki. 🙂

Reply
Kasia 19 sierpnia, 2020 - 11:19 pm

Możesz zblendowac płatki migdałów z jajkami, jeśli nie masz pojemnika do rozdrabniania suchych rzeczy ani młynka do kawy.

Reply
Ewa 10 grudnia, 2020 - 10:18 pm

Właśnie zblendowałam pomarańcze na puree i puree jest okropnie gorzkie, nawet po dodaniu cukru (zrobiłam test). Jest to taka zalegająca gorycz, jakby się napiło olejku eterycznego prosto z fiolki. Same pomarańcze były najlepsze w okolicy – z bazarku, gatunek z „pępkiem”, normalnie są dobre, słodkie, nie „pastewne”, jak te w supermarketach. Czy aż taka gorycz na tym etapie jest normalna? Czy ona potem się wytraci po połączeniu z resztą składników…? Przy czym migdały przecież też mają goryczkowy komponent, więc z listy składników jedynie tylko jajka i proszek do pieczenia mogą pomóc w rozwodnieniu tej nieszczęsnej goryczy… w co nie bardzo wierzę. Chyba, że mam zwiększyć ilość cukru… Bardzo proszę o odpowiedź, w sobotę mamy gości i bardzo chciałam podać to ciasto.

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2020 - 8:03 pm

Puree z pomarańczy jest gorzkie (a następnie łagodzone sporą dawką cukru i migdałów), ale oczywiście mogła Pani trafić na paskudne pomarańcze skoro ten smak jest taki okropny…

Reply
Paulina 15 lutego, 2021 - 2:16 pm

Czy białka unika się na pianę?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2021 - 4:22 pm

nie

Reply
Zuzia 5 marca, 2021 - 5:02 pm

czy brązowy cukier może być, czy tylko biały odegra swoją role właściwie?

Reply
rozkoszny 5 marca, 2021 - 5:20 pm

można użyć brązowego

Reply
Gabriela 29 maja, 2021 - 11:51 pm

Chciałam się upewnić.czy blenduje się całe pomarańcze wraz ze skórką?

Reply
rozkoszny 30 maja, 2021 - 10:49 am

tak!

Reply
Mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą - Rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 10:31 am

[…] nie byłem tak zadowolony z rezultatów moich cukierniczych testów. Zainspirowany słynnym migdałowym ciastem z pomarańczą Claudii Roden – wilgotnym i ciężkim – postanowiłem wyeksplorować możliwość puree […]

Reply
Ania 23 stycznia, 2022 - 2:59 pm

Hmmm a może tak erythritol zamiast cukru i mamy KETOciasto 😉 fajnieby było znaleźć tutaj kilka przepisów zgodnych z zasadami Keto diety 🙂 pozdrawiam Ania
Ps. Ciasto z pomarańczą skradło nasze serca 🙂

Reply
lively 14 marca, 2024 - 7:27 pm

Upiekłam w wersji prawie keto , bo zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady z domieszką brandy(polewa robi się krucha jak opłatek i ma ten luksusowy smak ). Ertytrytolu dałam 220 gram, dodatkowo świeżo zmieliłam 20 dag wiorków kokosowych, co podkręciło pomaranczowy smak. Puree zrobiłam odrobinę więcej. |Nie ubijałam tez całych jajek , ale osobno ubiłam do białosci żóltka z cukrem i pod koniec mieszania ciasta, dodałam na sztywno ubitą pianę z białek. Uwaga! Z erytrytolem ciasto piecze się szybciej. Jest też mała róznica smaku-w tle nabiera swieżej jakby miętowej nuty, ale to na plus. Dziękuję autorowi bloga za inspirację.

Reply
lively 14 marca, 2024 - 7:29 pm

Z erytrytolem -z rozpędu mi ten cukier wszedł 🙂

Reply
Kasia 10 kwietnia, 2022 - 2:48 pm

hej! Mam nadzieję, że mi nie umknęło! Ile śmietany 22% Też 1/4 szkl? Czy ewentualnie może być śmietana 18%? 🙂

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 1:57 pm

Tak 🙂

Reply
Małgosia 15 lutego, 2023 - 1:30 pm

Witam, chcę upiec to ciasto, ale nie podaje pan temperatury pieczenia. Mogę prosić?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2023 - 2:29 pm

Cześć, temperatura w drugim punkcie przepisu

Reply
Justyna 27 lutego, 2023 - 7:12 pm

To jest ciasto hiszpańskie zapewne o arabskim rodowodzie 🙂 ja pomarańcze szoruję i parzę a potem w cząstkach smażę na maśle z cukrem i potem blenderem . Smak jest głębszy i zachwyt smakowy reż❤️

Reply
Agnieszka 14 marca, 2024 - 2:57 pm

Brzmi bosko. Zrobię następne takie bo teraz już gotuję pomarańcze

Reply
Matt 5 marca, 2023 - 11:57 pm

Hej rozkoszny, czy zamiast maki migdałowej mogę zrobić to ciasto z mąka kokosowa? Tak wiem smak będzie inny ale bardzo mi zależy na właśnie kokosowym posmaku 🙂

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 6:08 pm

Hej, nie, mąka koksowa ma zupełnie inne właściwości niż inne mąki, pęcznieje

Reply
mateusz 7 marca, 2023 - 6:55 pm

Hej, czy ciasto wyjdzie na mące kokosowej? Tak wiem że to już nie będzie ciasto migdałowe ale bardzo mi zależy na smaku kokosowo-pomaranczowym. No i mam do wykorzystania mąkę kokosową 🙂 daj znać, dzięki!

Reply
Łukasz 12 marca, 2023 - 7:35 pm

Cześć, czy pomarańcze należy zblendować razem z wodą z gotowania czy solo? dziękuję za odpowiedź

Reply
rozkoszny 13 marca, 2023 - 5:19 pm

Hej, bez

Reply
Dorota 23 marca, 2023 - 11:06 am

Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu albo erytrolu?

Reply
Maja 12 listopada, 2023 - 6:01 pm

Ponawiam pytanie o erytrytol zamiast cukru 🙂 ktoś próbował? I w jakiej ilości zamiast białego cukru?

Reply
Magdalena 3 października, 2024 - 4:35 pm

Przeczytałam wszystkie komentarze ale wydaje mi się, że nie znalazłam odpowiedzi czy blendowane migdały można po prostu zastąpić mąką migdałową?

Reply
rozkoszny 3 października, 2024 - 5:42 pm

Tak!

Reply

Leave a Comment