Pieczone steki z młodej kapusty z limonkowym sosem tahini

Steki z młodej kapusty to jedno z tych dań lata, które chce się jeść bez ustanku. Są lekkie, sycące i absolutnie pyszne. Najpierw podsmażam je na patelni, żeby nabrały rumieńców i chrupiących poparzeń. Następnie podpiekam chwilę w piekarniku, do miękkości, która rozpływa się w ustach.

Steki z kapusty? Może brzmieć to dziwnie, ale tutaj mięsna terminologia kulinarna jest całkowicie na miejscu z tego względu, że przygotowuje się je analogicznie do tych z wołowiny (a przynajmniej bardzo podobnie). Szybkie smażenie na patelni z obu stron, a potem na chwilę do piekarnika, aby doszły. Nie brzmi to podobnie? Są soczyste i skrywają umamiczne nuty, dzięki karmelizacji, która zachodzi podczas smażenia. Nie bójcie się lekko poczerniałych miejsc, w nich skrywa się smak!

Najbardziej lubię podawać steki z młodej kapusty z sosem tahini mocno doprawionym limonką nadającej rześkości tak potrzebnej każdemu, kapuścianemu daniu. Kolendra to naturalny dodatek, ale można oczywiście ją pominąć lub zastąpić innym świeżym ziołem.

Pieczone steki z młodej kapusty z limonkowym sosem tahini 1

Pieczone steki z młodej kapusty z limonkowym sosem tahini
2 porcje
1 młoda kapusta, pokrojona na ćwiartki.
sól morska, pieprz czarny
oliwa, do smażenia

Sos
¼ szklanki (60 g) tahini
2 łyżka masła orzechowego
2 łyżk soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżek oliwy extra virgin
5 łyżek lodowatej wody
kolendra, do podania
młode ziemniaki z koprem, do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Kapustę posól i dopraw pieprzem.

2. Rozgrzej dużą żeliwną patelnię na mocnym ogniu. Chluśnij oliwą tyle, by dno patelni było całe pokryte cienką warstwą tłuszczu. Smaż steki z kapusty z obu stron po 4 – 5 minut, aż będą mocno zarumienione. Kapustę odwróć rozcięciem do góry. Piecz w piekarniku około 15 minut, aż kapuściane steki będą miękkie.

3. W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj tahini z masłem orzechowym. Dodaj sok z limonki, następnie: sos sojowy, miód, chili i oliwę. Wodę wmieszaj łyżka po łyżce, do uzyskania płynnego sosu. Dopraw solą do smaku, jeśli trzeba.

4. Steki z młodej kapusty podawaj polane sosem tahini. Posyp je kolendrą, jeśli lubisz. Świetnie smakują w towarzystwie młodych ziemniaków z koprem.

Rady/porady
Jeśli nie masz żaoodprnej patelni, po prostu przełóż podsmażone steki z kapusty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczone steki z młodej kapusty z limonkowym sosem tahini 2
Pieczone steki z młodej kapusty z limonkowym sosem tahini 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Aleksandra 9 czerwca, 2021 - 10:17 am

Da radę opuścić etap pieczenia w piekarniku? Nie mam piekarnika. Dzięki za odpowiedź!

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2021 - 9:29 pm

Tak, pokrój kapustę na osiem części i smaż na niżej temperaturze trochę dłużej!
Możesz też podlać kapustę winem, jeśli wyda Ci się za twarda.

Reply
ania 10 czerwca, 2021 - 5:24 pm

Właśnie zważył mi się sos, nie wiedziałam, że to możliwe ;D

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2021 - 6:54 pm

mieszaj szybciej, dodaj więcej wody, a się „odważy”!

Reply
Ala 11 czerwca, 2021 - 11:41 pm

Odważył się zwarzyć? 🤪

Reply
Marta 11 czerwca, 2021 - 8:17 pm

Ratuj! Co zamiast masła orzechowego (alergia!) Ps. Uwielbiam rozkoszne przepisy 💕

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2021 - 10:15 pm

więcej tahini!

Reply
Monika 15 czerwca, 2021 - 10:58 am

Już wiem, co będzie jutro na obiad. 😄 Nie przepadam jednak za tahiti. Myślę o zmianie sosu na jogurtowy z czosnkiem, cytryną i ziołami. Może podpowiesz, jakie inne smaki będą pasowały do kapusty zamiast tahiti?

Reply
rozkoszny 15 czerwca, 2021 - 11:33 am

sos jogurtowy będzie ok, tzatziki też; możesz zrobić także pesto – niekoniecznie z bazylii

Reply
Marlena 16 czerwca, 2021 - 3:00 pm

Próbowałeś może z innymi kapustami, albo np. Z sałatką rzymską? Będzie ok?

Reply
rozkoszny 16 czerwca, 2021 - 8:06 pm

sałacie rzymskiej wystarczy sama patelnia 🙂

Reply
Ela 21 czerwca, 2021 - 10:31 pm

A co myślisz o tym, by wrzucić tę kapustę na grilla, zamiast patelni i piekarnika?

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2021 - 10:40 pm

jeśli grill będzie mocny to pewnie da radę!

Reply
Małgosia 29 czerwca, 2021 - 9:55 am

Zrobione ! Fantastyczne ! Sos zrobiłam inny – oliwny majonez, kapustę miałam zielona stożkowa. Wyszło super pysznie, lekko krucha ale miękka ta sałata, tylko piekła się 25-30min, po 15 min była surowa ale może za mało ją przypiekłam na patelni. Pozdrawiam i dzięki serdeczne za przepis !

Reply
Paulina 8 lipca, 2021 - 7:48 am

Czy steki odgrzane w mikrofali, nie stracą całego uroku (praca)? 🙁

Reply
rozkoszny 8 lipca, 2021 - 3:02 pm

lubię je też na zimno!

Reply
Maria 17 lipca, 2021 - 10:05 am

W Twojej książce też jest przepis na steki z kapusty, ale tamte w ogóle nie są pieczone. Który sposób polecasz dla początkującego stekowicza? 😉

Reply
rozkoszny 17 lipca, 2021 - 11:55 am

Ten przepis jest lepszy na nieco starszą, młodą kapustę. Przepisem z „Rozkoszne” polecam zacząć sezon w czerwcu

Reply
Natalia 29 lipca, 2021 - 6:49 pm

Przepyszne! Pytanie – jak przechowywać pozostały sos? I do czego ewentualnie poza kapuścianym stekiem by pasował?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2021 - 7:12 pm

W lodówce pod przykryciem. Zgęstnieje, więc przed podaniem trzeba będzie rozrzedzić go wodą.
Pieczone warzywa wszelakiej maści!

Reply
Amelia 25 sierpnia, 2021 - 8:26 pm

Czy Czerwona Kapusta tez sie nada?

Reply
rozkoszny 26 sierpnia, 2021 - 2:55 pm

już niestety nie dostaniesz młodej kapusty, więc pamiętaj, by trzymać ją w piekarniku dłużej

Reply

Leave a Comment