Steki z młodej kapusty to jedno z tych dań lata, które chce się jeść bez ustanku. Są lekkie, sycące i absolutnie pyszne. Najpierw podsmażam je na patelni, żeby nabrały rumieńców i chrupiących poparzeń. Następnie podpiekam chwilę w piekarniku, do miękkości, która rozpływa się w ustach.
Steki z kapusty? Może brzmieć to dziwnie, ale tutaj mięsna terminologia kulinarna jest całkowicie na miejscu z tego względu, że przygotowuje się je analogicznie do tych z wołowiny (a przynajmniej bardzo podobnie). Szybkie smażenie na patelni z obu stron, a potem na chwilę do piekarnika, aby doszły. Nie brzmi to podobnie? Są soczyste i skrywają umamiczne nuty, dzięki karmelizacji, która zachodzi podczas smażenia. Nie bójcie się lekko poczerniałych miejsc, w nich skrywa się smak!
Najbardziej lubię podawać steki z młodej kapusty z sosem tahini mocno doprawionym limonką nadającej rześkości tak potrzebnej każdemu, kapuścianemu daniu. Kolendra to naturalny dodatek, ale można oczywiście ją pominąć lub zastąpić innym świeżym ziołem.
Pieczone steki z młodej kapusty z limonkowym sosem tahini
2 porcje
1 młoda kapusta, pokrojona na ćwiartki.
sól morska, pieprz czarny
oliwa, do smażenia
Sos
¼ szklanki (60 g) tahini
2 łyżka masła orzechowego
2 łyżk soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżek oliwy extra virgin
5 łyżek lodowatej wody
kolendra, do podania
młode ziemniaki z koprem, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Kapustę posól i dopraw pieprzem.
2. Rozgrzej dużą żeliwną patelnię na mocnym ogniu. Chluśnij oliwą tyle, by dno patelni było całe pokryte cienką warstwą tłuszczu. Smaż steki z kapusty z obu stron po 4 – 5 minut, aż będą mocno zarumienione. Kapustę odwróć rozcięciem do góry. Piecz w piekarniku około 15 minut, aż kapuściane steki będą miękkie.
3. W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj tahini z masłem orzechowym. Dodaj sok z limonki, następnie: sos sojowy, miód, chili i oliwę. Wodę wmieszaj łyżka po łyżce, do uzyskania płynnego sosu. Dopraw solą do smaku, jeśli trzeba.
4. Steki z młodej kapusty podawaj polane sosem tahini. Posyp je kolendrą, jeśli lubisz. Świetnie smakują w towarzystwie młodych ziemniaków z koprem.
Rady/porady
Jeśli nie masz żaoodprnej patelni, po prostu przełóż podsmażone steki z kapusty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
36 komentarzy
Da radę opuścić etap pieczenia w piekarniku? Nie mam piekarnika. Dzięki za odpowiedź!
Tak, pokrój kapustę na osiem części i smaż na niżej temperaturze trochę dłużej!
Możesz też podlać kapustę winem, jeśli wyda Ci się za twarda.
Właśnie zważył mi się sos, nie wiedziałam, że to możliwe ;D
mieszaj szybciej, dodaj więcej wody, a się „odważy”!
Miałam to samo, na szczęście porada Rozkosznego podziałała i sos się odważył 🙂
Tak sobie myślę, że problem wynika z tego, że trochę za bardzo wzięłam sobie do serca lodowatość wody. Włożyłam ja do zamrażarki i na wierzchu nawet zamarzła. Myślę, że przez to się się zważył. A wystarczyłaby woda dobrze schłodzona w lodówce…
Odważył się zwarzyć? 🤪
Ratuj! Co zamiast masła orzechowego (alergia!) Ps. Uwielbiam rozkoszne przepisy 💕
więcej tahini!
Już wiem, co będzie jutro na obiad. 😄 Nie przepadam jednak za tahiti. Myślę o zmianie sosu na jogurtowy z czosnkiem, cytryną i ziołami. Może podpowiesz, jakie inne smaki będą pasowały do kapusty zamiast tahiti?
sos jogurtowy będzie ok, tzatziki też; możesz zrobić także pesto – niekoniecznie z bazylii
U nas dobrze się sprawdził rozrzedzony hummus i obfite skropienie cytryną 🙂
Próbowałeś może z innymi kapustami, albo np. Z sałatką rzymską? Będzie ok?
sałacie rzymskiej wystarczy sama patelnia 🙂
A co myślisz o tym, by wrzucić tę kapustę na grilla, zamiast patelni i piekarnika?
jeśli grill będzie mocny to pewnie da radę!
Zrobione ! Fantastyczne ! Sos zrobiłam inny – oliwny majonez, kapustę miałam zielona stożkowa. Wyszło super pysznie, lekko krucha ale miękka ta sałata, tylko piekła się 25-30min, po 15 min była surowa ale może za mało ją przypiekłam na patelni. Pozdrawiam i dzięki serdeczne za przepis !
Czy steki odgrzane w mikrofali, nie stracą całego uroku (praca)? 🙁
lubię je też na zimno!
W Twojej książce też jest przepis na steki z kapusty, ale tamte w ogóle nie są pieczone. Który sposób polecasz dla początkującego stekowicza? 😉
Ten przepis jest lepszy na nieco starszą, młodą kapustę. Przepisem z „Rozkoszne” polecam zacząć sezon w czerwcu
Przepyszne! Pytanie – jak przechowywać pozostały sos? I do czego ewentualnie poza kapuścianym stekiem by pasował?
W lodówce pod przykryciem. Zgęstnieje, więc przed podaniem trzeba będzie rozrzedzić go wodą.
Pieczone warzywa wszelakiej maści!
Czy Czerwona Kapusta tez sie nada?
już niestety nie dostaniesz młodej kapusty, więc pamiętaj, by trzymać ją w piekarniku dłużej
Czym mogę zastąpić sok z cytryny
Octem winnym
Steki i sos bardzo smaczne 🙂 dzięki za szybki i prosty przepis na młodą kapustę 🙂
Polecam się!
Wygląda naprawdę super apetycznie! Prawdę mówiąc ja do kapusty mam dość negatywny stosunek, ale może dam jej szansę 😀
Daj koniecznie!
Zrobiłam dzisiaj, rewelacja!
Steki są znakomite. Przerosły moje oczekiwania. I ten sos, po prostu cudny. Tak się zastanawiam do czego jeszcze można by go użyć ?
Podziwiam Pana przepisy i entuzjazm. Jest bardzo zaraźliwy. Cieszę się ,że Pan jest i dzielisię ze światem, tym co Panu wyobraźnia podpowiada.
Proszę spróbować z pieczonymi batatami!
Czy kapusta pekińska przejdzie?
Zrobiłam z już całkiem niemłodej kapusty i choć nie jest takie super lekkie to danie, to smakowało wyśmienicie 🙂 w sezonie spróbuję z młodą!
Wspaniały przepis. Ponieważ został mi ten rewelacyjny sos, następnego dnia upiekłam steki z kalafiora i było równie pyszne.