Klopsiki jak ze stołówki szkolnej – ale lepiej! Z kruszonego w dłoniach tofu, wędzonej papryki i parmezanu tworzących bazę pod te zgrabne, soczyste piłeczki. Zanurzone w lepkim sosiwie na zasmażce, podrasowanym odrobiną miso, smakują jak wspomnienia utaplane w rozkoszy.
Trochę kuchnia mamy, trochę kafeteria w Ikea. Te bez-mięsne klopsiki totalne to pomysł na szybki obiad karmiący także potrzebę nostalgicznych smaków i komfortu. Przygotowuje się je błyskawicznie, bo wystarczy rozkruszyć tofu w dłoniach i rozgnieść je z resztą składników niczym mielone – bardzo satysfakcjonujący proces. A następnie uformować i upiec zamiast smażyć. Jeszcze sos i gotowe!

Bez-mięsne klopsiki totalne
3 – 4 porcje
Klopsiki
2 kostki (2 x 180 g) twardego tofu naturalnego
½ szklanki (45 g) startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
1 łyżeczka wędzonej papryki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 duże jajka
⅓ szklanki (35 g) bułki tartej
Sosiwo
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 ½ szklanki (375 ml) dobrego bulionu warzywnego
2 łyżki jasnej pasty miso
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub sojowej
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Osusz tofu za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Rozkrusz je w rękach na drobne kawałki nad dużą miską. Dodaj parmezan, wędzoną paprykę, sos sojowy, oliwę, czosnek, jajka i bułkę tartą. Za pomocą dłoni, połącz składniki, rozgniatając je.
3. Uformuj 14 zgrabnych klopsików wielkości piłki pingpongowej. Ułóż je na blasze i piecz, aż się lekko zarumienią, około 15 minut.
4. W międzyczasie zrób sos, na średniej patelni rozgrzej masło na umiarkowanym ogniu. Dodaj mąkę i smaż, cały czas mieszając trzepaczką, tworząc zasmażkę. Chcesz, aby mąką niemalże rozpuściła się w maśle. Wlej cienkim strumieniem bulion, cały czas energicznie mieszając. Dodaj pastę miso i gotuj, aż się rozpuści, sos się zagotuje i zgęstnieje. Wlej śmietankę, dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.
5. Przełóż klopsiki na patelnię i obtocz je w sosiwie. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i sałatą rzymską w rześkim winegrecie.
Rady/porady
Klopsiki można zrobić w wersji wegańskiej. Zastąp jajka większą ilością bułki tartej, parmezan płatkami drożdżowymi, a masło – oliwą extra virgin.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

49 komentarzy
Czy można użyć wegańskiego sera?
Z tego co wiem, nie ma wegańskiego odpowiednika parmezanu – lepiej sięgnąć po łatki drożdżowe (w mniejszej ilości)
Parmezan niestety nie jest nawet wegetarianski. Przynajmniej ten prawdziwy.
Mmmmm, rozkoszne 😘
Zrobiła dzisiaj i moi chłopy powiedzieli, że dawno nie jedli tak pysznego dania. Zapisuję w notesie
Ciemna pasta miso też się nada?
Proszę dodać troszkę mniej
Jaka będzie przybliżona kaloryczność porcji/ całości?
Czy zamiast tofu można użyć mięsa mielonego ?
Nie, to będą inne proporcje
sztos! zrobiłam z sosem chrzanowym plus buraczki niam niam niam
cieszę się!
To jest pyszne! Nie do wiary😋
Hej, coś zamiast pasty miso?
Pasta miso jest kropką nad „i”. Można zastąpić ją sosem sojowym, ale nie będzie to to samo
Mam ciemną pastę miso – czy nada się, czy muszę lecieć po jasną?
Nada! Daj ciutkę mniej
Zawsze gotuje tylko dla siebie więc jak widzę, że jest na 3/4 porcje robię z połowy. Dziś tego pożałowałam! To jest tak fantastyczne że jednak będę dorabiać
A mój mięsożerca nawet nie poczuł, że to bezmięsne
aaa cieszę się!
Czy da się zamrozić te pulpety?
tak, można, ale bez sosu
Pycha😋
<3
Rewelacja! Przepisane do mojego podręcznego żółtego zeszyciku z najlepszymi przepisami <3
miód na moje serducho!
A mnie ciekawi co jeszcze jest w tym zeszyciku? 😍
dla takich klopsików warto żyć, pyszne i genialne. dzięki Maciej!
Toż ja Michał!
Ja wiem, że Michał, ale właśnie zauważyłam w stopce na samym dole 2026 Maciej
Maciej Korkosz jest projektantem strony 🙂
Ten przepis to jest sztos, szybki, łatwy, jak komuś nie powiesz, to się nie skapnie, że nie ma tutaj mięsa. Te klopsy to jest super odlot, jeśli chodzi o zastosowanie tofu. No i są pieczone, idealne dla dzieci.
<3
Hejo;) czy możesz polecić swoje konkretne ulubione tofu;)?
Najcześciej używam lunter
mega przepis ! Da się czym zastąpić pastę miso ? 😊
Proszę o polecenie jasnej pasty miso 🙂
Ja też poproszę o jakąś konkretną
Nigdy nie wkladajcie palca do blendera
To jest po prostu genialne! Miałam tylko jedną kostkę tofu, ale pół porcji to zdecydowanie za mało! Klopsiki znikały z blachy nawet bez sosu, a to co zostało obtoczyłam w tym z twojego przepisu na kluski śląskie à’la tteokbokki, bo mam w domu anty-fana zasmażki. To wymarzone połączenie! (jakby ktoś miał w domu gochujang a nie miał miso np 😉
Nie wiem co źle zrobiłam ale wyszło mi przeraźliwie słone, ogólnie smak i konsystencja super, tylko może miso albo sos sojowy nie taki? 🙁
Jeśli użyłaś ciemnego miso lub/i bulionu z kostki, sos może wyjść za słony
Zrobiłam dzisiaj. Przepyszne! Bardzo miesno podobny smak
ciesze się!
Czy można użyć tofu wędzone czy się nie nada?
Moim zdaniem z wędzonym tofu smak jest zbyt intensywny i słony
Czym można zastąpić tofu? Wiem, że to główny zlepiacz klopsów , jednak mam na nie uczulenie :/
Hej, czy można czymś zastąpić bulion albo jakieś polecenie zamiast gotować od zera?
Obłęd! Trzeba było się powstrzymać, żeby zostały jakieś na jutro. U mnie z tartymi buraczkami. Sos zyskuje trochę serowości w smaku 😋