Bez-mięsne klopsiki totalne

Klopsiki jak ze stołówki szkolnej – ale lepiej! Z kruszonego w dłoniach tofu, wędzonej papryki i parmezanu tworzących bazę pod te zgrabne, soczyste piłeczki. Zanurzone w lepkim sosiwie na zasmażce, podrasowanym odrobiną miso, smakują jak wspomnienia utaplane w rozkoszy.

Trochę kuchnia mamy, trochę kafeteria w Ikea. Te bez-mięsne klopsiki totalne to pomysł na szybki obiad karmiący także potrzebę nostalgicznych smaków i komfortu. Przygotowuje się je błyskawicznie, bo wystarczy rozkruszyć tofu w dłoniach i rozgnieść je z resztą składników niczym mielone – bardzo satysfakcjonujący proces. A następnie uformować i upiec zamiast smażyć. Jeszcze sos i gotowe!

Bez-mięsne klopsiki totalne

Bez-mięsne klopsiki totalne
3 – 4 porcje
Klopsiki
2 kostki (2 x 180 g) twardego tofu naturalnego
½ szklanki (45 g) startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
1 łyżeczka wędzonej papryki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 duże jajka
⅓ szklanki (35 g) bułki tartej

Sosiwo
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 ½ szklanki (375 ml) dobrego bulionu warzywnego
2 łyżki jasnej pasty miso
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub sojowej

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2. Osusz tofu za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Rozkrusz je w rękach na drobne kawałki nad dużą miską. Dodaj parmezan, wędzoną paprykę, sos sojowy, oliwę, czosnek, jajka i bułkę tartą. Za pomocą dłoni, połącz składniki, rozgniatając je.

3. Uformuj 14 zgrabnych klopsików wielkości piłki pingpongowej. Ułóż je na blasze i piecz, aż się lekko zarumienią, około 15 minut.

4. W międzyczasie zrób sos, na średniej patelni rozgrzej masło na umiarkowanym ogniu. Dodaj mąkę i smaż, cały czas mieszając trzepaczką, tworząc zasmażkę. Chcesz, aby mąką niemalże rozpuściła się w maśle. Wlej cienkim strumieniem bulion, cały czas energicznie mieszając. Dodaj pastę miso i gotuj, aż się rozpuści, sos się zagotuje i zgęstnieje. Wlej śmietankę, dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.

5. Przełóż klopsiki na patelnię i obtocz je w sosiwie. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i sałatą rzymską w rześkim winegrecie.

Rady/porady
Klopsiki można zrobić w wersji wegańskiej. Zastąp jajka większą ilością bułki tartej, parmezan płatkami drożdżowymi, a masło – oliwą extra virgin.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Bez-mięsne klopsiki totalne
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

49 komentarzy

Hanna 18 lutego, 2025 - 8:03 pm

Czy można użyć wegańskiego sera?

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2025 - 6:40 pm

Z tego co wiem, nie ma wegańskiego odpowiednika parmezanu – lepiej sięgnąć po łatki drożdżowe (w mniejszej ilości)

Reply
Julia 10 marca, 2025 - 3:18 pm

Parmezan niestety nie jest nawet wegetarianski. Przynajmniej ten prawdziwy.

Reply
Magda 19 lutego, 2025 - 1:08 am

Mmmmm, rozkoszne 😘

Reply
Marta 21 lutego, 2025 - 7:04 pm

Zrobiła dzisiaj i moi chłopy powiedzieli, że dawno nie jedli tak pysznego dania. Zapisuję w notesie

Reply
Julia 19 lutego, 2025 - 11:55 am

Ciemna pasta miso też się nada?

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2025 - 6:40 pm

Proszę dodać troszkę mniej

Reply
Magdalena 23 lutego, 2025 - 10:36 am

Jaka będzie przybliżona kaloryczność porcji/ całości?

Reply
Patrycja 19 lutego, 2025 - 3:07 pm

Czy zamiast tofu można użyć mięsa mielonego ?

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2025 - 6:40 pm

Nie, to będą inne proporcje

Reply
beata 20 lutego, 2025 - 8:38 am

sztos! zrobiłam z sosem chrzanowym plus buraczki niam niam niam

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2025 - 6:40 pm

cieszę się!

Reply
Agnieszka 21 lutego, 2025 - 3:19 pm

To jest pyszne! Nie do wiary😋

Reply
Artur 20 lutego, 2025 - 8:17 pm

Hej, coś zamiast pasty miso?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:44 pm

Pasta miso jest kropką nad „i”. Można zastąpić ją sosem sojowym, ale nie będzie to to samo

Reply
Ela 20 lutego, 2025 - 9:09 pm

Mam ciemną pastę miso – czy nada się, czy muszę lecieć po jasną?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:44 pm

Nada! Daj ciutkę mniej

Reply
Maja 21 lutego, 2025 - 4:43 pm

Zawsze gotuje tylko dla siebie więc jak widzę, że jest na 3/4 porcje robię z połowy. Dziś tego pożałowałam! To jest tak fantastyczne że jednak będę dorabiać

Reply
Maja 21 lutego, 2025 - 5:39 pm

A mój mięsożerca nawet nie poczuł, że to bezmięsne

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:38 pm

aaa cieszę się!

Reply
Doris 21 lutego, 2025 - 6:25 pm

Czy da się zamrozić te pulpety?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:39 pm

tak, można, ale bez sosu

Reply
Agnieszka 21 lutego, 2025 - 9:13 pm

Pycha😋

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:47 pm

<3

Reply
Marysia 23 lutego, 2025 - 2:28 pm

Rewelacja! Przepisane do mojego podręcznego żółtego zeszyciku z najlepszymi przepisami <3

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:42 pm

miód na moje serducho!

Reply
Justyna 9 marca, 2025 - 5:15 pm

A mnie ciekawi co jeszcze jest w tym zeszyciku? 😍

Reply
Dawid 23 lutego, 2025 - 8:44 pm

dla takich klopsików warto żyć, pyszne i genialne. dzięki Maciej!

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:42 pm

Toż ja Michał!

Reply
Olga 2 marca, 2025 - 10:10 pm

Ja wiem, że Michał, ale właśnie zauważyłam w stopce na samym dole 2026 Maciej

Reply
rozkoszny 9 marca, 2025 - 5:14 pm

Maciej Korkosz jest projektantem strony 🙂

Reply
Katarzyna 24 lutego, 2025 - 2:42 pm

Ten przepis to jest sztos, szybki, łatwy, jak komuś nie powiesz, to się nie skapnie, że nie ma tutaj mięsa. Te klopsy to jest super odlot, jeśli chodzi o zastosowanie tofu. No i są pieczone, idealne dla dzieci.

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:43 pm

<3

Reply
Kasia 25 lutego, 2025 - 11:36 am

Hejo;) czy możesz polecić swoje konkretne ulubione tofu;)?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:28 pm

Najcześciej używam lunter

Reply
Martyna 26 lutego, 2025 - 9:42 pm

mega przepis ! Da się czym zastąpić pastę miso ? 😊

Reply
Magda 27 lutego, 2025 - 10:39 am

Proszę o polecenie jasnej pasty miso 🙂

Reply
Dominika 10 marca, 2025 - 5:58 pm

Ja też poproszę o jakąś konkretną

Reply
Kamila 3 marca, 2025 - 3:23 pm

Nigdy nie wkladajcie palca do blendera

Reply
Dorka 6 marca, 2025 - 8:07 am

To jest po prostu genialne! Miałam tylko jedną kostkę tofu, ale pół porcji to zdecydowanie za mało! Klopsiki znikały z blachy nawet bez sosu, a to co zostało obtoczyłam w tym z twojego przepisu na kluski śląskie à’la tteokbokki, bo mam w domu anty-fana zasmażki. To wymarzone połączenie! (jakby ktoś miał w domu gochujang a nie miał miso np 😉

Reply
Nat 6 marca, 2025 - 1:36 pm

Nie wiem co źle zrobiłam ale wyszło mi przeraźliwie słone, ogólnie smak i konsystencja super, tylko może miso albo sos sojowy nie taki? 🙁

Reply
rozkoszny 9 marca, 2025 - 5:26 pm

Jeśli użyłaś ciemnego miso lub/i bulionu z kostki, sos może wyjść za słony

Reply
Karolina 8 marca, 2025 - 9:34 pm

Zrobiłam dzisiaj. Przepyszne! Bardzo miesno podobny smak

Reply
rozkoszny 9 marca, 2025 - 5:27 pm

ciesze się!

Reply
Dominika 9 marca, 2025 - 7:50 pm

Czy można użyć tofu wędzone czy się nie nada?

Reply
rozkoszny 10 marca, 2025 - 11:07 am

Moim zdaniem z wędzonym tofu smak jest zbyt intensywny i słony

Reply
Ania Or 10 marca, 2025 - 8:17 am

Czym można zastąpić tofu? Wiem, że to główny zlepiacz klopsów , jednak mam na nie uczulenie :/

Reply
Asia 10 marca, 2025 - 6:09 pm

Hej, czy można czymś zastąpić bulion albo jakieś polecenie zamiast gotować od zera?

Reply
Kania 13 marca, 2025 - 7:20 pm

Obłęd! Trzeba było się powstrzymać, żeby zostały jakieś na jutro. U mnie z tartymi buraczkami. Sos zyskuje trochę serowości w smaku 😋

Reply

Leave a Comment