Ciasto czekoladowe do kwadratu

Ciasto czekoladowe do kwadratu

Oto ciasto czekoladowe do kwadratu. Gdy nadchodzi mrok za oknem, nic nie cieszy mnie tak jak czekolada. A w zasadzie jej przetwarzanie w ciasta czekoladowe. Lubię takie totalne. Gdy nie ma w nich ani krzty mąki, bo są w zasadzie czekoladą trzymającą się na fundamentach ubitych białek i masła. A na wierzchu mają bajecznie jedwabisty krem pachnący wiśniówką podkreślającą zapach owocków na jego wierzchu. Można oszaleć z rozkoszy.

Przepis pochodzi z rozszerzonego wydania mojej książki “Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”

Ciasto czekoladowe do kwadratu
tortownica 23 cm
Ciasto
5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
200 g masła
250 g czekolady gorzkiej 70% zawartości kakao, połamanej na kostki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
200 g cukru drobnego

Krem
100 g gorzkiej czekolady 70 % zawartości kakao, połamanej na kostki
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30%
¼ szklanki (60 ml) likieru lub wódki wiśniowej
200 g serka śmietankowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki (70 g) cukru pudru

Wiśnie
200 g wiśni, wydrylowanych, świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem.

2. Przełóż czekoladę do średniej metalowej miski. W garnuszku rozpuść masło, zalej nim czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia, powinna być w temperaturze pokojowej i pozostać płynna.

3. Oddziel żółtka od białek. Przełóż białka do suchej (to ważne!) miski i ubij je wraz z solą na sztywną pianę, 3 – 4 minuty. Odłóż na bok. Od razu przełóż żółtka do innej, dużej miski. Dodaj cukier i utrzyj je na kogel mogel, 2 – 3 minuty.

4. Wlej powoli przestudzoną czekoladę do żółtek, wymieszaj. Dodaj ¼ ubitych białek i energicznie wymieszaj z masą. Następnie dodaj w dwóch partiach resztę białek, bardzo delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy.

5. Piecz, aż ciasto wyrośnie i popęka, około 30 minut. Zostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Podczas studzenia lekko opadnie, tworząc krater na krem i owoce!

6. W międzyczasie przygotuj krem: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w kremówce i wiśniówce (w metalowej misce, usadowionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Ostudź do temperatury pokojowej.

7. Utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem. Wmieszaj przygotowaną czekoladę. Ubijaj jeszcze chwilę, aby krem zgęstniał. Przełóż krem na środek ciasta i rozsmaruj je zwilżoną dużą łyżką, tworząc fale. Odstaw do lodówki.

8. Przygotuj wiśnie: Przełóż wiśnie wraz z cukrem i sokiem z cytryny do małego garnka. Ustaw na średniej mocy i gotuj. Gdy wiśnie się zagotują i puszczą sok, odmierz ¼ szklanki (60 ml) soku i przelej go do małej miseczki. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej powoli mieszankę do wiśni, cały czas mieszając aż owoce lekko zgęstnieją. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

9. Wyłóż wiśnie na środek ciasta czekoladowego lub podawaj je indywidualnie z każdym kawałkiem ciasta. Zanurz się w tej przyjemności i poczuj, co to jest czekoladowa ekstaza!

Rady/porady
Ciasto czekoladowe bez wiśni może być przygotowane 2 dni przed podaniem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Ciasto czekoladowe do kwadratu
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

29 komentarzy

Julia 5 grudnia, 2024 - 10:13 am

to ciasto jest bez mąki :O?

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2024 - 6:21 pm

Tak!

Reply
Dorota 20 grudnia, 2024 - 6:49 pm

Chciałbym się dopytać w jakiej temeparturze należy piec i czy góra/ dół??

Reply
Aneta 23 grudnia, 2024 - 1:22 pm

Jest napisane

Reply
Paulina 5 grudnia, 2024 - 7:59 pm

Czy można pominąć lub zastąpić likier w wersji bezalkoholowej?

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2024 - 11:43 pm

Tak, można dodać więcej śmietanki

Reply
Julia 5 grudnia, 2024 - 8:01 pm

Hej, czy można zamienić serek śmietankowy mascarpone?

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2024 - 11:47 pm

Tak

Reply
Dorota 28 grudnia, 2024 - 11:33 am

Ponawiam pytanie. Czy zamiast serka śmietankowego można użyć mascarpone?

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2025 - 7:10 pm

Tak

Reply
Patrycja 5 grudnia, 2024 - 9:21 pm

Czy można użyć ksylitolu?

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2024 - 11:44 pm

Nie testowałem

Reply
Jolanta 7 grudnia, 2024 - 4:14 pm

Zrobiłam wszystko dokładnie zgodnie z opisem – dlaczego masa zwarzyła się w momencie dodawania drugiej części białek? Próbuję piec, ale niespecjalnie chce rosnąć …

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2024 - 11:45 pm

Masa się nie zważyła – tak ma wyglądać

Reply
Joanna 7 grudnia, 2024 - 10:08 pm

Czym można zastąpić alkohol ?

Reply
Wiktoria 7 grudnia, 2024 - 10:55 pm

Czy to ciasto można zrobić na białej lub mlecznej czekoladzie? Jeśli tak to z jakiej ilości?

Reply
Iwona 8 grudnia, 2024 - 3:28 pm

Czy można zrobić bez alko?

Reply
Karolina 8 grudnia, 2024 - 5:17 pm

Czym mogę zastąpić alkohol w kremie? Jestem w ciąży i szukam zastępnika 🙂

Reply
Małgorzata 23 grudnia, 2024 - 10:34 am

Ja po prostu go nie dałam i wyszło.

Reply
Marta 8 grudnia, 2024 - 10:27 pm

Hej, czy alkohol w kremie to must have? Chciałabym zrobić to ciasto na Gwiazdkę, ale wśród gości będą dzieci.. No chyba, że z powodu braku alko mocno ucierpi cały smak ciasta, wtedy będę zmuszona upiec je jeszcze przed świętami i zjeść tylko z mężem..😉

Reply
Justyna Kosinska 10 grudnia, 2024 - 7:37 am

W jakiej temperaturze piec ciasto?

Reply
Agnieszka 1 stycznia, 2025 - 2:08 pm

Przecież jest wszystko napisane i opisane w przepisie

Reply
Magda 15 grudnia, 2024 - 6:57 pm

Mam pytanie – czy można nie dodawać mąki ziemniaczanej do wiśni? Czym to grozi?

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:33 pm

Nie powstanie sos

Reply
Grześ 19 grudnia, 2024 - 8:57 am

W zasadzie nie ma potrzeby osobnego ubijania żółtek i białek. Można po prostu ubić na wysokich obrotach całe jajka z cukrem na puszystą masę i delikatnie wmieszać czekoladę. Stosując oba rozwiązania nie zauważyłem różnicy w efekcie końcowym.

Reply
Beata 21 grudnia, 2024 - 11:07 pm

Czy trzeba dodawać alkohol do kremu? Chce zrobić ciasto na święta a na pewno dzieci będą chętne

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:00 pm

można dać więcej śmietanki

Reply
Sylwia 29 grudnia, 2024 - 12:41 pm

Pyszne!!! 2 godziny roboty, ale warto!!! Dzięki za przepis na najlepsze czekoladowe ciasto 🙂

Reply
Kinga 30 grudnia, 2024 - 9:57 pm

Czy można zamiast wiśni użyć malin?

Reply

Leave a Comment