Oto ciasto czekoladowe do kwadratu. Gdy nadchodzi mrok za oknem, nic nie cieszy mnie tak jak czekolada. A w zasadzie jej przetwarzanie w ciasta czekoladowe. Lubię takie totalne. Gdy nie ma w nich ani krzty mąki, bo są w zasadzie czekoladą trzymającą się na fundamentach ubitych białek i masła. A na wierzchu mają bajecznie jedwabisty krem pachnący wiśniówką podkreślającą zapach owocków na jego wierzchu. Można oszaleć z rozkoszy.
Przepis pochodzi z rozszerzonego wydania mojej książki “Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”.
Ciasto czekoladowe do kwadratu
tortownica 23 cm
Ciasto
5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
200 g masła
250 g czekolady gorzkiej 70% zawartości kakao, połamanej na kostki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
200 g cukru drobnego
Krem
100 g gorzkiej czekolady 70 % zawartości kakao, połamanej na kostki
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30%
¼ szklanki (60 ml) likieru lub wódki wiśniowej
200 g serka śmietankowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki (70 g) cukru pudru
Wiśnie
200 g wiśni, wydrylowanych, świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem.
2. Przełóż czekoladę do średniej metalowej miski. W garnuszku rozpuść masło, zalej nim czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia, powinna być w temperaturze pokojowej i pozostać płynna.
3. Oddziel żółtka od białek. Przełóż białka do suchej (to ważne!) miski i ubij je wraz z solą na sztywną pianę, 3 – 4 minuty. Odłóż na bok. Od razu przełóż żółtka do innej, dużej miski. Dodaj cukier i utrzyj je na kogel mogel, 2 – 3 minuty.
4. Wlej powoli przestudzoną czekoladę do żółtek, wymieszaj. Dodaj ¼ ubitych białek i energicznie wymieszaj z masą. Następnie dodaj w dwóch partiach resztę białek, bardzo delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy.
5. Piecz, aż ciasto wyrośnie i popęka, około 30 minut. Zostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Podczas studzenia lekko opadnie, tworząc krater na krem i owoce!
6. W międzyczasie przygotuj krem: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w kremówce i wiśniówce (w metalowej misce, usadowionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Ostudź do temperatury pokojowej.
7. Utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem. Wmieszaj przygotowaną czekoladę. Ubijaj jeszcze chwilę, aby krem zgęstniał. Przełóż krem na środek ciasta i rozsmaruj je zwilżoną dużą łyżką, tworząc fale. Odstaw do lodówki.
8. Przygotuj wiśnie: Przełóż wiśnie wraz z cukrem i sokiem z cytryny do małego garnka. Ustaw na średniej mocy i gotuj. Gdy wiśnie się zagotują i puszczą sok, odmierz ¼ szklanki (60 ml) soku i przelej go do małej miseczki. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej powoli mieszankę do wiśni, cały czas mieszając aż owoce lekko zgęstnieją. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
9. Wyłóż wiśnie na środek ciasta czekoladowego lub podawaj je indywidualnie z każdym kawałkiem ciasta. Zanurz się w tej przyjemności i poczuj, co to jest czekoladowa ekstaza!
Rady/porady
Ciasto czekoladowe bez wiśni może być przygotowane 2 dni przed podaniem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
29 komentarzy
to ciasto jest bez mąki :O?
Tak!
Chciałbym się dopytać w jakiej temeparturze należy piec i czy góra/ dół??
Jest napisane
Czy można pominąć lub zastąpić likier w wersji bezalkoholowej?
Tak, można dodać więcej śmietanki
Hej, czy można zamienić serek śmietankowy mascarpone?
Tak
Ponawiam pytanie. Czy zamiast serka śmietankowego można użyć mascarpone?
Tak
Czy można użyć ksylitolu?
Nie testowałem
Zrobiłam wszystko dokładnie zgodnie z opisem – dlaczego masa zwarzyła się w momencie dodawania drugiej części białek? Próbuję piec, ale niespecjalnie chce rosnąć …
Masa się nie zważyła – tak ma wyglądać
Czym można zastąpić alkohol ?
Czy to ciasto można zrobić na białej lub mlecznej czekoladzie? Jeśli tak to z jakiej ilości?
Czy można zrobić bez alko?
Czym mogę zastąpić alkohol w kremie? Jestem w ciąży i szukam zastępnika 🙂
Ja po prostu go nie dałam i wyszło.
Hej, czy alkohol w kremie to must have? Chciałabym zrobić to ciasto na Gwiazdkę, ale wśród gości będą dzieci.. No chyba, że z powodu braku alko mocno ucierpi cały smak ciasta, wtedy będę zmuszona upiec je jeszcze przed świętami i zjeść tylko z mężem..😉
W jakiej temperaturze piec ciasto?
Przecież jest wszystko napisane i opisane w przepisie
Mam pytanie – czy można nie dodawać mąki ziemniaczanej do wiśni? Czym to grozi?
Nie powstanie sos
W zasadzie nie ma potrzeby osobnego ubijania żółtek i białek. Można po prostu ubić na wysokich obrotach całe jajka z cukrem na puszystą masę i delikatnie wmieszać czekoladę. Stosując oba rozwiązania nie zauważyłem różnicy w efekcie końcowym.
Czy trzeba dodawać alkohol do kremu? Chce zrobić ciasto na święta a na pewno dzieci będą chętne
można dać więcej śmietanki
Pyszne!!! 2 godziny roboty, ale warto!!! Dzięki za przepis na najlepsze czekoladowe ciasto 🙂
Czy można zamiast wiśni użyć malin?