Zupa czosnkowa z fasolą, cytryną i jarmużem + masełko czosnkowe

Jak siorbać to tylko esencjalne wywary. Czosnkowy jest klarowny, subtelny i lekki, ale jednak z tą wyraźnie wyczuwalną nutą, którą się kocha lub nienawidzi. Podkręcam go cytryną dla odświeżenia i dorzucam jarmuż oraz fasolę, aby sycił bardziej.

Wiem, wiem, jak to jest. W styczniu nadchodzi kryzys i ma się ochotę na jedzenie lekkie, rozgrzewające i pożywne. Właśnie te przesłanki pchnęły mnie do opracowania tej receptury. Czosnek nadaje smak trzykrotnie: raz klasycznie jest podsmażany; drugi raz gotowany cały, nadając pełny smak bulionowi; a trzeci raz, ten już ugotowany, miksowany jest z masłem na masełko, którym obsmarowywana będzie bagietka do zagryzania zupy. Fasolę można podmienić na ciecierzycę, jarmuż na szpinak — tak jak lubi się najbardziej.

Zupa czosnkowa z fasolą, cytryną i jarmużem + masełko czosnkowe 1

Zupa czosnkowa z fasolą, cytryną i jarmużem + masełko czosnkowe
4 porcje
2 duże główki czosnku
1 ½ l wody
1 łyżka skórki z cytryny
1 puszka (400 g) białej fasoli, odcedzona i przelana wodą
2 garście jarmużu
3 łyżki (50 g) masła
sól, pieprz

1. Jedną główkę czosnku przekrój poziomo na pół, odłóż na bok. Z drugiej wyjmij ząbki czosnku i lekko je zmiażdż nożem.

2. Rozgrzej oliwę w garnku. Smaż czosnek małym ogniu, aż zacznie się lekko przyrumieniać, około 3 minut. Dodaj wodę i przepołowioną główkę czosnku, zagotuj. Gotuj 30 – 40 minut na dużym ogniu, do zredukowania o połowę. Odcedź, zachowując przepołowiony czosnek.

3. Przelej bulion ponownie go garnka. Dodaj fasolę, skórkę z cytrynu i ½ łyżeczki soli, zagotuj. Gotuj jeszcze 15 minut, aż zupa przejdzie smakiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem do wrzącej zupy dodaj jarmuż. Serwuj z bagietką i masłem czosnkowym (przepis poniżej).

4. W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe. Z ugotowanego czosnku pozbądź się łupin, dodaj do niego masło i rozgnieć widelcem do połączenia. Dopraw solą i pieprzem. Schłodź przed podaniem.

Rady/porady

1. Zamiast fasoli można sięgnąć po ciecierzycę — będzie bardziej kremowa.

2. Użyj najlepszego czosnku jak to możliwe. To on nadaje całego smaku zupie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Zupa czosnkowa z fasolą, cytryną i jarmużem + masełko czosnkowe 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Kobieca Strona Dietetyki 17 stycznia, 2020 - 1:03 pm

Świetna na zimowe przeziębienie 🙂

Reply
Ania 16 lutego, 2020 - 4:17 pm

Idealna w tę pogodę. Z nami już po raz trzeci!

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2020 - 7:13 pm

Byle do wiosny!

Reply
Klaudia 8 czerwca, 2020 - 7:45 pm

Wygląda i brzmi pysznie! Jednak mam pytanie, czy jarmuż można czymś zastąpić? Np. liśćmi szpinaku?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2020 - 11:00 pm

Tak, może być szpinak, albo nawet młoda kapusta krótko gotowana w zupie

Reply
Monika 12 lutego, 2024 - 4:37 pm

Zrobiłam zapas na kilka dni. Zniknęła w ciągu dwóch godzin… Mega.

Reply

Leave a Comment