Jaśmisu z herbatą jaśminową i młodym jęczmieniem

Byłem dziwnym dzieckiem. Nie chcę pisać “niezwykłym”, bo jeszcze wyjdzie moje wielkie ego. Jako dziesięciolatek zasiadałem do stołu wraz z rodzicami, prosząc o filiżankę cappuccino i mocno kawowego tiramisu. Rówieśnicy na sam zapach tej smolistej używki wzdrygali się, ja jednak prosiłem o kolejny kawałek deseru mocno nią nasączonego. Może chodziło o likier Amaretto? Nie wiem. Natomiast moje upodobanie do tiramisu wzbudzało lekką fascynację, pomieszaną z zachwytem, w jej wyniku tiramisu zostało przechrzczone na tera-misiu.

Jaśmisu z herbatą jaśminową i młodym jęczmieniem 6

Dziwactwa mi zostały. Narodziła się chęć eksperymentów i nowych doznań. Tym sposobem postanowiłem odczarować młody jęczmień, który od dłuższego czasu zalega u mnie w szafce. Dlaczego? Przeszkadza mi jego trawiasty posmak i nie jestem w stanie pić koktajli z jego udziałem, nawet za obietnicę odmłodzenia i wiecznego piękna.

Jaśmisu z herbatą jaśminową i młodym jęczmieniem 7

Jęczmień, jaśmin, tiramisu – jaśmisu – tak wyszło po nazwach, tak po prostu. Biszkopty maczane w herbacie jaśminowej są zdecydowanie łagodniejsze w smaku niż ich kawowe koleżanki, potrzebowały czegoś co podkręci charakter. Odrobina młodego jęczmienia załatwiła sprawę, wprowadziła nutę “trawiastą”, która kontynuuje akordy herbaciane. W tym szaleństwie jest metoda…

Jaśmisu z herbatą jaśminową i młodym jęczmieniem 8

Jaśmisu z herbatą jaśminową i młodym jęczmieniem:
6 torebek herbaty jaśminowej
2 szklanki wrzątku
4 jajka, ”zerówki”, sparzone, żółtka i białka osobno
60 g cukru pudru
3 łyżeczki młodego jęczmienia
450 g mascarpone
opakowanie biszkoptów
granat, liczi, młody jęczmień, cukier puder (do podania)*

* ziarenka granta można zawrzeć w wartswach jaśmisu, posypując nimi krem mascarpone i układając na nich kolejną wartswę biszkoptów. Będzie nawet smaczniej!

Herbatę jaśminową zalej wrzątkiem, przykryj miseczką i zaparzaj kilka minut. Bardzo dobrze wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem i młodym jęczmieniem, a następnie z mascarpone. Miksuj kilka minut, aż masa lekko zgęstnieje. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno. Pianę z białek dodaj do masy z mascarpone i delikatnie z nią połącz. Herbatę jaśminową wlej do naczynia, w którym będziesz moczyć biszkopty. Całe biszkopty zdecydowanym ruchem zanurzaj w naczyniu z herbatą, wyciągaj i układaj na spodzie naczynia, miski lub jak ja w szklanym czajniczku. Kiedy zapełnisz cały spód, pokryj je warstwą kremu. Powtarzaj czynności, tworząc drugą lub trzecią warstwę. Wierzch deseru obsyp cienką warstwą młodego jęczmienia. Naczynie z jaśmisu owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Trzy to minimum, ale im dłużej tym lepiej. Podawaj z ziarenkami granatu lub liczi i jeśli lubisz, odrobiną cukru pudru.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Jaśmisu z herbatą jaśminową i młodym jęczmieniem 9 Jaśmisu z herbatą jaśminową i młodym jęczmieniem 10

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Magdalena 15 marca, 2017 - 7:57 pm

ależ pomysł genialny:)

Reply
rozkoszny 15 marca, 2017 - 8:04 pm

w tym szaleństwie jest metoda 😀

Reply
platki-owsiane.blogspot.com 29 marca, 2017 - 8:01 pm

Skąd pochodzi taki śliczny dzban?! Fajny pomysł!

Reply
rozkoszny 29 marca, 2017 - 8:03 pm

Powiedziałbym, że z Ikei, ale mogę sie mylić, bo ma już swoje lata haha Dziękuję!

Reply
Julka 26 lipca, 2018 - 7:25 am

Bardzo ciekawy pomysł. 🙂 Polecam tylko nie zalewać herbaty jaśminowej wrzątkiem, traci ona wtedy pełnie swojego smaku, aromatu i właściwości. 70–80ºC jest dla niej najmilsze 🙂

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2018 - 10:07 pm

Dzięki!

Reply

Leave a Comment