Święta wymagają wyjątkowy wypieków takich jak ta piernikowa rolada z wiśniami i czekoladą, która jest tak majestatyczna, że spokojnie może konkurować ze świątecznym makowcem.
Nie będę was czarować – ta rolada to trochę pracy. Ale kiedy, jak nie w święta? Włożony w nią czas na pewno zostanie doceniony, bo jest to połączenie smaków, które pokochają nawet wybredne dzieci. Biszkopt pachnący piernikiem, mocno waniliowy krem, kwaśne wisienki i ganache czekoladowe. Piękna sprawa.
Krem to niby bita śmietana, ale to zniuansowane w swoim smaku. To mieszanka mascarpone, kremówki, kwaśnej śmietany typu creme fraiche i dużej ilości wanilii, która nadaje szlachetnego smaku.

Piernikowa rolada z wiśniami i czekoladą
10 – 12 porcji
Biszkopt
5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (100 g) cukru białego
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
2 łyżki niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Wiśnie
250 g wypestkowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem waniliowy
200 g śmietanki 30% lub 36%
200 g kwaśnej śmietany 30% typu crème fraîche jak Président (patrz Rady/porady)
200 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
Krem czekoladowy
200 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30%
1. Przygotuj biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Głęboką blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 34 x 42 cm posmaruj masłem i przyklej do niej arkusz papieru do pieczenia. Papier posmarować z wierzchu masłem.
2. Ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta, 7 – 8 minut.
3. Przesiej mąkę do oddzielnej miski z dodatkiem kakao, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej, cynamonu i soli, wymieszaj. Dodaj suche składniki do ubitych jajek w 3 turach, za każdym razem delikatnie i powoli mieszając szpatułką. Wyłóż masę na papier w formie i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz, aż biszkopt się zetnie, przez około 12 minut. Może nie będzie wyglądać spektakularnie, ale nie przejmuj się. Wyjmij z piekarnika i studzić w blaszce przez 5 minut.
4. Zwiń biszkopt w roladę wzdłuż krótszego boku, używając papieru, na którym się piekł. W ten sposób całkowicie ostudź biszkopt.
5. Przygotuj wiśnie: Przełóż owoce do średniego rondla wraz z cukrem. Zagotuj na umiarkowanym ogniu. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami soku, który puściły wiśnie. Wlej miksturę do garnka, od razu wymieszaj i zagotuj. Całkowicie ostudź.
6. Przygotuj krem waniliowy: Przełóż wszystkie składniki na krem do misy miksera. Ubij na bitą śmietanę, ale uważaj, aby nie robić tego za długo, bo powstanie masło! Odstaw w zimne miejsce.
7. Przygotuj krem czekoladowy: Zagotuj śmietankę w średnim rondlu. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia i połączenia się w aksamitną masę. Wystudź całkowicie.
8. Złóż roladę: Rozwiń biszkopt. Rozsmaruj krem waniliowy, pozostawiając 2 cm marginesów. Na wierzch punktowo wyłóż wiśnie. Zawiń roladę zaczynając od krótszego boku. Wylej krem czekoladowy i rozsmaruj go po całej powierzchni rolady. Najlepiej zrobić zdobienia za pomocą widelca, robiąc paski po całej długości rolady. Na wierzchu wyłóż wiśnie. Schłodź i podawaj!
Rady/porady
1. Roladę najlepiej kroić nożem do chleba. Trzeba robić to delikatnie!
2. Jeśli nie możesz dostać śmietany 30% z creme fraiche. Weź śmietankę 36% i wymieszaj ją z 2 łyżkami kefiru lub maślanki. Odstaw na blat kuchenny na kilka godzin, a najlepiej całą noc, aby kultury bakterii zaczęły pracować. Po tym czasie przełóż do lodówki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

35 komentarzy
jaki jest minimalny czas chłodzenia gotowej rolady?
2h
Co zamiast wiśni?
Można dodać konfitury malinowej
Gdzie kupić crème fraîche ?
W każdym dużym hipermarkecie typu auchan czy carrefour, ale w Polsce zazwyczaj figuruje jako śmietana 30% (a w składzie są kultury bakterii)
Gdzie można dostać te kwaśna śmietana 30% typu crème fraîche?:)
W każdym dużym hipermarkecie typu auchan czy carrefour, ale w Polsce zazwyczaj figuruje jako śmietana 30% (a w składzie są kultury bakterii)
A jak długo można przechowywać?
Czy można dzisiaj upiec biszkopt a jutro „nadziewać” 😆?
Jak najbardziej! Rolada na drugi dzień smakuje lepiej – można ją przechowywać 3-4 dni
Świąteczne dobry wieczór 🙂
A czy gotowe drylowane wiśnie w syropie (odsączone) też mogą być?
Jasne!
Czy biszkopt można zrobić dzień przed składaniem rolady i zostawić go tak zwinięty i powiedzmy zabezpieczony ściereczką, żeby nie wysechł ? Czy następnego dnia przy rozwijaniu może się pokruszyć ? 🫣
Tak, jak najbardziej można tak zrobić
Witam! Czy zamiast wiśni można użyć mrożone maliny? 🙂
Tak
Jaki rozmiar blachy?
34 x 42 cm
Czy kwaśna śmietane można kupić w Biedronce lub Lidlu?
W dyskontach raczej nie będzie, ale nie jestem pewny. Na pewno w hipermerketach typu auchan czy carrefour
Cześć, czy jest jakieś zastępstwo za kwaśną śmietanę 30% crème fraîche? Obawiam się, że mogę nie znaleźć w sklepie. Czy może być jogurt śmietankowy np. Maluta albo grecki?
Podbijam pytanie 🙂
Zwykła śmietana 18% do zup też da radę 😉
Rozkoszny Michale, a czego użyć zamiast śmietany kwaśnej 30%?
Nie było takiej na bazarze 🙁
Brać śmietanke 30% pół na pół z mascarpone? Czy jakieś inne propozycje masz?
Widzę, że dużo pytań odnośnie śmietany 30%, ale nie dziwię się, bo sama zastanawiałam się czy w miejscu w którym spędzam święta dostanę takową. Na szczęście udało się – małomiasteczkowy market w głębi Podkarpacia i jest! Polecam więc zwrócić uwagę na asortyment lokalnych mleczarni dostępnych w sklepach w waszych okolicach, bo ja właśnie znalazłam kwaśną 30stkę z naszej (dostępnej w moich stronach) OSM Jasienica Rosielna.
czy mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana?
Tak
Cześć 😃 biszkopt po zwinięciu do studzenia pękła, dlaczego? Czy jest do uratowania?
Można zlepić go kremem
Czy Mój ulubiony się nada jako fraiche?
Nie
wieki zajęło mi znalezienie kwaśnej śmietany 30% (znalazłam w Auchan, na szczęście!), ale było warto 😇. ale wydaje mi się, że zrobiłam coś nie tak z biszkoptem. na początku miałam wrażenie, że biszkopt wyszedł bezbłędnie, ale gdy już zwijałam roladę z kremem i wiśniami, okazało się, że chyba jednak biszkopt wyrósł trochę za wysoko (przy zwijaniu, nie mogłam zmieścić całego kremu i wiśni; widocznie biszkoptu było zbyt dużo). piekarnik był idealnie rozgrzany, a rozmiar blachy mam oczywiście standardowy. a po rozwinięciu ostudzonego biszkoptu, wydawało mi się że z prostokątu wyszedł kwadrat. czy następnym razem powinnam zwijać biszkopt trochę ciaśniej? czy po rozwinięciu mogę go trochę przygnieść, rozwałkowując go? PS już spróbowałam małą porcję – wyszło naprawdę piekielnie pysznie! 🍒
Może faktycznie spróbuj go lekko rozpłaszczyć?
Z ciekawości – blachę pod papierem do pieczenia wysmarować całą czy tylko w kilku miejscach aby papier się przykleił? Czy może robi się to w jakimś innym celu?
Tylko do przyklejenia