Piernikowa rolada z wiśniami i czekoladą

Święta wymagają wyjątkowy wypieków takich jak ta piernikowa rolada z wiśniami i czekoladą, która jest tak majestatyczna, że spokojnie może konkurować ze świątecznym makowcem.

Nie będę was czarować – ta rolada to trochę pracy. Ale kiedy, jak nie w święta? Włożony w nią czas na pewno zostanie doceniony, bo jest to połączenie smaków, które pokochają nawet wybredne dzieci. Biszkopt pachnący piernikiem, mocno waniliowy krem, kwaśne wisienki i ganache czekoladowe. Piękna sprawa.

Krem to niby bita śmietana, ale to zniuansowane w swoim smaku. To mieszanka mascarpone, kremówki, kwaśnej śmietany typu creme fraiche i dużej ilości wanilii, która nadaje szlachetnego smaku.

Piernikowa rolada z wiśniami i czekoladą

Piernikowa rolada z wiśniami i czekoladą
10 – 12 porcji
Biszkopt
5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (100 g) cukru białego
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
2 łyżki niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Wiśnie
250 g wypestkowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem waniliowy
200 g śmietanki 30% lub 36%
200 g kwaśnej śmietany 30% typu crème fraîche jak Président (patrz Rady/porady)
200 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

Krem czekoladowy
200 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30%

1. Przygotuj biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Głęboką blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 34 x 42 cm posmaruj masłem i przyklej do niej arkusz papieru do pieczenia. Papier posmarować z wierzchu masłem.

2. Ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta, 7 – 8 minut.

3. Przesiej mąkę do oddzielnej miski z dodatkiem kakao, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej, cynamonu i soli, wymieszaj. Dodaj suche składniki do ubitych jajek w 3 turach, za każdym razem delikatnie i powoli mieszając szpatułką. Wyłóż masę na papier w formie i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz, aż biszkopt się zetnie, przez około 12 minut. Może nie będzie wyglądać spektakularnie, ale nie przejmuj się. Wyjmij z piekarnika i studzić w blaszce przez 5 minut.

4. Zwiń biszkopt w roladę wzdłuż krótszego boku, używając papieru, na którym się piekł. W ten sposób całkowicie ostudź biszkopt.

5. Przygotuj wiśnie: Przełóż owoce do średniego rondla wraz z cukrem. Zagotuj na umiarkowanym ogniu. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami soku, który puściły wiśnie. Wlej miksturę do garnka, od razu wymieszaj i zagotuj. Całkowicie ostudź.

6. Przygotuj krem waniliowy: Przełóż wszystkie składniki na krem do misy miksera. Ubij na bitą śmietanę, ale uważaj, aby nie robić tego za długo, bo powstanie masło! Odstaw w zimne miejsce.

7. Przygotuj krem czekoladowy: Zagotuj śmietankę w średnim rondlu. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia i połączenia się w aksamitną masę. Wystudź całkowicie.

8. Złóż roladę: Rozwiń biszkopt. Rozsmaruj krem waniliowy, pozostawiając 2 cm marginesów. Na wierzch punktowo wyłóż wiśnie. Zawiń roladę zaczynając od krótszego boku. Wylej krem czekoladowy i rozsmaruj go po całej powierzchni rolady. Najlepiej zrobić zdobienia za pomocą widelca, robiąc paski po całej długości rolady. Na wierzchu wyłóż wiśnie. Schłodź i podawaj!

Rady/porady
1. Roladę najlepiej kroić nożem do chleba. Trzeba robić to delikatnie!
2. Jeśli nie możesz dostać śmietany 30% z creme fraiche. Weź śmietankę 36% i wymieszaj ją z 2 łyżkami kefiru lub maślanki. Odstaw na blat kuchenny na kilka godzin, a najlepiej całą noc, aby kultury bakterii zaczęły pracować. Po tym czasie przełóż do lodówki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Piernikowa rolada z wiśniami i czekoladą
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

35 komentarzy

Emilia 19 grudnia, 2024 - 8:57 pm

jaki jest minimalny czas chłodzenia gotowej rolady?

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2024 - 1:00 pm

2h

Reply
Marcin 19 grudnia, 2024 - 9:43 pm

Co zamiast wiśni?

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2024 - 1:01 pm

Można dodać konfitury malinowej

Reply
Sara 20 grudnia, 2024 - 1:30 pm

Gdzie kupić crème fraîche ?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:36 am

W każdym dużym hipermarkecie typu auchan czy carrefour, ale w Polsce zazwyczaj figuruje jako śmietana 30% (a w składzie są kultury bakterii)

Reply
Ola 20 grudnia, 2024 - 1:54 pm

Gdzie można dostać te kwaśna śmietana 30% typu crème fraîche?:)

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:36 am

W każdym dużym hipermarkecie typu auchan czy carrefour, ale w Polsce zazwyczaj figuruje jako śmietana 30% (a w składzie są kultury bakterii)

Reply
Magdalenka 20 grudnia, 2024 - 4:57 pm

A jak długo można przechowywać?
Czy można dzisiaj upiec biszkopt a jutro „nadziewać” 😆?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:37 am

Jak najbardziej! Rolada na drugi dzień smakuje lepiej – można ją przechowywać 3-4 dni

Reply
Ewelina 20 grudnia, 2024 - 5:28 pm

Świąteczne dobry wieczór 🙂
A czy gotowe drylowane wiśnie w syropie (odsączone) też mogą być?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:37 am

Jasne!

Reply
Sylwia 20 grudnia, 2024 - 5:53 pm

Czy biszkopt można zrobić dzień przed składaniem rolady i zostawić go tak zwinięty i powiedzmy zabezpieczony ściereczką, żeby nie wysechł ? Czy następnego dnia przy rozwijaniu może się pokruszyć ? 🫣

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:38 am

Tak, jak najbardziej można tak zrobić

Reply
Ania 20 grudnia, 2024 - 6:42 pm

Witam! Czy zamiast wiśni można użyć mrożone maliny? 🙂

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:38 am

Tak

Reply
Emilia 20 grudnia, 2024 - 6:58 pm

Jaki rozmiar blachy?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:40 am

34 x 42 cm

Reply
Monika Majerczak 20 grudnia, 2024 - 9:41 pm

Czy kwaśna śmietane można kupić w Biedronce lub Lidlu?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2024 - 11:40 am

W dyskontach raczej nie będzie, ale nie jestem pewny. Na pewno w hipermerketach typu auchan czy carrefour

Reply
Dominika 20 grudnia, 2024 - 10:22 pm

Cześć, czy jest jakieś zastępstwo za kwaśną śmietanę 30% crème fraîche? Obawiam się, że mogę nie znaleźć w sklepie. Czy może być jogurt śmietankowy np. Maluta albo grecki?

Reply
Eve 21 grudnia, 2024 - 8:26 pm

Podbijam pytanie 🙂

Reply
Kaja 26 grudnia, 2024 - 9:03 pm

Zwykła śmietana 18% do zup też da radę 😉

Reply
Zosia 21 grudnia, 2024 - 10:00 pm

Rozkoszny Michale, a czego użyć zamiast śmietany kwaśnej 30%?
Nie było takiej na bazarze 🙁
Brać śmietanke 30% pół na pół z mascarpone? Czy jakieś inne propozycje masz?

Reply
Ola 22 grudnia, 2024 - 5:53 pm

Widzę, że dużo pytań odnośnie śmietany 30%, ale nie dziwię się, bo sama zastanawiałam się czy w miejscu w którym spędzam święta dostanę takową. Na szczęście udało się – małomiasteczkowy market w głębi Podkarpacia i jest! Polecam więc zwrócić uwagę na asortyment lokalnych mleczarni dostępnych w sklepach w waszych okolicach, bo ja właśnie znalazłam kwaśną 30stkę z naszej (dostępnej w moich stronach) OSM Jasienica Rosielna.

Reply
Magda 23 grudnia, 2024 - 12:48 pm

czy mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:07 pm

Tak

Reply
Klaudia 23 grudnia, 2024 - 5:31 pm

Cześć 😃 biszkopt po zwinięciu do studzenia pękła, dlaczego? Czy jest do uratowania?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:12 pm

Można zlepić go kremem

Reply
Sylwia 23 grudnia, 2024 - 5:41 pm

Czy Mój ulubiony się nada jako fraiche?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:12 pm

Nie

Reply
Karo ✨️ 23 grudnia, 2024 - 7:37 pm

wieki zajęło mi znalezienie kwaśnej śmietany 30% (znalazłam w Auchan, na szczęście!), ale było warto 😇. ale wydaje mi się, że zrobiłam coś nie tak z biszkoptem. na początku miałam wrażenie, że biszkopt wyszedł bezbłędnie, ale gdy już zwijałam roladę z kremem i wiśniami, okazało się, że chyba jednak biszkopt wyrósł trochę za wysoko (przy zwijaniu, nie mogłam zmieścić całego kremu i wiśni; widocznie biszkoptu było zbyt dużo). piekarnik był idealnie rozgrzany, a rozmiar blachy mam oczywiście standardowy. a po rozwinięciu ostudzonego biszkoptu, wydawało mi się że z prostokątu wyszedł kwadrat. czy następnym razem powinnam zwijać biszkopt trochę ciaśniej? czy po rozwinięciu mogę go trochę przygnieść, rozwałkowując go? PS już spróbowałam małą porcję – wyszło naprawdę piekielnie pysznie! 🍒

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 12:16 pm

Może faktycznie spróbuj go lekko rozpłaszczyć?

Reply
Piotr 18 stycznia, 2025 - 10:03 pm

Z ciekawości – blachę pod papierem do pieczenia wysmarować całą czy tylko w kilku miejscach aby papier się przykleił? Czy może robi się to w jakimś innym celu?

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2025 - 11:38 am

Tylko do przyklejenia

Reply

Leave a Comment