Zupa z pieczonych marchewek, masła orzechowego i ciecierzycy

Zupa z marchewki nie brzmi zachęcająco. Co innego, jeśli marchewka byłaby pieczona, o słodkim, dymnym, kurkumowym aromacie rozpływającym się na języku, a następnie zmiksowana z ciecierzycą i masłem orzechowym na aksamitny krem. Przekonałem?

W lutym nadchodzi warzywny kryzys. Człowiek chce żywić się sezonowo, ale ile można wałkować bulwy. Zaglądam więc w import: Pomidory? Bez smaku. Ogórki? Wodniste. Szparagi? Nie skomentuję. Wracam więc do bulw. Nic tak dobrze nie robi warzywom korzeniowym jak żar piekarnika. Pieczone warzywa to skarb, który ratuje w zimowe wieczory i wypełnia z satysfakcją usadzone na sofie brzuchy. Wydobywa z nich słodki smak, podkręcając dymnym aromatem. Marchewce taki lifting bardzo służy (nic nie mam do surowej, jako chrupiącej przekąski, spotykamy się nawet czasami). Nam też bardzo służy, pomagając przetrwać ostatnią prostą do wiosny.

Zupa z pieczonych marchewek, masła orzechowego i ciecierzycy
4 porcje
600 g marchewek (około 8 sztuk), obranych i przekrojonych na pół
1 łyżka kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu warzywnego lub wody
1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączona
3 łyżki masła orzechowego
½ łyżeczki miodu
sól morska, do smaku
jogurt i natka pietruszki/kolendra, do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Marchewki wymieszaj dokładnie z kurkumą, cynamonem, solą i oliwą. Piecz przez około 30 minut, aż będą miękkie. Upieczone marchewki pokrój na mniejsze kawałki.

2. W międzyczasie zagotuj wodę lub bulion. Dodaj upieczoną marchewkę i ½ puszki ciecierzycy. Gotuj jeszcze około 10 minut, aż wszystko przejdzie smakiem.

3. Dodaj masło orzechowe i miód. Zblenduj na aksamitny krem. Pozostałą ciecierzycę wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy i sporą szczyptą soli morskiej. Zupę podawaj z kleksem jogurtu, ciecierzycą i odrobiną natki pietruszki/kolendrą.

Rady/porady
Jeśli sięgasz po wodę zamiast bulionu, dodaj ½ łyżeczki sosu sojowego i po 1 łyżeczce soli i oliwy z oliwek.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

zupa z pieczonej marchewki
zupa z pieczonej marchewki
Zupa z pieczonych marchewek, masła orzechowego i ciecierzycy 2
zupa z pieczonej marchewki
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

45 komentarzy

Julia 25 lutego, 2020 - 12:54 pm

Zrobiony wczoraj od razu po dodaniu wpisu (wszystko w spiżarni!) 🙂
Własnie kończę drugą porcję. Dziękuję za pyszny lunch!

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2020 - 12:56 pm

Do usług!

Reply
Ania 17 marca, 2020 - 2:09 pm

O żesz, ale dobre. Takie proste, że az mnie zaskoczyło, że takie pyszne. Dziekuje! ❤️

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 2:52 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
May 6 kwietnia, 2020 - 7:24 pm

Istna bajka! Da się wyczuć udział masła orzechowego, nawet krnąbrnym domownikom posmakowało ;D.

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2020 - 8:37 pm

bardzo się cieszę 😀

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2020 - 8:38 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Julia 9 maja, 2020 - 2:42 pm

Ta zupa to moje nowe odkrycie!

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 2:56 pm

Bardzo się cieszę ☺️

Reply
Agata 1 czerwca, 2020 - 10:24 pm

Dzis zjadlam w pracy dzieki koleżance. Oniemialam…moj smak. Pyszna. Bede gotować w czwartek

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2020 - 12:13 am

Cieszę się, że koleżanka poczęstowała! 😀

Reply
Kamila 17 czerwca, 2020 - 6:01 pm

Można czymś zastąpić cieciorkę? Zrobiłabym na szybko przyjemność malcom 🙂

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2020 - 6:58 pm

można ewentualnie pominąć lub zastąpić fasolą

Reply
Gabi 20 września, 2020 - 4:18 pm

wspaniała! przepyszna! wprost rozkoszna! 😉
dziękuję bardzo za przepis, będę często do niego wracała

Reply
rozkoszny 21 września, 2020 - 2:50 pm

wykorzystanie przepisu po raz kolejny to najlepszych dla niego komplement!

Reply
Joaśka 24 października, 2020 - 6:13 pm

Czy zamiast ciecierzycy moge dodac ziemniaki ? Czy ta zmiana zrobi dużą różnicę?

Reply
rozkoszny 24 października, 2020 - 9:32 pm

można dodać ziemniaki, zupa wyjdzie bardziej gęsta

Reply
Joaśka 2 listopada, 2020 - 1:03 pm

A jakby ciecierzycę, tą do podania, wczesniej podprażyć w piekarniku z wędzoną i ostrą papryką ? Hmm? 😉

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2020 - 8:24 pm Reply
Asia 3 listopada, 2020 - 1:30 pm

Zrobiłam ! Pyszna zupa! Delikatnie słodka, o pięknym kolorze, kremowa i aksamitna, pachnąca masłem orzechowym. Dałam ciut pieprzu cayenne bo brakowało mi trochę ostrości. Podałam z prażoną ciecierzycą!

Reply
Aneta 8 listopada, 2020 - 1:53 pm

Rozkoszny ABSOLUTNA REWELACJA. PYCHOTKA – od dzisiaj na stałe w naszej kuchni. DZIĘKI.

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 3:53 pm

<3

Reply
Karolina 10 listopada, 2020 - 12:28 pm

pyyszna przepyszna! Dzis będę robic juz drugi raz. Łatwa w przygotowaniu, kremowa, sycąca, lekko orzechowa ,mniam 😉

Reply
Karolina 10 listopada, 2020 - 12:28 pm

Ale dobra! Dzis będę robic juz drugi raz. Łatwa w przygotowaniu, kremowa, sycąca, lekko orzechowa ,mniam 😉

Reply
Ola 1 lutego, 2021 - 12:12 pm

Zupę zrobiłam. Ale czegoś mi zabrakło. Zmiksowałam jeszcze w niej podsmażoną cebulę i czosnek smażony na oliwie z zatarem.
Trochę to podkręciło smak. Na końcu jeszcze trochę soku z cytryny. I jest sztos 🙂
Dziękuję za przepis. Jestem już po tarcie z szalotkami. Też pycha!

Reply
rozkoszny 1 lutego, 2021 - 4:52 pm

najważniejsze to dostosować danie pod swój smak, cieszę się, że ostatecznie dało radę!

Reply
Sara 14 kwietnia, 2021 - 1:49 pm

wyborna !

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2021 - 6:16 pm

miód na moje serce!

Reply
Alicja 20 lipca, 2021 - 6:58 pm

Pyszne! Mam wrażenie, że Twoje przepisy można robić w ciemno (wcześniej zrobiłam carbonare, mimo że nigdy jej nie jadłam), a później się tylko zachwycać! 🙂 pozdrawiam

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2021 - 7:21 pm

Cieszę się!

Reply
Paula 21 października, 2021 - 7:23 pm

Czy mozna dodac mleczko kosowe i papryczke chili? czy zepsuje to smaki?

Reply
rozkoszny 21 października, 2021 - 7:40 pm

można 🙂

Reply
Beata 13 lutego, 2022 - 11:53 am

Pyszna zupa- te pieczone marchewki nadają jej całkiem innego smaku takiego lekko słodko-dymnego , dziękuję za przepis.

Reply
Kasia90010 16 grudnia, 2021 - 6:13 pm

Ta zupa jest genialna. Już w czasie przygotowania. Ten zapach pieczonej w przyprawach marchewki. A smak… Przepyszna. Nigdy sama nie dodałabym masła orzechowego do zupy. Dziękuję za ten przepis. Dodany do ulubionych.

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2021 - 6:34 pm

Cieszę się, że posmakowała!

Reply
Agnieszka 10 stycznia, 2022 - 5:21 pm

A w ramach wykorzystania warzyw z bulionu można wykorzystać marchewkę ? I np. upiec cześć gotowanych a część surowych ?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2022 - 8:29 pm

Niestety ugotowane warzywa oddały już smak bulionowi

Reply
Honorata 20 lutego, 2022 - 4:15 pm

Marchewki i pietruszki z rosołu nadają się na zagęstnik do pomidorowej. Blendujesz z koncentratem/passatą doprawiasz do smaku. Smak jest z pomidorów, a jarzyny dają gęstość. Polecam.

Reply
Beata 13 lutego, 2022 - 12:23 pm

Pyszna zupa- te pieczone marchewki nadają jej całkiem innego smaku takiego lekko słodko-dymnego , dziękuję za przepis

Reply
Karolina 31 sierpnia, 2022 - 6:19 pm

Czy zupa ta bez soli (dla roczniaka) ma rację bytu?

Reply
rozkoszny 3 września, 2022 - 12:52 pm

Dla mnie bez soli nic nie ma racje bytu :p

Reply
Kinga 5 marca, 2023 - 3:48 pm

Znakomita, pożywna, taka… inna 🙂 Moje kubki smakowe przeżyły bardzo pozytywne zaskoczenie. Dodatkowo pozostałą ciecierzycę przysmażyłam na patelni z oliwą.

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 6:03 pm

Super!

Reply
Krystyna 15 marca, 2024 - 3:27 pm

Wypróbowałam marchwiowo- pomarańczową .Pycha.
Teraz kolej na tę z ciecierzycą .Czy masło orzechowe z konkretnych orzechów ?
Pozdrawiam .Dziękuję

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 5:47 pm

klasyczne

Reply

Leave a Comment