Odkrywanie nowych wersji granoli jest fascynujące. Niby to tylko trochę płatków, orzechów i miodu zapieczonych na przyjemnie chrupką wersję musli, ale każda owsiana historia jest zupełnie inna. Na blogu już znajduje się jeden przepis na wersję bardzo lekką, pomarańczową, powiedziałbym, że wręcz chmurkową. Dziś będzie inaczej.
W czeluściach internetu wyczytałem, iż granola upieczona na białku nabiera chrupkości. Przetestowałem, dodając do partii sporo orzechów i chipsów kokosowych, wszystko dodatkowo zostało zlepione miodem oraz olejem kokosowym. Efekty są niesamowicie przyjemne, wręcz uzależniające, gdyż moja łapa zbyt często ląduje w granolowym słoiku. Najgorsze jest to, iż tego mini przestępstwa nie da się ukryć, ponieważ granola chrupie i strzela między zębami, dając do zrozumienia otoczeniu jaka jest wspaniała.
Niesamowicie chrupiąca granola kokosowa:
1 białko z dużego jajka
4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ulubionych orzechów (pekan, migdały, włoskie, laskowe)
1 1/2 szklanki chipsów kokosowych surowych
½ łyżeczki soli
2 łyżki brązowego cukru
⅓ szklanki miodu
½ szklanki oleju kokosowego extra virgin
½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Białko lekko ubij, w misce wymieszaj płatki owsiane, orzechy, chipsy kokosowe i sól. Wymieszaj je razem z białkiem. W garnuszku roztop olej kokosowy i miód, dodaj do nich kardamon i zalej suche składniki. Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, mieszając co 10 minut, a pod koniec pieczenia nawet częściej. Wystudź, schowaj do słoika i zajadaj solo jako przekąskę lub z chlustem mleka/jogurtu i porcją sezonowych owoców.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
17 komentarzy
G E N I A L N A
dzięki <3
Faktycznie chrupie bardziej 🙂
białko działa cuda 😀
W sobotę robiłam tę granolę i muszę przyznać, że jest boska. Korzystałam już z różnych przepisów na granolę, ale ten zdecydowanie wymiata. 🙂
Bardzo mi miło 😊
Hej
Czy chipsy kokosowe można zastąpić wiórkami ?
Można, ale one tutaj robią największy efekt
Ile łyżek oleju kokosowego powinnam rozpuścić z miodem? 🙂
108 gramów, czyli 8 łyżek
Jak długo można przechowywać taką granolę? ☺️
Około 2 – 3 tygodni
ja dodalam jeszcze nasiona kakaowca przywiezionymi z Kolumbi (a bardziej zalegajacymi w szafie). Pycha!
Super!
Cześć mam dwa pytania:
Czym można zastąpić olej kokosowy?
Jak długo można przechowywać taka granole?
Myślę że można zastąpić oliwą z oliwek. Widzialam że Michał tak robił😉
45 minut to za długo, spokojnej wystarczy 30 minut pieczenia