Niesamowicie chrupiąca granola kokosowa

Odkrywanie nowych wersji granoli jest fascynujące. Niby to tylko trochę płatków, orzechów i miodu zapieczonych na przyjemnie chrupką wersję musli, ale każda owsiana historia jest zupełnie inna. Na blogu już znajduje się jeden przepis na wersję bardzo lekką, pomarańczową, powiedziałbym, że wręcz chmurkową. Dziś będzie inaczej.

W czeluściach internetu wyczytałem, iż granola upieczona na białku nabiera chrupkości. Przetestowałem, dodając do partii sporo orzechów i chipsów kokosowych, wszystko dodatkowo zostało zlepione miodem oraz olejem kokosowym. Efekty są niesamowicie przyjemne, wręcz uzależniające, gdyż moja łapa zbyt często ląduje w granolowym słoiku. Najgorsze jest to, iż tego mini przestępstwa nie da się ukryć, ponieważ granola chrupie i strzela między zębami, dając do zrozumienia otoczeniu jaka jest wspaniała.

Niesamowicie chrupiąca granola kokosowa 5 Niesamowicie chrupiąca granola kokosowa 6

Niesamowicie chrupiąca granola kokosowa:
1 białko z dużego jajka
4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ulubionych orzechów (pekan, migdały, włoskie, laskowe)
1 1/2 szklanki chipsów kokosowych surowych
½ łyżeczki soli
2 łyżki brązowego cukru
⅓ szklanki miodu
½ szklanki oleju kokosowego extra virgin
½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Białko lekko ubij, w misce wymieszaj płatki owsiane, orzechy, chipsy kokosowe i sól. Wymieszaj je razem z białkiem. W garnuszku roztop olej kokosowy i miód, dodaj do nich kardamon i zalej suche składniki. Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, mieszając co 10 minut, a pod koniec pieczenia nawet częściej. Wystudź, schowaj do słoika i zajadaj solo jako przekąskę lub z chlustem mleka/jogurtu i porcją sezonowych owoców.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Niesamowicie chrupiąca granola kokosowa 7 Niesamowicie chrupiąca granola kokosowa 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

GENIALNE 8 sierpnia, 2017 - 8:54 am

G E N I A L N A

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:00 am

dzięki <3

Reply
Magda 8 sierpnia, 2017 - 8:56 am

Faktycznie chrupie bardziej 🙂

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:02 am

białko działa cuda 😀

Reply
Magdalena 25 listopada, 2019 - 12:10 pm

W sobotę robiłam tę granolę i muszę przyznać, że jest boska. Korzystałam już z różnych przepisów na granolę, ale ten zdecydowanie wymiata. 🙂

Reply
rozkoszny 25 listopada, 2019 - 12:11 pm

Bardzo mi miło 😊

Reply
Ada 24 stycznia, 2020 - 7:20 am

Hej
Czy chipsy kokosowe można zastąpić wiórkami ?

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2020 - 12:10 pm

Można, ale one tutaj robią największy efekt

Reply
Joanna 19 lutego, 2021 - 9:08 am

Ile łyżek oleju kokosowego powinnam rozpuścić z miodem? 🙂

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2021 - 10:16 am

108 gramów, czyli 8 łyżek

Reply
Paulina 14 lutego, 2022 - 2:05 pm

Jak długo można przechowywać taką granolę? ☺️

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2022 - 6:49 pm

Około 2 – 3 tygodni

Reply
Ula 23 listopada, 2022 - 8:55 pm

ja dodalam jeszcze nasiona kakaowca przywiezionymi z Kolumbi (a bardziej zalegajacymi w szafie). Pycha!

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2022 - 2:14 pm

Super!

Reply
Pola 29 czerwca, 2024 - 1:16 pm

Cześć mam dwa pytania:
Czym można zastąpić olej kokosowy?
Jak długo można przechowywać taka granole?

Reply
Maja 23 sierpnia, 2024 - 8:09 pm

Myślę że można zastąpić oliwą z oliwek. Widzialam że Michał tak robił😉

Reply
ELA 16 lutego, 2025 - 3:52 pm

45 minut to za długo, spokojnej wystarczy 30 minut pieczenia

Reply

Leave a Comment