Steki z młodej kapusty z zielonym sosem Bogini

W moim słowniku młoda kapusta to synonim letniego szyku. Szczególnie gdy krojona na steki smażone na rumiano i oblewana bardzo zielonym sosem Bogini, na wierzchu którego chrupią limonkowe orzeszki. A jakiej Bogini przekona się ten, kto go spróbuje.

Przepis na steki z młodej kapusty z limonkowym sosem tahini to już klasyk lata. W tym roku do kolekcji dołączyła młoda kapusta w ostrym zielonym sosie curry, a teraz, już na ostatniej prostej sezonu młodokapuścianego, chciałbym was zapoznać z nie lada igraszką, stekami z zielonym sosem Bogini. Jest on zainspirowany viralowym przepisem na sałatkę bogini składającej się z surowej kapusty i zielonego sosu na bazie ziół. Kto próbował, ten wie, że jest to rewelacyjne połączenie, ale w wersji przesmażanej i jeszcze lepiej doprawionej? Sama rozkosz.

Steki z młodej kapusty z zielonym sosem Bogini

Steki z młodej kapusty z zielonym sosem Bogini
2 – 4 porcje
1 mała młoda kapusta, pokrojona na ćwiartki
⅔ szklanki (35 g) luźno upchanej mieszanki ziół wraz łodygami takich jak kolendra, mięta, tajska bazylia, tymianek
¼ szklanki (60 g) tahini
⅓ szklanki (80 ml) zimnej wody
skórka i sok z 1 dużej limonki
2 cm imbiru
1 łyżeczka jasnego miso
½ łyżeczki miodu
¼ szklanki (30 g) prażonych orzeszków ziemnych
sól morska
oliwa do smażenia

1. Steki z kapusty natrzyj solą. Rozgrzej sporo oliwy na dużej patelni na silnym ogniu. Smaż kapustę, aż będzie mocno zarumieniona i zmięknie, około 4 – 5 minut na stronę.

2. W międzyczasie do kielicha blendera przełóż zioła, tahini, zimą wodę, sok z limonki, imbir, miso i miód. Zblenduj na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj 1 – 2 łyżki zimnej wody. Zblenduj raz jeszcze.

3. Posiekaj orzeszki ziemne. Wymieszaj je ze skórką limonki i szczyptą soli.

4. Podawaj steki z kapusty z zielonym sosem bogini i limonkowymi orzeszkami. Dobrze im robi towarzystwo młodych ziemniaków.

Rady/porady
Jeśli będziesz mieć większy lub twardszy okaz (w lipcu kapusta już nie jest tak delikatna), pokój kapustę na ósemki lub po usmażeniu wstaw kapustę na jeszcze 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Steki z młodej kapusty z zielonym sosem Bogini
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Aga 18 czerwca, 2023 - 2:45 pm

ten stek to poezja! zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona:)

Reply
Zuzia 21 czerwca, 2023 - 7:41 pm

Pyszny! Zastanawiałam się czy miso jest niezbędne, ale bardzo się cieszę ze je dodałam- dodaje niesamowite umami do świeżych ziół

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:13 am

<3

Reply
Teresa 22 czerwca, 2023 - 10:32 pm

A co z miodem ? Gdzie się go dodaje ? 🙈
Nie mogę znaleźć w opisie a w składnikach występuje 🙈

Reply
May 2 lipca, 2023 - 10:14 pm

Razem z zieleniną na sos 🙂

Reply
Aga 23 czerwca, 2023 - 9:36 pm

też miałam dzisiaj zagwozdkę co z tym miodem, ale finalnie dodałam do sosu, bo tahini zawsze zostawia mi posmak goryczki i miód to pięknie zniwelował 🙂

Reply
Weronika 17 lipca, 2024 - 5:34 pm

Czy stanie się tragedia, jak zamiast jasnego miso dam ciemne? Akurat mi zalega…

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2024 - 7:08 pm

nie, daj ciut mniej po prostu

Reply

Leave a Comment