Na ryneczku pojawiła się młoda kapusta, a to może znaczyć tylko jedno: wiosna już tu jest. By rozpocząć ten słodki sezon, proponuję przesmażyć kapuściane steki na oliwie, a następnie udusić je w zielonym sosie curry, aż będą rozpływały się na języku, jednocześnie piekąc go swoim aromatycznym żarem.
Młoda kapusta należy do moich ulubionych warzyw. O ile, zimowa, twarda jak skała kapusta, niezbyt mnie grzeje (nie znaczy, że jej nie jadam), to w przypadku młodej odmiany, na jej widok moje serce bije szybciej. Latem non stop jadam kapuściane steki z sosem tahini, robię też cieciorkowe gulasze z paloną cytryną i młodą kapustą. W tym sezonie będę jednak prawdopodobnie jadać duszoną w zielonym sosie curry.
Danie jest bardzo lekkie – idealne, gdy człowiek czuje się przepełniony po hulaszczych ekscesach kolacyjnych dnia poprzedniego. Jeśli jednak chcecie, by było bardziej treściwe, dorzucicie naturalne tofu pokrojone, dając mu zaabsorbować smaki sosu podczas duszenia kapusty.
Duszona młoda kapusta w zielonym sosie curry
2 – 4 porcje
1 młoda kapusta (800 g)
¼ szklanki oliwy extra virgin + 3 łyżki
2 łyżki zielonej pasty curry
2 łyżki startego świeżego imbiru
2 puszki (2 x 400 ml) mleczka kokosowego
1 ½ szklanki (375 ml) wody
2 limonki
¼ szklanki (8 g) świeżej mięty
sól morska drobnoziarnista
ryż jaśminowy, po podania
1. Pokrój na ćwiartki młodą kapustę i natrzyj ją solą.
2. Rozgrzej ¼ szklanki oliwy na dużej patelni na mocnym ogniu. Smaż ćwiartki kapusty, aż się zarumienią, około 3 minuty na stronę. Zdejmij z patelni. Zmniejsz ogień na umiarkowany.
3. Rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy. Dodaj zieloną pastę curry i starty imbir. Przemieszaj. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlej mleczko kokosowe. Następnie dodaj wodę. Zagotuj.
4. Do sosu curry włóż wcześniej przesmażone ćwiartki kapusty. rozcięciem do góry. Gotuj na umiarkowanym ogniu, aż całkowicie zmiękną, a sos trochę odparuje, 15 – 20 minut. Skrop sokiem z jednej limonki. Posyp miętą.
5. Podawaj z ryżem jaśminowym i jeszcze większą ilością mięty.
Rady/porady
Można w ten sposób przygotować też kapustę włoską, ale zamiast gotować na gazie, kapustę w sosie trzeba zapiekać w piekarniku przez około 30 minut. Lepiej też wtedy zwiększyć dwukrotnie ilość sosu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
33 komentarze
Dear Rozkoszny,
Czy moge uzyc zoltej zamiast zielonej pasty curry? Co dodac od siebie jesli mam tylko zolta ?
Dziekuje.
Można dodać żółtą – będzie mniej ostre
To będzie mój debiut; lubię curry ale nigdy nie kupowałam pasty do samodzielne wykonanej potrawy. Jak wygląda ta pasta ? Którą polecasz, polecacie ? Na co zwrócić uwagę?
Ja od lat używam tej: https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-1870-Pasta-Green-Curry-400g-Mae-Ploy.html
A curry w proszku moze być?
To zupełnie coś innego, ale pewnie też coś z tego wyjdzie 🙂
o jejku jakie to pyszne!!!! moja inwencja to dodanie oprócz kapusty jeszcze pora i bakłażana w połówkach i to jest sztos! naprawdę! Rozkoszny bardzo dziękuję, a dziś będę piekła pomidory na pomidorówkę:)
<3
Młoda kapusta i curry? Dość odważne połączenie, ale jak widać po komentarzach obłędne! Koniecznie muszę spróbować!
Jakże udane!
Co jeśli sos wyszedł zbyt rzadki?
Gotować dłużej, zredukuje się
Fajne sztućce
Ja właśnie zrobiłam z brukselka i wyszło wspaniale!
a gdyby tak kalafior?
To przepis na młodą kapustę 😀
Przepis sztos!
Przepiekny talerz, mozna wiedziec skad?
Cudne zdjecia 🙂
Dzięki! To Karolina Nowak Ceramika
Zrobiłam. Wspaniałe. Moj miesozerca pozytywnie zaskoczony. Dodałam kleks jogurtu, bo uważam ze dobrze rownowazy ostrość. Skad są te piękne sztućce?
To Duka bodajże!
P E T A R D A!!!
<3
Maciek, poza tym przepisem, czy taka podsmażona młoda kapusta nada się jako dodatek do ramenu? Co myślisz?
Jestem mocno rozczarowana tym przepisem… pomimo wydłużenia czasu gotowaniu wyszła sama woda… w przeciwności do innych przepisów ten z pewnością nie zawita w moim menu 🙁
toż to 2 puszki mleczka koksowego! 😀
Trzeba mieć umiejętności w kuchni i doświadczenie, aby z przepisu wyszło smaczne danie.
Kapustka zachwyciła nawet znajomą Francuzkę, która powtarzała jak zaklęta: ale pyszne, ale to jest dobre – to jest polskie danie? Ah, dobre! Bon, bon ,bon!
Czy do sosu moge dodac tempeh zamiast tofu ?
Nooo to jest świetne. Wszyscy zachwyceni. Dzięki!!
Najlepsza rzecz jaką ostatnio jadłam, zamiast ryżu podałam z makaronem soba, wyszło super
Podpinam się pod komentarz, że za rzadkie. Użyłam dokładnie tyle składników ile było w przepisie. Kapusta była młoda, nawet na etykiecie w sklepie było to napisane. Finalnie kapusta się totalnie rozwaliła w tej burej zupie z zielonego curry. To chyba pierwszy Twój przepis, który mi nie wyszedł 🙁
Marto, młoda kapusta będzie różnie dojrzała. Trzeba dostosowywać czas gotowania do tego, co się widzi 🙂
Warto patrzeć jakie mleczko się kupuje, bo każde nazywa się tak samo, a niektóre są gęstsze, inne rzadkie. Trzeba patrzeć na zawartość kokosa, a ta może się różnić nawet o 50%…
zrobiłem to / smak okay – bez szału – ocena 3.7 na 5.0 – czegoś brakuje w tym – bo sama sałata to za mało – muszę to rozbudować o coś więcej