Focaccia z fetą, brokułem, winogronami i miodem

Focaccia – chrupiąca, puchata, oliwna – to najlepszy towarzyszy chłodnych wieczorów. To, co znajdzie się na jej wierzchu jest jak płótno malarza.

Moją ulubioną jesienną wersją focacci jest kompozycja z fety, brokuła i winogron – gra słodko-kwaśnych oraz soczystych smaków. Spróbowałem kiedyś czegoś podobnego w tureckiej piekarni w Zurychu. Oczywiście nie była to focaccia, a inny rodzaj pieczywa, ale zaadoptowałem tę inspirację pod moje własne gusta.

 Focaccia z fetą, brokułem, winogronami i miodem

Focaccia z fetą, brokułem, winogronami i miodem
4 porcje
4 szklanek (520 g) mąki pszennej typ 650
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżeczka cukru drobnego
2 szklanki (480 ml) wody
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
200 g brokuła gałązkowego lub zwykłego
1 szklanka (150 g) czerwonych winogron
100 g fety
2 łyżki miodu
sól morska w płatkach

1. Wymieszaj mąkę, drożdże sól, cukier i wodę w dużej misce.

2. Do innej dużej miski wlej ¼ szklanki (60 ml) oliwy. Ciasto przełóż do miski i obtocz je w oliwie. Ciasto będzie bardzo luźne. Zbierz brzegi ciasta znajdujące się najdalej od siebie i podnieś do środka miski. Obróć miskę o ćwierć obrotu i powtórz proces. Zrób to jeszcze 2 – 3 razy. Przykryj silikonową pokrywką lub plastikową folią i odstaw do wyrośnięcia na 1 ½ – 2h.

3. Przełóż ciasto wraz z oliwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obróć ciasto, aby pokryło się oliwą. Pozostaw do wyrośnięcia, bez przykrycia, w suchym, ciepłym miejscu, aż wyraźnie napęcznieje, co najmniej 50 minut, a maksymalnie 3 godziny.

4. Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, nakłuj je palcem. Powinno odskoczyć powoli, pozostawiając małe widoczne wgłębienie. Jeśli szybko odskoczy, ciasto nie jest gotowe i powinno jeszcze chwilę wyrastać. Lekko naoliw ręce. Nakłuj focaccie na całej powierzchni palcami, tak jakbyś agresywnie grał na pianinie, tworząc bardzo głębokie zagłębienia w cieście. Ułóż na focacci brokuła, wingrona i fetę. Skop miodem po całej powierzchni. Posyp płatkami soli morskiej.

5. Piecz, aż focaccia wyrośnie i się zarumieni, 20 – 25 minut. Podawaj na ciepło lub zimno w towarzystwie sałaty w winegrecie.

Rady/porady
Ciasto na focaccię można wymieszać wieczorem, odstawić do lodówki i upiec rano.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Focaccia z fetą, brokułem, winogronami i miodem 1
 Focaccia z fetą, brokułem, winogronami i miodem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

30 komentarzy

Anna 7 października, 2023 - 11:56 am

Czy suszone drożdże można zastąpić zwykłymi?

Reply
rozkoszny 8 października, 2023 - 11:11 am

Tak, proszę użyć 3x więcej, czyli 21 g

Reply
Ala 14 października, 2023 - 9:14 pm

Czy jasne winogrona też się sprawdzą? 🙂

Reply
Joanna Goljan -Krasko 7 października, 2023 - 2:29 pm

Witam, Twoja FOCACCIA w moim stylu i lampka wina byla nasza rocznicowa kolacja … jestem przeszczesliwa ze tak wspaniale i smakowicie spedzielismy ten wieczor, dziekuje Tobie i wraz ksiazka zostajesz juz z nami! pozdrawiam cieplutko Joanna

Reply
rozkoszny 8 października, 2023 - 11:11 am

pozdrawiam!

Reply
Magdalena 9 października, 2023 - 7:49 am

Hey! Super przepis! Czy mąka może być orkiszowa?

Reply
rozkoszny 9 października, 2023 - 10:32 am

nie polecam tutaj orkiszu, bo ma niższą zawartość glutenu, który tworzy tą charakterystyczną teksturę focacci

Reply
Magdalena 9 października, 2023 - 11:23 am

Dzięki! Pozdrawiam z Australii, gdzie niedługo otrzymam twoja anglojęzyczna książkę i będę rozpowiadać wszystkim jaka jest super 😁 Mój partner wegetarianinem i bardzo docenia moje zainteresowanie twoim gotowaniem!

Reply
Basia 9 października, 2023 - 11:35 pm

Czy można upiec focaccię bezglutenową? Niestety od niedawna ze względu na zdrowie nie mogę jeść glutenu i nie mogę kompletnie odnaleźć się w nowej sytuacji.

Reply
rozkoszny 11 października, 2023 - 11:41 am

niestety nie

Reply
Sonia Racotea 10 października, 2023 - 9:24 am

Do wyrośnięcia na noc zostawiamy w misce czy na blaszce ? W temperaturze pokojowej czy w lodowce ?

Reply
rozkoszny 11 października, 2023 - 11:41 am

w misce, w lodówce

Reply
Monika 10 października, 2023 - 10:18 pm

Piszesz że ciasto może stać maksymalnie 3h a potem w radach że można zrobić wieczorem i upiec rano, to się kłóci ze sobą… bardzo chcialam zrobić ta wersję foccaci ale obawiam się że z maluchami się nie wyrobie więc zastanawiam się ile faktycznie ciasto może czekać na pieczenie?

Reply
rozkoszny 11 października, 2023 - 11:42 am

Przy nocnym wyrastaniu ciasto odstawiamy do lodówki, spowalniając fermentację

Reply
Monika 11 października, 2023 - 9:38 pm

Dziękuję za informację, a czy takie ciasto trzeba wyjąć określony czas wczesniej i ogrzać przed włożeniem do pieca, czy mogę wsadzać do pieca prosto z lodówki?

Reply
Anna 10 października, 2023 - 11:41 pm

Cześć! Czy da się foccacię zrobić w wersji pełnoziarnistej? Lub z jakiejś ciemnej mąki?

Reply
rozkoszny 11 października, 2023 - 11:42 am

Tak, będzie wkrótce przepis

Reply
Hania 12 października, 2023 - 8:13 am

Czy w przypadku wymieszania ciasta na focaccię wieczorem powinno się je wyłożyć na blachę już rano czy jeszcze wieczorem? Czy trzymać ciasto przez noc w lodówce?
Wygląda przepysznie!

Reply
rozkoszny 13 października, 2023 - 7:21 pm

Ciasto powinno wyrastać przez noc w misce

Reply
Basia 16 października, 2023 - 2:57 pm

Czy można użyć białych winogron ? 🙂 Focaccia wygląda obłędnie, za długo to ona nie poleży…

Reply
rozkoszny 18 października, 2023 - 10:16 am

hej, można!

Reply
Konrad 2 listopada, 2023 - 3:51 pm

Super przepis dzięki za twoje filmy i przepisy, jestem oddanym fanem

Reply
Karolina 2 listopada, 2023 - 11:01 pm

Czy można użyć mąki 00?

Reply
Alicja 14 listopada, 2023 - 8:13 pm

wyszło mi jakieś takie bardzo rzadkie ciasto… i pomyślałam najpierw, że tak miało być, ale odpaliłam filmik na Ig i zobaczyłam, że aż tak rzadkie nie jest. Odmierzałam wodę i mąkę od miarek dokładnie … Czy mogło stać się tak dlatego, że użyłam mąki typ 450 bo tylko taką miałam? (ostatecznie dodałam ze 100 gr więcej mąki tak żeby gęste było jak na filmiku i siedzi teraz w piecu, zobaczymy….). Tak czy inaczej gotowanie według Twoich przepisów jest ogromną radością i nie zamierzam się poddawać 😉
pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:34 pm

może jakiś problem z odmierzaniem? szklanka mąki to 130 g

Reply
Drożdż 29 grudnia, 2023 - 6:33 pm

Nie wyszła mi ta focaccia. Odmierzałam składniki na wadze, a ciasto było bardzo, bardzo rzadkie. Wyrastało najpierw w misce przez 3 godziny, a potem 1,5 w formie. Wyszedł zakalec 🙂
Zastanawiam się, co mogło pójść nie tak. Może pół litra wody to za dużo? Może potrzeba trochę więcej mąki, jak u osoby z komentarza wyżej? Może ciasto wyrastało w zbyt niskiej temperaturze (pokojowej, ale potem w piekarniku z włączonym światłem)? Może coś było nie tak z drożdżami? Ech. Pozdro

Reply
Natasza 31 grudnia, 2023 - 4:29 pm

Drożdże i światło w piekarniku nie mają wpływu na konsystencję ciasta. To ciasto jest luźne, ale nie jest rzadkie, jak ciasto naleśnikowe, jeśli takie było to tylko z odmierzaniem mógł być problem. Wydaje mi się, że całkiem dobrze obrazuje to konsystencja gęstego kiślu, niby się rozchodzi na boki, ale wciąż jest ciałem stałym. Mi ten przepis zawsze wychodzi świetnie, może warto spróbować nocnego wyrastania w lodówce? Wtedy gluten lepiej i mocniej zwiąże.

Reply
Ania 29 grudnia, 2023 - 10:10 pm

Którą foccacię bardziej polecasz – tę czy taką, jak robiłeś z winogronami (z oliwą nierafinowaną?)

Reply
Anna 11 lutego, 2024 - 8:27 pm

Drugi raz robiłam i drugi raz nie wyszlo.
Raz ciasto jak zupa drugim razem zakalec. Wszytsko odmierzone co do grama. Niestety przepis się nie sprawdził

Reply
Nel 14 października, 2024 - 3:39 pm

Dołączam się do tych, którym ciasto wychodzi zbyt rzadkie. Składniki odmierzane na wadze kuchennej, chyba nie do końca przepis jest precyzyjny.. zdałam się na gramaturę, a chyba powinnam na swoje oko 🙂

Reply

Leave a Comment