Focaccia – chrupiąca, puchata, oliwna – to najlepszy towarzyszy chłodnych wieczorów. To, co znajdzie się na jej wierzchu jest jak płótno malarza.
Moją ulubioną jesienną wersją focacci jest kompozycja z fety, brokuła i winogron – gra słodko-kwaśnych oraz soczystych smaków. Spróbowałem kiedyś czegoś podobnego w tureckiej piekarni w Zurychu. Oczywiście nie była to focaccia, a inny rodzaj pieczywa, ale zaadoptowałem tę inspirację pod moje własne gusta.

Focaccia z fetą, brokułem, winogronami i miodem
4 porcje
4 szklanek (520 g) mąki pszennej typ 650
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżeczka cukru drobnego
2 szklanki (480 ml) wody
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
200 g brokuła gałązkowego lub zwykłego
1 szklanka (150 g) czerwonych winogron
100 g fety
2 łyżki miodu
sól morska w płatkach
1. Wymieszaj mąkę, drożdże sól, cukier i wodę w dużej misce.
2. Do innej dużej miski wlej ¼ szklanki (60 ml) oliwy. Ciasto przełóż do miski i obtocz je w oliwie. Ciasto będzie bardzo luźne. Zbierz brzegi ciasta znajdujące się najdalej od siebie i podnieś do środka miski. Obróć miskę o ćwierć obrotu i powtórz proces. Zrób to jeszcze 2 – 3 razy. Przykryj silikonową pokrywką lub plastikową folią i odstaw do wyrośnięcia na 1 ½ – 2h.
3. Przełóż ciasto wraz z oliwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obróć ciasto, aby pokryło się oliwą. Pozostaw do wyrośnięcia, bez przykrycia, w suchym, ciepłym miejscu, aż wyraźnie napęcznieje, co najmniej 50 minut, a maksymalnie 3 godziny.
4. Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, nakłuj je palcem. Powinno odskoczyć powoli, pozostawiając małe widoczne wgłębienie. Jeśli szybko odskoczy, ciasto nie jest gotowe i powinno jeszcze chwilę wyrastać. Lekko naoliw ręce. Nakłuj focaccie na całej powierzchni palcami, tak jakbyś agresywnie grał na pianinie, tworząc bardzo głębokie zagłębienia w cieście. Ułóż na focacci brokuła, wingrona i fetę. Skop miodem po całej powierzchni. Posyp płatkami soli morskiej.
5. Piecz, aż focaccia wyrośnie i się zarumieni, 20 – 25 minut. Podawaj na ciepło lub zimno w towarzystwie sałaty w winegrecie.
Rady/porady
Ciasto na focaccię można wymieszać wieczorem, odstawić do lodówki i upiec rano.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


30 komentarzy
Czy suszone drożdże można zastąpić zwykłymi?
Tak, proszę użyć 3x więcej, czyli 21 g
Czy jasne winogrona też się sprawdzą? 🙂
Witam, Twoja FOCACCIA w moim stylu i lampka wina byla nasza rocznicowa kolacja … jestem przeszczesliwa ze tak wspaniale i smakowicie spedzielismy ten wieczor, dziekuje Tobie i wraz ksiazka zostajesz juz z nami! pozdrawiam cieplutko Joanna
pozdrawiam!
Hey! Super przepis! Czy mąka może być orkiszowa?
nie polecam tutaj orkiszu, bo ma niższą zawartość glutenu, który tworzy tą charakterystyczną teksturę focacci
Dzięki! Pozdrawiam z Australii, gdzie niedługo otrzymam twoja anglojęzyczna książkę i będę rozpowiadać wszystkim jaka jest super 😁 Mój partner wegetarianinem i bardzo docenia moje zainteresowanie twoim gotowaniem!
Czy można upiec focaccię bezglutenową? Niestety od niedawna ze względu na zdrowie nie mogę jeść glutenu i nie mogę kompletnie odnaleźć się w nowej sytuacji.
niestety nie
Do wyrośnięcia na noc zostawiamy w misce czy na blaszce ? W temperaturze pokojowej czy w lodowce ?
w misce, w lodówce
Piszesz że ciasto może stać maksymalnie 3h a potem w radach że można zrobić wieczorem i upiec rano, to się kłóci ze sobą… bardzo chcialam zrobić ta wersję foccaci ale obawiam się że z maluchami się nie wyrobie więc zastanawiam się ile faktycznie ciasto może czekać na pieczenie?
Przy nocnym wyrastaniu ciasto odstawiamy do lodówki, spowalniając fermentację
Dziękuję za informację, a czy takie ciasto trzeba wyjąć określony czas wczesniej i ogrzać przed włożeniem do pieca, czy mogę wsadzać do pieca prosto z lodówki?
Cześć! Czy da się foccacię zrobić w wersji pełnoziarnistej? Lub z jakiejś ciemnej mąki?
Tak, będzie wkrótce przepis
Czy w przypadku wymieszania ciasta na focaccię wieczorem powinno się je wyłożyć na blachę już rano czy jeszcze wieczorem? Czy trzymać ciasto przez noc w lodówce?
Wygląda przepysznie!
Ciasto powinno wyrastać przez noc w misce
Czy można użyć białych winogron ? 🙂 Focaccia wygląda obłędnie, za długo to ona nie poleży…
hej, można!
Super przepis dzięki za twoje filmy i przepisy, jestem oddanym fanem
Czy można użyć mąki 00?
wyszło mi jakieś takie bardzo rzadkie ciasto… i pomyślałam najpierw, że tak miało być, ale odpaliłam filmik na Ig i zobaczyłam, że aż tak rzadkie nie jest. Odmierzałam wodę i mąkę od miarek dokładnie … Czy mogło stać się tak dlatego, że użyłam mąki typ 450 bo tylko taką miałam? (ostatecznie dodałam ze 100 gr więcej mąki tak żeby gęste było jak na filmiku i siedzi teraz w piecu, zobaczymy….). Tak czy inaczej gotowanie według Twoich przepisów jest ogromną radością i nie zamierzam się poddawać 😉
pozdrawiam 🙂
może jakiś problem z odmierzaniem? szklanka mąki to 130 g
Nie wyszła mi ta focaccia. Odmierzałam składniki na wadze, a ciasto było bardzo, bardzo rzadkie. Wyrastało najpierw w misce przez 3 godziny, a potem 1,5 w formie. Wyszedł zakalec 🙂
Zastanawiam się, co mogło pójść nie tak. Może pół litra wody to za dużo? Może potrzeba trochę więcej mąki, jak u osoby z komentarza wyżej? Może ciasto wyrastało w zbyt niskiej temperaturze (pokojowej, ale potem w piekarniku z włączonym światłem)? Może coś było nie tak z drożdżami? Ech. Pozdro
Drożdże i światło w piekarniku nie mają wpływu na konsystencję ciasta. To ciasto jest luźne, ale nie jest rzadkie, jak ciasto naleśnikowe, jeśli takie było to tylko z odmierzaniem mógł być problem. Wydaje mi się, że całkiem dobrze obrazuje to konsystencja gęstego kiślu, niby się rozchodzi na boki, ale wciąż jest ciałem stałym. Mi ten przepis zawsze wychodzi świetnie, może warto spróbować nocnego wyrastania w lodówce? Wtedy gluten lepiej i mocniej zwiąże.
Którą foccacię bardziej polecasz – tę czy taką, jak robiłeś z winogronami (z oliwą nierafinowaną?)
Drugi raz robiłam i drugi raz nie wyszlo.
Raz ciasto jak zupa drugim razem zakalec. Wszytsko odmierzone co do grama. Niestety przepis się nie sprawdził
Dołączam się do tych, którym ciasto wychodzi zbyt rzadkie. Składniki odmierzane na wadze kuchennej, chyba nie do końca przepis jest precyzyjny.. zdałam się na gramaturę, a chyba powinnam na swoje oko 🙂