Focaccia z gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem

Rumiana i chrupiąca, a w środku puszysta i lekka – ze sporą ilością oliwy, którą cała jest pokryta. Jest coś w niej uzależniającego, każdy kawałek smakuje coraz lepiej, a otłuszczone oliwą ręce sięgają po coraz więcej.

Chwała kiedyś komuś, że powiedział mi, iż focaccie rozróżnia od pizzy sposobem pieczenia. Ta pierwsza powinna być pieczona na sporej ilości oliwy, tak że w zasadzie jest smażona. O tej drugiej już nie trzeba mówić. Zaintrygowało mnie to, gdyż jaka jest różnica? Pizza też może być bez sosu, ale nigdy nie jest pieczona na oliwie. O tamtego czasu, takie właśnie rozróżnienie przyjmuję.

Wystarczy spróbować, żeby już zawsze w ten sposób piec focaccie. Może ilość oliwy wydaje się przytłaczająca i irracjonalna, ale tak musi być – zaufajcie. Dzięki niej placek będzie miał złote, chrupiące brzegi o bardzo wciągającym oliwnym smaku, a w środku zachowa bardzo lekką strukturę.

Bardzo ważne jest użycie oliwy rafinowanej, nie tej extra virgin używanej do sałatek – spaliłaby się i dała gorzki smak.

Jedną z moich ulubionych kombinacji smakowych jest gruszka, ser bleu i rozmaryn. Pieczona gruszka jest bardzo słodka i rozpływa się w ustach, kontrastując z ostrym serem oraz aromatycznym ziołem. Jeszcze wino, muzyka i przyjaciele – wieczór idealny.

Focaccia z gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem 4

Focaccia z gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem:
650 g mąki chlebowej
7 g drożdży suszonych
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
475 ml wody ciepłej
¼ szklanki oliwy rafinowanej (nie extra virgin)

2 gruszki
100 g sera pleśniowego niebieskiego
2 łyżki świeżego rozmarynu posiekanego lub jedna łyżeczka
sól morska, miód, oliwa extra virgin

Z mąki, drożdży, soli, 1 łyżki oliwy i miodu oraz wody wyrób ciasto mikserem stacjonarnym z hakiem. Jest dość klejące, więc byłoby to bardzo trudne do zrobienia ręcznie. Robotem wyrabiaj ciasto około 8 minut. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Na dużą blachę wylej około ¼ szklanki oliwy i rozsmaruj ją po całej powierzchni. Wyłóż ciasto, obróć naoliwioną stroną do góry i wbijając w nie palce, delikatnie je rozciągnij. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia i ponownie rozciągnij. W tym momencie możesz upiec focaccie, ale także można nadać jej polotu z różnymi dodatkami.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Gruszkę pokrój w plasterki (i obierz jeśli tak lubisz), ułóż ją na focacci, obsyp rozmarynem i połową sera (możesz też całość dodać dopiero 5 minut przed końcem, będzie wtedy bardziej wilgotny i nieprzypalony). Skrop oliwą i piecz 25 – 30 min w 220 stopniach Celsjusza. Tuż przed końcem dodaj resztę sera, a po wyjęciu z piekarnika obsyp solą, polej odrobiną miodu i skrop jeszcze większą ilością oliwy.
Focaccia powinna być rumiana i chrupiąca od spodu, a w środku puszysta i lekka. Przestudź, pokrój na kawałki i podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatki i wina.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Focaccia z gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem 5 Focaccia z gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment