Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen jest jak zaklęcie. Wystarczy kilka siorbnięć, by znaleźć się w złotojesinnej krainie zapomnienia. Jest jedwabiście kremowo, mocno rozgrzewająco, trochę słodko, ale i ze delikatnym szczypnięciem ostrości.
Jego sekretem jest mieszanka aromatycznych przypraw korzennych, która prawdopodobnie ramenowych purystów przyprawi o zawrót głowy. Zaklinam w niej imbir, kurkumę, kruszone chili, cynamon i gałkę muszkatołową, tworząc coś na wzór pumpkin spice, ulubionego dodatku latte każdej jesieniary. Pierwszy raz spróbowałem czegoś podobnego w mojej ulubionej warszawskiej ramenowni Vegan Ramen Shop, która co roku w sezonie hojnie polewa klientom “halloweenową gwiazdę”, Pumpkin Spicy Miso Ramen podkręcany masłem orzechowym, korzennymi przyprawami i serwowany z chrupkami Curly’s (how cool is that?). U mnie nie ma masła orzechowego, ale za to tahini. Dynia przechodzi uplifting, pieczona z syropem klonowym, który się karmelizuje tworząc błyszczącą, chrupką glazurę. Sam wywar to płynne złoto.
Jeśli macie ochotę na bardziej klasyczny ramen, sięgnijcie po przepis na Vege Spicy Miso Ramen.
Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen z karmelizowaną dynią, pak choyem i olejem chili
4 porcje
Baza
¼ szklanki (60 g) tahini
2 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki kruszonego chili
½ łyżeczki cynamonu
⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 litry bulionu roślinnego
Dodatki
1 mała dynia hokkaido (około 500 g), pozbawiona pestek
¼ szklanki oleju
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
4 pak choye, przekrojone na pół
4 duże jajka “zerówki”, w temperaturze pokojowej
4 krążki (260 g) makaronu do ramenu
Olej chili
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka kruszonego chili
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię pokrój na ósemki lub na plastry o grubości około 2 – 3 cm. Olej wymieszaj z syropem klonowym i solą. Posmaruj nim dynię na blasze. Piecz około 30 minut, aż dynią będzie miękka, a syrop skarmelizuje się od na niej od spodu, tworząc glazurę. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić plastry dyni „do góry nogami”.
2. Zblanszuj pak choya w osolonej wrzącej, po 30 sekund. Ugotuj jajka na półmiękko, czyli około 7 minut od włożenia do wrzątku. Przekrój je na pół, uwypuklając kisielowate żółtko (mniam). Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Przygotuj olej chili: w garnku wymieszaj olej i kruszone chili. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu do momentu, aż chili zacznie się smażyć. Natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj sól i odstaw na 10 – 15 minut, aby olej się zaromatyzował.
4. Przygotuj bazę ramenu: wymieszaj tahini, miso, sos sojowy, olej sezamowy, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, przyprawy (imbir, kurkumę, kruszone chili, cynamon, gałkę muszkatołową) i czosnek. Zagotuj bulion.
5. Do każdej ramenowej miski przełóż po 2 łyżki tahini-miso pasty. Wlej po 500 ml bulionu i rozprowadź w nim pastę, mieszając trzepaczką. Dodaj makaron, pak choya, dynię, jajko. Polej olejem chili i podawaj.
Rady/porady
Poza sezonem na dynię, można ją zastąpić batatem tak jak w przepisie na Vege Spicy Miso Ramen.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
49 komentarzy
Czym można zastąpić pak choi? Nawet w Warszawie trudno mi go kupić…
Kupisz na hali mirowskiej, ale i w biedrocne czy lidlu 🙂
Może blanszowanym jarmużem/brukselką?
często jest w Netto 🙂
Bakalarska, tam jest zawsze i korzystnie cenowo
Czy można od razu całą pastę zmieszać z bulionem zamiast każdą porcję osobno w miseczce?
Można, ale pamiętaj, że pasta miso traci swoje prozdrowotne właściwości po podgrzaniu, a tutaj można tego w taki sposób uniknąć
Bulion może być z kostki, czy raczej wywar warzywny?
Warzywny albo wysokiej klasy bulion japoński proszkowany
Właśnie też się zamotałam nieco z pkt 4 i 5- czyli bulion gotujemy osobno, z osobnych warzyw ( mogą być „ tradycyjne”- marchew, pietruszka, seler, por i trochę kapusty włoskiej, jak na rosół, czy jakieś inne, nietypowe warzywa także? ) i łączymy go z pastą z pkt.4? W zasadzie to w ramach przyspieszenia przygotowania tego fantastycznie- wyglądającego ramenu, można ten bulion dzień wcześniej ugotować? Będę wdzięczna za info.
Tak, bulion najlepiej przygotować wcześniej – wedle własnej fantazji
ja zrobilem z kostki i nie narzekam – pasta skutecznie dodaje smaku 🙂 pyszny przepis
U mnie sprawdziła się cykoria
Dobry pomysł!
Jaki makaron? Ramen musi być świezy?
Nie, ja używam suszonego
Cześć! Wygląda obłędnie, koniecznie wypróbuję w weekend <3
Jaka pasta miso będzie pasować najlepiej? Mam w domu akurat dashi miso – będzie w porządku?
Cześć, przyznam, że pasta „dashi miso” brzmi dość podejrzanie 😀
Najlepiej użyć jasnej pasty miso
😀 To ta pasta: https://sklep.nasushi.pl/product-pol-1486-Pasta-Shinshu-Dashi-Miso-300g-Miko-Brand.html
Zaczęłam robić i okazało się, ze ocet ryżowy wyszedł,można zastąpić go octem z wina białego?
W takich sytuacjach można zastępować. Lepiej jednak sprawi się np. sok z limonki
Dzień dobry, czy można czymś zastąpić syrop klonowy?
Miodem
Hej, skąd te wspaniałe miseczki?
Nagomi
Jaki makaron ramen polecasz? Masz ulubione marki lub sklepy w Warszawie gdzie się zaopatrujesz?
Zamawiam makaron Ramen z kansui od Japonia Centrum
smak jest złożony, a wykonanie proste, czyli przepis idealny! dziękuję za niego <3
<3
Cześć. Czy taką gotową pastę można włożyć do słoiczka i dać do lodówki? Wytrzyma trochę?
Tak, do 3-4 dni
To pierwszy twój przepis, który wypróbowałam. Było to bardzo zaskakujące danie. Jak długo można trzymać w lodówce tę pastę z przyprawami?
Cieszę się, że smakuje! Do kilku dni
Hej, w kroku 5tym- oprócz tego bulionu mam dodać tahini i miso jako „czysty składnik”?
Nie, dodajmy pastę, którą przygotowaliśmy w punkcie 4
Czy jeśli dodam masło orzechowe do tahini to zbliżę czy oddalę się od smaku VRS?
Zbliżysz, w VRS jest na maśle orzechowym
Czy może być inna odmiana dyni czy koniecznie hokkaido? ☺️
raczej dynie zwarte, dobrze, by miała jadalną skórkę, np. delicata
Czy można zamiast bulionu użyć wody lub wody z sosem sojowym?
Tak, w ostateczności
Hej,
probuje zrobic tę bazę i dopoki nie dodalam octu to sos byl gładki i dosc luźny. Po dodaniu octu lekko zapienił i tak jakby zgestniał i zwarzył się. Co robię nie tak?
Hmm, dziwne. Pasta jest dość gęsta, a pienienie wgl wydaje się już czymś co nie powinno nastąpić
Przepyszna sprawa! Dzięki Tobie domowe rameny smakują mi lepiej niż te w ramenowniach. Może mógłbyś dać kilka wskazówek jak przygotowuejsz bulion na ramen?
Powiem Wam, że pomyliłam pastę miso z pastą z czerwonej fasoli i też było dobre xD Choć nie Wam co na to Pan Rozkoszny ;D
Bulion zrobiłam oczywiście z Twojej książki, i teraz wszystko też tak jak w przepisie, ale jest to takie bez jakiegoś większego smaku, taka woda, nie wiem co mogłam zrobić źle 🙁
Hmm, trudno mi sobie to wyobrazić 🙁 nawet najprostszy bulion ma dużo smaku, a ten z książki to już do potęgi
Po spacerze w deszczu, wspaniale było zjeść ten ramen. Prosty w produkcji, cynamon świetnie gra z dynią.
Świetny ramen gotowy w 30 minut, pełny smaku i wyrazistości. Tlący się , orzechowy smak tahini bardzo pozytywnie mnie zaskoczył bo generalnie nie lubię tej pasty. Szczypanie
chilli na koniuszkach palców po krojeniu to jest to! (dałam świeże na koniec)😍😍. Brawo za przepis 😊
Gdzie można kupić dobrej jakości pastę miso i czy wszystkie zawierają wzmacnicza smaku ?