Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen z karmelizowaną dynią, pak choyem i olejem chili

Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen jest jak zaklęcie. Wystarczy kilka siorbnięć, by znaleźć się w złotojesinnej krainie zapomnienia. Jest jedwabiście kremowo, mocno rozgrzewająco, trochę słodko, ale i ze delikatnym szczypnięciem ostrości.

Jego sekretem jest mieszanka aromatycznych przypraw korzennych, która prawdopodobnie ramenowych purystów przyprawi o zawrót głowy. Zaklinam w niej imbir, kurkumę, kruszone chili, cynamon i gałkę muszkatołową, tworząc coś na wzór pumpkin spice, ulubionego dodatku latte każdej jesieniary. Pierwszy raz spróbowałem czegoś podobnego w mojej ulubionej warszawskiej ramenowni Vegan Ramen Shop, która co roku w sezonie hojnie polewa klientom “halloweenową gwiazdę”, Pumpkin Spicy Miso Ramen podkręcany masłem orzechowym, korzennymi przyprawami i serwowany z chrupkami Curly’s (how cool is that?). U mnie nie ma masła orzechowego, ale za to tahini. Dynia przechodzi uplifting, pieczona z syropem klonowym, który się karmelizuje tworząc błyszczącą, chrupką glazurę. Sam wywar to płynne złoto.

Jeśli macie ochotę na bardziej klasyczny ramen, sięgnijcie po przepis na Vege Spicy Miso Ramen.

Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen

Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen z karmelizowaną dynią, pak choyem i olejem chili
4 porcje
Baza
¼ szklanki (60 g) tahini
2 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki kruszonego chili
½ łyżeczki cynamonu
⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 litry bulionu roślinnego

Dodatki
1 mała dynia hokkaido (około 500 g), pozbawiona pestek
¼ szklanki oleju
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
4 pak choye, przekrojone na pół
4 duże jajka “zerówki”, w temperaturze pokojowej
4 krążki (260 g) makaronu do ramenu

Olej chili
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka kruszonego chili
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię pokrój na ósemki lub na plastry o grubości około 2 – 3 cm. Olej wymieszaj z syropem klonowym i solą. Posmaruj nim dynię na blasze. Piecz około 30 minut, aż dynią będzie miękka, a syrop skarmelizuje się od na niej od spodu, tworząc glazurę. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić plastry dyni „do góry nogami”.

2. Zblanszuj pak choya w osolonej wrzącej, po 30 sekund. Ugotuj jajka na półmiękko, czyli około 7 minut od włożenia do wrzątku. Przekrój je na pół, uwypuklając kisielowate żółtko (mniam). Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Przygotuj olej chili: w garnku wymieszaj olej i kruszone chili. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu do momentu, aż chili zacznie się smażyć. Natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj sól i odstaw na 10 – 15 minut, aby olej się zaromatyzował.

4. Przygotuj bazę ramenu: wymieszaj tahini, miso, sos sojowy, olej sezamowy, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, przyprawy (imbir, kurkumę, kruszone chili, cynamon, gałkę muszkatołową) i czosnek. Zagotuj bulion.

5. Do każdej ramenowej miski przełóż po 2 łyżki tahini-miso pasty. Wlej po 500 ml bulionu i rozprowadź w nim pastę, mieszając trzepaczką. Dodaj makaron, pak choya, dynię, jajko. Polej olejem chili i podawaj.

Rady/porady
Poza sezonem na dynię, można ją zastąpić batatem tak jak w przepisie na Vege Spicy Miso Ramen.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

49 komentarzy

Oliwia 18 października, 2022 - 10:45 am

Czym można zastąpić pak choi? Nawet w Warszawie trudno mi go kupić…

Reply
rozkoszny 18 października, 2022 - 2:03 pm

Kupisz na hali mirowskiej, ale i w biedrocne czy lidlu 🙂
Może blanszowanym jarmużem/brukselką?

Reply
Ola 19 października, 2022 - 11:08 am

często jest w Netto 🙂

Reply
Łukasz 12 listopada, 2022 - 2:16 pm

Bakalarska, tam jest zawsze i korzystnie cenowo

Reply
Ania 18 października, 2022 - 3:56 pm

Czy można od razu całą pastę zmieszać z bulionem zamiast każdą porcję osobno w miseczce?

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:01 pm

Można, ale pamiętaj, że pasta miso traci swoje prozdrowotne właściwości po podgrzaniu, a tutaj można tego w taki sposób uniknąć

Reply
Ania 18 października, 2022 - 5:28 pm

Bulion może być z kostki, czy raczej wywar warzywny?

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:02 pm

Warzywny albo wysokiej klasy bulion japoński proszkowany

Reply
Anita 27 października, 2022 - 5:24 pm

Właśnie też się zamotałam nieco z pkt 4 i 5- czyli bulion gotujemy osobno, z osobnych warzyw ( mogą być „ tradycyjne”- marchew, pietruszka, seler, por i trochę kapusty włoskiej, jak na rosół, czy jakieś inne, nietypowe warzywa także? ) i łączymy go z pastą z pkt.4? W zasadzie to w ramach przyspieszenia przygotowania tego fantastycznie- wyglądającego ramenu, można ten bulion dzień wcześniej ugotować? Będę wdzięczna za info.

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:10 am

Tak, bulion najlepiej przygotować wcześniej – wedle własnej fantazji

Reply
karleusz 12 kwietnia, 2023 - 6:32 pm

ja zrobilem z kostki i nie narzekam – pasta skutecznie dodaje smaku 🙂 pyszny przepis

Reply
Suprynka 18 października, 2022 - 5:56 pm

U mnie sprawdziła się cykoria

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:02 pm

Dobry pomysł!

Reply
Lidka 18 października, 2022 - 9:58 pm

Jaki makaron? Ramen musi być świezy?

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:02 pm

Nie, ja używam suszonego

Reply
Ola 19 października, 2022 - 10:21 am

Cześć! Wygląda obłędnie, koniecznie wypróbuję w weekend <3
Jaka pasta miso będzie pasować najlepiej? Mam w domu akurat dashi miso – będzie w porządku?

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:03 pm

Cześć, przyznam, że pasta „dashi miso” brzmi dość podejrzanie 😀
Najlepiej użyć jasnej pasty miso

Reply
El Ka 19 października, 2022 - 5:06 pm

Zaczęłam robić i okazało się, ze ocet ryżowy wyszedł,można zastąpić go octem z wina białego?

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:05 pm

W takich sytuacjach można zastępować. Lepiej jednak sprawi się np. sok z limonki

Reply
Alex 20 października, 2022 - 4:37 pm

Dzień dobry, czy można czymś zastąpić syrop klonowy?

Reply
rozkoszny 21 października, 2022 - 5:29 pm

Miodem

Reply
Oliwia 21 października, 2022 - 11:28 pm

Hej, skąd te wspaniałe miseczki?

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:13 pm

Nagomi

Reply
Marta 22 października, 2022 - 11:34 am

Jaki makaron ramen polecasz? Masz ulubione marki lub sklepy w Warszawie gdzie się zaopatrujesz?

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:14 pm

Zamawiam makaron Ramen z kansui od Japonia Centrum

Reply
Natalia 24 października, 2022 - 7:44 pm

smak jest złożony, a wykonanie proste, czyli przepis idealny! dziękuję za niego <3

Reply
rozkoszny 24 października, 2022 - 8:03 pm

<3

Reply
Justyna 24 października, 2022 - 9:19 pm

Cześć. Czy taką gotową pastę można włożyć do słoiczka i dać do lodówki? Wytrzyma trochę?

Reply
rozkoszny 25 października, 2022 - 10:31 am

Tak, do 3-4 dni

Reply
Hania 25 października, 2022 - 5:01 pm

To pierwszy twój przepis, który wypróbowałam. Było to bardzo zaskakujące danie. Jak długo można trzymać w lodówce tę pastę z przyprawami?

Reply
rozkoszny 25 października, 2022 - 7:06 pm

Cieszę się, że smakuje! Do kilku dni

Reply
Marta 26 października, 2022 - 4:19 pm

Hej, w kroku 5tym- oprócz tego bulionu mam dodać tahini i miso jako „czysty składnik”?

Reply
rozkoszny 27 października, 2022 - 10:53 am

Nie, dodajmy pastę, którą przygotowaliśmy w punkcie 4

Reply
OLGA 26 października, 2022 - 6:17 pm

Czy jeśli dodam masło orzechowe do tahini to zbliżę czy oddalę się od smaku VRS?

Reply
rozkoszny 27 października, 2022 - 10:54 am

Zbliżysz, w VRS jest na maśle orzechowym

Reply
Sylwia 30 października, 2022 - 1:22 pm

Czy może być inna odmiana dyni czy koniecznie hokkaido? ☺️

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2022 - 1:09 pm

raczej dynie zwarte, dobrze, by miała jadalną skórkę, np. delicata

Reply
Karolina 1 listopada, 2022 - 1:41 pm

Czy można zamiast bulionu użyć wody lub wody z sosem sojowym?

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2022 - 11:02 am

Tak, w ostateczności

Reply
Asia 5 listopada, 2022 - 9:19 am

Hej,
probuje zrobic tę bazę i dopoki nie dodalam octu to sos byl gładki i dosc luźny. Po dodaniu octu lekko zapienił i tak jakby zgestniał i zwarzył się. Co robię nie tak?

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2022 - 11:15 am

Hmm, dziwne. Pasta jest dość gęsta, a pienienie wgl wydaje się już czymś co nie powinno nastąpić

Reply
Zośka 2 stycznia, 2023 - 3:58 pm

Przepyszna sprawa! Dzięki Tobie domowe rameny smakują mi lepiej niż te w ramenowniach. Może mógłbyś dać kilka wskazówek jak przygotowuejsz bulion na ramen?

Reply
Iza 4 stycznia, 2023 - 11:58 am

Powiem Wam, że pomyliłam pastę miso z pastą z czerwonej fasoli i też było dobre xD Choć nie Wam co na to Pan Rozkoszny ;D

Reply
Nicola 13 stycznia, 2023 - 6:22 pm

Bulion zrobiłam oczywiście z Twojej książki, i teraz wszystko też tak jak w przepisie, ale jest to takie bez jakiegoś większego smaku, taka woda, nie wiem co mogłam zrobić źle 🙁

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:12 pm

Hmm, trudno mi sobie to wyobrazić 🙁 nawet najprostszy bulion ma dużo smaku, a ten z książki to już do potęgi

Reply
Ruta 21 października, 2023 - 12:55 pm

Po spacerze w deszczu, wspaniale było zjeść ten ramen. Prosty w produkcji, cynamon świetnie gra z dynią.

Reply
Żaneta 5 listopada, 2023 - 3:27 pm

Świetny ramen gotowy w 30 minut, pełny smaku i wyrazistości. Tlący się , orzechowy smak tahini bardzo pozytywnie mnie zaskoczył bo generalnie nie lubię tej pasty. Szczypanie
chilli na koniuszkach palców po krojeniu to jest to! (dałam świeże na koniec)😍😍. Brawo za przepis 😊

Reply
Kasia 5 kwietnia, 2024 - 8:36 pm

Gdzie można kupić dobrej jakości pastę miso i czy wszystkie zawierają wzmacnicza smaku ?

Reply

Leave a Comment