Naleśniki z serem i jagodami. Deser, który w beztroskich latach dzieciństwa zdarzało mi się jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Wiemy, że zrobienie naleśników to najlepszy sposób na niewerbalne okazanie komuś miłości i troski. W dzieciństwie naleśniki smażyła mi babcia, gdy spędzałem u niej lata. I tata, który traktował je jako sztandarowy obiad na piątek.
Naleśniki z serem to skomplikowana sprawa. Większość jest niesmaczna, bo używany twaróg jest chudy i grudkowaty. Trzeba sięgnąć po śmietankowy lub sernikowy. Serowy krem ma budzić skojarzenia z sernikiem, a nie na kanapką. Moje nadzienie lubię dosładzać miodem (cukier koniecznie na wierzch, aby chrupał) i doprawiać pomarańczą, z którą ser tak bardzo się lubi.

Naleśniki z serem i jagodami
6 naleśników
Naleśniki
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli morskiej
2 duże jajka
1 szklanka (250 ml) mleka lub napoju roślinnego
⅓ szklanki (80 ml) wody mineralnej
3 łyżki masła + do podsmażenia
Masa
400 g twarogu śmietankowego lub sernikowego (u mnie ze Strzałkowa)
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 18% + do podania
2 łyżki miodu
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżka soku z pomarańczy
200 g jagód
1. Roztop masło na patelni, na której będziesz smażyć naleśniki. Najlepiej nieprzywieralnej patelni do naleśników o średnicy 20 cm.
2. Wymieszaj mąkę, cukier i sól w średniej wielkości misce. Dodaj jajka, roztrzepaj je trzepaczką. Cały czas mieszając, wlej mleko, a następnie wodę i masło. Możesz też masę zmiksować w blenderze. Jeśli masz czas, odstaw do lodówki na 15 minut, aby masa się związała.
3. Rozgrzej patelnię na dużej mocy.
4. Podnieś patelnię i wylej na nią ¾ chochli masy naleśnikowej, robiąc patelnią kuliste ruchy, rozprowadzając masę po całej jej powierzchni. Smaż, aż zaczną pojawiać się bąble na powierzchni naleśnika, około 30 sekund. Podważ brzegi, poluzuj naleśnika i obróć go na drugą stronę. Smaż, aż druga strona się zetnie, jeszcze jeszcze 15 – 20 sekund. Powtórz z resztą masy naleśnikowej.
5. Wymieszaj twaróg śmietankowy, jogurt, miód, skórkę i sok z pomarańczy. Na każdego naleśnika wyłóż 2 łyżki masy serowej i jagód. Zwiń w kopertę i powtórz z resztą. Tak przygotowane naleśniki, owinięte folią spożywczą, mogą czekać na swój moment w lodówce dzień przez 24h.
6. Podgrzej 1 łyżeczkę masła na patelni na średnim ogniu. Smaż naleśniki, aż się zarumienią i będą chrupiące, po 3 – 4 minuty na stronę. Podawaj z kleksem jogurtu, większą ilością jagód i cukrem.
Rady/porady
Jeśli dysponujesz jedynie twarogiem z “klinka”, zmiel go w maszynce lub blenderem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


6 komentarzy
Robiłam już dwa razy, same ciasto naleśnikowe jest fantastyczne w smaku, ale niestety za każdym razem musiałam dosypać mąki, bo nie byłam w stanie przewrócić naleśnika. Jakiego typu mąki używasz?
uniwersalnej 450
Pyyyyyyyszne!!!!! To i tak mało powiedziane!
<3
Dodałam serek mascarpone bo miałam 250 g zwykłego twarogu i uznałam że to będzie mało i wszystko wymieszałam widelcem. Pomarańcza niezwykle wzbogaca. Pyszne to nadzienie wyszło.
Dodałabym zdjęcie ale nie umiem🙂