Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem

Lekko orzechowe, bo pełnoziarniste, ale wciąż puszyste i lekkie, bez gorzkiego smaku, zamaskowanego orzeźwiającą cytryną. Pełne kwaśnego rabarbaru, mokrego i soczystego, kontrastującego z przyrumienionym na złoto wierzchem obsypanym grubymi kryształkami cukru nadającymi dodatkowej chrupkości. Deser na już.

Mam ochotę na coś małego, niezbyt słodkiego, bardzo owocowego, bez żadnych kremów. Aha, i chrupiącego. Nie chcę się narobić, bo to ma być na już, teraz, w tym momencie. Właśnie w takich okolicznościach sięgam po oldschoolowe muffinki, ewidentnie mające swoje 5 minut za sobą. Proste, bo to tylko wymieszanie składników w dwóch miskach, a następnie połączenie, no i przede wszystkim błyskawiczne, bo pieką się zdecydowanie szybciej niż większe koleżanki, ciasta ucierane.

Dodatek mąki pełnoziarnistej dobrze im robi i wcale nie jest to jeden z tych wypieków jedzonych z wymuszonym uśmiechem, którym częstuje nas fit koleżanka w pracy. Są puszyste, lekkie, a wysokobłonnikowej mące zawdzięczają jedynie przyjemny orzechowy smak i więcej składników odżywczych. Zresztą głównym bohaterem i tak będzie rabarbar podkręcony cytryną i kardamonem. No i ten chrupiący muffin top. Nie będziecie żałować takich rozkoszy.

Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem 3

Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem
12 – 15 muffinek
1 ¾ szklanki (220 g) mąki pszennej
1 niepełna szklanka (100 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
1 szklanka (200 g) cukru
3 jajka
300 g jogurtu greckiego, pełnotłustego lub kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
120 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łodygi rabarbaru, pokrojone na plasterki
cukier gruboziarnisty/perłowy

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Oba rodzaje mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem.

2. Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jogurt, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny.

3. Masę jajeczną wymieszaj widelcem lub szpatułką z mąką. Przerwij mieszanie w momencie, gdy obie warstwy będą prawie połączone, ale wciąż widoczna będzie mąka. Dodaj ¾ rabarbaru wymieszaj krótko – nie można zbyt długo mieszać ciasta, bo wyjdzie zakalec.

4. Przełóż masę do natłuszczonej foremki na 12 muffinek. Masa ma wypełniać całość foremki, nie tak jak w niektórych przepisach ¾. Posyp pozostałym rabarbarem i cukrem. Piecz muffinki 30 minut, po wyjęciu z piekarnika pozostaw je w foremce jeszcze na 5 minut. Najlepiej smakują w dzień upieczenia, jeszcze na ciepło.

Rady/porady
1. Muffiny są raczej mało słodkie, rabarbar kwaśny, więc jeśli masz ochotę na bardziej deserowe, sypnij jeszcze ½ szklanki (50 g) cukru.
2. Cytryna jest tu absolutnie niezbędna, maskują ona gorzkawy smak pełnego ziarna.
3. Rabarbar można zastąpić 2 szklankami pokrojonych, innych owoców.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

hudba 20 maja, 2018 - 7:35 am

Zrobiłam te muffinki z gorzką czekoladą, zamiast rabarbaru, którego nie lubię. Dałam mąkę żytnią pełnoziarnistą, bo w przepisie nie było dookreślone czy żytnia czy pszenna. Po dodaniu mąki do masy jajecznej wydawało się, że cała puszystość zniknęła, ale muffiny wyrosły, zakalca nie było, wyszły wilgotne i bardzo smaczne. Szybko się robi. Domownicy twierdzą, że są za ciemne i za bardzo „chlebowe”, ale mi odpowiada ich smak. Dzięki za przepis i inspirację.

Reply
rozkoszny 20 maja, 2018 - 7:38 am

Następnym razem proszę zrobić z pełnoziarnistą pszenną, będą mniej „chlebowe”. Dziękuję i smacznego 🙂

Reply
Gosia 28 maja, 2023 - 9:57 pm

Czy można śmietanę zwykłą z mleka krowiego zastąpić śmietaną kokosową wegańską 18% ?

Reply
Anna Sajewicz 16 maja, 2020 - 6:12 pm

Nie zdarzylam zrobić zdjęcia bo zjadłam ❤

Reply
rozkoszny 16 maja, 2020 - 6:28 pm

Bardzo się cieszę ^^

Reply
Ania 28 maja, 2020 - 7:46 pm

Chyba lepiej piec 10 minut na 220 a potem zejść niżej, bo piekłam tylko 30 min a trochę się spaliły. Ale są bardzo dobre😊 lekkie i puszyste💗

Reply
rozkoszny 28 maja, 2020 - 7:50 pm

każdy piekarnik jest inny 🙂

Reply
Klarsa 17 maja, 2021 - 10:29 pm

Fantastyczne! Strasznie się bałam, że za gęste ciasto wyszło jak mieszałam z rabarbarem, ale wyszły świetne! Sypnęłam trochę mniej cukru i piekłam w niższej temperaturze, bo widziałam, że się spalają rzeczywiście. Tak czy siak wyszły w każdej foremce której użyłam i znikają szybciej niż tabliczki czekolady od Willy’ego Wonki!

Reply
rozkoszny 17 maja, 2021 - 11:45 pm

Niech sezon rabarbarowy trwa!

Reply
Małgosia 10 czerwca, 2021 - 9:27 pm

Czy można cytrynę zastąpić limonką ?

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2021 - 6:34 pm

tak

Reply
Monika 15 września, 2021 - 11:30 am

Prze-pysz-ne.

Reply
rozkoszny 16 września, 2021 - 7:42 pm

<3

Reply
Daria 31 sierpnia, 2023 - 8:11 am

Hej! Czy zamiast rabarbaru widzisz tutaj mrożoną jagodę kamczacką? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

Reply

Leave a Comment