Grzybowy Jakby Ramen (aka Kremowa Zupa Grzybowa)

Oto Grzybowy Jakby Ramen aka Kremowa Zupa Grzybowa, którą poczujecie nawet w piętach. Maksymalnie umamiczy, totalnie satysfakcjonujący.

Na blogu znajdują się już dwa przepisy na ramen: Vege Spicy Miso z pieczonym batatem i jego jesieniarskie wydanie, czyli Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen. Tym razem prezentuję inny typ: grzybowy. Oczywiście daleko mu do tradycyjnych japońskich ramenów, a wręcz pozbawiony imbiru i bez dodatków smakowałby jak totalnie wysmakowany krem grzybowy. Do jego przygotowania możecie użyć różnych grzybów. Mogą być sezonowe borowiki czy podgrzybki, ale też boczniaki, shittake, shimeji, a nawet ewentualnie pieczarki. Jest to wspaniałe doznanie.

Grzybowy Jakby Ramen (aka Kremowa Zupa Grzybowa)

Grzybowy Jakby Ramen (aka Kremowa Zupa Grzybowa)
4 porcje
500 g mieszanki grzybów takich jak borowiki, shiitake, boczniaki, shimeji, podgrzybki, ewentualnie pieczarki
¼ szklanki (60 ml) oleju lub oliwy
1 duża biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
4 łyżki, startego imbiru
5 szklanek (1.25 l) wody
⅓ szklanki (50 g) nerkowców
4 łyżki jasnej pasty miso

Olej czosnkowy
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki czarnego pieprzu

Marynowane jajka
4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (120 ml) sosu sojowego
½ szklanki (120 ml) wody
3 łyżki mirinu, syropu klonowego lub miodu

Dodatki
400 g makaronu do ramenu, ugotowanego
4 płatki nori, uprażone na suchej patelni
½ szklanki (20 g) poszatkowanego szczypiorku

1. Zagotuj wodę w garnku, włóż jajka i gotuj je 7 minut. Odcedź je i włóż do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Gdy ostygną, obierz je ze skórki. Przełóż do średniej miski.

2. W innym małym garnku zagotuj sos sojowy, wodę i mirin. Zalej marynatą jajka i owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godzin, a maksymalnie 24 godziny. W połowie marynowania obróć jajka w marynacie.

3. W dużym garnku rozgrzej olej na dużej mocy. Przekrój grzyby na pół, jeśli duże. Smaż je w dwóch partiach. Wyłóż najpierw jedną tak, aby każdy grzyby miał styczność z garnkiem. Smaż bez mieszania, aż grzyby się zrumienią, 2 – 3 minuty. Zamieszaj i smaż, aż grzyby będą równo zarumienione, 3 – 4 minuty. Przełóż grzyby do miski i powtórz z drugą partią. Dopraw solą oraz pieprzem.

4. Zmniejsz ogień na mały. Dodaj cebulę, czosnek i ¼ łyżeczki soli. Smaż, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj imbir, smaż jeszcze 1 – 2 minuty, aż jego aromat się uwolni. Wlej wodę, dodaj nerkowce, miso i połowę grzybów. Zblenduj na gładko.

5. W międzyczasie, przygotuj olej czosnkowy. Do małego garnuszka przełóż czosnek, oliwę i pieprz. Gotuj, aż czosnek zacznie się zarumieniać. Zdejmij z ognia, dopraw solą.

6. Przełóż ramen do misek. Dodaj ugotowany makaron, marynowane jajko przekrojone na pół, szczypior, resztę grzybów. W boku włóż uprażone nori i polej olejem czosnkowym. Podawaj!

Rady/porady
Do blendowania zupy trzeba sięgnąć po dobry blender. Blendery o słabej mocy nie poradzą sobie z orzechami i grzybami, pozostawiając grudki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Grzybowy Jakby Ramen (aka Kremowa Zupa Grzybowa)
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

32 komentarze

Magda 10 października, 2024 - 11:09 am

Czy można użyć suszonuch grzybów oczywiście maczając je wcześniej?

Reply
rozkoszny 10 października, 2024 - 11:16 pm

Myślę, że tak, ale będzie ciut mniej kremowy

Reply
Bartosz 10 października, 2024 - 11:10 am

Druga część grzybów nie będzie surowa?
Mogą być grzyby suszone?
Zamiast nerkowca może być tahini?

Reply
rozkoszny 10 października, 2024 - 11:17 pm

Wszystkie grzyby są smażone. Nie, tahini będzie miało zbyt gorzki smak

Reply
Zoza 10 października, 2024 - 11:23 am

Hej, czy grzyby mogą być suszone (zamoczone potem oczywiście w wodzie)? Mam zapas suszonych shitake i może to właśnie na nie przyszedł czas 😉
Dodatkowe pytanko myślisz że grzyby mun też by się sprawdziły?

Reply
rozkoszny 10 października, 2024 - 11:17 pm

Z takim asortymentem polecam Creamy Miso Ramen z bloga

Reply
Ania 11 października, 2024 - 2:43 am

Skąd zamawiać składniki takie jak pasta miso, mirin i podobne? 🙂

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:04 pm

Np. Kuchni Świata

Reply
adoniś 12 października, 2024 - 3:27 pm

a co z drugą połową grzybów? 🙃 pierwszą mam wrzucić do blendowania, ale nie ma dalszego info

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:23 pm

Do podania

Reply
Agnieszka 13 października, 2024 - 12:11 pm

Hej. W przepisie jest pół szklanki sosu sojowego i pół szklanki wody, ale pół szklanki to 125 ml. Co poprawić?

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:26 pm

Dzięki za komentarz, wkradł się błąd! Ja akurat używam miary amerykańskiej, czyli szklanki 240 ml

Reply
Anna 13 października, 2024 - 12:50 pm

Cześć, w proporcjach na marynatę do jajek chyba jest błąd – to ma być 1/2 szklanki czy 60 ml?

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:26 pm

1/2 szklanki, czyli 120 ml

Reply
Wiktoria 13 października, 2024 - 12:58 pm

Hej:) Czy mogę dać ciemną pastę miso ale np mniej jej?

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:26 pm

Tak

Reply
Amelia 14 października, 2024 - 3:22 pm

Hej, czy ta zupa nadaje się do mrożenia?:)

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:28 pm

myślę, że po rozmrożeniu może się rozwarstwić, ale wtedy można ją ponownie zblendować

Reply
Zuza 16 października, 2024 - 8:29 pm

Hej, czy grzybki są smażone bez żadnych dodatków? Np. soli?

Reply
Zuza 16 października, 2024 - 8:48 pm

Ok, już widzę żeby doprawić solą i pieprzem:)

Reply
kasia 18 października, 2024 - 2:39 pm

ten czosnek do oleju to w całosci, wycisniety…?

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:15 pm

nie wyciśnięty, a pokrojony na plastry

Reply
Małgosia 20 października, 2024 - 12:02 pm

Super wyszło, wielkie dzięki za przepis 🥰

Reply
Agnieszka 23 października, 2024 - 8:45 pm

Czy pasta miso jest niezbędna czy można ją ominąć lub zastąpić?

Reply
rozkoszny 25 października, 2024 - 10:42 am

Niezbędna

Reply
Patrycja 26 października, 2024 - 9:35 am

Czy jajka mogą się marynować nieco dłużej?

Reply
rozkoszny 26 października, 2024 - 5:23 pm

Moim zdaniem stają się już zbyt intensywne w smaku

Reply
Olka 2 listopada, 2024 - 6:42 pm

Tyle wystarczy smażyć świeże grzyby?? Trochę się boję o brzuszek

Reply
Katarzyna 6 listopada, 2024 - 4:35 pm

Jest świetny i widowiskowy. Robiłam dzis juz 3 raz. Dzięki!

Reply
Basia 21 listopada, 2024 - 2:16 pm

Czy nerkowce mogę czymś zastąpić? Jeden z gości jest na nerkowce uczulony. 🙁

Reply
Agnieszka 9 grudnia, 2024 - 5:47 pm

Jaki blender polecasz ? Mój niestety zostawił grudki :/

Reply
Malwina 6 stycznia, 2025 - 10:55 am

Ale pyszności, jeśli połowę stanowiłyby boczniaki a połowę suszone borowiki to jak z nimi postępować? Czy suszone grzyby po namoczeniu też podsmażać? Czy lepiej blendowsc tylko suszone a boczniaki zostawić w całości?
Dziękuję i czekam na 3 książkę:D

Reply

Leave a Comment