Oto Grzybowy Jakby Ramen aka Kremowa Zupa Grzybowa, którą poczujecie nawet w piętach. Maksymalnie umamiczy, totalnie satysfakcjonujący.
Na blogu znajdują się już dwa przepisy na ramen: Vege Spicy Miso z pieczonym batatem i jego jesieniarskie wydanie, czyli Pumpkin Spice Tahini-Miso Ramen. Tym razem prezentuję inny typ: grzybowy. Oczywiście daleko mu do tradycyjnych japońskich ramenów, a wręcz pozbawiony imbiru i bez dodatków smakowałby jak totalnie wysmakowany krem grzybowy. Do jego przygotowania możecie użyć różnych grzybów. Mogą być sezonowe borowiki czy podgrzybki, ale też boczniaki, shittake, shimeji, a nawet ewentualnie pieczarki. Jest to wspaniałe doznanie.

Grzybowy Jakby Ramen (aka Kremowa Zupa Grzybowa)
4 porcje
500 g mieszanki grzybów takich jak borowiki, shiitake, boczniaki, shimeji, podgrzybki, ewentualnie pieczarki
¼ szklanki (60 ml) oleju lub oliwy
1 duża biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
4 łyżki, startego imbiru
5 szklanek (1.25 l) wody
⅓ szklanki (50 g) nerkowców
4 łyżki jasnej pasty miso
Olej czosnkowy
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Marynowane jajka
4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (120 ml) sosu sojowego
½ szklanki (120 ml) wody
3 łyżki mirinu, syropu klonowego lub miodu
Dodatki
400 g makaronu do ramenu, ugotowanego
4 płatki nori, uprażone na suchej patelni
½ szklanki (20 g) poszatkowanego szczypiorku
1. Zagotuj wodę w garnku, włóż jajka i gotuj je 7 minut. Odcedź je i włóż do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Gdy ostygną, obierz je ze skórki. Przełóż do średniej miski.
2. W innym małym garnku zagotuj sos sojowy, wodę i mirin. Zalej marynatą jajka i owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godzin, a maksymalnie 24 godziny. W połowie marynowania obróć jajka w marynacie.
3. W dużym garnku rozgrzej olej na dużej mocy. Przekrój grzyby na pół, jeśli duże. Smaż je w dwóch partiach. Wyłóż najpierw jedną tak, aby każdy grzyby miał styczność z garnkiem. Smaż bez mieszania, aż grzyby się zrumienią, 2 – 3 minuty. Zamieszaj i smaż, aż grzyby będą równo zarumienione, 3 – 4 minuty. Przełóż grzyby do miski i powtórz z drugą partią. Dopraw solą oraz pieprzem.
4. Zmniejsz ogień na mały. Dodaj cebulę, czosnek i ¼ łyżeczki soli. Smaż, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj imbir, smaż jeszcze 1 – 2 minuty, aż jego aromat się uwolni. Wlej wodę, dodaj nerkowce, miso i połowę grzybów. Zblenduj na gładko.
5. W międzyczasie, przygotuj olej czosnkowy. Do małego garnuszka przełóż czosnek, oliwę i pieprz. Gotuj, aż czosnek zacznie się zarumieniać. Zdejmij z ognia, dopraw solą.
6. Przełóż ramen do misek. Dodaj ugotowany makaron, marynowane jajko przekrojone na pół, szczypior, resztę grzybów. W boku włóż uprażone nori i polej olejem czosnkowym. Podawaj!
Rady/porady
Do blendowania zupy trzeba sięgnąć po dobry blender. Blendery o słabej mocy nie poradzą sobie z orzechami i grzybami, pozostawiając grudki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

32 komentarze
Czy można użyć suszonuch grzybów oczywiście maczając je wcześniej?
Myślę, że tak, ale będzie ciut mniej kremowy
Druga część grzybów nie będzie surowa?
Mogą być grzyby suszone?
Zamiast nerkowca może być tahini?
Wszystkie grzyby są smażone. Nie, tahini będzie miało zbyt gorzki smak
Hej, czy grzyby mogą być suszone (zamoczone potem oczywiście w wodzie)? Mam zapas suszonych shitake i może to właśnie na nie przyszedł czas 😉
Dodatkowe pytanko myślisz że grzyby mun też by się sprawdziły?
Z takim asortymentem polecam Creamy Miso Ramen z bloga
Skąd zamawiać składniki takie jak pasta miso, mirin i podobne? 🙂
Np. Kuchni Świata
a co z drugą połową grzybów? 🙃 pierwszą mam wrzucić do blendowania, ale nie ma dalszego info
Do podania
Hej. W przepisie jest pół szklanki sosu sojowego i pół szklanki wody, ale pół szklanki to 125 ml. Co poprawić?
Dzięki za komentarz, wkradł się błąd! Ja akurat używam miary amerykańskiej, czyli szklanki 240 ml
Cześć, w proporcjach na marynatę do jajek chyba jest błąd – to ma być 1/2 szklanki czy 60 ml?
1/2 szklanki, czyli 120 ml
Hej:) Czy mogę dać ciemną pastę miso ale np mniej jej?
Tak
Hej, czy ta zupa nadaje się do mrożenia?:)
myślę, że po rozmrożeniu może się rozwarstwić, ale wtedy można ją ponownie zblendować
Hej, czy grzybki są smażone bez żadnych dodatków? Np. soli?
Ok, już widzę żeby doprawić solą i pieprzem:)
ten czosnek do oleju to w całosci, wycisniety…?
nie wyciśnięty, a pokrojony na plastry
Super wyszło, wielkie dzięki za przepis 🥰
Czy pasta miso jest niezbędna czy można ją ominąć lub zastąpić?
Niezbędna
Czy jajka mogą się marynować nieco dłużej?
Moim zdaniem stają się już zbyt intensywne w smaku
Tyle wystarczy smażyć świeże grzyby?? Trochę się boję o brzuszek
Jest świetny i widowiskowy. Robiłam dzis juz 3 raz. Dzięki!
Czy nerkowce mogę czymś zastąpić? Jeden z gości jest na nerkowce uczulony. 🙁
Jaki blender polecasz ? Mój niestety zostawił grudki :/
Ale pyszności, jeśli połowę stanowiłyby boczniaki a połowę suszone borowiki to jak z nimi postępować? Czy suszone grzyby po namoczeniu też podsmażać? Czy lepiej blendowsc tylko suszone a boczniaki zostawić w całości?
Dziękuję i czekam na 3 książkę:D