Chili con carne z pęczakiem

Fast food na co dzień. Z tym, że zdrowy, sycący i rozgrzewający. Chili con carne pełne kuminu i ostrego tabasco, kremowej fasoli i soczystej kukurydzy. Z dodatkiem kaszy pęczak, która sprawia, że danie jest jeszcze bardziej pożywne, jednocześnie nabierając przyjemniejszej konsystencji. Na koniec do potrawy dorzucam słodkie pomidorki koktajlowe i gorzką czekoladę, uzupełniającą smak chili i wołowiny.

Jest to absolutnie mój numer jeden w czasie trudnych dni. Gotuję go sporo, bo nazajutrz jest nawet smaczniejsze. Robi się praktycznie sam, na jednej patelni, a kroić trzeba jedynie cebulę i czosnek – mięso jest mielone a kukurydza i fasola lecą z puszki. Chwila stania przy garach, podsmażania cebuli, mięsa, kaszy oraz przypraw. A potem już tylko dolać bulion oraz passatę pomidorową, nałożyć przykrywkę i oddać się innym rozkoszom przez 30 minut.

Istotne jest odstawienie na 10 minut, wtenczas kasza wchłonie resztę płynów i nada chili con carne pożądanej konsystencji. Na koniec trochę gorzkiej czekolady, która idealnie komponuje się z chili (znacie na pewno taki smak czekolad), tabasco wedle upodobań i świeża kolendra. W misce koniecznie z kukurydzianymi nachosami, ewentualnie z ryżem. Dla tych co lubią jeść rękami: można zawinąć chili con carne w tortille, tworząc rozkoszne burrito.

Chili con carne z pęczakiem 3

Chili con carne z pęczakiem:
4-6 porcji
1 duża czerwona cebula
6 ząbków czosnku
½ papryczki chili
4 łyżki olej
1 łyżka kuminu
1 łyżka oregano
500 g wołowiny mielonej (np. gulaszowej, antrykotu)
½ szklanki kaszy pęczak
750 ml bulionu drobiowego
1 ½ szklanki passaty pomidorowej
2 puszki (po 400 g) fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
200 g pomidorków koktajlowych
25 g gorzkiej czekolady (pasek)
tabasco (ewentualnie pieprz cayenne)
świeża kolendra

ryż, nachosy

Cebulę posiekaj drobno, czosnek i chili także. Podgrzej bulion. Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni lub rondlu, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, około 2-3 minuty. Dodaj czosnek, chili, kumin i oregano, smaż 30 sekund.

Zrób miejsce na patelni, przesuwając zawartość patelni na bok. Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju, przesmaż na nim mięso, zarumieniając je z każdej strony.

Dodaj kaszę i wszystko wymieszaj. Wlej bulion, passatę, dodaj odsączoną z zalewy fasolę czerwoną i kukurydze (nie przepłukuj ich).

Przykryj przykrywką i zagotuj, gotuj 30 – 40 minut na małym ogniu, do miękkości mięsa. W połowie dorzuć pomidorki koktajlowe i przemieszaj. Po tym czasie dorzuć czekoladę i odstaw na 10 minut, do wchłonięcia płynów przez kaszę i nabrania odpowiedniej konsystencji. Dopraw sosem tabasco (lub pieprzem cayenne) i posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem i/lub z nachosami, kleksem kwaśnej śmietany i dodatkową porcją kolendry. Chili con carne świetnie się też sprawdzi jako nadzienie do tortilli – burrito!

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Chili con carne z pęczakiem 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Karolina 8 stycznia, 2018 - 10:30 am

Ależ to apetycznie wygląda! <3

Reply
rozkoszny 8 stycznia, 2018 - 6:40 pm

dziękuję! szybko sie robi, a jesst pyszne! ^^

Reply
Gajowamatka 8 stycznia, 2018 - 2:08 pm

Uwielbiam wołowinę. Gdyby tak nie było pewnie byłabym weganką. A przepis wypróbuję chyba jutro bo dziś u mnie curry😊

Reply
rozkoszny 8 stycznia, 2018 - 6:42 pm

Curry też pyszne, a z wołowiną to prawda. Dobrze przyrządzona po prostu uzależnia:)

Reply
Gajowamatka 22 stycznia, 2018 - 6:23 pm

Zrobiłam i wyszło pyszne nawet bez należnej ostrości, ktora uwielbiam lecz moje dzieci nie. Czym zastapilbys pęczak tak by danie nie zawierało glutenu?

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2018 - 10:38 pm

Bardzo się cieszę, prawdopodobnie pominąłbym go w ogóle. Wersja oryginalna go nie zawiera, więc się obejdzie bez. Choć moim zdaniem lepsze z pęczakiem 🙂

Reply
Ewa Stanczak 4 kwietnia, 2022 - 4:42 pm

A jeżeli robię bez pęczku to taka sama ilość płynów (passata + bulion)??? 🥺

foll 8 stycznia, 2018 - 11:25 pm

Czy bez czerwonej fasoli i cebuli jest sens to robić? :((

P.s czekam na jakieś danie z brukselka w roli głównej proooooosze

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2018 - 6:46 pm

Można dać zwykła fasolę też i bez cebuli się obejdzie ostatecznie 😉
Przetestuj to https://rozkoszny.pl/salatka-z-dynia-jarmuzem-brukselka-w-sosie-orzechowym/ pyszna!

Reply
Beata 5 listopada, 2020 - 10:55 am

Zrobiłam dzisiaj, pycha, danie akurat na jesień.

Reply
Bożena 10 lutego, 2021 - 2:01 pm

Dzień dobry:) Czy pęczak wrzucany na patelnię ma być nieugotowany, taki prosto z paczki?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2021 - 2:37 pm

tak!

Reply

Leave a Comment