Ciasto czekoladowe to ciasto absolutne. Bo na każdą okazję: na urodziny, na imieniny, na imprezę, na Sylwestra, no i na co dzień. Warto zadbać, aby było wilgotne i intensywne w smaku, a krem, którym jest obsmarowane nie dawał o sobie zapomnieć na długo.
Zaczynając od bazy, lubię proste rozwiązania. Zamiana masła (nadrobicie w innych moich przepisach) na olej rzepakowy znacznie ułatwia proces przygotowania ciasta czekoladowego. Strukturę tego na maśle trzeba stopniowo budować napowietrzając je, poprzez ucieranie masła z jajkami i cukrem, aby pozostało wilgotne dłużej niż tylko po upieczeniu. W przypadku oleju wystarczy wymieszać. Wygrywa lenistwo.
Krem jest równie prosty, ale już nie tak oczywisty. Pachnie pomarańczami, przywołując smakiem najznamienitsze czekoladki. Używam do niego likieru Cointreau, który dobre kilka lat temu przedstawiła mi Julia Child, w recepturze na płonące crêpes suzette, nieprzyzwoicie maślane naleśniki w sosie pomarańczowym. Od tego czasu Cointreau nadaje lekko gorzkawego, intensywnie pomarańczowego smaku moim ciastom, deserom i sernikom. Wspomnicie moje słowa, wylizując resztki tego uzależniającego kremu z miski.
Przepis został ulepszony (jeszcze bardziej!) 22.11.2020!
Ciasto czekoladowe z likierem pomarańczowym Cointreau
tortownica 23 cm
Ciasto
¾ szklanki (75 g) gorzkiego kakao
2 łyżki kawy instant
1 ½ szklanki (360 ml) wody
1 ¼ szklanki (250 g) cukru
2 łyżki skórki z pomarańczy
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej, plus do obsypania tortownicy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczki soli
½ szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
Krem
100 g gorzkiej czekolady (70 % zawartości kakao)
¼ szklanki (60 ml) śmietanki kremówki
¼ szklanki (60 ml) likieru pomarańczowego Cointreau
200 g serka śmietankowego typu Philapelphia, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki (70 g) cukru pudru
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Kakao wymieszaj z kawą instant. Zagotuj wodę, zalej nią przygotowane kakao. Odstaw do przestygnięcia.
2. We większej misce połącz cukier ze skórką z pomarańczy. Rozetrzyj ją w cukrze między palcami, aż cały się zaromatyzuje. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
3. Do mikstury kakaowej wlej olej. Następnie przelej całość do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko połączenia, a następnie dodaj jajka. Masa będzie bardzo rzadka. Przełóż ją do przygotowanej tortownicy. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.
4. W międzyczasie przygotuj krem: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w kremówce i likierze Cointreau (w metalowej misce, usadowionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Ostudź do temperatury pokojowej.
5. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem. Wmieszaj przygotowaną czekoladę. Ubijaj jeszcze chwilę, aby krem zgęstniał. Udekoruj kremem ciasto, wedle własnej fantazji!
Rady/porady
1. Do kremu użyj czekolady jaką lubisz najbardziej. Jeśli sięgniesz po 70% efekt będzie bardziej elegancki, przy 50% słodki i delikatny. W obu przypadkach likier pomarańczowy konkretnie podkręca smak.
2. Najlepiej się długo nie zastanawiać nad dekorowaniem: wykonaj kilka sprawnych ruchów, rozprowadzając krem po całej powierzchni. W tym artystycznym nieładzie cały urok!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
59 komentarzy
Moje ciasto wyszło bardzo wilgotne. Na razie jest gorące w piekarniku ale mam nadzieje, że będzie pyszne:) martwi mnie jedynie to, że jest takie Wilgotne w środku.
Patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien pozostać suchy, piecz dłużej jeśli trzeba
Czy i jeżeli tak to czym można zamienić kawę…u mnie w domu jej smak nie jest zbyt lubiany…
kawa nie jest wyczuwalna, jedynie podbija smak czekolady; jeśli bardzo jesteś oporny, możesz pominąć, ale wiedz, że coś cię omija!
Czy serek Philadelphia można zastąpić jakimś podobnym?
mascarpone, ale efekt nie będzie ten sam
Czy moze byc olej slonecznikowy?
I czy zamiast polskiej kremowki moze byc hiszpanska do ubijania bitej smietany (35% tluszczu)?
Tak i tak, kremówka to właśnie śmietana do ubijania
Przepyszne ciacho, krem jak pralinka 🙂
bardzo miło słyszeć!
Dzień dobry, można w cieście pominąć cukier?
dzień dobry, ale to wtedy już nie będzie ciasto! 😉
Dzień dobry, czy Cointreau można zastąpić Grand Marnier?
I drugie pytanie, czy ciasto powinno postać w lodówce, jak długo?
Z góry dziękuję za odpowiedź😊
Tak, jak najbardziej!
Babkę przechowujemy w temperaturze pokojowej, owiniętą folią lub w pojemniku. Do 3-4 dni.
Do usług!
Hej! Wygląda przepysznie, ale powiedz mi można likier pomarańczowy zastąpić czymś innym czy jest to decydujące jeżeli chodzi o smak kremu? Nie piecze zbyt często, więc chyba wolałabym go nie kupować żeby stał i wyglądał haha.
można ewentualnie świezo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, ale wiedz, że robi to różnicę – krem w tym wydaniu smakuje jak wnętrze pralinek!
PS z cointreau możesz robić mnóstwo pysznych koktajli!
haha dobra to dzięki, może w takim razie się zdecyduje 😀
Moj cointreau nigdy nie stoi i nie wyglada, mam odwrotnie. Kupuje na ciasto a potem na ciasto nie starcza 😬 najbardziej lubie pic ze sprite i sokiem z limonki.
A ciasto klasa tylko mi sie zapada w srodku 😬
może pieczesz za krótko?
Czy ciasto powinnam robic w dniu podania czy mogę dzien wcześniej? Jeśli tak to czy schować już gotowe na noc do lodówki? Czy Aperol się sprawdzi? Aż się zdziwiłam ze się tu nic nie ubija- ucieranie to rozumiem dokładne wymieszanie 😉 ? Ile cm kremu wychodzi?- nie widać na zdjęciu 🙂 pozdrawiam!
Można dzień wcześniej; z kremem w lodówce.
Polecam z Cointreau. Nic się nie ubija, bo to ciasto czekoladowe na wodzie
Wlasnie wróciłam do jednego z moich ulubionych przepisów na Twojej stronie i trochę się pogubiłam w opisie.. w którym momencie dodać kakao? Nie pamietam już jak robiłam ostatnio a teraz to trochę niejasne 😅
Zmodyfikowałem przepis kilka dni temu i coś się rozjechało… Zaktualizuje stronę i powino juz być dobrze!
Czy może być kawa zbożowa lub sypana? Nie mam instant na stanie:)
Tak!
A czy można upiec dwa blaty xiasta i je przełożyć kremem z przepisu? Trochę w formie tortu czekoladowego. Czy ten krem nie będzie zbyt delikatny do takih eksperymentow?
Można tak zrobić; krem trzeba tylko dłużej ubijać
Jeżeli piekę w tortownicy 26 cm to skrócić czas pieczenia? Nie chciałabym zwiększać ilości składników ponieważ piekę w formie tortu z dwóch blatów i niższe blaty są wręcz pożądane 🙂
tak, o 5-10 min
Czy można z tego przepisu wykonać tort? Upiec dwa blaty ciasta i przełożyć tym kremem? Czy jest on zbyt delikatny? Proszę o poradę:)
Myślałam że nie wczytało pierwszego komentarza 🙂 proszę o usunięcie tego drugiego
Bardzo ciekawy przepis. Swietne, wilgotne i prawdziwie czekoladowe ciasto ale w polaczeniu z kremem dla mnie zdecydowanie za slodkie niestety. To jednak rzecz gustu czy tez kubkow smakowych. Nastepnym razem zmienie troche proporcje i mysle, ze bedzie idealnie 🙂 Dziekuje!
trudno dogodzić wszystkim; moi testerzy z kolei mówili, że jest bardzo wytrawne
Ratunku! Krem mi się w ogóle nie chce ubić 🙁
Upiekłam to ciasto na Święta… rany, jakie ono jest cudowne! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam: mięciutkie, lekko wilgotne ale nie za bardzo, przeczekoladowe! Niebo! Dziękuję za ten cudowny (zreszta jak każdy Twój) przepis 🙂
ciszę się, że smakowało <3
Dzień dobry,
Mój odwieczny problem: jakie grzanie w piecu? Góra-dół, sam dół, termoobieg?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
zawsze góra-dół!
czy czekoladę można rozpuścić w rzadkiej śmietanie 12% lub na mleku ?
jest ryzyko, że się rozwarstwi
Dzień dobry, a czy jest szansa na przepis do poprzedniej wersji ciasta? 😀.
Ta wersja też jest fajna, ale poprzednia mi osobiście bardziej smakowała, pod względem konsystencji. Z góry dziękuję. Jutro mam urodziny i chciałabym je upiec 😀
Wspaniale wilgotne, przepyszne ciasto! 🙂
Czy inny likier, o innym smaku, np. migdałowy Amaretto może być? 🙂
na pewno coś wyjdzie, ale moim zdaniem smak najlepiej sprawdza się tu cointreau
A ja mam blachę o średnicy 32cm i zastanawiam się czy podwoić składniki? Pomożesz? Spodziewam się większej ilość gości i mała blacha będzie za mała 🙂 zresztą te przepisy są tak nieziemskie, że by nie starczyło.
Cześć! Wspaniały przepis, robiłam ciasto w zeszłym tygodniu, jest absolutnym hitem ❤️
Mam pytanie, czy sądzisz, że jest szansa na upieczenie go z jakimś rodzajem mąki bezglutenowej? Jeśli tak, to jaka byłaby odpowiednia? Wiem, że moja siostra pochłonęłaby to ciasto, jest największą fanką czekoladowych deserów jaką znam, ale niestety ma celiakię.
Myślę, że nie będzie tutaj problemu z mieszanką mąk bezglutenowych 🙂
Hej! Mam tylko termoobieg w moim piekarniku – w jakiej temperaturze najlepiej piec?
O 20 stopni niższej
Czy można ciasto wzbogacić własnoręcznie usmażoną skórką pomarańczową ?
Można!
Czy ten przepis na masę ale z białą czekoladą będzie ok?
Przygotowuję je właśnie jako urodzinowe ciasto niespodzianka. Trzymajcie za mnie kciuki, bo ja to raczej królowa zakalców, nie wypieków. Pozdrawiam!
Dzisiaj je upiekłam pierwszy raz – krem zmodyfikowałam dodając bitą śmietanę (na oko😉) i 50 g mniej Philadelphii – wyszedł idealny, jak mus czekoladowy😋. Niestety ciasto wyszło trochę za bardzo „zbite”, szczególnie na spodzie (powiedziałabym, że nawet zakalcowate). Może za długo mieszałam🧐? Co mogę zrobić, żeby było bardziej puszyste? Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam😁!
Czym można by zastąpić tortownicę ?
keksówką
Czy mogę użyć olej rzepakowy tłoczony na zimno czy musi być rafinowany ?
Przymierzam się do tego obłędnego ciacha jako tortu na urodziny 😊
musi być rafinowany