Ciasto czekoladowe z likierem pomarańczowym Cointreau: proste i zachwycające

Ciasto czekoladowe to ciasto absolutne. Bo na każdą okazję: na urodziny, na imieniny, na imprezę, na Sylwestra, no i na co dzień. Warto zadbać, aby było wilgotne i intensywne w smaku, a krem, którym jest obsmarowane nie dawał o sobie zapomnieć na długo.

Zaczynając od bazy, lubię proste rozwiązania. Zamiana masła (nadrobicie w innych moich przepisach) na olej rzepakowy znacznie ułatwia proces przygotowania ciasta czekoladowego. Strukturę tego na maśle trzeba stopniowo budować napowietrzając je, poprzez ucieranie masła z jajkami i cukrem, aby pozostało wilgotne dłużej niż tylko po upieczeniu. W przypadku oleju wystarczy wymieszać. Wygrywa lenistwo.

Krem jest równie prosty, ale już nie tak oczywisty. Pachnie pomarańczami, przywołując smakiem najznamienitsze czekoladki. Używam do niego likieru Cointreau, który dobre kilka lat temu przedstawiła mi Julia Child, w recepturze na płonące crêpes suzette, nieprzyzwoicie maślane naleśniki w sosie pomarańczowym. Od tego czasu Cointreau nadaje lekko gorzkawego, intensywnie pomarańczowego smaku moim ciastom, deserom i sernikom. Wspomnicie moje słowa, wylizując resztki tego uzależniającego kremu z miski.

Przepis został ulepszony (jeszcze bardziej!) 22.11.2020!

Ciasto czekoladowe z likierem pomarańczowym Cointreau
tortownica 23 cm

Ciasto
¾ szklanki (75 g) gorzkiego kakao
2 łyżki kawy instant
1 ½ szklanki (360 ml) wody
1 ¼ szklanki (250 g) cukru
2 łyżki skórki z pomarańczy
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej, plus do obsypania tortownicy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczki soli
½ szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej

Krem
100 g gorzkiej czekolady (70 % zawartości kakao)
¼ szklanki (60 ml) śmietanki kremówki
¼ szklanki (60 ml) likieru pomarańczowego Cointreau
200 g serka śmietankowego typu Philapelphia, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki (70 g) cukru pudru

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Kakao wymieszaj z kawą instant. Zagotuj wodę, zalej nią przygotowane kakao. Odstaw do przestygnięcia.

2. We większej misce połącz cukier ze skórką z pomarańczy. Rozetrzyj ją w cukrze między palcami, aż cały się zaromatyzuje. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

3. Do mikstury kakaowej wlej olej. Następnie przelej całość do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko połączenia, a następnie dodaj jajka. Masa będzie bardzo rzadka. Przełóż ją do przygotowanej tortownicy. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.

4. W międzyczasie przygotuj krem: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w kremówce i likierze Cointreau (w metalowej misce, usadowionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Ostudź do temperatury pokojowej.

5. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem. Wmieszaj przygotowaną czekoladę. Ubijaj jeszcze chwilę, aby krem zgęstniał. Udekoruj kremem ciasto, wedle własnej fantazji!

Rady/porady
1. Do kremu użyj czekolady jaką lubisz najbardziej. Jeśli sięgniesz po 70% efekt będzie bardziej elegancki, przy 50% słodki i delikatny. W obu przypadkach likier pomarańczowy konkretnie podkręca smak.
2. Najlepiej się długo nie zastanawiać nad dekorowaniem: wykonaj kilka sprawnych ruchów, rozprowadzając krem po całej powierzchni. W tym artystycznym nieładzie cały urok!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

44 komentarze

Kasia 31 grudnia, 2019 - 6:08 pm

Moje ciasto wyszło bardzo wilgotne. Na razie jest gorące w piekarniku ale mam nadzieje, że będzie pyszne:) martwi mnie jedynie to, że jest takie Wilgotne w środku.

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2020 - 2:26 pm

Patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien pozostać suchy, piecz dłużej jeśli trzeba

Reply
Paweł 18 grudnia, 2020 - 9:16 am

Czy i jeżeli tak to czym można zamienić kawę…u mnie w domu jej smak nie jest zbyt lubiany…

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2020 - 7:41 pm

kawa nie jest wyczuwalna, jedynie podbija smak czekolady; jeśli bardzo jesteś oporny, możesz pominąć, ale wiedz, że coś cię omija!

Reply
Olga Kwaczyńska 7 marca, 2021 - 10:47 am

Czy serek Philadelphia można zastąpić jakimś podobnym?

Reply
rozkoszny 7 marca, 2021 - 11:27 am

mascarpone, ale efekt nie będzie ten sam

Reply
Kasia 13 lutego, 2020 - 8:32 am

Czy moze byc olej slonecznikowy?
I czy zamiast polskiej kremowki moze byc hiszpanska do ubijania bitej smietany (35% tluszczu)?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:23 pm

Tak i tak, kremówka to właśnie śmietana do ubijania

Reply
Paula 16 lutego, 2020 - 4:18 pm

Przepyszne ciacho, krem jak pralinka 🙂

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2020 - 7:13 pm

bardzo miło słyszeć!

Reply
Natalia 27 marca, 2020 - 12:28 pm

Dzień dobry, można w cieście pominąć cukier?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2020 - 2:31 pm

dzień dobry, ale to wtedy już nie będzie ciasto! 😉

Reply
EWA 20 maja, 2020 - 11:27 pm

Dzień dobry, czy Cointreau można zastąpić Grand Marnier?
I drugie pytanie, czy ciasto powinno postać w lodówce, jak długo?
Z góry dziękuję za odpowiedź😊

Reply
rozkoszny 21 maja, 2020 - 10:31 am

Tak, jak najbardziej!
Babkę przechowujemy w temperaturze pokojowej, owiniętą folią lub w pojemniku. Do 3-4 dni.
Do usług!

Reply
Karolina 13 października, 2020 - 2:04 pm

Hej! Wygląda przepysznie, ale powiedz mi można likier pomarańczowy zastąpić czymś innym czy jest to decydujące jeżeli chodzi o smak kremu? Nie piecze zbyt często, więc chyba wolałabym go nie kupować żeby stał i wyglądał haha.

Reply
rozkoszny 13 października, 2020 - 3:11 pm

można ewentualnie świezo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, ale wiedz, że robi to różnicę – krem w tym wydaniu smakuje jak wnętrze pralinek!

Reply
rozkoszny 13 października, 2020 - 3:11 pm

PS z cointreau możesz robić mnóstwo pysznych koktajli!

Reply
Karolina 13 października, 2020 - 3:31 pm

haha dobra to dzięki, może w takim razie się zdecyduje 😀

Reply
Anna 22 grudnia, 2020 - 9:12 pm

Moj cointreau nigdy nie stoi i nie wyglada, mam odwrotnie. Kupuje na ciasto a potem na ciasto nie starcza 😬 najbardziej lubie pic ze sprite i sokiem z limonki.
A ciasto klasa tylko mi sie zapada w srodku 😬

rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:15 pm

może pieczesz za krótko?

Adriana 19 listopada, 2020 - 9:21 pm

Czy ciasto powinnam robic w dniu podania czy mogę dzien wcześniej? Jeśli tak to czy schować już gotowe na noc do lodówki? Czy Aperol się sprawdzi? Aż się zdziwiłam ze się tu nic nie ubija- ucieranie to rozumiem dokładne wymieszanie 😉 ? Ile cm kremu wychodzi?- nie widać na zdjęciu 🙂 pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 19 listopada, 2020 - 11:04 pm

Można dzień wcześniej; z kremem w lodówce.
Polecam z Cointreau. Nic się nie ubija, bo to ciasto czekoladowe na wodzie

Reply
Fanka 23 listopada, 2020 - 5:40 pm

Wlasnie wróciłam do jednego z moich ulubionych przepisów na Twojej stronie i trochę się pogubiłam w opisie.. w którym momencie dodać kakao? Nie pamietam już jak robiłam ostatnio a teraz to trochę niejasne 😅

Reply
rozkoszny 23 listopada, 2020 - 5:57 pm

Zmodyfikowałem przepis kilka dni temu i coś się rozjechało… Zaktualizuje stronę i powino juz być dobrze!

Reply
Kinga 4 grudnia, 2020 - 3:35 pm

Czy może być kawa zbożowa lub sypana? Nie mam instant na stanie:)

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2020 - 11:22 am

Tak!

Reply
Dagmara 18 grudnia, 2020 - 11:18 pm

A czy można upiec dwa blaty xiasta i je przełożyć kremem z przepisu? Trochę w formie tortu czekoladowego. Czy ten krem nie będzie zbyt delikatny do takih eksperymentow?

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2020 - 11:56 pm

Można tak zrobić; krem trzeba tylko dłużej ubijać

Reply
Dagmara 22 grudnia, 2020 - 11:15 am

Jeżeli piekę w tortownicy 26 cm to skrócić czas pieczenia? Nie chciałabym zwiększać ilości składników ponieważ piekę w formie tortu z dwóch blatów i niższe blaty są wręcz pożądane 🙂

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:38 am

tak, o 5-10 min

Reply
Dagmara 19 grudnia, 2020 - 10:07 am

Czy można z tego przepisu wykonać tort? Upiec dwa blaty ciasta i przełożyć tym kremem? Czy jest on zbyt delikatny? Proszę o poradę:)

Reply
Dagmara 19 grudnia, 2020 - 10:10 am

Myślałam że nie wczytało pierwszego komentarza 🙂 proszę o usunięcie tego drugiego

Reply
Anna 9 stycznia, 2021 - 9:55 pm

Bardzo ciekawy przepis. Swietne, wilgotne i prawdziwie czekoladowe ciasto ale w polaczeniu z kremem dla mnie zdecydowanie za slodkie niestety. To jednak rzecz gustu czy tez kubkow smakowych. Nastepnym razem zmienie troche proporcje i mysle, ze bedzie idealnie 🙂 Dziekuje!

Reply
rozkoszny 9 stycznia, 2021 - 11:50 pm

trudno dogodzić wszystkim; moi testerzy z kolei mówili, że jest bardzo wytrawne

Reply
Katarzyna 10 stycznia, 2021 - 12:07 pm

Upiekłam to ciasto na Święta… rany, jakie ono jest cudowne! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam: mięciutkie, lekko wilgotne ale nie za bardzo, przeczekoladowe! Niebo! Dziękuję za ten cudowny (zreszta jak każdy Twój) przepis 🙂

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2021 - 12:28 pm

ciszę się, że smakowało <3

Reply
Weronika 22 stycznia, 2021 - 7:25 am

Dzień dobry,
Mój odwieczny problem: jakie grzanie w piecu? Góra-dół, sam dół, termoobieg?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2021 - 10:11 am

zawsze góra-dół!

Reply
Ania 5 lutego, 2021 - 10:14 am

czy czekoladę można rozpuścić w rzadkiej śmietanie 12% lub na mleku ?

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2021 - 11:17 am

jest ryzyko, że się rozwarstwi

Reply
Natalia 5 lutego, 2021 - 10:23 am

Dzień dobry, a czy jest szansa na przepis do poprzedniej wersji ciasta? 😀.
Ta wersja też jest fajna, ale poprzednia mi osobiście bardziej smakowała, pod względem konsystencji. Z góry dziękuję. Jutro mam urodziny i chciałabym je upiec 😀

Reply
Maja 7 lutego, 2021 - 10:49 am

Wspaniale wilgotne, przepyszne ciasto! 🙂

Reply
Pola 26 marca, 2021 - 12:51 pm

Czy inny likier, o innym smaku, np. migdałowy Amaretto może być? 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2021 - 2:40 pm

na pewno coś wyjdzie, ale moim zdaniem smak najlepiej sprawdza się tu cointreau

Reply

Leave a Comment