W zasadzie nie wiem dlaczego dzielę się tym przepisem dopiero teraz. To jedna z tych zup, która zachwyca swoją finezją, elegancją i oczywiście – smakiem. Krem marchewkowo – pomarańczowy po raz pierwszy kosztowałem na warsztatach z Michałem Bałazym – Ambasadorem Kulinarnym Polski. Z wszystkich dań, które przyrządzaliśmy to słodko – ostra zupa szczególnie przypadła mi do gustu. Szczerze mówiąc, nie myślałem wcześniej o kremie z marchewki – ba! – z pomarańczy. Połączenie okazało się wyjątkowo udane, zrekonstruowałem przepis po swojemu i rezultaty są wyborne. Zupa godna ambasadorskiej reprezentacji.
Krem marchewkowo – pomarańczowy:
600 g marchwi
2 dymki, tylko biała cebulka
2 łyżki masła
1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
500 ml bulionu warzywnego
½ szklanki mleczka kokosowego
½ papryczki chili (lub cała jeśli lubisz ostre smaki)
3 cm imbiru, obranego i pokrojonego na plasterki
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
sól morska pieprz
Marchew obierz i pokrój na plasterki. Dymkę poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło i smaż marchew przez 2 – 3 minuty, dodaj dymkę i tymianek, porządnie wymieszaj. Duś przez 10 minut na małym ogniu. Zalej warzywa sokiem pomarańczowym i bulionem. Gotuj około 30 minut, aż marchew zmięknie. Dodaj posiekane chili i imbir, gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia zupę i zblenduj ją na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i jeśli marchewka oraz sok nie były słodkie – miodem.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny i nie zapomnij mnie oznaczyć @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
14 komentarzy
Cześć! Chciałam zrobić twoją zupę ale „½ świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy” to dla mnie trochę zagatkowy termin, chodzi o 1/2 litra soku, czy sok z 1/2 pomarańczy?
Już poprawiam, chodziło o 1/2 szklanki soku 🙂 Dzięki za czujność!
super, dzięki 🙂
Mam pytanie, na ile porcji zupy sa te skladniki?
2-3
Hej, można zamiast dymki dać szalotkę?
Tak
Cześć 🙂 zapomniałam dodać tymianek – mogę go dodać po fakcie? I bez niego smakuje cudownie 😊
można posypać przed podaniem 🙂
Kocham Twoje przepisy! Dziękuję!!! Do tego kremu dałam więcej mleczka kokosowego (200 ml na porcje z przepisu), uwielbiam go 🙂 P.S. Brakuje w opisie, żeby dodać tymianek 🙂
dziękuję, już uzpupełniłem!
Robię ją już kolejny raz. Pierwsza była ściśle wg przepisu, potem wariacje na temat. Dziś dodałam do niej śliwek. Coś przyjemnie bulgocze pod pokrywką. Pozdrawiam
bardzo się cieszę <3
Zrobiłam sobie dzisiaj i jest przepyszna! Trochę zmieniłam przepis bo dodałam wszelkie możliwe warzywa które ugotowałam w rosole, ale z nimi też super się skomponowało. Przy okazji wykorzystałam trochę już zlezale pomarańcze i marchewki i chleb sprzed 2 dni na grzanki, więc fantastyczna zupa by nic się nie zmarnowalo:) dziękuję za ten przepis:)