Sałatka z surowego i pieczonego kalafiora, cytryny i kaparów

Kalafiora najczęściej jemy w formie gotowanej. Jednak wtajemniczeni wiedzą, że znacznie lepiej smakuje pieczony, a nawet surowy – starty na tarce na chrzęszczący, warzywny ryż. Niemniej najlepiej wymieszać oba rodzaje z solonymi migdałami, miętą, parmezanem i dressingiem kaparowo-cytrynowym, tworząc całkiem, a nawet bardzo rozkoszną sałatkę.

To jedno z tych dań, których głównym bohaterem jest powszechne znane i lubiane warzywo, najczęściej jednak przyrządzane na tę samą, utartą do znużenia modłę. Jedno z tych, które zaskakuje i zachwyca inną metodą jego obróbki. A nawet dwoma. Pieczony kalafior jest miękki, ale jednocześnie pełen smaku, to niebo a ziemia w porównaniu z gotowanym. Natomiast surowy, starty na ryż pozostaje wilgotny, lekko chrupiący. Zestawienie tych dwóch wersji w jeden sałatce jest prawdziwym popisem arsenału kalafiorowych możliwości.

Pracując na tym przepisem, starałem się szukać substytutu dla kaparów, które nie są dostępne w każdym sklepie (aczkolwiek pewnie już w każdym hipermarkecie). Nie można ich niczym zastąpić, nie tracąc na charakterystycznym słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smak, który tak idealnie dopełnia kalafiora. Najbliżej zielonym oliwkom, z którymi też będzie smacznie.

Sałatka z surowego i pieczonego kalafiora, cytryny i kaparów 1

Sałatka z surowego i pieczonego kalafiora, cytryny i kaparów
4 porcje
1 duża główka kalafiora z liśćmi (1,2 kg)
3 + 2 łyżki kaparów
½ szklanki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny + do smaku
⅓ szklanki (50 g) solonych migdałów, posiekane
½ szklanki listków mięty + do podania
⅓ szklanki (40 g) startego parmezanu

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Kalafiora obierz z liści, zachowując je. Zetrzyj ⅓ kalafiorowej główki na tarce o grubych oczkach. Resztę podziel na małe różyczki i przełóż na blachę do pieczenia wraz z liśćmi i 3 łyżkami kaparów. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i ½ łyżeczką soli. Polej kalafiora ¼ szklanki oliwy, wcierając ją w każdą różyczkę. Piecz około 20 minut, aż kalafior zacznie się zarumieniać, a liście będą chrupiące.

2. W międzyczasie przygotuj sos. Pozostałe 2 łyżki kaparów posiekaj, a następnie rozetrzyj na pastę. Wymieszaj z czosnkiem, skórką, sokiem z cytryny i resztą oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Upieczony kalafior wymieszaj z surowym. Dodaj sos kaparowy, posiekane migdały, miętę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Przełóż na półmisek, udekoruj chipsami z kalafiora i miętą. Podawaj jako dodatek lub danie główne w towarzystwie pszennego pieczywa.

Rady/porady
Kaparów nie można zastąpić, nie tracąc na smaku. Jednak jeśli trzeba, to zielone oliwki będą najlepszym substytutem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sałatka z surowego i pieczonego kalafiora, cytryny i kaparów 2
Sałatka z surowego i pieczonego kalafiora, cytryny i kaparów 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Kasia 30 stycznia, 2021 - 12:05 pm

Czy zamiast mięty mogłaby być bazylia?

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2021 - 12:22 pm

tak, będzie też pasować!

Reply
Magda 30 stycznia, 2021 - 4:34 pm

Zapowiada się smakowicie. Lubię kalafior, a kaparów nigdy nie jadłam, więc z ciekawością wypróbuję ten przepis 🙂

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2021 - 10:44 pm

będzie pysznie!

Reply
Aga 3 lutego, 2021 - 1:14 pm

Wygląda bosko! Czy to jest danie typu zrobić – podać, czy będzie też dobre z dnia na dzień? 😊

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:01 pm

można zrobić z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, ale po nocy w lodówce traci na uroku niestety

Kacper 30 stycznia, 2021 - 10:46 pm

Jest moc! Wszystko było w lodówce/spiżarni, powstała raz dwa trzy, a została zjedzona jeszcze szybciej. Dzięki 🙂

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2021 - 11:08 pm

do usług!

Reply
anita 4 lutego, 2021 - 4:06 pm

pyszne, choć jest styczeń, a mięta tylko suszona…

Reply
rozkoszny 4 lutego, 2021 - 6:17 pm

spokojnie można kupić mięte w doniczce w każdym hipermarkecie!

Reply
Madzia 10 lutego, 2021 - 10:32 pm

Drogi Rozkoszny Maćku!
Choć jestem Twoją czytelniczką już od dłuższego czasu to dopiero teraz po raz pierwszy zostawiam komentarz. W zeszły weekend uraczyłam moich gości menu Twojego autorstwa! Była i ta wspaniała kalafiorowa sałatka ( wyborne zaskoczenie ) i genialna tarta tatom z szalotkami ( poezja smaków ) i zjawiskowe całkowicie w moim guście i ulubionym klimacie cytrusowym – odwracane ciasto migdałowe z pomarańczami ! Wszystko było PRZEPYSZNE! Dziękuje za inspiracje i za smakowite zarówno przepisy jak i ich opisy!!!
Pozdrawiam serdecznie !

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2021 - 3:31 pm

dziękuję za te słowa!
PS. Maciej to mój starszy brat 😀

Reply
Madzia 12 lutego, 2021 - 2:58 pm

Ojejku przepraszam najmocniej za tę gafę!
Z uściskami
Madzia

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2021 - 11:34 pm

nic nie szkodzi!

Reply
Wojtek 3 kwietnia, 2021 - 9:20 am

Choć sałatkę zrobiłem jakiś czas temu (już dawno zjedzona!), to dopiero dziś przesyłam ogromne podziękowania za przepis i płynącą z niego wiarę, że każdy nowicjusz może wprowadzić takie smaki premium do swoich domowych czterech ścian – czułem się jak w Masterchefie układając liść kalafiora na zwieńczonym dziele 😀

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:20 pm

haha, proszę czuć się Masterchefem na co dzień!

Reply
Kasia 6 stycznia, 2022 - 4:14 pm

Dzięki, super sałatka! Nie wiedziałam jak ten parmezan wpisze sie w te miętowe świeże smaki, ale wszystko wyostrza i wyszło super. Zapisuje ten rozkoszny przepis 😉

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 7:57 pm

rozkosznie!

Reply

Leave a Comment