Rozmawiam z Niki Segnit, autorką Leksykonu smaków

Rozmawiam z Niki Segnit, autorką Leksykonu smaków 3

Pewnie wiecie, albo może nie, ale jestem miłośnikiem książek kulinarnych. Kolekcjonuję je od (prawie) bobasa. Niektóre dla kulinarnych historii, które tak kocham, inne dla zapierającej dech w piersiach fotografii, a jeszcze inne dla poznawania nowych rozwiązań, technik i ogólnie pojętej inspiracji. Jest kilka pozycji, których kartki noszą poważne ślady użytkowania: esy floresy z czekolady, tłuściutkie plamy i całą moc uwag i notatek, subtelnie naniesionych ołówkiem – jedną z nich jest Leksykon smaków.

Napisany przez Niki Segnit, niemedialną Brytyjkę, która wpadła na pomysł, że stworzy kulinarną encyklopedię. Książka zawiera spis połączeń smakowych, które odnajdują zastosowanie w przepisach z całego świata (lub też zostały przetestowane przez autorkę na je własnym języku). Leksykon momentalnie stał się światowym bestsellerem, docenionym przez nie tylko domowych kuchcików oraz smakoszy, ale i szefów kuchni.

Mój Leksykon jest nieźle wygnieciony i z dużą ilością linii papilarnych, które odbiły moje umorusane masełkiem i czekoladą palce. Połączenia Niki okraszone są moimi dopiskami i uwagami, niektóre są rozszerzone, niektóre zreinterpretowane…

W tym roku Niki wydała drugą książkę “Sztuka gotowania”, kolejną encyklopedię, i z tej okazji udało mi się ją złapać na kulinarną pogawędkę. Przed spotkaniem w mojej głowie piętrzyły się pytania, które mógłbym zadać: czy jest jakieś połączenie smakowe, z tych tradycyjnych, które uważa za wyjątkowo nieudane? czy odnalazła coś fascynującego w kuchni polskiej? kiedy nastąpiła transformacja z dziewczyny, która ledwo potrafi obierać ziemniaki, w autorkę bestsellerowych książek kulinarnych? Wywiad pojawił się w Magazynie Kuchnia i jest już dostępny online – o tutaj. Bardzo się utożsamiam z tym, co powiedziała Niki o potrzebie fantazji, karmienia ludzi i płynącej z tego szczęścia. Bo jedzenie to nie tylko obowiązek.

Wasz,
Rozkoszny

Rozmawiam z Niki Segnit, autorką Leksykonu smaków 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Imbirowy rabarbar pod kokosową kruszonką - Rozkoszny 26 maja, 2021 - 10:11 pm

[…] Niki Segnit, autorka Leksykonu smaków powiedziała mi podczas wywiadu, że rabarbar z imbirem to połączenie, którego istnie nie cierpi. Że to jak zamknięcie dwóch […]

Reply

Leave a Comment