To trzy proste warstwy – każda wyjątkowa i na swój sposób urokliwa – tworzące jedną spójną całość, która niemal zlewa się w jedno. Kwaskowaty rabarbar utopiony jest w słodkim kremie frangipane – na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia od kruchego ciasta – który subtelnie łączy wszystkie części tarty. Nie można oprzeć się drugiemu kawałkowi. Lub nawet i trzeciemu.
Posiadanie social media to zgubna sprawa. Człowiek lajkuje to, co lubi i według wytycznych Instagrama takie też rzeczy mu potem wyskakują zewsząd. W moim przypadku zdecydowana większość to przeróżnej masy magazyny kulinarne, blogi i inne gastronomiczne cuda z całego świata. Jak rozpoczyna się sezon rabarbarowy – pierwszy powiew owocowego, letniego sadu – człowiek patrzy na dziesiątki przeróżnych drożdżówek z rabarbarem i kruszonką, placków z pianką i duszonym rabarbarem, musów rabarbarowo-różanych i innych rabarbarowych mojito, to nachodzi go ochota na małą podróż do osiedlowego zieleniaka, tu i teraz. Wpierw obyło się na subtelnym rabarbarku zanurzanym w grubych ziarenkach cukru, jednak tego było mało i trzeba było czegoś szybkiego i spektakularnego.
Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem
Ciasto
200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
50 g mąki pszennej krupczatki (można zastąpić zwykłą)
40 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła, zimnego
2 żółtka jajek, “zerówek”
1. Mąki, sól i cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodaj łyżkę lub dwie lodowatej wody. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 40 minut lub 15 minut do zamrażarki.
Krem migdałowy frangipane + rabarbar
130 g migdałów, mogą być w płatkach
40 g mąki pszennej
75 g cukru
szczypta soli
100 g masła, miękkiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka, “zerówki”
4 – 5 lasek rabarbaru
1 żółtko + 1 łyżka mleka na glazurę (zużyjesz tylko odrobinę)
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
1. Migdały, mąkę pszenną, cukier i sól rozdrobnij na pył w malakserze. Dodaj masło, wanilię i jajka, zmiksuj do połączenia. Odstaw na 15 minut.
2. Ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw na blacie na 5 minut, aż trochę się ociepli. Między dwoma arkuszami papieru rozwałkuj ciasto na prostokąt 25 x 35 cm. W trakcie rozwałkowywania i formowania przytnij boki ciasta, aby były równe, a odcięte fragmenty dodaj ponownie na wybrakowane części tarty i ponownie rozwałkuj.
3. Na przygotowany spód wyłóż krem migdałowy, pozostawiając 1 cm marginesu. Zagnij boki ciasta do środka. Schłodź ciasto w lodówce przez 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Międzyczasie zajmij się rabarbarem.
4. Laski rabarbaru przytnij na długość tarty (odliczając margines), jeśli lubisz to obierz. Na schłodzone ciasto równo wyłóż rabarbar i obsyp brązowym cukrem. Boki tarty posmaruj glazurą z roztrzepanego żółtka z mlekiem. Piecz przez 30 – 35 minut, do mocnego zezłocenia. Lekko przestudź i polej miodem. Jedz póki ciepłe.
Rady/porady
Jeśli cierpisz na chroniczny brak czasu i zrobienie ciasta cię przerasta, to w tym wypadku możesz je zastąpić dobrej jakości ciastem francuskim. Ale takim na maśle!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
24 komentarze
Pycha wyszło 🙂
dzięki!
Można dać mąkę migdałową zamiast całych migdałów?😊
Tak, oczywiście – mąką migdałowa to po prostu zmielone migdały 🍴
Idealne na majówkę!!! dziękuję za inspirację!
Gdyby jeszcze pogoda dopisała, byłoby idealnie… 🙂
Czy to normalne w tej tarcie, że wyszła hmm… zapychająca? 🙂 Konsystencja jest dość trudna do przełknięcia, w moim przypadku bez czegoś do „popicia” nie jestem w stanie jej zjeść…
Nie, raczej nie. Pierwszy raz spotykam się z taka opinią co do frangipane. Jest raczej delikatne, lekko puszyste
Czy w kremie migdałowym można pominąć jajka lub czymś je zastąpić?
Ewentualnie można je pominąć, dodając 2 łyżki mąki więcej. Jednak to właśnie jajka nadają puszystość kremowi
Zabieram się dzisiaj do pieczenia 🙂 Niestety, od kilku tygodni nie jestem w stanie znaleźć ekstraktu waniliowego w żadnym sklepie… Zastanawiam się, czy mogę zamiast tego dodać ekstrakt migdałowy, bądź zupełnie pominąć ten składnik?
Można pominąć, można dodać kropelkę migdałowego 🙂
Dzięki za szybką odpowiedź, tarta wyszła obłędnie! 🙂
Jaka foremka będzie odpowiednia do tej ilości składników?
20 x 30 cm
Rozumiem,że zwykła blacha od placka ok 20*30 cm? Bo to tarty takowej nie mam 😉 jedynie taka mała okrągła…
Tak!
A dla mnie niestety ta tarta ma w sobie zbyt mało smaku, migdały są ledwo wyczuwalne, nawet dodałam odrobinę amaretto licząc na piękny migdałowy zapach ale niestety nic z tego. Wygląda pięknie po upieczeniu, ale to jednak nie będzie moje ulubione ciasto rabarbarowe. Mimo to warto było zrobić, żeby przetestować taką opcję na rabarbar. Będę testowała kolejne przepisy z użyciem rabarbaru 🙂 coś na pewno znajdę co mnie zachwyci
szkoda, że ci nie posmakowała (to chyba mój ulubiony sposób na rabarbar), ale na szczęście pozostaje jeszcze cała paleta deserów!
Zrobiłam dziś na Dzień Mamy 🙂 Pyszna tarta! To chyba moje ulubione ciasto z rabarbarem. Migdały świetnie przełamują kwaskowatość rabarbaru. Dzięki za przepis <3
Czy ta ilość ciasta będzie ok jak użyje okrągłej blachy do tart o średnicy 27cm? Nie mam blachy 20x30cm 🙈
myślę, że tak
A gdzie instrukcja jak zrobić krem?
punkt 1