Przepisy na ciasto oliwne dla „Vogue”. Nadaję z Hiszpanii!
Nie dość, że ciasto po dodaniu oliwy zyskało przyjemny, owocowo-szczypiący smak, to jeszcze zamiana masła na ten śródziemnomorski tłuszcz poskutkowała boską wilgotnością. Wierzch i boki ciasta posypałem i obtoczyłem cukrem, aby uzyskać kontrastującą, skarmelizowaną skorupkę, a do środka wpakowałem cytrynę oraz cynamon, by przełamać słodycz tej nie takiej małej przyjemności.
Historię tego przepisu (i sam przepis), jak to się stało, że sięgnąłem po oliwę zamiast masła, przeczytacie w aplikacji Vogue.pl — pod tym linkiem.
3 komentarze
Dwa razy zrobiłam to ciasto – smak rewelacyjny, ale dwa razy wyszedł zakalec 😕
Proszek do pieczenia kupiłam świeży, jajka z cukrem były bardzo puszyste.
Dlaczego wyszedł zakalec?
czy składniki były w temperaturze pokojowej?
Tak.