Gotuję dla Vogue’a: Ciasto oliwne

Gotuję dla Vogue’a: Ciasto oliwne 3

A co gdyby zamiast masła w cieście pojawiła się oliwa? Najzwyklejszy wypiek miałby więcej gracji, tak charakterystycznej dla śródziemnomorskiego płynnego złota. Przepisy na ciasto oliwne stworzyłem specjalnie dla Vogue.pl.

Nie dość, że ciasto zyskało przyjemny, owocowo-szczypiący smak, to jeszcze zamiana masła na oliwę poskutkowała boską wilgotnością. Wierzch i boki ciasta posypałem i obtoczyłem cukrem, aby uzyskać kontrastującą, skarmelizowaną skorupkę, a do środka wpakowałem cytrynę oraz cynamon, by przełamać słodycz tej nie takiej małej przyjemności.

Historię tego przepisu (i sam przepis), jak to się stało, że sięgnąłem po oliwę zamiast masła, przeczytacie w aplikacji Vogue.pl — pod tym linkiem.

Gotuję dla Vogue’a: Ciasto oliwne 4

 

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment