Gotuję dla Vogue’a: Ciasto oliwne

Gotuję dla Vogue’a: Ciasto oliwne 3

A co gdyby zamiast masła w cieście pojawiła się oliwa? Najzwyklejszy wypiek miałby więcej gracji, tak charakterystycznej dla śródziemnomorskiego płynnego złota. Przepisy na ciasto oliwne stworzyłem specjalnie dla Vogue.pl.

Nie dość, że ciasto zyskało przyjemny, owocowo-szczypiący smak, to jeszcze zamiana masła na oliwę poskutkowała boską wilgotnością. Wierzch i boki ciasta posypałem i obtoczyłem cukrem, aby uzyskać kontrastującą, skarmelizowaną skorupkę, a do środka wpakowałem cytrynę oraz cynamon, by przełamać słodycz tej nie takiej małej przyjemności.

Historię tego przepisu (i sam przepis), jak to się stało, że sięgnąłem po oliwę zamiast masła, przeczytacie w aplikacji Vogue.pl — pod tym linkiem.

Gotuję dla Vogue’a: Ciasto oliwne 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Agnieszka 14 marca, 2021 - 12:55 pm

Dwa razy zrobiłam to ciasto – smak rewelacyjny, ale dwa razy wyszedł zakalec 😕
Proszek do pieczenia kupiłam świeży, jajka z cukrem były bardzo puszyste.
Dlaczego wyszedł zakalec?

Reply
rozkoszny 14 marca, 2021 - 4:42 pm

czy składniki były w temperaturze pokojowej?

Reply
Agnieszka 15 marca, 2021 - 8:51 pm

Tak.

Reply

Leave a Comment