Babka bananowa last minute ze złocistą polewą

Babka co zawsze się udaje. Nawet tym, co nic się nie udaje. Bananowa, oblana złocistą polewą z białej czekolady i „sekretnego” składnika, o którym będziecie wiedzieć tylko wy.

Przepis na prosty chlebek bananowy to jeden z moich najpopularniejszych przepisów. Swoje 5 minut szczególnie święcił rok temu, kiedy cały świat zaczął kompulsywnie piec chlebki bananowe. Już wtedy zamieniłem go w wielkanocną babkę, ale dopiero teraz przychodzę do was z przepisem, który mam nadzieję na stałe wejdzie do waszego świątecznego menu.

Bo ma w sobie wszystko, czego szukamy w wielkanocnych babkach. Prezentuje się królewsko. Jest niesamowicie wilgotna, nawet przez kilka dni. Dosłownie banalnie prosta w przygotowaniu. Potrzeba w zasadzie tylko jedną miskę i widelec. Kilka żwawych ruchów i już.

Jako, że to już nie „chlebek”, pozwoliłem sobie oblać ją słodziutką polewą z białej czekolady pokolorowanej odrobiną kurkumy. Rok temu pokazywałem, że kurkuma na słodko smakuje wyśmienicie (patrz: kurkumowe ciasto z cytrynami), ale tutaj jej funkcja pozostaje jedynie w granicy barwnika. Niech pozostanie to naszym sekretem.

Film instruktażowy z przygotowania babki bananowej możecie obejrzeć u mnie na IGTV!

Babka bananowa last minute ze złocistą polewą 1

Babka bananowa last minute ze złocistą polewą
forma na babkę o średnicy 23 cm
Babka bananowa
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
3 duże lub 4 małe dojrzałe banany (około 400 g masy bananowe bez skórki)
2 duże jajka od szczęśliwej kury, w temperaturze pokojowej
⅔ szklanki (120 g) cukru brązowego
½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
100 g masła, roztopionego i przestudzonego

Złota polewa z białej czekolady
⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
½ łyżeczki kurkumy
200 g białej czekolady, połamanej na kostki

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o średnicy 23 cm dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką. Lepiej zrobić to dokładnie. Nie chcesz, aby babka przywarła do formy, niszcząc siebie i święta.

2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem w większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając masę. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.

3. Masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź w formie 15 minut, następnie wyjmij babkę obracając ją “do góry nogami” z pomocą talerza lub patery. Wystudź całkowicie.

4. Przygotuj polewę. Zagotuj kremówkę z kurkumą. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw na 30 minut, aby polewa ostygła i stężała. Musi być jednak cały czas trochę płynna! Polej nią babką. Poczekaj, aż polewa osiądzie i zastygnie. Zjadaj do ostatniego okruszka.

Rady/porady
1. Wolisz mniej słodkie wypieki? Zamień białą czekoladę na gorzką, pomijając kurkumę. Możesz w zamian posypać babkę solą morską.
2. Jeśli nie masz dojrzałych bananów? Włóż je na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zyskają pożądaną słodycz.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Babka bananowa last minute ze złocistą polewą 2
Babka bananowa last minute ze złocistą polewą 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

82 komentarze

Kasia 26 marca, 2021 - 7:39 pm

Wyglada genialnie! Mam foremki na male wielkanocne babeczki – jak dlugo je piec?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 11:02 am

to wszystko zależy od wielkości babeczek, ale myślę, że około 25 – 35 minut

Reply
Kasia Zarychta 27 marca, 2021 - 2:31 pm

W jakiej temperaturze piec babke??

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 3:38 pm

180 stopni Celsjusza, tryb grzania góra-dół

Reply
Eliza 27 marca, 2021 - 2:51 pm

Cześć! Czy z porcji z tego przepisu zmieszczę babkę do podłużnej formy 26×12 cm?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 3:41 pm

cześć, myślę, że forma może być nawet trochę za duża – więc na pewno wejdzie 🙂

Reply
Magdalena 12 kwietnia, 2022 - 3:41 pm

Cześć, Mam pytanie ile dni wcześniej przed Świetami można zrobić babę aby była nadal smaczna? ☺️

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 3:57 pm

Czym świeższa, tym lepsza, ale będzie ok do 3 dni

Reply
Justyna 27 marca, 2021 - 3:07 pm

Czy można mąkę pszenną zastąpić inną mąką? Jeśli tak, to jaka będzid najlepsza?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 3:38 pm

można użyć jasnej mąki orkiszowej

Reply
Taka 29 marca, 2021 - 11:49 pm

Ale maka orkiszowa to też pszenna. Z innego ziarna nie bedzie dobra?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 10:41 am

można próbować, ale obawiam się, że struktura będzie bardziej ciężka

Reply
Natalia 31 marca, 2021 - 9:30 am

Ja robiłam na mące owsianej i wyszła GENIALNIE

Kasia 28 marca, 2021 - 12:03 pm

Zjedliśmy w troje w pół dnia. Będzie powtórka w święta!

Reply
rozkoszny 28 marca, 2021 - 1:47 pm

czyli smakowało, że aż uszy trzęsły! 🙂

Reply
Ula 3 kwietnia, 2021 - 10:45 am

Hej. A iluprocentowa śmietana do środka ciasta? 18% może być?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:28 pm

tak!

Reply
Kasia 28 marca, 2021 - 4:01 pm

Cześć, jakiej dokładnie białej czekolady używasz? Kiedyś po użyciu klasycznej białej milki polewa całkiem mi się zwarzyła.

Reply
rozkoszny 28 marca, 2021 - 6:19 pm

używam właśnie milki, mogła się zwarzyć jeśli śmietana miała mniej tłuszczu niż 30% albo za słabo była mieszana

Reply
Kasia 29 marca, 2021 - 6:43 pm

Super, dzięki! 🙂

Reply
Magda 29 marca, 2021 - 8:58 pm

Przed chwilą wyjęłam babkę z piekarnika, wygląda idealnie. Nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji 🙂

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 9:16 pm

smacznego! 🙂

Reply
Zu 29 marca, 2021 - 9:26 pm

Cześć, niestety wyszedł mi stuprocentowy zakalec – co mogło pójść nie tak? Może to wina zwykłego jogurtu lub zbyt długiego mieszania?
PS. Polewa wyszła znakomita, pozdrawiam :)))

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 10:39 am

Mogło być kilka przyczyny: 1. Niepoprawne odmierzanie, najlepiej robić to gramaturą (specjalnie podają też ile gramów banana potrzeba). 2. Składniki wprost z lodówki. 3. Zbyt długi mieszanie, ciasto powinno być jedynie mieszane do połączenia, nie dłużej

Reply
Magdalena 26 marca, 2022 - 4:09 pm

Odkryłam super patent — zamiast proszku używam sody i 1/4 łyżeczki witaminy C w proszku — zawsze działa! A jak nie mam witaminy, to daję sok z cytryny, działa tak samo.

Reply
Karolina 30 marca, 2021 - 10:44 am

Wyszła super mięciutka i wilgotna, dziękuję za kolejny rozkoszny przepis!

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 2:39 pm

<3

Reply
Milena Szałaj 30 marca, 2021 - 6:07 pm

Czy jak robię z podwójnej porcji to muszę pięć babke dwa razy dłużej?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 6:22 pm

w formie 23 cm?

Reply
Sylwia 31 marca, 2021 - 2:07 pm

Czy można dodać cukier biały czy z brązowym będzie smaczniejsza??

Reply
rozkoszny 31 marca, 2021 - 2:21 pm

w przepisie podaję cukier brązowy 🙂

Reply
Aleksandra Shafiq 31 marca, 2021 - 9:31 pm

Wspaniała!! Cudowna!! 😍😍 Każdego dnia sprawdzam, czy i jaki przepis doda Pan dziś!

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 10:20 am

cieszę się, będzie mnóstwo nowych przepisów <3

Reply
Marta 1 kwietnia, 2021 - 12:47 pm

Babka jest boska😍
Pięknie wyglada, smakuje, jest wilgotna 🥰
Jedynie przepyszny sos wciąż spływa i nie zastyga🧐 masz jakieś rozwiązanie ? Najfajniej byłoby gdyby żółty sos chciał utrzymać się na dłużej na babce, a nie na talerzu 😎

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 5:09 pm

polewie potrzeba chwilę, aby zastygnąć – polewamy, kiedy będzie naprawdę gęsta

Reply
Dorota 1 kwietnia, 2021 - 5:32 pm

Zastanawiam się, czy polecasz jakąś mąkę do wersji bezglutenowej ? Po swoich dotychczasowych przeżyciach z mąką kokosową i kukurydzianą aż nie chce próbować dalej … 😉

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 5:54 pm

najbezpieczniejszą opcją jest mieszanka mąk bezglutenowych do wypieków

Reply
julia000 2 kwietnia, 2021 - 1:12 pm

Co jeśli mam tylko formę o średnicy 26? :(( zwiększyć proporcje?

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 1:27 pm

tak, o 1.25

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 1:28 pm

lub x 1,5 i piec dłużej (pewnie z 60 min)

Reply
Sur 5 kwietnia, 2022 - 5:50 pm

Zamierzam zrobić podobnie, ale w klasycznej (pełnej) tortownicy 26 cm. Czy piec jeszcze dłużej niż 60 minut (widziałam komentarz poniżej, że użycie innej formy może wymagać innego czasu pieczenia)? Dzięki!

Reply
Agentus 2 kwietnia, 2021 - 6:49 pm

Zrobiliśmy babkę zgodnie z przepisem, jednak użyliśmy foremki pełnej bez komina i mamy niestety wewnątrz babki surowe ciasto. :/ Czy rodzaj foremki może mieć aż takie znaczenie?

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 10:58 pm

czas pieczenia mógłby być inny, ale ciasto powinno wyjść

Reply
Zuzik 2 kwietnia, 2021 - 8:00 pm

Czy można czymś zastąpić maślankę? 🙂

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 10:59 pm

ale w przepisie nie ma maślanki 🙂

Reply
Zuzik 7 kwietnia, 2021 - 9:02 am

Mój błąd, pomyliłam przepisy 😀

Reply
Justa 3 kwietnia, 2021 - 7:54 am

Podczas przyrządzania polewy też dać śmietankę w temperaturze pokojowej?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:14 pm

obojętnie, i tak będzie podgrzewana

Reply
Wojtek 3 kwietnia, 2021 - 9:31 am

Nie wiem, czy jesteś świadomy swojej sławy, ale wczoraj wysyłając zdjęcie gotowej babki znajomym, co najmniej połowa wiedziała, że to „babka bananowa Rozkosznego” – świat już wie, że inspirujesz na maxa, cieszę się, że w te Święta trochę Twojej kulinarnej magii będzie na moim stole, pozdrawiam znad kawałka pachnącego… rrrrrrozkosznie! 😁

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:27 pm

dziękuję! wspaniałych, ciepłych i pysznych świąt <3

Reply
Ula 3 kwietnia, 2021 - 1:33 pm

Hej, a jak ktoś ma tylko termoobieg w piekarniku to ile stopni i jaki czas pieczenia?
PS spokojnych świąt

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 3:26 pm

160 stopni Celsjusza

Reply
M. 3 kwietnia, 2021 - 4:15 pm

Co to znaczy „kwaśna śmietana”? Taka normalna 18% może być czy powinna być bardziej tłusta?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 5:10 pm

śmietana ukwaszona a gęsta 18%

Reply
Anna 3 kwietnia, 2021 - 8:33 pm

Upiekłam wczoraj, no rano była już rozdana i zjedzona😅 ale spokojnie kolejna czeka na polewę tym razem z gorzkiej czekolady 💛💛

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:48 am

daj znać, z którą polewą smakuje Ci bardziej <3

Reply
Ola 3 kwietnia, 2021 - 9:08 pm

Ten przepis to SZTOS 🙂 Od siebie dodałam jeszcze rodzynki namoczone w likierze Cointreau (a jakże 😉 oraz kawałeczki czekolady 🙂 No łeb urywa, takie dobre 🙂

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:49 am

brzmi własnie tak 😀

Reply
Maria 3 kwietnia, 2021 - 9:28 pm

Czy zamiast śmietany 30% mogę użyć 36%? lub mieszanki 18 i 36?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:52 am

śmietana musi być płynna, więc jeśli masz taką 36%, to śmiało

Reply
Olga 3 kwietnia, 2021 - 10:24 pm

Babka wyszła superowa!
Myślałam, że wyjdzie zakalec, bo po 50 minutach po wsadzeniu patyczka było „mokro”, ale potrzymałam jeszcze z 20 minut i wyszło idealnie.
Jeżeli ktoś nie ma śmietanki do polewy – można zastąpić mlekiem, u mnie wyszła gęsta polewa, ale miałam mniej czekolady 😀
Polecam :3
Pozdrawiam z tiktoka!

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:54 am

Hej TikTok!

Reply
Ola 4 kwietnia, 2021 - 7:53 am

Ze względu na małe dziecko pominęłam całkowicie cukier, a polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady 80% ze śmietanką 30%. To najprostsze, najszybsze i chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio robiłam (zaraz po serniku baskijskim). A mały nananożerca zajada aż miło. Dziękujemy! ❤️

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:57 am

smacznego dla was <3

Reply
ola 22 kwietnia, 2021 - 11:32 am

jakie to było dobre<3 i ta kurkuma w polewie… cudnie smakowała, dziękuję za ten przepis

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:24 pm

<3

Reply
Marta 24 czerwca, 2021 - 10:13 pm

Studzić 15 minut w piekarniku , czy od razu wyciągnąć z pieca? 🙃

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2021 - 11:20 pm

studzimy w formie, nie w piekarniku 🙂

Reply
Kapcia 7 lipca, 2021 - 6:48 pm

Byłam jakaś nieogarnięta przy robieniu babki i wlałam do ciasta 80 ml kremówki… Bałam się, że będzie super zakalec, dodałam na wszelki wypadek + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszła pyszna, bez zakalca XD

Reply
Oliwka 3 sierpnia, 2021 - 8:09 pm

wyszło przepyszne! wszystkim smakuje😍

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2021 - 10:18 am

<3

Reply
PoliJa 26 marca, 2022 - 6:28 pm

Babka sztos! 🙌🏽 Czytając niektóre komentarze zastanawiam się jak to się dzieje, że jednak te przepisy (prawie) wszystkim wychodzą. Nieprawdopodobne! 😎✌🏽

Reply
Patrycja 4 kwietnia, 2022 - 11:15 am

Coś niesamowitego, w kilka chwil z tak prostych składników można wyczarować takie cudo, które rozpieszcza podniebienia. W ten weekend zrobiłam dwie pachnące i mięciutkie babki – jedną dla rodziny, drugą dla kolegów z pracy, żeby osłodzić poniedziałek, to był strzał w dziesiątkę, obie zniknęły w mgnieniu oka. Od siebie polecam delikatnie posolić polewę, mięciutkie i aromatyczne ciasto w połączeniu z tak wyrazistą polewą zachwyca w swojej prostocie. Tym przepisem uszczęśliwiłeś kilkanaście żołądków i tysiące kubków smakowych 😀

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:45 pm

Soli nigdy za wiele!

Reply
Aneta 15 kwietnia, 2022 - 8:10 pm

1 i 3/4 szklanki to lacznie 230g? moja szklanka ma 300 g cala zatem mam użyć 1 i 3/4 czyli , czy lacznie ma byc 230 g?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 12:48 pm

W jeden szklance (miarce) mieście się 130 g mąki, czyli będzie to 230 g

Reply
Kasia 26 marca, 2023 - 12:06 pm

Zrobiłam, wyszła super! Miękka, wilgotna, odpowiednio słodka. Polewa z wedlowskiej gorzkiej czekolady z orzechami i słonym karmelem – mega!🙂🙃

Reply
Est 8 kwietnia, 2023 - 11:58 am

Czy można zastąpić masło olejem?

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2023 - 1:27 pm

Nie polecam

Reply
AnnA 9 kwietnia, 2023 - 4:23 pm

Składniki wziełam zgodnie z podanymi proporcjami ale wszystko robilam „po swojemu” ( mąkę z proszkami i bakaliami wymieszałam a w blenderze banany z jogurtem i jajkami, potem wlałam do mąki i mieszałam dosyć długo łyżką) i tak babka wyszła świetna wręcz za bardzo wyrosła bo mi popękała u góry i będę musiała ją ściąć żeby postawić. Dałam trochę wiecej proszku do pieczenia bo maiłam bakalie w cieście. Polewę robilam w microfali. Wszystko się dobrze połączyło. Jeszcze nie próbowałam – czeka na gości. Pozdrawiam.

Reply
Maja Paluch 2 kwietnia, 2024 - 7:58 pm

Czy można dać jogurt gęsty z bakomy zamiast greckiego ?

Reply
Agata 19 sierpnia, 2024 - 9:13 am

Używasz w tym przepisie na jakimś etapie miksera, czy wszystko od początku do końca mieszasz ręcznie?

Reply

Leave a Comment