Babka co zawsze się udaje. Nawet tym, co nic się nie udaje. Bananowa, oblana złocistą polewą z białej czekolady i „sekretnego” składnika, o którym będziecie wiedzieć tylko wy.
Przepis na prosty chlebek bananowy to jeden z moich najpopularniejszych przepisów. Swoje 5 minut szczególnie święcił rok temu, kiedy cały świat zaczął kompulsywnie piec chlebki bananowe. Już wtedy zamieniłem go w wielkanocną babkę, ale dopiero teraz przychodzę do was z przepisem, który mam nadzieję na stałe wejdzie do waszego świątecznego menu.
Bo ma w sobie wszystko, czego szukamy w wielkanocnych babkach. Prezentuje się królewsko. Jest niesamowicie wilgotna, nawet przez kilka dni. Dosłownie banalnie prosta w przygotowaniu. Potrzeba w zasadzie tylko jedną miskę i widelec. Kilka żwawych ruchów i już.
Jako, że to już nie „chlebek”, pozwoliłem sobie oblać ją słodziutką polewą z białej czekolady pokolorowanej odrobiną kurkumy. Rok temu pokazywałem, że kurkuma na słodko smakuje wyśmienicie (patrz: kurkumowe ciasto z cytrynami), ale tutaj jej funkcja pozostaje jedynie w granicy barwnika. Niech pozostanie to naszym sekretem.
Film instruktażowy z przygotowania babki bananowej możecie obejrzeć u mnie na IGTV!
Babka bananowa last minute ze złocistą polewą
forma na babkę o średnicy 23 cm
Babka bananowa
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
3 duże lub 4 małe dojrzałe banany (około 400 g masy bananowe bez skórki)
2 duże jajka od szczęśliwej kury, w temperaturze pokojowej
⅔ szklanki (120 g) cukru brązowego
½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
Złota polewa z białej czekolady
⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
½ łyżeczki kurkumy
200 g białej czekolady, połamanej na kostki
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o średnicy 23 cm dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką. Lepiej zrobić to dokładnie. Nie chcesz, aby babka przywarła do formy, niszcząc siebie i święta.
2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem w większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając masę. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.
3. Masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź w formie 15 minut, następnie wyjmij babkę obracając ją “do góry nogami” z pomocą talerza lub patery. Wystudź całkowicie.
4. Przygotuj polewę. Zagotuj kremówkę z kurkumą. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw na 30 minut, aby polewa ostygła i stężała. Musi być jednak cały czas trochę płynna! Polej nią babką. Poczekaj, aż polewa osiądzie i zastygnie. Zjadaj do ostatniego okruszka.
Rady/porady
1. Wolisz mniej słodkie wypieki? Zamień białą czekoladę na gorzką, pomijając kurkumę. Możesz w zamian posypać babkę solą morską.
2. Jeśli nie masz dojrzałych bananów? Włóż je na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zyskają pożądaną słodycz.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
82 komentarze
Wyglada genialnie! Mam foremki na male wielkanocne babeczki – jak dlugo je piec?
to wszystko zależy od wielkości babeczek, ale myślę, że około 25 – 35 minut
W jakiej temperaturze piec babke??
180 stopni Celsjusza, tryb grzania góra-dół
Cześć! Czy z porcji z tego przepisu zmieszczę babkę do podłużnej formy 26×12 cm?
cześć, myślę, że forma może być nawet trochę za duża – więc na pewno wejdzie 🙂
Cześć, Mam pytanie ile dni wcześniej przed Świetami można zrobić babę aby była nadal smaczna? ☺️
Czym świeższa, tym lepsza, ale będzie ok do 3 dni
Czy można mąkę pszenną zastąpić inną mąką? Jeśli tak, to jaka będzid najlepsza?
można użyć jasnej mąki orkiszowej
Ale maka orkiszowa to też pszenna. Z innego ziarna nie bedzie dobra?
można próbować, ale obawiam się, że struktura będzie bardziej ciężka
Ja robiłam na mące owsianej i wyszła GENIALNIE
Zjedliśmy w troje w pół dnia. Będzie powtórka w święta!
czyli smakowało, że aż uszy trzęsły! 🙂
Hej. A iluprocentowa śmietana do środka ciasta? 18% może być?
tak!
Cześć, jakiej dokładnie białej czekolady używasz? Kiedyś po użyciu klasycznej białej milki polewa całkiem mi się zwarzyła.
używam właśnie milki, mogła się zwarzyć jeśli śmietana miała mniej tłuszczu niż 30% albo za słabo była mieszana
Super, dzięki! 🙂
Przed chwilą wyjęłam babkę z piekarnika, wygląda idealnie. Nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji 🙂
smacznego! 🙂
Cześć, niestety wyszedł mi stuprocentowy zakalec – co mogło pójść nie tak? Może to wina zwykłego jogurtu lub zbyt długiego mieszania?
PS. Polewa wyszła znakomita, pozdrawiam :)))
Mogło być kilka przyczyny: 1. Niepoprawne odmierzanie, najlepiej robić to gramaturą (specjalnie podają też ile gramów banana potrzeba). 2. Składniki wprost z lodówki. 3. Zbyt długi mieszanie, ciasto powinno być jedynie mieszane do połączenia, nie dłużej
Odkryłam super patent — zamiast proszku używam sody i 1/4 łyżeczki witaminy C w proszku — zawsze działa! A jak nie mam witaminy, to daję sok z cytryny, działa tak samo.
Wyszła super mięciutka i wilgotna, dziękuję za kolejny rozkoszny przepis!
<3
Czy jak robię z podwójnej porcji to muszę pięć babke dwa razy dłużej?
w formie 23 cm?
Czy można dodać cukier biały czy z brązowym będzie smaczniejsza??
w przepisie podaję cukier brązowy 🙂
Wspaniała!! Cudowna!! 😍😍 Każdego dnia sprawdzam, czy i jaki przepis doda Pan dziś!
cieszę się, będzie mnóstwo nowych przepisów <3
Babka jest boska😍
Pięknie wyglada, smakuje, jest wilgotna 🥰
Jedynie przepyszny sos wciąż spływa i nie zastyga🧐 masz jakieś rozwiązanie ? Najfajniej byłoby gdyby żółty sos chciał utrzymać się na dłużej na babce, a nie na talerzu 😎
polewie potrzeba chwilę, aby zastygnąć – polewamy, kiedy będzie naprawdę gęsta
Zastanawiam się, czy polecasz jakąś mąkę do wersji bezglutenowej ? Po swoich dotychczasowych przeżyciach z mąką kokosową i kukurydzianą aż nie chce próbować dalej … 😉
najbezpieczniejszą opcją jest mieszanka mąk bezglutenowych do wypieków
Co jeśli mam tylko formę o średnicy 26? :(( zwiększyć proporcje?
tak, o 1.25
lub x 1,5 i piec dłużej (pewnie z 60 min)
Zamierzam zrobić podobnie, ale w klasycznej (pełnej) tortownicy 26 cm. Czy piec jeszcze dłużej niż 60 minut (widziałam komentarz poniżej, że użycie innej formy może wymagać innego czasu pieczenia)? Dzięki!
Zrobiliśmy babkę zgodnie z przepisem, jednak użyliśmy foremki pełnej bez komina i mamy niestety wewnątrz babki surowe ciasto. :/ Czy rodzaj foremki może mieć aż takie znaczenie?
czas pieczenia mógłby być inny, ale ciasto powinno wyjść
Czy można czymś zastąpić maślankę? 🙂
ale w przepisie nie ma maślanki 🙂
Mój błąd, pomyliłam przepisy 😀
Podczas przyrządzania polewy też dać śmietankę w temperaturze pokojowej?
obojętnie, i tak będzie podgrzewana
Nie wiem, czy jesteś świadomy swojej sławy, ale wczoraj wysyłając zdjęcie gotowej babki znajomym, co najmniej połowa wiedziała, że to „babka bananowa Rozkosznego” – świat już wie, że inspirujesz na maxa, cieszę się, że w te Święta trochę Twojej kulinarnej magii będzie na moim stole, pozdrawiam znad kawałka pachnącego… rrrrrrozkosznie! 😁
dziękuję! wspaniałych, ciepłych i pysznych świąt <3
Hej, a jak ktoś ma tylko termoobieg w piekarniku to ile stopni i jaki czas pieczenia?
PS spokojnych świąt
160 stopni Celsjusza
Co to znaczy „kwaśna śmietana”? Taka normalna 18% może być czy powinna być bardziej tłusta?
śmietana ukwaszona a gęsta 18%
Upiekłam wczoraj, no rano była już rozdana i zjedzona😅 ale spokojnie kolejna czeka na polewę tym razem z gorzkiej czekolady 💛💛
daj znać, z którą polewą smakuje Ci bardziej <3
Ten przepis to SZTOS 🙂 Od siebie dodałam jeszcze rodzynki namoczone w likierze Cointreau (a jakże 😉 oraz kawałeczki czekolady 🙂 No łeb urywa, takie dobre 🙂
brzmi własnie tak 😀
Czy zamiast śmietany 30% mogę użyć 36%? lub mieszanki 18 i 36?
śmietana musi być płynna, więc jeśli masz taką 36%, to śmiało
Babka wyszła superowa!
Myślałam, że wyjdzie zakalec, bo po 50 minutach po wsadzeniu patyczka było „mokro”, ale potrzymałam jeszcze z 20 minut i wyszło idealnie.
Jeżeli ktoś nie ma śmietanki do polewy – można zastąpić mlekiem, u mnie wyszła gęsta polewa, ale miałam mniej czekolady 😀
Polecam :3
Pozdrawiam z tiktoka!
Hej TikTok!
Ze względu na małe dziecko pominęłam całkowicie cukier, a polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady 80% ze śmietanką 30%. To najprostsze, najszybsze i chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio robiłam (zaraz po serniku baskijskim). A mały nananożerca zajada aż miło. Dziękujemy! ❤️
smacznego dla was <3
jakie to było dobre<3 i ta kurkuma w polewie… cudnie smakowała, dziękuję za ten przepis
<3
Studzić 15 minut w piekarniku , czy od razu wyciągnąć z pieca? 🙃
studzimy w formie, nie w piekarniku 🙂
Byłam jakaś nieogarnięta przy robieniu babki i wlałam do ciasta 80 ml kremówki… Bałam się, że będzie super zakalec, dodałam na wszelki wypadek + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszła pyszna, bez zakalca XD
wyszło przepyszne! wszystkim smakuje😍
<3
Babka sztos! 🙌🏽 Czytając niektóre komentarze zastanawiam się jak to się dzieje, że jednak te przepisy (prawie) wszystkim wychodzą. Nieprawdopodobne! 😎✌🏽
Coś niesamowitego, w kilka chwil z tak prostych składników można wyczarować takie cudo, które rozpieszcza podniebienia. W ten weekend zrobiłam dwie pachnące i mięciutkie babki – jedną dla rodziny, drugą dla kolegów z pracy, żeby osłodzić poniedziałek, to był strzał w dziesiątkę, obie zniknęły w mgnieniu oka. Od siebie polecam delikatnie posolić polewę, mięciutkie i aromatyczne ciasto w połączeniu z tak wyrazistą polewą zachwyca w swojej prostocie. Tym przepisem uszczęśliwiłeś kilkanaście żołądków i tysiące kubków smakowych 😀
Soli nigdy za wiele!
1 i 3/4 szklanki to lacznie 230g? moja szklanka ma 300 g cala zatem mam użyć 1 i 3/4 czyli , czy lacznie ma byc 230 g?
W jeden szklance (miarce) mieście się 130 g mąki, czyli będzie to 230 g
Zrobiłam, wyszła super! Miękka, wilgotna, odpowiednio słodka. Polewa z wedlowskiej gorzkiej czekolady z orzechami i słonym karmelem – mega!🙂🙃
Czy można zastąpić masło olejem?
Nie polecam
Składniki wziełam zgodnie z podanymi proporcjami ale wszystko robilam „po swojemu” ( mąkę z proszkami i bakaliami wymieszałam a w blenderze banany z jogurtem i jajkami, potem wlałam do mąki i mieszałam dosyć długo łyżką) i tak babka wyszła świetna wręcz za bardzo wyrosła bo mi popękała u góry i będę musiała ją ściąć żeby postawić. Dałam trochę wiecej proszku do pieczenia bo maiłam bakalie w cieście. Polewę robilam w microfali. Wszystko się dobrze połączyło. Jeszcze nie próbowałam – czeka na gości. Pozdrawiam.
Czy można dać jogurt gęsty z bakomy zamiast greckiego ?
Używasz w tym przepisie na jakimś etapie miksera, czy wszystko od początku do końca mieszasz ręcznie?