O idealnie chrupiących i kremowych frytkach z batatów

Jeśli robić frytki z batatów to tylko tak, aby były lekko chrupiące i rozpływające się w ustach.

Bataty to takie bulwy, które już dobrą chwilę temu zaczęły wypierać nasz tradycyjne, polskie ziemniaki z rynku warzyw skrobiowych. Można je bez problemu kupić w dużych dyskontach i cieszyć się ich kremową strukturą oraz lekko słodkim smakiem. Na polu właściwości zdrowotnych też nie zostają w tyle. Są bogate w beta-karoten, tym samym zmniejszając szanse zachorowania na raka. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bataty zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Nie wspominając już, że wspomagają pamięć i są zalecane chorym na cukrzyce.

Najbardziej oczywistym i najprzyjemniejszym zastosowaniem batatów są frytki. Jednak kto próbował ten wie, że posiadają kremową strukturę, ale brakuje im chrupkości. Nie tym moim. Wystarczy zastosować kilka trików jak niedodawanie soli przed pieczeniem czy użycie skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

O idealnie chrupiących i kremowych frytkach z batatów 7

O idealnie chrupiących i kremowych frytkach z batatów 8

Złote zasady

1. Nie używaj soli przed pieczeniem. Wydobywa wodę z batatów, które zaczynają gotować się we własnych sosach, a nie podpiekać tak jakbyśmy chcieli.

2. Użyj mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Nada ona lekkiej chrupkości skórce. Utworzy cienką powłokę wokół frytki, skontrastuje się z kremowym środkiem.

3. Nie używaj oliwy z oliwek. Nie dość, że ma za niski punkt dymienia (nie nadaje się do pieczenia w tak wysokich temperaturach – staje się niezdrowa) to oliwa jest najgorszym tłuszczem jeśli chodzi karmelizowanie i tworzenia chrupiącej skórki.

4. Rozkładając frytki na blaszce zachowaj odstępy między nimi. Jeśli tego nie zrobisz, frytki się posklejają i wszystko pójdzie na marne. Danie wciąż będzie smaczne, ale nie będą to już frytki.

O idealnie chrupiących i kremowych frytkach z batatów 9Idealnie chrupiące i kremowe frytki z batatów:
2 bataty
1 łyżeczka skrobi (mąki) kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka wymiszanej papryki słodkiej, ostrej i wędzonej w dowolnej kombinacji (lub innych ulubionych przypraw)
olej ryżowy, kokosowy lub masło ghee (klarowane)
sól morska

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni Celsjusza. Bataty obierz (lub dokładnie wyszoruj – skórka jest jadalna). Pokrój na równe słupki. Ja lubię większe kawałki – skórka skrywa wtedy więcej kremowego środka. Opcjonalnie zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na godzinę. Bardzo dokładnie osusz. Wymieszaj skrobię z przyprawami (bez soli!). Za pomocą sitka przesiej ją na frytki i wymieszaj rękoma w misce, aż do obtoczenia. Na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną lekko olejem wyłóż frytki, tak żeby się nie dotykały wzajemnie. Skrop 2 łyżkami oleju. Piecz 25 -30 minut. W połowie można obrócić frytki na drugą stroną – wtedy obie będą równomiernie zarumienione. Posyp obficie solą morską.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

O idealnie chrupiących i kremowych frytkach z batatów 10 O idealnie chrupiących i kremowych frytkach z batatów 11 O idealnie chrupiących i kremowych frytkach z batatów 12

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Kasia 19 listopada, 2016 - 3:42 pm

Bataty kocham i jadam od lat, robiłam z nich już chyba wszystko, poczynając od pieczonych, przez puree, gnocchi, przez ciasta i placki z ich dodatkiem, ale tak IDEALNYCH frytek jeszcze nigdy nie jadłam. Są po prostu czystą poezją – cudownie chrupiące z zewnątrz, skrywają w sobie słodkie i rozpływające się w ustach wnętrze… jednym słowem – rozkosz dla podniebienia! <3

Reply
rozkoszny 19 listopada, 2016 - 4:13 pm

Kilka trików i frytki z babatów zyskują nową jakość, uwielbiam je! Zapraszam do postostania na dłużej w celu poszukiwania kolejnej rozkoszy <3

Reply
Martyna 15 stycznia, 2017 - 9:23 pm

Wyszły przepysznie rozkoszne! Niebo w ustach ❤

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2017 - 9:43 pm

oj tak, są niebiańskie ^^

Reply
Agnieszka 18 lutego, 2020 - 7:44 pm

Cofam wczesniejsza opinie! Saaa chrupiace jesli chwilke poleżą po pieczeniu! Mniaaaam!

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2020 - 8:05 pm

<3

Reply
Gosia 13 kwietnia, 2020 - 3:10 pm

Nareszcie mi wyszły , dziękuję za ten przepis, genialne 👏👏👏

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2020 - 5:01 pm

Przyjemność po mojej stronie! <3

Reply
Justi 28 maja, 2020 - 5:33 pm

Czemu mi wychodzą za miękkie (bez chrupiącej skórki?) :/

Reply
rozkoszny 28 maja, 2020 - 7:49 pm

może za krótko pieczesz?

Reply
Konst 6 sierpnia, 2020 - 11:53 pm

Hej! Czy mogę użyć oleju słonecznikowego, czy to też nie jest najlepszy pomysł?

Reply
Julia 22 sierpnia, 2020 - 9:57 am

Czy olej słonecznikowy będzie w porządku do tego przepisu?

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2020 - 1:17 pm

tak

Reply
Kamila 5 listopada, 2020 - 2:21 pm

Dziękuję za ten przepis, dodanie skrobi ziemniaczanej wszystko zmieniło. Nareszcie wyszły mi chrupiące frytki z batatów !

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2020 - 3:45 pm

cieszę się!

Reply
Karolina 3 grudnia, 2020 - 5:32 pm

a olej sezamowy sie nadaje czy średnio?

Reply
rozkoszny 3 grudnia, 2020 - 6:34 pm

można nic skropić frytki po upiueczeniu

Reply

Leave a Comment