Jeśli robić frytki z batatów to tylko tak, aby były lekko chrupiące i rozpływające się w ustach.
Bataty to takie bulwy, które już dobrą chwilę temu zaczęły wypierać nasz tradycyjne, polskie ziemniaki z rynku warzyw skrobiowych. Można je bez problemu kupić w dużych dyskontach i cieszyć się ich kremową strukturą oraz lekko słodkim smakiem. Na polu właściwości zdrowotnych też nie zostają w tyle. Są bogate w beta-karoten, tym samym zmniejszając szanse zachorowania na raka. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bataty zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Nie wspominając już, że wspomagają pamięć i są zalecane chorym na cukrzyce.
Najbardziej oczywistym i najprzyjemniejszym zastosowaniem batatów są frytki. Jednak kto próbował ten wie, że posiadają kremową strukturę, ale brakuje im chrupkości. Nie tym moim. Wystarczy zastosować kilka trików jak niedodawanie soli przed pieczeniem czy użycie skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Złote zasady
1. Nie używaj soli przed pieczeniem. Wydobywa wodę z batatów, które zaczynają gotować się we własnych sosach, a nie podpiekać tak jakbyśmy chcieli.
2. Użyj mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Nada ona lekkiej chrupkości skórce. Utworzy cienką powłokę wokół frytki, skontrastuje się z kremowym środkiem.
3. Nie używaj oliwy z oliwek. Nie dość, że ma za niski punkt dymienia (nie nadaje się do pieczenia w tak wysokich temperaturach – staje się niezdrowa) to oliwa jest najgorszym tłuszczem jeśli chodzi karmelizowanie i tworzenia chrupiącej skórki.
4. Rozkładając frytki na blaszce zachowaj odstępy między nimi. Jeśli tego nie zrobisz, frytki się posklejają i wszystko pójdzie na marne. Danie wciąż będzie smaczne, ale nie będą to już frytki.
Idealnie chrupiące i kremowe frytki z batatów:
2 bataty
1 łyżeczka skrobi (mąki) kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka wymiszanej papryki słodkiej, ostrej i wędzonej w dowolnej kombinacji (lub innych ulubionych przypraw)
olej ryżowy, rzepakowy, kokosowy lub masło ghee (klarowane)
sól morska
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni Celsjusza. Bataty obierz (lub dokładnie wyszoruj – skórka jest jadalna). Pokrój na równe słupki. Ja lubię większe kawałki – skórka skrywa wtedy więcej kremowego środka. Opcjonalnie zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na godzinę. Bardzo dokładnie osusz. Wymieszaj skrobię z przyprawami (bez soli!). Za pomocą sitka przesiej ją na frytki i wymieszaj rękoma w misce, aż do obtoczenia. Na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną lekko olejem wyłóż frytki, tak żeby się nie dotykały wzajemnie. Skrop 2 łyżkami oleju. Piecz 25 -30 minut. W połowie można obrócić frytki na drugą stroną – wtedy obie będą równomiernie zarumienione. Posyp obficie solą morską.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
23 komentarze
Bataty kocham i jadam od lat, robiłam z nich już chyba wszystko, poczynając od pieczonych, przez puree, gnocchi, przez ciasta i placki z ich dodatkiem, ale tak IDEALNYCH frytek jeszcze nigdy nie jadłam. Są po prostu czystą poezją – cudownie chrupiące z zewnątrz, skrywają w sobie słodkie i rozpływające się w ustach wnętrze… jednym słowem – rozkosz dla podniebienia! <3
Kilka trików i frytki z babatów zyskują nową jakość, uwielbiam je! Zapraszam do postostania na dłużej w celu poszukiwania kolejnej rozkoszy <3
Wyszły przepysznie rozkoszne! Niebo w ustach ❤
oj tak, są niebiańskie ^^
Cofam wczesniejsza opinie! Saaa chrupiace jesli chwilke poleżą po pieczeniu! Mniaaaam!
<3
Nareszcie mi wyszły , dziękuję za ten przepis, genialne 👏👏👏
Przyjemność po mojej stronie! <3
Czemu mi wychodzą za miękkie (bez chrupiącej skórki?) :/
może za krótko pieczesz?
Hej! Czy mogę użyć oleju słonecznikowego, czy to też nie jest najlepszy pomysł?
Czy olej słonecznikowy będzie w porządku do tego przepisu?
tak
Dziękuję za ten przepis, dodanie skrobi ziemniaczanej wszystko zmieniło. Nareszcie wyszły mi chrupiące frytki z batatów !
cieszę się!
a olej sezamowy sie nadaje czy średnio?
można nic skropić frytki po upiueczeniu
Czy olej rzepakowy będzie równie w porządku ?:)
tak!
Rzadko zostawiam komentarze na blogach, ale chciałam powiedzieć, że na Pana stronę natrafiłam niedawno, a dzisiaj zrobiłam pierwszy z niej przepis, ten właśnie. Bataty kocham, a w takiej formie ich jeszcze nie próbowałam, więc spodziewałam się czegoś smacznego, a z pewnością ciekawego. Nie zawiodłam się. Wsunęłam cały talerz tej pyszności. <3 Powiem więcej – chętnie zjadłabym jeszcze, ale miałam tylko jednego batata. :< Niemniej będę wracać – teraz już wiem, że nie tylko dla tego przepisu. 🙂 Dzięki!
Przepyszne 🙂 uwielbiam. Przepis zagości u mnie na stałe, nigdy nie wyszły mi takie smaczne i chrupiące bataty. SUper
Wspaniałe, jadłam już pod każdą postacią, ale te smakują najlepiej!!
Aż mnie naszła ochota na frytki z batatów! Bardzo lubię, a od jakiegoś czasu przyrządzam je we frytkownicy beztłuszczowej ariete i też są bardzo smaczne!