Halo, policja? Te szaszłyki zrobiono z boczniaków i są absolutnie zbyt wspaniałe, aby można im się oprzeć. Grzyby są wdzięcznym składnikiem, bo wchłaniają smaki, jak im się tylko zagra. Te zamarynowałem w sosie sojowym, harissie, miodzie i wędzonej papryce, tworząc słodko-ostrą umamiczną symfonię dudniącą niczym niedzielne dzwony.
Nie ma lipy. To szaszłyki, obok których nie można przejść obojętnie. Za każdym razem, gdy gdzieś je widzę, mam ochotę je zjeść. Ostatnio, przeglądając „Mezclę”, śliniłem się nad przepisem Ixta Belfrage na różane grzybowe szaszłyki na puree ciecierzycom. Zachwycałem się też nad mocno karmelowymi szaszłykami z warszawskiej wege knajpki Peaches Gastro Grils. Nie tak trudno zrobić je w domu, więc opracowałem własny przepis, balansując smaki pod moje kubki smakowe. Jest coś hipnotyzującego w tym daniu. Grzyby są jak gąbka, która łatwo wchłania wszelkie aromaty. W rezultacie stężenie smaku wywołuje ciareczki rozkoszy i ciąg ochów-achów. Same boczniaki już zawierają potężny ładunek smaku, ale zaserwowane z sosem chimichurri są innym wymiarem przyjemności. To jeden z tych przepisów, o której wszyscy będą was błagać, jedząc wam z ręki.

Szaszłyki z boczniaków w harrisie z chimichurri
2 – 4 porcje
Szaszłyki
500 g boczniaków
3 łyżki pasty harissa
3 łyżki miodu
1 ½ łyżeczka wędzonej papryki
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
¼ szklanki (60 ml) sosu sojowego
Sos chimichurri
½ średniej szalotki, obranej i pokrojonej w pióra
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (60 ml) octu jabłkowego lub winnego
½ szklanki (15 g) mieszanki świeżych ziół takich jak kolendra, natka pietruszki, mięta i oregano
⅓ szklanki (80 ml) oliwy extra virgin
1. Boczniaki, jeśli duże, porwij na mniejsze kawałki. W dużej misce wymieszaj harissę, miód, wędzoną paprykę, oliwę i sos sojowy. Obtocz w marynacie boczniaki i odstaw je na minimum 2 godziny – jeśli masz czas, marynuje grzyby przez całą noc, będę mieć jeszcze więcej smaku.
2. Przygotuj 4 – 6 patyczków do szaszłyków. Jeśli używasz drewnianych, namaczaj jej w wodzie przez około 10 minut. Dzięki temu nie spalają się podczas pieczenia.
3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Nadziej boczniaki na patyczki do szaszłyków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej pozostałą marynatą. Piecz, aż będę miękkie, a z wierzchu lekko się zarumienią, około 25 minut.
4. W międzyczasie, przygotuj sos chimichurri. Zalej szalotkę i czosnek octem. Dodaj sól i odstaw na 10 minut, by zmiękły. Przełóż je do malaksera wraz z ziołami i oliwą. Pulsacyjnie rozdrobnij, aż powstanie płynny sos o widocznych kawałkach cebuli i ziół.
5. Podawaj szaszłyki z boczniaków z sosem chimichurri i młodymi ziemniakami. Tak smakują absolutnie najlepiej!
Rady/porady
Szaszłyki z boczniaków można przygotować też na grillu. Zyskają wtedy dodatkowego dymnego smaku.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

9 komentarzy
Czy pozostały ocet też wlewamy do malaksera? Przepis brzmi przepysznie 🙂
Tak, cały ocet wraz z szalotką! Można też od razu zamacerować szalotkę w malakserze
Wygląda super! Sprawdzimy w sobotę na grillu <3 jest szansa na zestaw super przepisów na grilla?🥰
tym podbijecie wszystkie żołądki miłośników grillowania!
Może się czepiam, ale widzę tutaj tak wyraźną inspirację szaszłykami z boczniaków Ixty Belfrage, że chyba powinieneś wspomnieć, skąd się wziął pomysł na ten przepis. To nie będzie ujma na honorze, a będzie fair.
Dokładnie, czepiasz się 🙂 widziałam pomysł z szasłykami u wielu innych twórców, to po prostu popularny zamiennik mięsa.
Hej, piszę w poście zarówno o przepisie Ixty, jak i boczniakowych szaszłykach z restauracji Peaches. To są bardzo luźne inspiracje i wspomniałem o nich bardziej dla kontekstu i możliwości spróbowania innej wersji niż moja. Na blogu już kilka lat temu pojawiały się boczniaki jako zamiennik mięsa 🙂
Hejka! Ile grillować boczniaki?
Jak myjesz boczniaki? Bo bardzo nasiąkają wodą przy myciu