Rzymska pizza z ziemniakami i rozmarynem

Wydaje się ordynarna, ale wystarczy jeden kęs, by zatopić się w doznaniach, które oferuje. Rzymska pizza jest chrupiąca i tak oliwna, że aż zwilża usta. Natomiast jej wierzch zdobią cienkie plasterki ziemniaków pachnących rozmarynowym lasem. To oda do włoskiej prostoty, która otwiera oczy. Przez przypadek wegańska.

Pierwszy raz spróbowałem ją Antico Forno Roscioli przy Via dei Chiavari, miejscu-instytucji, które zna każdy Rzymianin, jak i lepiej obeznany turysta. Pizza z ziemniakami i rozmarynem to tamtejsza klasyka sprzedawana od rana do nocy. W niektórych piekarniach przypomina bardziej puszystą focaccie, ale ja lubię ją taką, jaką sprzedaje Roscioli: cienką, chrupiącą, nieprzyzwoicie oliwną.

Zimniak na pizzy może wydawać się dziwnym rozwiązaniem. Węglowodany z węglowodanami? Tak. Włosi znają się jednak na rzeczy. Oba te składniki bosko kontrastują chrupkością i miękkością. Całość dopełnia rozmaryn – koniecznie świeży, bo tylko on tchnie w pizzę zapach lasu. Wgryzasz się i czujesz ukojenie.

Rzymska pizza z ziemniakami i rozmarynem 1

Rzymska pizza z ziemniakami i rozmarynem
Ciasto
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczki (5 g) drożdży instant
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ łyżeczki cukru
¾ szklanki (180 g) ciepłej wody
3 łyżki oliwy extra virgin

Wierzch
800 g ziemniaków (odmiana sałatkowa)
3 łyżki soli morskiej drobnoziarnistej
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
świeżo mielony pieprz

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem, a następnie ciepłą wodą. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, zalej oliwą. Obtocz ciasto w niej ze wszystkich stron. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2h, do podwojenia objętości.

2. W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Obierz je i pokrój na cienkie plasterki, około 3 mm. Najlepiej sprawdzi się tu mandolina lub odpowiednie ostrze do robota kuchennego.

3. Do dużej miski wlej 1 l zimnej wody. Rozpuść w niej sól. Zanurz w wodzie plasterki ziemniaków. Odstaw na minimum godzinę, by zmiękły. Odcedź je i dobrze osusz. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.

4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

5. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozciągnij na podłużną pizzę o długości blachy. Na plackach ułóż plasterki ziemniaków – nie pozostawiaj dużych rantów, mają tendencję się spiekać, lepiej zrobi im tłoczne towarzystwo ziemniaczków. Posyp pizzę rozmarynem i polej pozostałą oliwą (sporo!). Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Piecz około 25 minut, aż pizza się zarumieni od spodu.

6. Jedz z sałatą w winegrecie na kolację w biegu jako przekąskę jak Rzymianie.

Rady/porady
Moim zdaniem świeży rozmaryn robi tu całe zadanie, więc warto się za nim rozglądnąć, ale jeśli musisz – zastąp go 1 łyżeczką suszonego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić rzymską pizzę z ziemniakami
Rzymska pizza z ziemniakami i rozmarynem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

29 komentarzy

Malgorzata 25 stycznia, 2022 - 6:36 pm

Hej, jak długo powinno ciasto leżakować zanim włożymy do pieca?

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2022 - 8:21 pm

Cześć! Ciasto rośnie tylko raz. Przed pieczeniem już nie 🙂

Reply
Justyna 25 stycznia, 2022 - 10:19 pm

Czy ta odmiana ziemniaków jest konieczna, czy nada się też inna?

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2022 - 11:31 pm

Nadadzą się też inne, ale sałatkowe najlepsze, bo zachowają kształt po upieczeniu

Reply
Iwona 26 stycznia, 2022 - 3:21 pm

Czy może być maka gluten free?

Reply
Mariusz 25 stycznia, 2022 - 10:46 pm

Hej. Tak cenna rada na dough do pizzy. O Fermentacji zapominacie 😅😬 minimum 24h. Bynajmniej 48h do 72h to już bajka, co do drożdży to w zależności od sezonu. Lato mniej niż gram na kg, a zimą to i nawet 2g do kg mąki ( od 0 do 00, zwykła też się nadaje).
I to jest cały sekret proszę państwa. Fermentacja.

Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2022 - 11:33 pm

Oczywiście, że długofermentowane ciasto będzie lepsze, ale nie zawsze jest to konieczne – tak jak tutaj 🙂

Reply
Maria 26 stycznia, 2022 - 1:33 pm

Czy dobrze jest wykorzystać kamień do pizzy (jeszcze nieużywany :D)?

Reply
rozkoszny 26 stycznia, 2022 - 6:12 pm

Raczej nie – ziemniaczki potrzebują trochę czasu na upieczenie

Reply
Ju 26 stycznia, 2022 - 4:38 pm

Czy ziemniaki mają pozostać w zimnej wodzie czy należy je zagotować?

Reply
rozkoszny 26 stycznia, 2022 - 6:12 pm

Pozostawić w zimnej wodzie

Reply
Kaśka 29 stycznia, 2022 - 8:13 am

Uwielbiam i pizzę, i ziemniaki. Przepis od razu mi się spodobał, smak już nie 🙂 Wracam regularnie do wielu Twoich przepisów ale tego nikomu nie polecę 🙂

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2022 - 5:49 pm

Szkoda! To rzymski klasyk 🙂

Reply
Tori 1 lutego, 2022 - 9:32 pm

Przepis mnie bardzo pozytywnie zaskoczył! Nie sądziłam, ze ziemniaki na pizzy będą takie pyszne. Faktycznie przy tej pizzy świeży rozmaryn niesamowicie podbija smak 😍

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2022 - 4:09 pm

„Robi robotę” jak to mówią 🙂

Reply
KarolinaAn 2 lutego, 2022 - 8:27 pm

Oglądając film na Youtube, narobiłeś mi takiego smaka, że postanowiłam – dzisiaj robimy pizzę z ziemniakami! Coś pysznego – nowy smak, ziemniaczki chrupiące, a ciasto na pizzę bardzo aksamitne. Totalnie moje smaki. Dzięki!

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2022 - 1:17 pm

Super!

Reply
Karolina 23 lutego, 2022 - 5:39 pm

Czy ciasto ma jakiś maksymalny czas jaki może spędzić leżakując w temperaturze pokojowej? Chciałabym go zostawić na prawie 4h bo muszę wyjść. Czy będzie z nim wszystko ok, czy lepiej zostawić na jeszcze dłużej, np 6-7h ale w lodówce?

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 6:57 pm

Lepiej do lodówki z nim 🙂

Reply
Natalia 10 maja, 2022 - 8:55 pm

Ordynarna pizza? Chyba chodzilo o slowo 'zwyczajna’

Reply
rozkoszny 11 maja, 2022 - 11:25 am

Nie, o ordynarną – pospolitą, w złym guście

Reply
Olga 11 lipca, 2022 - 8:07 pm

Jaka mąka będzie najlepsza? Chodzi o typ

Reply
Kinga 19 sierpnia, 2022 - 5:35 pm

Jeśli używam normalnych drożdży to ile?

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2022 - 3:58 pm

Dwar razy tyle

Reply
Ania 1 października, 2022 - 5:56 pm

Kocham tą pizzę 🧡🧡🧡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 dziękuje za inspiracje. Uwielbiam Twoje innowacje. 🌞🌞🌞🌞

Reply
Monika 30 marca, 2023 - 9:35 am

25 minut w 240 stopniach?Pizza się nie spali?Wydaje mi się że to bardzo długi czas pieczenia.

Reply
Justyna Kaczorek 19 kwietnia, 2023 - 7:48 pm

Zrobilam ja w takiej temperaturze, i spalilam. Mocno nagrzalam piekarnik za drugim razem i dalam na tyle samo czasu ae 200stopni. Bylo wtedy okej 🙂

Reply
Zuzanna 17 lipca, 2023 - 2:29 pm

Cześć, po wyrośnięciu ciasta na górze pojawiła się sucha warstwa. Nie wiem co poszło nie tak, zalałam je oliwą przed leżakowaniem. Czy zbyt duża ilość mąki mogła być przyczyną? Przyznam, że podczas wyrabiania ciasta dodałam pół łyżki, ponieważ wydawało mi się być zbyt klejące.

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2023 - 5:47 pm

Hej, obeschnięcie oznacza, że ciasto nie było odpowiednio odizolowane – oliwą czy folą spożywczą

Reply

Leave a Comment