Wydaje się ordynarna, ale wystarczy jeden kęs, by zatopić się w doznaniach, które oferuje. Rzymska pizza jest chrupiąca i tak oliwna, że aż zwilża usta. Natomiast jej wierzch zdobią cienkie plasterki ziemniaków pachnących rozmarynowym lasem. To oda do włoskiej prostoty, która otwiera oczy. Przez przypadek wegańska.
Pierwszy raz spróbowałem ją Antico Forno Roscioli przy Via dei Chiavari, miejscu-instytucji, które zna każdy Rzymianin, jak i lepiej obeznany turysta. Pizza z ziemniakami i rozmarynem to tamtejsza klasyka sprzedawana od rana do nocy. W niektórych piekarniach przypomina bardziej puszystą focaccie, ale ja lubię ją taką, jaką sprzedaje Roscioli: cienką, chrupiącą, nieprzyzwoicie oliwną.
Zimniak na pizzy może wydawać się dziwnym rozwiązaniem. Węglowodany z węglowodanami? Tak. Włosi znają się jednak na rzeczy. Oba te składniki bosko kontrastują chrupkością i miękkością. Całość dopełnia rozmaryn – koniecznie świeży, bo tylko on tchnie w pizzę zapach lasu. Wgryzasz się i czujesz ukojenie.
Rzymska pizza z ziemniakami i rozmarynem
Ciasto
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczki (5 g) drożdży instant
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ łyżeczki cukru
¾ szklanki (180 g) ciepłej wody
3 łyżki oliwy extra virgin
Wierzch
800 g ziemniaków (odmiana sałatkowa)
3 łyżki soli morskiej drobnoziarnistej
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
świeżo mielony pieprz
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem, a następnie ciepłą wodą. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, zalej oliwą. Obtocz ciasto w niej ze wszystkich stron. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2h, do podwojenia objętości.
2. W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Obierz je i pokrój na cienkie plasterki, około 3 mm. Najlepiej sprawdzi się tu mandolina lub odpowiednie ostrze do robota kuchennego.
3. Do dużej miski wlej 1 l zimnej wody. Rozpuść w niej sól. Zanurz w wodzie plasterki ziemniaków. Odstaw na minimum godzinę, by zmiękły. Odcedź je i dobrze osusz. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozciągnij na podłużną pizzę o długości blachy. Na plackach ułóż plasterki ziemniaków – nie pozostawiaj dużych rantów, mają tendencję się spiekać, lepiej zrobi im tłoczne towarzystwo ziemniaczków. Posyp pizzę rozmarynem i polej pozostałą oliwą (sporo!). Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Piecz około 25 minut, aż pizza się zarumieni od spodu.
6. Jedz z sałatą w winegrecie na kolację w biegu jako przekąskę jak Rzymianie.
Rady/porady
Moim zdaniem świeży rozmaryn robi tu całe zadanie, więc warto się za nim rozglądnąć, ale jeśli musisz – zastąp go 1 łyżeczką suszonego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
29 komentarzy
Hej, jak długo powinno ciasto leżakować zanim włożymy do pieca?
Cześć! Ciasto rośnie tylko raz. Przed pieczeniem już nie 🙂
Czy ta odmiana ziemniaków jest konieczna, czy nada się też inna?
Nadadzą się też inne, ale sałatkowe najlepsze, bo zachowają kształt po upieczeniu
Czy może być maka gluten free?
Hej. Tak cenna rada na dough do pizzy. O Fermentacji zapominacie 😅😬 minimum 24h. Bynajmniej 48h do 72h to już bajka, co do drożdży to w zależności od sezonu. Lato mniej niż gram na kg, a zimą to i nawet 2g do kg mąki ( od 0 do 00, zwykła też się nadaje).
I to jest cały sekret proszę państwa. Fermentacja.
Pozdrawiam
Oczywiście, że długofermentowane ciasto będzie lepsze, ale nie zawsze jest to konieczne – tak jak tutaj 🙂
Czy dobrze jest wykorzystać kamień do pizzy (jeszcze nieużywany :D)?
Raczej nie – ziemniaczki potrzebują trochę czasu na upieczenie
Czy ziemniaki mają pozostać w zimnej wodzie czy należy je zagotować?
Pozostawić w zimnej wodzie
Uwielbiam i pizzę, i ziemniaki. Przepis od razu mi się spodobał, smak już nie 🙂 Wracam regularnie do wielu Twoich przepisów ale tego nikomu nie polecę 🙂
Szkoda! To rzymski klasyk 🙂
Przepis mnie bardzo pozytywnie zaskoczył! Nie sądziłam, ze ziemniaki na pizzy będą takie pyszne. Faktycznie przy tej pizzy świeży rozmaryn niesamowicie podbija smak 😍
„Robi robotę” jak to mówią 🙂
Oglądając film na Youtube, narobiłeś mi takiego smaka, że postanowiłam – dzisiaj robimy pizzę z ziemniakami! Coś pysznego – nowy smak, ziemniaczki chrupiące, a ciasto na pizzę bardzo aksamitne. Totalnie moje smaki. Dzięki!
Super!
Czy ciasto ma jakiś maksymalny czas jaki może spędzić leżakując w temperaturze pokojowej? Chciałabym go zostawić na prawie 4h bo muszę wyjść. Czy będzie z nim wszystko ok, czy lepiej zostawić na jeszcze dłużej, np 6-7h ale w lodówce?
Lepiej do lodówki z nim 🙂
Ordynarna pizza? Chyba chodzilo o slowo 'zwyczajna’
Nie, o ordynarną – pospolitą, w złym guście
Jaka mąka będzie najlepsza? Chodzi o typ
Jeśli używam normalnych drożdży to ile?
Dwar razy tyle
Kocham tą pizzę 🧡🧡🧡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 dziękuje za inspiracje. Uwielbiam Twoje innowacje. 🌞🌞🌞🌞
25 minut w 240 stopniach?Pizza się nie spali?Wydaje mi się że to bardzo długi czas pieczenia.
Zrobilam ja w takiej temperaturze, i spalilam. Mocno nagrzalam piekarnik za drugim razem i dalam na tyle samo czasu ae 200stopni. Bylo wtedy okej 🙂
Cześć, po wyrośnięciu ciasta na górze pojawiła się sucha warstwa. Nie wiem co poszło nie tak, zalałam je oliwą przed leżakowaniem. Czy zbyt duża ilość mąki mogła być przyczyną? Przyznam, że podczas wyrabiania ciasta dodałam pół łyżki, ponieważ wydawało mi się być zbyt klejące.
Hej, obeschnięcie oznacza, że ciasto nie było odpowiednio odizolowane – oliwą czy folą spożywczą