Halloumi Butter Masala

Ostrzegam, to danie będziecie chcieli jeść i robić na okrągło. Bo tak szybkie, pysznie i kojące. Poznajcie Halloumi Butter Masala – uproszczoną wersję indyjskiego klasyka, paneer butter masala, ale ze składników, które kupcie w każdym sklepie.

Jeśli zamawiam jakieś jedzenie do domu, to zazwyczaj jest to indyjskie, a konkretnie paneer butter masala. Rozpływający się w ustach ser pływający w kremowym sosie pełnym aromatu. Do tego chlebki naan, którymi jak za pomocą gąbki wycieram to boksie sosiwo.

Nie jest to przyjemność jedynie “na zamówienie”. Nawet jeśli nie macie nigdzie w zasięgu indyjskiego sklepu, gdzie można byłoby kupić ser paneer. Może podmienić je na ser halloumi, który także pod wpływem temperatury staje się mięciutki i kojący. Raz zrobicie, a na zawsze to danie wejdzie do waszego repertuaru. Zobaczycie!

Halloumi Butter Masala

Halloumi Butter Masala
4 porcje
1 duża biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, cienko pokrojone
3 cm kłącza imbiru, obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
6 łyżek (100 g) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
½ szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub roślinnej, ewentualnie mleczka kokosowego + do podania
1 szklanka (250 ml) wody
2 kostki (2 x 225 g) halloumi, pokrojonego w dużą kostkę
2 czubate łyżki (50 g) masła

1. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oliwy extra virgin. Smaż na umiarkowanej mocy cebulę, czosnek, imbir i sól, często mieszając, aż się zeszklą, 4 – 5 minut.

2. Dodaj garam masala, kmin rzymski i płatki chili. Przemieszaj do uwolnienia się smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier trzcinowy. Smaż, często mieszając, aż pociemnieje, około 2 minuty.

3. Wlej śmietankę i wodę i zagotuj sos. Zeskrob to, co przywarło na dno patelni i przełóż wszystko do blendera. Zmiksuj na gładko, na dość płynny sos.

4. Na patelnię przełóż halloumi, sos masala i masło. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje, a masełko się roztopi, nadając boskiej kremowości. Zmniejsz ogień na mały i gotuj, aż halloumi stanie się miękkie, około 6 minut.

5. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkami naan. Skropione odrobiną śmietanki!

Rady/porady
Jeśli masz w zasięgu sklep z żywnością indyjską, koniecznie sprawdź wersję z serem paneer. Jeśli masz pod ręką kozieradkę, posyp nią danie!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Halloumi Butter Masala
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

59 komentarzy

aga 21 stycznia, 2025 - 2:05 pm

genialne!!!!!!1

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:08 pm

Cieszę się <3

Reply
Karolina 22 stycznia, 2025 - 10:31 am

Czy to jest bezmięsna wersja butter chicken?

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:09 pm

nie, to alternatywa wersja paneer butter masala, jednego z najbardziej ikonicznych dań kuchni indyjskiej

Reply
Maja 22 stycznia, 2025 - 1:06 pm

W składnikach jest mleczko kokosowe a w przepisie nie. Gdzieś je dodać czy się wepchało rządne sławy w listę składników?

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:10 pm

mleczko kokosowe figuruje jako alternatywa do śmietanki, ale już poprawiam, żeby było jaśniej!

Reply
Karolina 22 stycznia, 2025 - 3:13 pm

Och jestem ciekawa tego ogromnie!!! Kocham miłością wierną masala butter chicken lub paneer, myślałam ostatnio żeby spróbować odtworzyć to danie w domu… I proszę bardzo, mój ulubiony rozkoszny wrzuca przepis 🥰😍😍 dziękuję, będę testować!

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2025 - 5:10 pm

przepis spada z nieba!

Reply
Zuzanna 22 stycznia, 2025 - 6:54 pm

Nawet nie wiesz jak bardzo czekałam na to 🥰
Odkąd wróciłam z Indii nie mogę znaleźć dobrego paneer butter masala jutro pędzę na zakupy i do roboty 👀☺️

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2025 - 11:06 am

<3

Reply
Magda 22 stycznia, 2025 - 7:48 pm

Czy punkt 3 obejmuje też dodanie mleczka kokosowego? Kiedy jest jego moment? 😉

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2025 - 11:07 am

Jeśli używasz mleczka kokosowego zamiast śmietanki to tak

Reply
Kinga 22 stycznia, 2025 - 11:11 pm

A ja polecam też zrobić paneer samemu, nawet mi ignorantce przepisowej wyszedł 🙂 a przepis jest już na mojej liście must eat!

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2025 - 12:44 pm

Jasne, że można! Aczkolwiek wtedy to nie będzie obiad w 20 min 😀

Reply
MAGDA 23 stycznia, 2025 - 7:16 pm

Dziś zrobiłam to danie i potwierdzam, że jest pyszne. 🫠😋Zamiast chlebka naan dodałam chleb lawasz z Biedronki i to strzał w 10.
Polecam!

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2025 - 12:44 pm

Super, dzięki za polecajkę!

Reply
Maz 24 stycznia, 2025 - 10:21 am

Podaj prosze przepis na chlebek!!!!!!!!!!!

Reply
Roksana Fossa 24 stycznia, 2025 - 6:39 pm

Kocham paneer better masala i zawsze wybieram ale nigdy nie sądziłam że mogę je sama zrobić… podaj proszę jeszcze przepis na naan

Reply
Marcin 24 stycznia, 2025 - 10:35 pm

A czy zdradzisz przepis na chlebek naan?

Reply
Oliwia 24 stycznia, 2025 - 11:07 pm

Hej! Było naprawdę świetne, dzięki za przepis

Reply
Julia 25 stycznia, 2025 - 7:15 pm

Odkąd jadłam oryginalne butter masala szukałam w Polsce tego smaku. No w żadnej knajpie nie było.. a to jest idealne. Bliskie oryginałowi. Dziękuję za te ucztę dla kubków smakowych!)

Reply
Stanisław 25 stycznia, 2025 - 9:17 pm

Bardzo dobry przepis i łatwy w przygotowaniu, zdecydowanie do powtórzenia!

Reply
Malena 26 stycznia, 2025 - 5:04 pm

Hej, kupiłam halloumi w Lidlu, ale nie zauważyłam, że jest z miętą. 🙈
Nie nada się?

Reply
Olga 26 stycznia, 2025 - 7:15 pm

Właśnie taki zjadłam – bardzo się nada….. 🙂🙂

Reply
Aga 26 stycznia, 2025 - 9:59 pm

Nada się. Kupiłam dziś to samo halloumi, zupełnie nie czuję tej mięty w daniu 🙂

Reply
Aleksandra Kozłowska 27 stycznia, 2025 - 8:45 pm

Chlebek robisz sam? Jeśli tak – to czy jest gdzieś w sieci ten przepis. A jeśli kupny – to gdzie kupujesz? 😊

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:16 pm

Najczęściej kupuję w knajpach indyjskich (jedną mam za rogiem), ale zanotowałem, że przepis na naan jest potrzebny!

Reply
Aleksandra 4 lutego, 2025 - 1:09 pm

Zdecydowanie! 😉

Reply
Agata 27 stycznia, 2025 - 9:43 pm

Mógłbyś podać przepis na chlebki naan?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:16 pm

będzie!

Reply
Olga 27 stycznia, 2025 - 10:26 pm

Aż mnie korci, żeby zamiast sera dać ugotowaną ciecierzycę

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:17 pm

Można

Reply
Iwona 28 stycznia, 2025 - 9:52 pm

A można zrobić to danie dzień wcześniej i odgrzać? Czy ser zrobi się za twardy?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:17 pm

Pod wypływem temperatury zmięknie. Można podgrzewać 🙂

Reply
magda 29 stycznia, 2025 - 7:12 pm

Właśnie zjadłam porcyjkę – pyszne! I cudownie grzeje po całym dniu na dworze. dzięki!

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:17 pm

<3

Reply
Joanna 30 stycznia, 2025 - 2:09 pm

O co chodzi z dodaniem sosu masala i masła, w momencie gdy w składnikach nie ma sosu masala?

Reply
Joanna 30 stycznia, 2025 - 2:19 pm

dobra już sama sobie odpowiadam 😉 to sos, który stworzyliśmy w pierwszym etapie 🙂

Reply
Sylwia 30 stycznia, 2025 - 5:56 pm

Rzeczywiście, wygląda na to, że będę chciała to danie jeść na okrągło 😀 Zrobiłam pierwszy raz we wtorek, a dziś już tęsknię za tym rozkosznym smakiem! Dzięki za świetny przepis!

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:24 pm

<3

Reply
Alicja 31 stycznia, 2025 - 10:14 am

Czy z serem paneer postępować tak samo jak z halloumi? Mam sklep indyjski pod nosem a kocham panerr i wolałabym go użyć 🙂

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

Tak 🙂

Reply
Alicja 31 stycznia, 2025 - 12:07 pm

Chciałabym przygotować to danie na imprezę rodzinną. Czy lepiej szykować na świeżo, czy mogę np. zrobić wieczorem a następnego dnia odgrzać?

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

Odgrzane też będzie smakowało świetnie

Reply
lu blue 1 lutego, 2025 - 1:55 pm

a co można dodać w finale zamiast masełka? 🤔

Reply
Barbara 31 stycznia, 2025 - 3:13 pm

To jest najrozkoszniejsze danie, które jadłam ❤️

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

<33

Reply
Renata 31 stycznia, 2025 - 9:07 pm

Pyszności 😍😍😍 dziękuję!

Reply
Nina 2 lutego, 2025 - 4:57 pm

A co zrobić jeśli wyszło za słone? Halumi słone i chyba przegięłam z ilością solenia cebuli:/ pyszne ale moją wersję niestety z dużą ilością picia okoń wyszła:)

Reply
Iza 2 lutego, 2025 - 7:11 pm

Kojące, rozgrzewające, cudowne. Po kilku godzinach na zimnie w lesie to danie to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję!

Reply
Ala 3 lutego, 2025 - 11:52 am

A czy tofu się sprawdzi w tym przepisie?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 9:56 am

Tak, ale z halloumi znacznie smaczniej

Reply
Ola 3 lutego, 2025 - 5:20 pm

Czy przyprawa tandoori masala zamiast garam masala również się sprawdzi?

Reply
Karolina 4 lutego, 2025 - 2:21 pm

Czy można zamienić halloumi na tofu?

Reply
Renata 4 lutego, 2025 - 9:02 pm

ale to jest pyszne! dosłownie jak oryginał, dziękuję za super obiad:)

Reply
Monicz 6 lutego, 2025 - 9:53 pm

Uwielbiam przepisy rozkosznego, jednak nie zostanę fanką tego. Może po ulepszeniach… myślę, że pomidory w puszce zamiast wody, i w ogóle mniej wody byłoby na plus bo sos wyszedł bardzo rzadki. Jest też niezbyt wyważony smakowo, musiałam dodać więcej cukru bo mi się smaki nie zgadzały. Ogólnie wrzucenie halloumi to super pomysł. Jedliśmy z ryżem. Jest OK ale pupy nie urywa w przeciwieństwie do wielu innych przepisów 🙂

Reply
Lucy 7 lutego, 2025 - 7:19 pm

Dobry Jezu, jakie to bylo dobre. Nie chcialo mi sie blendowac, a I tak smakowalo genialnie. Stary wylizal talerz, bajglem zrobil „scarpette” jak mu sie chlebek naan skonczyl 😉 cud! Uwielbiamy twoje przepisy.

Reply
Marzena 7 lutego, 2025 - 10:32 pm

Poproszę przepis na chlebek naan

Reply
Pina 10 lutego, 2025 - 10:51 am

Bardzo dobre danie, daję znać, że paneer można kupić w kaufladzie, zrobiłam wersję pół na pół (paneer/halloumi), jak dla mnie połączenie idealne, paneer delikatny i kremowy, halloumi nadaje słonego posmaku.

Reply

Leave a Comment