Ostrzegam, to danie będziecie chcieli jeść i robić na okrągło. Bo tak szybkie, pysznie i kojące. Poznajcie Halloumi Butter Masala – uproszczoną wersję indyjskiego klasyka, paneer butter masala, ale ze składników, które kupcie w każdym sklepie.
Jeśli zamawiam jakieś jedzenie do domu, to zazwyczaj jest to indyjskie, a konkretnie paneer butter masala. Rozpływający się w ustach ser pływający w kremowym sosie pełnym aromatu. Do tego chlebki naan, którymi jak za pomocą gąbki wycieram to boksie sosiwo.
Nie jest to przyjemność jedynie “na zamówienie”. Nawet jeśli nie macie nigdzie w zasięgu indyjskiego sklepu, gdzie można byłoby kupić ser paneer. Może podmienić je na ser halloumi, który także pod wpływem temperatury staje się mięciutki i kojący. Raz zrobicie, a na zawsze to danie wejdzie do waszego repertuaru. Zobaczycie!

Halloumi Butter Masala
4 porcje
1 duża biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, cienko pokrojone
3 cm kłącza imbiru, obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
6 łyżek (100 g) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
½ szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub roślinnej, ewentualnie mleczka kokosowego + do podania
1 szklanka (250 ml) wody
2 kostki (2 x 225 g) halloumi, pokrojonego w dużą kostkę
2 czubate łyżki (50 g) masła
1. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oliwy extra virgin. Smaż na umiarkowanej mocy cebulę, czosnek, imbir i sól, często mieszając, aż się zeszklą, 4 – 5 minut.
2. Dodaj garam masala, kmin rzymski i płatki chili. Przemieszaj do uwolnienia się smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier trzcinowy. Smaż, często mieszając, aż pociemnieje, około 2 minuty.
3. Wlej śmietankę i wodę i zagotuj sos. Zeskrob to, co przywarło na dno patelni i przełóż wszystko do blendera. Zmiksuj na gładko, na dość płynny sos.
4. Na patelnię przełóż halloumi, sos masala i masło. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje, a masełko się roztopi, nadając boskiej kremowości. Zmniejsz ogień na mały i gotuj, aż halloumi stanie się miękkie, około 6 minut.
5. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkami naan. Skropione odrobiną śmietanki!
Rady/porady
Jeśli masz w zasięgu sklep z żywnością indyjską, koniecznie sprawdź wersję z serem paneer. Jeśli masz pod ręką kozieradkę, posyp nią danie!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

59 komentarzy
genialne!!!!!!1
Cieszę się <3
Czy to jest bezmięsna wersja butter chicken?
nie, to alternatywa wersja paneer butter masala, jednego z najbardziej ikonicznych dań kuchni indyjskiej
W składnikach jest mleczko kokosowe a w przepisie nie. Gdzieś je dodać czy się wepchało rządne sławy w listę składników?
mleczko kokosowe figuruje jako alternatywa do śmietanki, ale już poprawiam, żeby było jaśniej!
Och jestem ciekawa tego ogromnie!!! Kocham miłością wierną masala butter chicken lub paneer, myślałam ostatnio żeby spróbować odtworzyć to danie w domu… I proszę bardzo, mój ulubiony rozkoszny wrzuca przepis 🥰😍😍 dziękuję, będę testować!
przepis spada z nieba!
Nawet nie wiesz jak bardzo czekałam na to 🥰
Odkąd wróciłam z Indii nie mogę znaleźć dobrego paneer butter masala jutro pędzę na zakupy i do roboty 👀☺️
<3
Czy punkt 3 obejmuje też dodanie mleczka kokosowego? Kiedy jest jego moment? 😉
Jeśli używasz mleczka kokosowego zamiast śmietanki to tak
A ja polecam też zrobić paneer samemu, nawet mi ignorantce przepisowej wyszedł 🙂 a przepis jest już na mojej liście must eat!
Jasne, że można! Aczkolwiek wtedy to nie będzie obiad w 20 min 😀
Dziś zrobiłam to danie i potwierdzam, że jest pyszne. 🫠😋Zamiast chlebka naan dodałam chleb lawasz z Biedronki i to strzał w 10.
Polecam!
Super, dzięki za polecajkę!
Podaj prosze przepis na chlebek!!!!!!!!!!!
Kocham paneer better masala i zawsze wybieram ale nigdy nie sądziłam że mogę je sama zrobić… podaj proszę jeszcze przepis na naan
A czy zdradzisz przepis na chlebek naan?
Hej! Było naprawdę świetne, dzięki za przepis
Odkąd jadłam oryginalne butter masala szukałam w Polsce tego smaku. No w żadnej knajpie nie było.. a to jest idealne. Bliskie oryginałowi. Dziękuję za te ucztę dla kubków smakowych!)
Bardzo dobry przepis i łatwy w przygotowaniu, zdecydowanie do powtórzenia!
Hej, kupiłam halloumi w Lidlu, ale nie zauważyłam, że jest z miętą. 🙈
Nie nada się?
Właśnie taki zjadłam – bardzo się nada….. 🙂🙂
Nada się. Kupiłam dziś to samo halloumi, zupełnie nie czuję tej mięty w daniu 🙂
Chlebek robisz sam? Jeśli tak – to czy jest gdzieś w sieci ten przepis. A jeśli kupny – to gdzie kupujesz? 😊
Najczęściej kupuję w knajpach indyjskich (jedną mam za rogiem), ale zanotowałem, że przepis na naan jest potrzebny!
Zdecydowanie! 😉
Mógłbyś podać przepis na chlebki naan?
będzie!
Aż mnie korci, żeby zamiast sera dać ugotowaną ciecierzycę
Można
A można zrobić to danie dzień wcześniej i odgrzać? Czy ser zrobi się za twardy?
Pod wypływem temperatury zmięknie. Można podgrzewać 🙂
Właśnie zjadłam porcyjkę – pyszne! I cudownie grzeje po całym dniu na dworze. dzięki!
<3
O co chodzi z dodaniem sosu masala i masła, w momencie gdy w składnikach nie ma sosu masala?
dobra już sama sobie odpowiadam 😉 to sos, który stworzyliśmy w pierwszym etapie 🙂
Rzeczywiście, wygląda na to, że będę chciała to danie jeść na okrągło 😀 Zrobiłam pierwszy raz we wtorek, a dziś już tęsknię za tym rozkosznym smakiem! Dzięki za świetny przepis!
<3
Czy z serem paneer postępować tak samo jak z halloumi? Mam sklep indyjski pod nosem a kocham panerr i wolałabym go użyć 🙂
Tak 🙂
Chciałabym przygotować to danie na imprezę rodzinną. Czy lepiej szykować na świeżo, czy mogę np. zrobić wieczorem a następnego dnia odgrzać?
Odgrzane też będzie smakowało świetnie
a co można dodać w finale zamiast masełka? 🤔
To jest najrozkoszniejsze danie, które jadłam ❤️
<33
Pyszności 😍😍😍 dziękuję!
A co zrobić jeśli wyszło za słone? Halumi słone i chyba przegięłam z ilością solenia cebuli:/ pyszne ale moją wersję niestety z dużą ilością picia okoń wyszła:)
Kojące, rozgrzewające, cudowne. Po kilku godzinach na zimnie w lesie to danie to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję!
A czy tofu się sprawdzi w tym przepisie?
Tak, ale z halloumi znacznie smaczniej
Czy przyprawa tandoori masala zamiast garam masala również się sprawdzi?
Czy można zamienić halloumi na tofu?
ale to jest pyszne! dosłownie jak oryginał, dziękuję za super obiad:)
Uwielbiam przepisy rozkosznego, jednak nie zostanę fanką tego. Może po ulepszeniach… myślę, że pomidory w puszce zamiast wody, i w ogóle mniej wody byłoby na plus bo sos wyszedł bardzo rzadki. Jest też niezbyt wyważony smakowo, musiałam dodać więcej cukru bo mi się smaki nie zgadzały. Ogólnie wrzucenie halloumi to super pomysł. Jedliśmy z ryżem. Jest OK ale pupy nie urywa w przeciwieństwie do wielu innych przepisów 🙂
Dobry Jezu, jakie to bylo dobre. Nie chcialo mi sie blendowac, a I tak smakowalo genialnie. Stary wylizal talerz, bajglem zrobil „scarpette” jak mu sie chlebek naan skonczyl 😉 cud! Uwielbiamy twoje przepisy.
Poproszę przepis na chlebek naan
Bardzo dobre danie, daję znać, że paneer można kupić w kaufladzie, zrobiłam wersję pół na pół (paneer/halloumi), jak dla mnie połączenie idealne, paneer delikatny i kremowy, halloumi nadaje słonego posmaku.