Kto powiedział, że każda szarlotka musi być doprawiona cynamonem? Znacznie bardziej rozkosznym towarzystwem karmelizowanych jabłek jest konfitura różana. Różana szarlotka smakuje trochę jak podwieczorek u babci, trochę jak bankiecik u Szeherezady.
To szarlotka z rodzaju przepisów szybkich, bezproblemowych, ale z efektem zaskoczenia tzw. “wow”, czyli takich, które lubimy najbardziej. Nie potrzeba tutaj robota kuchennego, a nawet miksera – wystarczą ręce i masło. Zamiast dusić jabłka, aż się rozpadną na papkę, lepiej je agresywnie skarmelizować na patelni, dzięki czemu zaostrzą swój smak. Rozpadną się bardziej podczas samego pieczenia.
Oczywiście możecie pominąć konfiturę różaną i dodać cynamon, ale uwierzcie, nie pożałujecie.
Różana szarlotka
8 porcji
3 szklanki (360 g) mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
6 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
200 g zimnego masła + 2 łyżki do smażenia
1 duże jajko
1 kg jabłek ligol czy antonówka, obranych i pozbawionych trzonu
sok z ½ cytryny
4 łyżki konfitury z płatków różanych
cukier puder
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę o wymiarach 15 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i sól.
3. Masło pokrój na małe kawałki. Dodaj je do mąki i rozetrzyj w palcach na drobną kruszonkę. Dodaj jajko i wymieszaj drewnianą łyżką lub rękami do połączenia. Jeśli ciasto zbytnio się sypie, dodaj 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziła.
4. Resztę ciasta porwij na kawałki i wylep nimi spód formy. Wyrównaj za pomocą dłoni lub szklanki. Piecz, aż się lekko zezłoci, 15 – 20 minut. Wystudź całkowicie.
5. W międzyczasie, pokrój jabłka na ósemki, a następnie na dużą kostkę (jak najbardziej nierówną). Rozgrzej resztę masła na dużej patelni na dużej mocy. Dodaj jabłka i pozostałe 3 łyżki cukru. Smaż je na dużej mocy, mieszając od czasu do czasu. aż się skarmelizują, 8 – 10 minut. Skrop sokiem z cytryny.
6. Wystudzony spód na szarlotkę posmaruj konfiturą różaną. Na nią wyłóż karmelizowane jabłka, a następnie pokrusz resztą ciasta. Piecz, aż się zarumieni, około 25 minut. Przed podaniem obysp cukrem pudrem. Czyż nie jest rozkoszna?
Rady/porady
Jeśli lubisz bardziej deserowe smaki, zastąp konfiturę różaną konfiturą z gorzkich pomarańczy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
65 komentarzy
Już zamówiłam konfiturę różaną i jak tylko przyjdzie – piekę! Nie mogę się doczekać bo będzie pyszna na pewno.
Mam jedno pytanie i bardzo proszę o potraktowanie go poważnie i o rzetelną odpowiedź: jak to możliwe, że ktoś kto tak wspaniale gotuje jest wciąż szczupły? Zawsze chciałam o to zapytać wszystkich wybitnych i szczupłych kucharzy ale nigdy nie miałam okazji. Na serio mnie to nurtuje.
Moją jedyną metodą jest upiec coś pysznego, zjeść jedną porcję i natychmiast (jeszcze gorące) oddać mamie, żeby zabrała to z mojego widoku i zasięgu.
Trzeba się dzielić pysznościami! + gotuję wegetariańsko, więc moja dieta składa się głownie z warzyw 🙂
Obficie polanych masełkiem. Moim zdaniem działają geny i francuski paradoks – po przekroczeniu ilości zaporowej masło, zwłaszcza zajadane z rozkoszą, odchudza.
Wygląda wspaniale! Jestem na zakupach, szukać konfitury z płatków czy z owoców róży?
najlepiej z płatków!
Tak zrobiłam, wyszła obłędna! A nie wierzyłam, że będę czuć różę przez renety. Pachnie i smakuje wspaniale 🌺
Gdzie udało Ci się znaleźć taką konfiturę?
Jest np w Rossmanie 🙂
Kupiłam konfiturę różaną z Azerbejdżanu w sklepie na rogu Nowolipek i JPII w Warszawie, ale widzę że można kupić w internecie, nazywa się Bizim Tarla. Pachnie wspaniale
Wygląda obłędnie, czy można użyć ksylitolu zamiast cukru ?
Tak, można
Właśnie piekę 🤩
smacznego!
Jest bosko. Obłędna w smaku.
bardzo się cieszę!
Hej Rozkoszny😊.
Zrobiłam dziś Twoją szarlotkę z małymi modyfikacjami!
1. Słone masło, zamiast zwykłego. 2. 2 jajka zamiast jednego. 3. Nie miałam konfitury z róży, dałam cynamon + 50gr. Jacka Danielsa z miodem! WYSZŁA EPICKA🍏🍎🍎🍏!!!
bosko!
W ilu stopniach piec ciasto?
190 stopniach, tak jak piszę w pierwszym zdaniu pierwszego punktu 🙂
Nigdy nie piszesz jaki rodzaj mąki
Czy to bez znaczenia ?
Wczoraj kupiłam semolinę a wcześniej stosowałam pszenną 450 pół na pół z krupczatką
Jakieś wskazówki?
Czy wyjdzie na mące bezglutenowej?
powinna wyjść!
Właśnie piekę na bezglutenowej, ryżowej i ziemniaczanej i czekam na efekt końcowy!
Niestety bez konfitury różanej, ale z dodatkiem cynamonu, kardamonu i imbiru, wyszło przepysznie. Następnym razem będzie z konfiturą!
Wymiary blaszki to 25×15? Pytam, żeby sie upewnić przed pieczeniem a ciezko mi taka znaleźć😊
tak, to mała prostokątna blaszka, ale można upiec w tortownicy
Jeśli mam blaszkę (na oko o połowę) większą od Twojej to jak wyliczyć składniki (ilość), żeby ta szarlotka wyszła?
Pytam jako totalny amator w kuchni, ale w weekend przyjeżdża moja przyjaciółka i chciałabym ją miło zaskoczyć 🙂
hej, najlepiej przelicz sobie proporcje!
Wyglada bosko!
Czy można dodać konfitury różanej do Twojego pierwszego przepisu „ulubiona szarlotka”?
myślę, że to może być już „zbyt wiele dobrego”
A gdyby tak w różanej zrobić spód z ulubionej na palonym maśle i z solą?
Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową?
Tak, jasną
Chłopaku, bezbłędna! Podczas karmelizowania jabłek dolałam odrobinę wody różanej… podkręciło smak 🙂
bosko!
Szarlotka przepyszna!
Dziękuję za podzielenie się przepisem!
służę!
Niestety nie stać nas na konfiturę różaną ani cukier waniliowy więc użyliśmy dżemu agrestowego, ALE jabłek było dwa razy tyle, więc daliśmy na oko a także przypaliliśmy spód i jabłka. Masło było stare ale jare. Nie przejmujemy się takimi drobiazgami jak cukier puder. Mimo tych przeciwności losu ciasto udało się znakomicie więc dziękujemy za super przepis!!<33
super!
Hej Rozkoszny! Podzielisz się jakie są Twoje ulubione konfitury różane? 🙂 lubię tę od Eterno, ale czasem potrzebuję czegoś bardziej „przemielonego” – ta od Eterno ma duże płatki, które pływają mi w herbacie 😁 może masz swoją faworytkę?
Zrobiłam w ten weekend. Połączenie jablka i rozy jest rzeczywiście kulinarnie bardzo trafne😋 jeśli zdecyduje się na powtórkę, to zrobię na klasycznym kruchym z samych żółtek (wersja z całym jajkiem jest wg mnie bardziej twarda niż krucha ale faktem jest, że dodałam dwie małe zerówki) i dodam o połowę mniej konfitury, bo jest baaaaaaaardzo słodka. Do jabłek dodałam tylko jedną łyżkę cukru i zdecydowanie więcej cytryny, cukier puder pominęłam 😊
Cześć:) W piątek będę testowała przepis ale już jestem pewna, że wyjdzie przepysznie! Ciasto pomarańczowe na stałe weszło do mojego repertuaru, ostatnio testowałam też sernik dyniowy z kremem ciasteczkowym – wszystko idealne!!!
Co do szarlotki mam jedno pytanie – jabłek ma być kilogram już po obraniu czy przed?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Podbijam pytanie 🙂
Mąki 3 szklanki czy 360 g?
Czy można pominąć proszek do pieczenia?
tak, ale ciasto będzie bardziej twarde
Zrobiłam od razu jak zobaczyłam przepis, uwielbiam wszystko, co różane 😊 W smaku było obłędne, jednak nie wszystko chyba poszło zgodnie z planem, bo jabłka zamiast się skarmelizować i zostać w takich ładnych kawałkach, jak na Twoich zdjęciach, to się całkiem rozpadły na mus. Co mogłam zrobić nie tak? Użyłam jabłek szara reneta. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam 🙂
Tak, reneta szybciej się rozpada – następnym razem sięgnij po ligola lub antonówkę
Pierwszy raz robiłam tą szarlotkę w nocy, przeddzień małej rodzinnej imprezy. Chciałam wykorzystać to co miałam w domu. O konfiturze różanej pierwsze słyszę, dodałam konfiturę z wiśni 🍒 wyszła szarlotka jak marzenie!
Mój mąż zażyczył sobie szarlotkę na urodziny,bez wahania wybrałam ten przepis,ponieważ wydawał mi się bardzo prosty a jednocześnie skrywał w sobie tajemniczy składnik,konfiturę z płatków róży. Ciasto wyszło piękne,nie mam nawet zdjęcia,bo rozeszło się w mgnieniu oka. Obłęd i magia ukryta pod grubą kruszonką( taką jaka zawsze zdobiła ciasta u babci)
Szarlotka pyszna. Zamiast konfitury różanej, dżem z czerwonej porzeczki.
Re we la cja! Drobna zmiana z cynamonowych smaków na różane, a ile radości! Niestety pomyliłam cukier z solą i wsypałam do ciasta 3 łyzki soli i mimo „wyłowienia” lekko słony posmak pozostał 😅 ale nie na tyle żeby nie móc rozkoszować się smakiem 🤍
Hej, chciałam się upewnić. Chodzi o cukier waniliowy od wanilii czy wanilinowy?
hej, waniliowy
Tak kocham tę szarlotkę, że piekłam ją już trzy razy! Mam jedynie mały problem. Mimo tego, że używam ligoli i smażę na dużym ogniu, to jabłka zamiast się karmelizowac się duszą i prażą i zajmuje to tez dużo dłużej niż 8 min w przepisie, żeby odparować sok i cokolwiek zarumienić. Co mogę poprawic?
Szarlotka wyszła rozkoszna! Pozdrawiam
Właśnie wjechała do piekarnika, już się nie mogę doczekać! :)))
Czy jabłka przed pieczeniem i wyłożeniem na spód też chłodzimy?
tak, najlepiej
Pysznaaaa szarlotka z domową konfiturą z płatków róży . Zapach przyciągnął gości chwilę po upieczeniu! ❤️
Czy można w tym przepisie użyć ciasta na palonym maśle z solą z przepisu na 'Ulubioną szarlotkę’? Jeśli tak to czy trzeba podpiekać spód jak tutaj, czy jak w przepisie na 'Ulubioną szarlotke’ można upiec od razu z jabłkami?
Rozkoszny, czy można zamiast konfitury użyć wody różanej? Np dodać ją do jabłek?
Jest genialna. Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę. Dałam mniej cukru do jabłek bo moje były dość słodkie. No ale co kto lubi. Zamiast konfitury różanej, dałam marmoladę różaną do wypieków jest bardziej gęsta ale zupełnie nie przeszkadzało i świetnie się komponuje z jabłkami.
Obłędna! Robię ją po raz kolejny. Znika w mig 😋
Zamiast jabłek dałam rabarbar! Przepyszne! 🩷