Różana szarlotka

Kto powiedział, że każda szarlotka musi być doprawiona cynamonem? Znacznie bardziej rozkosznym towarzystwem karmelizowanych jabłek jest konfitura różana. Różana szarlotka smakuje trochę jak podwieczorek u babci, trochę jak bankiecik u Szeherezady.

To szarlotka z rodzaju przepisów szybkich, bezproblemowych, ale z efektem zaskoczenia tzw. “wow”, czyli takich, które lubimy najbardziej. Nie potrzeba tutaj robota kuchennego, a nawet miksera – wystarczą ręce i masło. Zamiast dusić jabłka, aż się rozpadną na papkę, lepiej je agresywnie skarmelizować na patelni, dzięki czemu zaostrzą swój smak. Rozpadną się bardziej podczas samego pieczenia.

Oczywiście możecie pominąć konfiturę różaną i dodać cynamon, ale uwierzcie, nie pożałujecie.

Różana szarlotka

Różana szarlotka
8 porcji
3 szklanki (360 g) mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
6 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
200 g zimnego masła + 2 łyżki do smażenia
1 duże jajko
1 kg jabłek ligol czy antonówka, obranych i pozbawionych trzonu
sok z ½ cytryny
4 łyżki konfitury z płatków różanych
cukier puder

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę o wymiarach 15 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i sól.

3. Masło pokrój na małe kawałki. Dodaj je do mąki i rozetrzyj w palcach na drobną kruszonkę. Dodaj jajko i wymieszaj drewnianą łyżką lub rękami do połączenia. Jeśli ciasto zbytnio się sypie, dodaj 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziła.

4. Resztę ciasta porwij na kawałki i wylep nimi spód formy. Wyrównaj za pomocą dłoni lub szklanki. Piecz, aż się lekko zezłoci, 15 – 20 minut. Wystudź całkowicie.

5. W międzyczasie, pokrój jabłka na ósemki, a następnie na dużą kostkę (jak najbardziej nierówną). Rozgrzej resztę masła na dużej patelni na dużej mocy. Dodaj jabłka i pozostałe 3 łyżki cukru. Smaż je na dużej mocy, mieszając od czasu do czasu. aż się skarmelizują, 8 – 10 minut. Skrop sokiem z cytryny.

6. Wystudzony spód na szarlotkę posmaruj konfiturą różaną. Na nią wyłóż karmelizowane jabłka, a następnie pokrusz resztą ciasta. Piecz, aż się zarumieni, około 25 minut. Przed podaniem obysp cukrem pudrem. Czyż nie jest rozkoszna?

Rady/porady
Jeśli lubisz bardziej deserowe smaki, zastąp konfiturę różaną konfiturą z gorzkich pomarańczy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Różana szarlotka
Różana szarlotka
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

64 komentarze

Justyna 4 listopada, 2023 - 12:10 am

Już zamówiłam konfiturę różaną i jak tylko przyjdzie – piekę! Nie mogę się doczekać bo będzie pyszna na pewno.

Mam jedno pytanie i bardzo proszę o potraktowanie go poważnie i o rzetelną odpowiedź: jak to możliwe, że ktoś kto tak wspaniale gotuje jest wciąż szczupły?  Zawsze chciałam o to zapytać wszystkich wybitnych i szczupłych kucharzy ale nigdy nie miałam okazji. Na serio mnie to nurtuje.
Moją jedyną metodą jest upiec coś pysznego, zjeść jedną porcję i natychmiast (jeszcze gorące) oddać mamie, żeby zabrała to z mojego widoku i zasięgu.

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2023 - 12:51 pm

Trzeba się dzielić pysznościami! + gotuję wegetariańsko, więc moja dieta składa się głownie z warzyw 🙂

Reply
Dorota 8 stycznia, 2024 - 8:32 pm

Obficie polanych masełkiem. Moim zdaniem działają geny i francuski paradoks – po przekroczeniu ilości zaporowej masło, zwłaszcza zajadane z rozkoszą, odchudza.

Reply
Magda 4 listopada, 2023 - 12:25 pm

Wygląda wspaniale! Jestem na zakupach, szukać konfitury z płatków czy z owoców róży?

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2023 - 12:52 pm

najlepiej z płatków!

Reply
Magda 5 listopada, 2023 - 4:41 pm

Tak zrobiłam, wyszła obłędna! A nie wierzyłam, że będę czuć różę przez renety. Pachnie i smakuje wspaniale 🌺

Reply
Iza 7 listopada, 2023 - 1:45 pm

Gdzie udało Ci się znaleźć taką konfiturę?

Reply
Ada 18 listopada, 2023 - 12:36 pm

Jest np w Rossmanie 🙂

Magda 9 grudnia, 2023 - 8:09 pm

Kupiłam konfiturę różaną z Azerbejdżanu w sklepie na rogu Nowolipek i JPII w Warszawie, ale widzę że można kupić w internecie, nazywa się Bizim Tarla. Pachnie wspaniale

Michalina 4 listopada, 2023 - 5:35 pm

Wygląda obłędnie, czy można użyć ksylitolu zamiast cukru ?

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2023 - 12:52 pm

Tak, można

Reply
Aleksandra 4 listopada, 2023 - 7:32 pm

Właśnie piekę 🤩

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2023 - 12:52 pm

smacznego!

Reply
Aleksandra 4 listopada, 2023 - 10:08 pm

Jest bosko. Obłędna w smaku.

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2023 - 12:52 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Marta Adolf-Truchin 4 listopada, 2023 - 10:58 pm

Hej Rozkoszny😊.
Zrobiłam dziś Twoją szarlotkę z małymi modyfikacjami!
1. Słone masło, zamiast zwykłego. 2. 2 jajka zamiast jednego. 3. Nie miałam konfitury z róży, dałam cynamon + 50gr. Jacka Danielsa z miodem! WYSZŁA EPICKA🍏🍎🍎🍏!!!

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2023 - 12:52 pm

bosko!

Reply
Aleksandra 5 listopada, 2023 - 12:33 pm

W ilu stopniach piec ciasto?

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2023 - 12:55 pm

190 stopniach, tak jak piszę w pierwszym zdaniu pierwszego punktu 🙂

Reply
Justyna 5 listopada, 2023 - 1:21 pm

Nigdy nie piszesz jaki rodzaj mąki
Czy to bez znaczenia ?
Wczoraj kupiłam semolinę a wcześniej stosowałam pszenną 450 pół na pół z krupczatką
Jakieś wskazówki?

Reply
Natalia 5 listopada, 2023 - 4:57 pm

Czy wyjdzie na mące bezglutenowej?

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2023 - 2:19 pm

powinna wyjść!

Reply
Julia 6 listopada, 2023 - 8:29 pm

Właśnie piekę na bezglutenowej, ryżowej i ziemniaczanej i czekam na efekt końcowy!

Reply
Kamila 5 listopada, 2023 - 5:30 pm

Niestety bez konfitury różanej, ale z dodatkiem cynamonu, kardamonu i imbiru, wyszło przepysznie. Następnym razem będzie z konfiturą!

Reply
Karina 5 listopada, 2023 - 7:25 pm

Wymiary blaszki to 25×15? Pytam, żeby sie upewnić przed pieczeniem a ciezko mi taka znaleźć😊

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2023 - 6:25 pm

tak, to mała prostokątna blaszka, ale można upiec w tortownicy

Reply
Klaudia 5 listopada, 2023 - 8:36 pm

Jeśli mam blaszkę (na oko o połowę) większą od Twojej to jak wyliczyć składniki (ilość), żeby ta szarlotka wyszła?
Pytam jako totalny amator w kuchni, ale w weekend przyjeżdża moja przyjaciółka i chciałabym ją miło zaskoczyć 🙂

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2023 - 6:27 pm

hej, najlepiej przelicz sobie proporcje!

Reply
Anka K 6 listopada, 2023 - 1:59 am

Wyglada bosko!
Czy można dodać konfitury różanej do Twojego pierwszego przepisu „ulubiona szarlotka”?

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2023 - 6:27 pm

myślę, że to może być już „zbyt wiele dobrego”

Reply
Paulina 27 listopada, 2023 - 11:19 pm

A gdyby tak w różanej zrobić spód z ulubionej na palonym maśle i z solą?

Reply
Ola 7 listopada, 2023 - 11:04 am

Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową?

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:28 pm

Tak, jasną

Reply
Małgorzata 7 listopada, 2023 - 12:03 pm

Chłopaku, bezbłędna! Podczas karmelizowania jabłek dolałam odrobinę wody różanej… podkręciło smak 🙂

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:28 pm

bosko!

Reply
Angelika 7 listopada, 2023 - 3:03 pm

Szarlotka przepyszna!
Dziękuję za podzielenie się przepisem!

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:28 pm

służę!

Reply
Luna i Alex 11 listopada, 2023 - 2:45 am

Niestety nie stać nas na konfiturę różaną ani cukier waniliowy więc użyliśmy dżemu agrestowego, ALE jabłek było dwa razy tyle, więc daliśmy na oko a także przypaliliśmy spód i jabłka. Masło było stare ale jare. Nie przejmujemy się takimi drobiazgami jak cukier puder. Mimo tych przeciwności losu ciasto udało się znakomicie więc dziękujemy za super przepis!!<33

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:36 pm

super!

Reply
Ania 12 listopada, 2023 - 4:32 pm

Hej Rozkoszny! Podzielisz się jakie są Twoje ulubione konfitury różane? 🙂 lubię tę od Eterno, ale czasem potrzebuję czegoś bardziej „przemielonego” – ta od Eterno ma duże płatki, które pływają mi w herbacie 😁 może masz swoją faworytkę?

Reply
Pt 12 listopada, 2023 - 7:38 pm

Zrobiłam w ten weekend. Połączenie jablka i rozy jest rzeczywiście kulinarnie bardzo trafne😋 jeśli zdecyduje się na powtórkę, to zrobię na klasycznym kruchym z samych żółtek (wersja z całym jajkiem jest wg mnie bardziej twarda niż krucha ale faktem jest, że dodałam dwie małe zerówki) i dodam o połowę mniej konfitury, bo jest baaaaaaaardzo słodka. Do jabłek dodałam tylko jedną łyżkę cukru i zdecydowanie więcej cytryny, cukier puder pominęłam 😊

Reply
Klaudia 14 listopada, 2023 - 8:52 pm

Cześć:) W piątek będę testowała przepis ale już jestem pewna, że wyjdzie przepysznie! Ciasto pomarańczowe na stałe weszło do mojego repertuaru, ostatnio testowałam też sernik dyniowy z kremem ciasteczkowym – wszystko idealne!!!
Co do szarlotki mam jedno pytanie – jabłek ma być kilogram już po obraniu czy przed?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

Reply
Dominika 22 listopada, 2023 - 12:28 pm

Podbijam pytanie 🙂

Reply
Maria 16 listopada, 2023 - 11:36 am

Czy można pominąć proszek do pieczenia?

Reply
rozkoszny 20 listopada, 2023 - 4:55 pm

tak, ale ciasto będzie bardziej twarde

Reply
Kasia 21 listopada, 2023 - 8:38 am

Zrobiłam od razu jak zobaczyłam przepis, uwielbiam wszystko, co różane 😊 W smaku było obłędne, jednak nie wszystko chyba poszło zgodnie z planem, bo jabłka zamiast się skarmelizować i zostać w takich ładnych kawałkach, jak na Twoich zdjęciach, to się całkiem rozpadły na mus. Co mogłam zrobić nie tak? Użyłam jabłek szara reneta. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:40 pm

Tak, reneta szybciej się rozpada – następnym razem sięgnij po ligola lub antonówkę

Reply
Olka 27 listopada, 2023 - 5:21 pm

Pierwszy raz robiłam tą szarlotkę w nocy, przeddzień małej rodzinnej imprezy. Chciałam wykorzystać to co miałam w domu. O konfiturze różanej pierwsze słyszę, dodałam konfiturę z wiśni 🍒 wyszła szarlotka jak marzenie!

Reply
Aleksandra 28 listopada, 2023 - 8:17 am

Mój mąż zażyczył sobie szarlotkę na urodziny,bez wahania wybrałam ten przepis,ponieważ wydawał mi się bardzo prosty a jednocześnie skrywał w sobie tajemniczy składnik,konfiturę z płatków róży. Ciasto wyszło piękne,nie mam nawet zdjęcia,bo rozeszło się w mgnieniu oka. Obłęd i magia ukryta pod grubą kruszonką( taką jaka zawsze zdobiła ciasta u babci)

Reply
Julia 4 grudnia, 2023 - 8:10 am

Szarlotka pyszna. Zamiast konfitury różanej, dżem z czerwonej porzeczki.

Reply
Klau 12 grudnia, 2023 - 2:16 pm

Re we la cja! Drobna zmiana z cynamonowych smaków na różane, a ile radości! Niestety pomyliłam cukier z solą i wsypałam do ciasta 3 łyzki soli i mimo „wyłowienia” lekko słony posmak pozostał 😅 ale nie na tyle żeby nie móc rozkoszować się smakiem 🤍

Reply
Monika 25 grudnia, 2023 - 12:57 am

Hej, chciałam się upewnić. Chodzi o cukier waniliowy od wanilii czy wanilinowy?

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2024 - 6:24 pm

hej, waniliowy

Reply
Kinga 29 grudnia, 2023 - 10:16 am

Tak kocham tę szarlotkę, że piekłam ją już trzy razy! Mam jedynie mały problem. Mimo tego, że używam ligoli i smażę na dużym ogniu, to jabłka zamiast się karmelizowac się duszą i prażą i zajmuje to tez dużo dłużej niż 8 min w przepisie, żeby odparować sok i cokolwiek zarumienić. Co mogę poprawic?

Reply
Beata 7 stycznia, 2024 - 11:18 am

Szarlotka wyszła rozkoszna! Pozdrawiam

Reply
Karolina 13 stycznia, 2024 - 4:20 pm

Właśnie wjechała do piekarnika, już się nie mogę doczekać! :)))

Reply
Agata 15 stycznia, 2024 - 10:19 pm

Czy jabłka przed pieczeniem i wyłożeniem na spód też chłodzimy?

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2024 - 6:47 pm

tak, najlepiej

Reply
Gonia 19 stycznia, 2024 - 11:55 am

Pysznaaaa szarlotka z domową konfiturą z płatków róży . Zapach przyciągnął gości chwilę po upieczeniu! ❤️

Reply
Klaudia 23 lutego, 2024 - 2:25 pm

Czy można w tym przepisie użyć ciasta na palonym maśle z solą z przepisu na 'Ulubioną szarlotkę’? Jeśli tak to czy trzeba podpiekać spód jak tutaj, czy jak w przepisie na 'Ulubioną szarlotke’ można upiec od razu z jabłkami?

Reply
Ewa 5 marca, 2024 - 3:34 pm

Rozkoszny, czy można zamiast konfitury użyć wody różanej? Np dodać ją do jabłek?

Reply
Joanna 23 marca, 2024 - 5:27 pm

Jest genialna. Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę. Dałam mniej cukru do jabłek bo moje były dość słodkie. No ale co kto lubi. Zamiast konfitury różanej, dałam marmoladę różaną do wypieków jest bardziej gęsta ale zupełnie nie przeszkadzało i świetnie się komponuje z jabłkami.

Reply
Kasia 12 kwietnia, 2024 - 4:20 pm

Obłędna! Robię ją po raz kolejny. Znika w mig 😋

Reply
Kasia 17 maja, 2024 - 9:04 pm

Zamiast jabłek dałam rabarbar! Przepyszne! 🩷

Reply

Leave a Comment